Σάββατο, Ιουνίου 8

U-turn, if you want to...the Lady is not for turning!

"Όταν οι Άνθρωποι επιλέγουν ελεύθερα...επιλέγουν την Ελευθερία!"

Μα ποια ήταν αυτή η Θάτσερ ;

Η Μάργκαρετ Θάτσερ πέθανε στις 8 Απριλίου του 2013... Πολλοί λυπήθηκαν-πολλοί χάρηκαν. Όλοι όμως συμφωνούν πως η πολιτική της εφαρμόζεται σε
όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Στο ιστολόγιο αυτό πιστεύουμε πως ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως η πολιτική της ήταν η σωστή και πως η Θάτσερ ήταν μία επαναστάτρια. Η Επαναστάτρια της Ελευθερίας! Και αυτό είναι που δεν της συγχωρούν οι αντίπαλοί της (κυρίως οι εσωκομματικοί). Δε θα της συγχωρέσουν πως είχε δίκιο!

Πρέπει να καταλάβεις πως η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι μία χώρα όπως όλες τις άλλες. Ήταν η Αυτοκρατορία του κόσμου. Η νικήτρια δύο Παγκοσμίων Πολέμων...Και αυτή η Υπερδύναμη, βρέθηκε το 1976 να δανείζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όλα ξεκίνησαν με το τέλος του Β' Π.Π. Η Μ. Βρετανία εφήρμοσε το περίφημο post-war consensus...Μία σειρά κρατικοποίησεων, θεσμοθέτησης κρατικών μονοπωλίων και τη δόμηση ενός τεράστιου κράτους πρόνοιας.

Το post war consensus ήταν αποδεκτό από όλα τα οικονομικά στρώματα. Οι πλούσιοι θα παρέμεναν πλούσιοι-ισχυροί και με προνομιακό δικαίωμα στην άσκηση της εξουσίας ενώ οι λίγοτερο πλούσιοι θα απολάμβαναν τις κρατικές παροχές ως αντάλαγμα της φτώχειας που ήταν αποτέλεσμα της εκμετάλευσης από τους πλούσιους.

Κανείς από τους δύο δεν ενδιαφερόταν για τον Καπιταλισμό της Ελεύθερης Αγοράς. Η Αγορά ήταν κάτι το οποίο οι μεν (upper tori establishment) το σνόμπαραν ως κάτι ξένο προς την ευγενική τους καταγωγή, οι δε (labor socialist) το θεωρούσαν ως την πηγή της εκμετάλευσης και την αιτία της δυστυχίας τους.

Το κράτος πρόνοιας και ο Σοσιαλισμός ήταν ο τρόπος να μείνουν όλα ως έχουν. Να μην αλλάξει τίποτα. Έτσι όλα κρατικοποιήθηκαν: οι δρόμοι, τα λιμάνια, οι σιδηρόδρομοι, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, τα ναυπηγεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα, το γκάζι, το πετρέλαιο, το ρεύμα, το νερό, τα ορυχεία, τα αεροδρόμια, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική...μέχρι και ταξιδιωτικά πρακτορεία ή ακόμα και μερικές pubs.

Η Μ. Βρετανία είχε γίνει μία σοσιαλιστική ουτοπία. Αλλά το πρόβλημα με αυτό ήταν...ότι κάποια στιγμή τελειώνουν τα χρήματα των δανειστών σου. Γιατί το κρατικό μονοπώλιο δε σου δίνει κανένα κίνητρο να δουλέψεις και να αναπτυχθείς...να δημιουργήσεις κάτι καινούριο, κάτι καλύτερο, κάτι μεγαλύτερο. Όπως σε όλες τις ουτοπίες έτσι και σε αυτήν κανείς δεν είχε να περιμένει τίποτα από κανέναν. Και όλα βούλιαξαν.

