Σάββατο, Δεκεμβρίου 29

Εικόνες του 2012

Καλώς όρισα...

Τελευταία ώρα λίγο πριν την Αλλαγή, για να κάνω εντύπωση....

Το έτος αυτό τελειώνει σε λίγες ώρες και δε με νοιάζει καθόλου. Γενικά είχα πάντα ένα θέμα με τις γιορτές και τις επετείους. Δε μπορώ αυτό το καταναγκαστικό "τώρα γιορτάζουμε...τώρα είμαστε χαρούμενοι". Αυτό και μόνο μπορεί να με φέρει σε κατάθλιψη αν και γενικά τις γιορτές τις περνάω χαλαρά. Όλες εκτός από τα γενέθλιά μου. Αυτή είναι η μία μέρα που απεχθάνομαι γιατί κατ΄εμέ είναι η έναρξη όλων των αρνητικών που έχουν συμβεί στη Ζωή μου.

Συνεχίζουμε λοιπόν με αμείωτο κέφι την ανασκόπηση του δικού μου 2012. Τρία τέσσερα πράγματα θέλω να σου πω πριν γυρίσει ο Έτος. Μη μου πεις μετά πως δε σου τα πα...

Το παρών ιστολόγιο έχει πάψει να σχολιάζει την ελληνική πολιτική επικαιρότητα και έτσι σκοπεύει να κινηθεί και το 2013. Παρά τις Κασσάνδρες, το ιστολόγιο αυτό θα παραμείνει ανοικτό και θα εκπληρώσει το βασικό του στόχο.

Ήρθε η ώρα, χρονιάρες μέρες, να σου αναλύσω, το θεμελιώδες σύνθημα του ιστολογίου αυτού που δεν είναι άλλο από το:


Είναι η ταυτότητα από το θεώρημα των Gelfond-Schneider για τους υπερβατικούς αριθμούς και προκύπτει από τη φόρμουλα του Euler. Η ταυτότητα αυτή στα αριστερά της έχει έναν πραγματικό αριθμό και στα δεξιά της εναν φανταστικό αριθμό. Φυσικά αφού ένας φανταστικός ισούται με έναν πραγματικό, τότε παύει να είναι φανταστικός. Το i είναι φανταστικός αριθμός, όχι όμως και η δύναμη του εαυτού του. Αριστερά βλέπουμε τέσσερις από τους πιο δημοφιλείς αριθμούς των μαθηματικών. Το 1 (είναι κρυμμένο δίπλα στο μείον), το 2 , το π και το e. Αν το 1 και το 2 είναι οι πλέον γνωστοί αριθμοί, το π όσο το e είναι οι πλέον αινιγματικοί άριθμοι των μαθηματικών. Είναι όχι μόνον άρρητοι (δε μπορούν να γραφούν ως κλάσμα ακεραίων), αλλά και υπερβατικοί (δεν είναι λύση πολυωνύμου). Είναι παντού και πουθενά. Κανένα αριθμητικό σύστημα δε μπορεί να του αποτυπώσει σε πεπερασμένο αριθμό ψηφίων και κρύβονται πίσω από τις περισσότερες φυσικές, βιολογικές και χημικές διαδικασίες. Ο συνδιασμός αυτών των τεσσάρων πραγματικών αριθμών ισούται με έναν αριθμό που κατασκευάστηκε αποκλειστικά με "φανταστικά" εργαλεία. Το i είναι το μόριο του κόσμου των φανταστικών αριθμών. Αν το πολλαπλασιάσεις με τον εαυτό του θα σου δώσει το -1 και όλοι οι μαθηματικοί της Αρχαιότητας θα πηδήξουν από τα νεύρα τους γιατί κανένα γινόμενο αριθμού με τον εαυτό του δεν μπορεί να είναι αρνητικός ( -1 ) όπως δεν υπάρχει αρνητικό μήκος......γι' αυτό χρειάζεται αρκετή φαντασία!