Η Μ. Βρετανία...η Αυτοκρατορία του κόσμου...είχε γίνει μέσα σε 25 χρόνια ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης. Η χώρα είχε εγκλοβιστεί σε μία διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση. Χαμηλή παραγωγή, κακή ποιότητα προϊόντων, πληθωρισμός ακινησία αλλά και πολλές πολλές πολλές απεργίες. 

Τον Απρίλιο του 1975 η Wall Street Journal κυκλοφόρησε με το πρωτοσέλιδο "Αντίο Μεγάλη Βρετανία" προτείνοντας στους επενδυτές να εγκαταλήσουν τη Στερλίνα. Η χώρα ήταν ένα απέραντο κράτος το οποίο έλεγχαν και κυβερνούσαν τα συνδικάτα. Λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός των Εργατικών James Callaghan αναγκάστηκε να συνάψει δάνειο με το ΔΝΤ - κάτι πρωτάκουστο για δυτική χώρα και μάλιστα τη Μ. Βρετανία.

Το Χειμώνα της Απογοήτευσης έκαναν απεργία μέχρι και οι νεκροθάφτες του Λίβερπουλ, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου αποφάσισε να πετάει τους άθαφτους νεκρούς στη θάλασσα.

Η Μεγάλη Βρετανία ήταν μία τελειωμένη υπόθεση.

Τα υπόλοιπα εδώ:




Υ.Γ. Οποιαδήποτε ομοιότητα των αιτιών της οικονομικής κρίσης της Μ. Βρετανίας, με τις αιτίες της κρίσης της Ελλάδας είναι εντελώς συμπωματική. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ μεγάλο κράτος, μεγάλο δημόσιο χρέος και πανίσχυρα συνδικάτα/συντεχνίες που έκαναν κουμάντο στους οργανισμούς και κάθε δεύτερη βδομάδα απεργία. 

10 σχόλια:

thinks είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
thinks είπε...

Η Μεγάλη Βρετανία δεν κέρδισε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επεβίωσε πρώτα με τις νηοπομπές από τις ΗΠΑ και κατόπιν ακολούθησε τον Αμερικανικό στρατό. Η μόνη πραγματικά Βρετανική στιγμή ήταν η Μάχη της Αγγλίας για λίγες βδομάδες (ιούλιος-Οκτώβριος 1940) όταν μερικά σπίτφάιαρ εξουδετέρωσαν τα μέσερσμιτ του Γκέριγκ. ΟΙ Αμερικανοί δέχτηκαν να "αγαπήσουν" τους Βρετανούς, και να τους στέλνουν νηοπομπές να επιζήσουν του blitz όταν ο Βασιλιάς έφαγε χοτ ντογκ στο εξοχικό σπίτι του Ρούζβελτ το 1939. Μετά από τον Πόλεμο η Βρετανία ήταν στα ίδια χάλια όπως η Γερμανία. Ο μόνος τρόπος να ανακάμψει ήταν με κρατικοποιήσεις και πειθαρχία 1945-65 γιατί ο ιδιωτικός τομέας απλά δεν είχε την δύναμη να το κάνει. Η "σοσιαλιστική" χροιά κάθε οικονομίας που στηρίζεται στις κρατικοποιήσεις οδήγησε στον υπερδανεισμό που είναι η ταυτότητα του σοσιαλισμού. Όταν ήρθε η ώρα, η Βρετανία έπραξε το σωστό παρά τις αντιρρήσεις και απεργίες των πολιτών, και έτυχε αυτό να το κάνει ένας άνθρωπος με το όνομα Θάτσερ.

Το σημαντικό στοιχείο αναφοράς στην πρόσφατη νεοελληνική ιστορία βρίσκεται στο 2009, όχι επειδή μια "σοσιαλιστική" κυβέρνηση έκανε αυτό που είχε κάνει ο Κάλαχαν, ούτε επειδή η Μέρκελ και ο Σαμαράς προσπαθούν να μιμηθούν την Θάτσερ, αλλά λόγω του ότι μια "καπιταλιστική" κυβέρνηση το έσκασε αλά Γαλλικά πετώντας τις ευθύνες της σαν μπαλάκι στον Γιωργάκη, τον Σεπτέμβριο του 2009, αδιαφορώντας με πλήρη ανικανότητα για τις σωστές λύσεις όταν είχαμε ακόμα καιρό. Εκεί είναι η διαφορά. Η ΝΔ τό 'σκασε και άφησε τους ..."σοσιαλιστές" να τα βγάλουν πέρα.

Ουδεμία σύγκριση υπάρχει. Άλλωστε οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό που περιγράφεις είναι εντελώς διαφορετικοί: η Βρετανία ανασυγκροτείτο από έναν πόλεμο επί ειοσιπενταετίας ενώ η Ελλάδα απλώς τα έδινε όλα μέσω Τσοβόλα. Ψάχνεις να πείσεις ποιόν περί τίνος αγαπητέ;

By the way, δεν είναι "tori" αλλά "tory" ("tories"), και προς θεού δεν είναι "η παμπ" αλλά "το παμπ". Pub = Public House. Το σπίτι είναι ουδέτερο και ο οίκος αρσενικός --οπωσδήποτε όχι θηλυκό. Όλοι οι ρωμιοί το κάνουν θηλυκό και βγάζω σπιθουράκια όταν το ακούω, ιδίως γιατί σε παμπ μεγάλωσα στην Αγγλία.

CsLaKoNaS είπε...

" δεν κέρδισε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο"

semantics. Ήταν στο κάδρο. Αντιστάθηκε εξ' αρχής, δεν κατακτήθηκε.

"και έτυχε αυτό να το κάνει ένας άνθρωπος με το όνομα Θάτσερ."

Όχι. Το έκανε με μεγάλο μέρος των συντηρητικών να βρίσκεται απέναντι.

Η πηγή των προβλημάτων της Ελλάδας δεν προέκυψαν επειδή το έσκασε το ο Καταλληλότερος. Είναι δομικά και έχουν τεράστιες ομοιότητες με όσες χώρες έχουν τόσο μεγάλες κρατικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ τους.

Αν δεις τα νούμερα αυτά θα δεις και τη σύγκριση.

tories/pubs
Το πρώτο στο δίνω, το δεύτερο όχι. Το λεξικό του Φυτράκη το διλώνει ως άκλητο οπότε το κρατώ ως έχει.

thinks είπε...

1. Semantics ή όχι δεν αντικρούεις αυτό που είπα. Ούτε αυτό που περιέγραψα.

2. Το "όχι" σου που κολλάει συντακτικά; είναι ξεκάρφωτο. Πράγματι, μεγάλο μέρος των συντηρητικών ήταν εναντίων της αλλαγής (γι' αυτό λέγονται "συντηρητικοί) και οα άνθρωπος που πέτυχε την αλλαγή έτυχε να λέγεται Θάτσερ. Ποιό είναι το πρόβλημά σου;

3. Δεν είπα ότι η πηγή των προβλημάτων της Ελλάδας προέκυψε επειδή το έσκασε ο Κωστάκης. Είπα ότι ο Κωστάκης το έσκασε αφού προέκυψαν τα προβλήματα που είχε υποχρέωση να λύση. Με διάβασες πολύ γρήγορα φαίνεται και μπερδεύτηκες.

4. Υποστηρίζεις επιφανειακό και δισδιάστατο παραλληλισμό. Δεν αγοράζω κι ας είναι πάμφθηνος. Εγώ πληρώνω για να καταναλώσω σε βάθος φίλε μου, και αυτό εννοεί αίτια και πλαίσια. Εκτός πλαισίου μπορεί να αποδείξεις και ότι τον Κέννεντυ τον σκότωσε ο Ντόναλντ Ντακ.

5. tory party, torries. Αυτό έλειπε να μην μου το δώσεις :-)

6. Μα να χτυπηθείς κάτω και να βγάζεις αφρούς, είναι "το" παμπ, Public House. "Η" παμπ αποκαλείται έτσι από Ελληναράδες γιοαποτσομπάνηδες με καγιέν και σουβλάκι απ'όλα. Τώρα, το ότι μου έφερες ...Ελληνικό λεξικό να το αποδείξεις το έκανες για καλαμπούρι; σωστά;

CsLaKoNaS είπε...

1. ´Ηταν νικήτρια και των δυο Πολέμων - Δε θα ξανά γράψουμε την Ιστορία τώρα thinks.

2. Στο το ότι δεν ήταν ένας άνθρωπος που ήτανε ώρα να το κάνει και το έκανε. Αλλαξε το ίδιο της το κόμμα και η πολιτική της ακολουθείται παντού είτε σου αρέσει είτε όχι. Αυτό λέει ξεκάθαρα ότι σε γενικές γραμμές είναι σωστή.

4. Επιφάνεια οι και δισδίαστατο; Οσες χώρες είχαν πολύ μεγάλο government spending ως ποσοστό του ΑΕΠ ενεφάνησαν τα προβλήματα της Αγγλίας και της Ελλάδας. Πιο ξεκάθαρο δε γίνεται.

6. Δεν έκανα καλαμπούρι. Πραγματικά δεν το ήξερα και πήγα να το κοιτάξω. Κοίταξα τις λέξεις bar και pub. Η πρώτη είναι άκκλητο γένους ουδετέρου, η δέυτερη είναι απλώς άκκλητη. Συνεπώς χρησιμοποίω ό,τι θέλω.

thinks είπε...

1. Την Ιστορία την γράφουν οι νικητές. Οι νικητές ήταν οι Αμερικανοί. Οι Αμερικανοί έσωσαν την Βρετανία με νηοπομπές εφοδίων και τροφίμων και μετά βάζοντάς τον στρατό της κάτω από τον Αιζενχάουερ. Ο Ρουζβελτ ήθελε σπέσιαλ ρηλέητιονσιπ και την κατάφερε εξαγοράζοντας την συμπάθεια των Αμερικανών προς τα πρώην κόκκινα ζακέτα βάζοντας τον Βασιλιά να φάει χοτ ντογκ στο εξοχικό του κοντά στον Χάντσον μπροστά στους φωτογράφους των εφημρίδων. Εσύ τελικά τι είναι αυτό που προσπαθείς να πεις; ότι οι Βρετανοί ακολούθησαν τους νικητές στο κλαμπ των νικητών, ή ότι νίκησαν οι ίδιοι; Η Μόνη επιχείρηση που σχεδίασαν και ηγήθηκαν οι ίδιοι με τον Μοντγκόμερυ, η επιχείρηση μάρκετ γκαρντεν στην Ολλανδία ήταν η χειρότερη ήτα...

2. Ναι. Ακόμα δεν έχω καταλάβει που διαφωνείς ή τι νομίζεις ότι έγραψα;

4, Θες να πεις πιο ομιχλώδες δεν γίνεται. Περνάς στο απαρατήρητο τους λόγους και την αιτία και τα πλαίσια με τα οποία υπήρχε μεγάλο γκάβερνμεντ σπέντινγκ. Το σκεπτικό σου είναι κατά αυτόν τον τρόπο ατελές και τσαπατσούλικο. Και ως εκ τούτου παραπλανητικό.

5. Βέβαίως, βεβαίως. 'Ακλητο επειδή δεν είναι Ελληνική λέξη. Είναι μόνο φωνητικά "Ελληνική". Παμπ = Pub. Το λες όπως θέλεις. Το πως θέλεις να το πεις το αποφασίζεις βάση των γνώσεών σου. Και λες ότι το Public House είναι η παμπ. Γιατί προφανώς οι γνώσεις σου δεν περιελάμβαβαν την λεπτομέρεια ότι παμπ είναι Public House. Αν μου πεις "δεν σκαμπάζω γρι και μού 'ρθε να το πω η παμπ και ποσώς μ' ενδιαφέρει τι σημαίνει" θα σου δώσω δίκιο. Αν μου πεις "το σωστό είναι να λέγεται η παμπ" θα σου δώσω άδικο. Από σένα εξαρτάται. Για πες "η Public House". Σ' αρέσει;

υγ. Ότι θα χρησιμοποιούσες Αγγλικές λέξεις επαναπαυόμενος σε Ελληνικά λεξικά, αν μου τό 'λεγες εχθές θα νόμιζα ότι με δουλεύεις. Προς μεγάλο μου τρόμο αρχίζω να σκέφτομαι ότι το εννοείς. Και θες να ζεις σε αγγλόφωνη χώρα...

CsLaKoNaS είπε...

4. Ποτέ κανένα government spending έν καιρώ ειρήνης δεν υπήρξε επωφελές όταν ξεπερνούσε ένα όριο του ποσοστού του ΑΕΠ. Το όριο σε κάθε χώρα είναι διαφορετικό όμως σε όλες τις χώρες είναι αρκετά μικρό.

5. Χρησιμοποιώ αγγλικές έχεις σε ελληνικά κείμενα. Κανονικά θα έπρεπε να γράψω παμπ αντί για pub. Δεν το έκανα. Ξέρω πως τη λέξη την έχουν συνδέσει με το θυληκό γένος. Μου είπες κάτι που δεν το γνώριζα. Το κοίταξα στο λεξικό και δεν μου πρόεκυψε λάθος. Θα μου επιτρέψεις να θεωρήσω την άποψη του λεξικού πιο σημαντική από τη δική σου.

thinks είπε...

4. Μα φυσικά ξέρεις ότι οι δυό μας συμφωνούμε πως κανένα government spending εν καιρώ ειρήνης δεν υπήρξε επωφελές όταν ξεπερνούσε ένα όριο του ποσοστού του ΑΕΠ.

Επίσης υποθέτω ότι συμφωνούμε πως το να τρέξει και να χορέψει κάποιος θα το κάνει διαφορετικά αν είναι υγιής και διαφορετικά αν είναι, έστω και προσωρινά, σε αναπηρικό καροτσάκι.

Όταν λες "καιρό ειρήνης", δεν έχει άραγε καμία σημασία για σένα αν μιλάμε για την Ελλάδα του 1980 ή την Αγγλία του 1945; Για σένα η υποδομή και η κατάσταση της κοινωνίας/παραγωγικότητας/οικονομίας/κλπ., η πρόσφατη Ιστορία, τα αίτια, οι αφορμές, οι πραγματικότητες δεν έχουν καμία σημασία;

Κατά την γνώμη σου, γιατί χρειαζόντουσαν οι Άγγλοι κουπόνια για να αγοράσουνε εφόδια για τα νοικοκυριά τους από τον πόλεμο μέχρι και την δεκαετία του '60; Ξέρεις Ιστορία της συγκεκριμένης εποχής στην συγκεκριμένη οικονομία; Η περίοδος των 15 περίπου χρόνων μέχρι το 1979 ήταν η μεταβατική περίοδος από αναπηρικό καροτσάκι πίσω σε υγιή κατάσταση και χρειάστηκε τον χρόνο αυτό να αλλάξει το τοπίο και ψυχολογικά, ώστε, και να υπάρξει ένας/μια "Θάτσερ" αλλά και να έχει την υποδομή και τα φόντα και την κοινή αποδοχή να εφαρμόσει την αλλαγή. Θεωρητικά, η "εμπόλεμος κατάσταση", τα αποτελέσματα του πολέμου, υφίσταντο (σε αντίθεση με τον ορισμό σου του "καιρού ειρήνης") για κάπου είκοσι-τριάντα χρόνια μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Και την Βρετανία και την Γερμανία (Δυτική) οι ΗΠΑ τις χρηματοδότησαν μετά τον πόλεμο. Ισοπεδώνεις μια εποχή και μπερδεύεις διαφορετικά φρούτα σε ένα καλάθι με τον αφορισμό σου.

5. Αν είναι να μου έρχεσαι από την κατεύθυνση του να θεωρείς την άποψη ρωμαίικων τεφτεριών περί ξένων λέξεων ως έχουσα οποιαδήποτε σημασία εκτός γραφικής, απλά διαιωνίζεις την λυπηρή νοοτροπία του υπεροπτικού αλλά αμόρφωτου ξερόλα την οποία σε άλλα θέματα την εναντιώνεσαι. Άντε τώρα στην public house να συζητήσεις τσίπρα :-)))) Το λέει το βιβλίο άρα είναι σωστό ΜπόυΧαΧαΧααα!!!!

Βλέπεις, μου φαίνεται πως ΟΥΤΕ ο φίλτατος Φυτράκιος Ρωμαίικουμ Ξερολαντούμ Μάγκνουμ ΗΞΕΡΕ ότι το pub είναι συντομία του Public House, όπου το ουσιαστικό είναι το House και όλα τα αναφερόμενα σε αυτό παίρνουν το γένος που παίρνει η μετάφραση της λέξης House. Στην νεοελληνική, house = σπίτι. Στην καθαρεύουσα, Οικία είναι η προσωπική κατοικία και Οίκος είναι κάτι το κοινό, δημόσιο, ή κοινοφελές.Δεν είναι "Εστία" γιατί έρχεται από House και όχι από Home. Και δεν εννοώ τον γιατρό House της γνωστής σειράς. Σε καλό μου! Μ' έκανες και ξεκαρδίστηκα στα γέλια πρωί-πρωί! Πες μου φίλε μου ότι την βρίσκεις να το λες "η Pub", να σου πω με γειά σου με χαρά σου --αλλά μην με ψαρώνεις με την νεοελληνική ξερολίαση και τα καραγκιοζιλίκια της πλήρους αμορφωσιάς στην οποία βυθίζει η γλυκιά πατρίς την ξερολίασή της :-))))))))

MelidonisM είπε...

@thinks

+λεξικό του Τριανταφυλλίδη

παμπ η [páb] Ουσ. (άκλ.) : χώρος διακέδασης με μουσική όπου σερβίρονται ποτά, συνήθ. οινοπνευματώδη· (πρβ. μπαρ): Στις ~ του Λονδίνου.
[αγγλ. pub, θηλ. ίσως κατά τη λ. ταβέρνα]
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%80%CE%B1%CE%BC%CF%80&dq=

τώρα, αν στρίψει προς το παμπ λόγω του house/σπιτιού,
ας γίνει
....

Πριν την αμερικανική οικονομική βοήθεια που άρχισε να δίνεται τον Μάρτη του '41 (Lend-Lease) στους συμμάχους [A total of $50.1 billion (equivalent to $639 billion today) worth of supplies were shipped: $31.4 billion to Britain, $11.3 billion to the Soviet Union, $3.2 billion to France, $1.6 billion to China, and smaller sums to other Allies], η Βρετανική Αυτοκρατορία νικούσε στη θάλασσα και τον αέρα τους Γερμανούς στη Μάχη της Αγγλίας, και του Ατλαντικού, και τους Ιταλούς στη Μεσόγειο, και τη Βόρειο Αφρική.

July 19 1940
Adolf Hitler makes a peace appeal to Britain in an address to the Reichstag. Lord Halifax, the British foreign minister, flatly rejects peace terms in a broadcast reply on July 22.
http://en.wikipedia.org/wiki/1940

Αν δεν είναι ο Τσώρτσιλ νικητής,
τι να πει κανείς για τον Ντε Γκωλ;;

Από την άλλη, στην ουσία της διαφωνίας σου ως προς τη Θάτσερ έχεις δίκιο: νίκησαν μεν, αλλά οικονομικά ήταν στο μηδέν,
όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι,
και τότε χρειαζόντουσαν τον Κέυνς,
όταν όμως παραφούσκωσαν τα χρέη δοκίμασαν και τον Χάγιεκ :-)

thinks είπε...

@MelidonisM

Καλή η προσπάθεια του Τριανταφυλλίδη, και την σώζει το "ίσως" που λέει.
Στην Αγγλία από αιώνες υπάρχουν και Taverns και Public Houses (Pubs). Οι Taverns εστιάζουν στο φαγητό με κάτι να πιείς και τα Pubs εστιάζουν στα αλκοολικά ποτά με λίγο φαΐ (pub-grub). Άρα ταιριάζει περισσότερο σε μπαρ που είναι ουδέτερο (όπως αρχικά προτείνει και ο Τριανταφυλλίδης) παρά σε ταβέρνες. Το Public House, στην Ελληνική αίσθηση σκέψης και λέξεων πιστεύω τείνει περισσότερο στο ουδέτερο. Οι περισσότεροι όμως δεν ξέρουν ότι το Pub είναι συντομία του Public House, και γι αυτό ίσως δεν έγινε η συσχέτιση, και οι νέοι Έλληνες φοιτητές στο Λονδίνο τα '60, '70, και '80, Ελληνίζοντας μέσα στην μουντάδα του Αγγλικού καιρού, έλεγαν "έλα ρε μαλάκα να πάμε στην παμπ γιατί μου την έχει δώσει!"

Για να μην παρεξηγηθώ, ουδέποτε προτείνω ότι μια λέξη που υιοθετεί μια άλλη γλώσσα πρέπει να διατηρήσει την ουσία της αρχικής γλώσσας. Οι γλώσσες εξελίσσονται στην καθομιλουμένη με τους καιρούς. Μια τέτοια επιμονή θα ήταν χαζή και θα έφερνε πολλές συζητήσεις σε περιπτώσεις όπως η Αγγλική λέξη "ethics". Ενώ προέρχεται από την Ελληνική λέξη "ηθική", στα Αγγλικά ηθική είναι morals/morality και ethics σημαίνει περισσότερο δεοντολογία, ή κώδικα ηθικής.

Γι αυτό και λέω στον Λάκωνα ότι δεν έχω πρόβλημα να το πει όπως θέλει μια και έτσι εξελίσσονται οι γλώσσες. Αλλά όχι να λέει κανείς, είναι δεν είναι λεξικάρχης, ότι το Pub ΕΙΝΑΙ θηλυκό. Δεν ήταν θηλυκό την στιγμή που πέρασε τα Ελληνικά σύνορα. Μετά ας του κάνουν ότι εγχείρηση θέλουνε... αλλά την στιγμή που πήρε την βίζα του στο αεροδρόμιο ήταν αυτό που ήταν :-) και στην Αγγλία είναι ακόμα.

Ο Μοντγκόμερυ και ο Ντε Γκωλ ήταν αξιωματικοί του στρατού. Εκείνους τους δύο θα τους συνέκρινα κατά τον πόλεμο --μετά βέβαια ο Ντε Γκωλ ακολούθησε διαφορετική πορεία από τον Μοντυ. Ο Τζώρτσιλ, είτε σαν First Lord of the Admiralty είτε σαν πρωθυπουργός ήταν πολιτικός. Από χρόνια πριν τον πόλεμο.

Κανείς, και πρώτος εγώ, δεν θα αφαιρέσει ποτέ από τους Άγγλους την νίκη της Battle of Britain, το Blitz, και τις νίκες του Μόντυ στην Βόρειο Αφρική. Αλλά, αν δεν ήταν οι Αμερικανοί, οι Άγγλοι σχεδόν σίγουρα, όπως πίστευαν τότε και οι ίδιοι, θα είχαν ακολουθήσει την τύχη των πολεμιστών μας του Ρούπελ, κι ας τους παρουσίασε όπλα η Βέρμαχτ καθώς αποχωρούσαν από τα οχυρά. Με κάποια τέτοια έννοια, για μένα, και οι πολεμιστές του Ρούπελ είναι νικητές...

Απλά προτείνω διόρθωση της παραπλανητικής μονολεκτικής αντιμετώπισης ότι "Οι Βρετανοί κέρδισαν τον πόλεμο".

Σημασία στην λεπτομέρεια αγαπητοί μου :-)