Τι μας λέει η παραπάνω ταυτότητα; Ίσως και να μας λέει το παρακάτω :

Μας λέει πως η Φαντασία γίνεται Πραγματικότητα μέσω της Υπέρβασης
Η Υπέρβαση ενώνει το Πραγματικό με το Φανταστικό
Η Yπερβατικότητα της Πραγματικότητας οδηγεί στη Φαντασία.

Γενικά μπορείς να παίξεις όσο θες με τις λέξεις αυτές και να βγάλεις όποιο συμπέρασμα σου ταιριάζει καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση η ταυτότητα αυτή κρύβει μία Αλήθεια. Υποθετική μεν, χρήσιμη δε.

Χρονιάρες μέρες πάμε για το Countdown....

8.Ο Κόσμος δεν αλλάζει ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο. Αυτό που αλλάζει είναι η εικόνα που έχεις Εσύ για τον Κόσμο. Αυτή η εικόνα ταλαντεύεται ανάλογα με τη διάθεσή σου αλλά διατηρεί κατιούσα ροπή όσο μεγαλώνεις. Ο Κόσμος δεν έπεσε ιδεολογικέ μου παππούλη, το εργαλείο σου έπεσε και δε σου ξανασηκώνεται. Αυτό εγώ το σέβομαι (γιατί θα έρθει και η δική μου η σειρά)...αλλά να χαρείς σταμάτα να μας ζαλίζεις τον Έρωτα με τις διανοουμενίστικες αρλούμπες σου περί σήψης και παρακμής!

7.Σταμάτα να χλαπακιάζεις ιδέες όπως οι Αμερικανοί χλαπακιάζουν χάμπουργκερς. Βρες να διαβάσεις λίγα βιβλία και να τα διαβάσεις πολλές φορές. Δε χρειάζεται να ξέρεις πολλά. Χρειάζεται αυτά που ξέρεις να τα ξέρεις καλά. Σταμάτα να παπαγαλίζεις τσιτάτα Μεγάλων. Όσο πιο εντυπωσιακό είναι ένα τσιτάτο τόσο λιγότερο νόημα έχει. Δεν ενδιαφέρει κανένα τι λενε οι Αυθεντίες που αυτάρεσκα αναπαράγεις. Τους ενδιαφέρει τι λες Εσύ.

6.Τίποτα δεν είναι δικαίωμα στη Ζωή αυτή και τίποτα δεν είναι Δωρεάν. Η Παιδεία, η Υγεία, η οικονομική αποκατάσταση είναι όλα προνόμια που τα διεκδικούμε και (καμιά φορά) τα κερδίζουμε από τον κακό μας εαυτό.

5.Κράτα τα συναισθήματά σου για τον εαυτό σου και την οικογένειά σου. Το πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας είναι πως ασχολείται επί 24ώρου βάσεως με τα συναισθήματα. Τα συναισθήματα είναι για την κρεβατοκάμαρα. Η υπόλοιπη ζωή είναι Ορθολογισμός και Επιχειρήματα. Συνεπώς, να παραμένεις νηφάλιος και να θυμάσαι να δυσπιστείς (παραμένωντας νηφάλιος!).

4.Ανώτερο αγαθό όλων είναι η Ελευθερία του Ατόμου. Αναγκαία προϋπόθεση όλων των Ελευθεριών του Ατόμου είναι η Οικονομική Ελευθερία. Κανένα σύστημα στον Κόσμο δεν απέφερεε τόσο πλούτο και τόση ευημερία για τόσους πολλούς όσο το σύστημα της Ελεύθερης Αγοράς, της Ελεύθερης Βούλησης, της Ελεύθερης Διακίνησης ιδεών και των Ελεύθερων Ανθρώπων.

spoiler alert:


3.Αντίδοτο στην Ελευθερία είναι ο Φόβος. Αντίδοτο στο Φόβο είναι η Γνώση και αυτός είναι ο μοναδικός σκοπός της. Η Γνώση δεν αποφέρει κατ' ανάγκη χρήματα και εξασφάλιση. Η Γνώση δεν είναι υλικό εφόδιο. Η Γνώση μας βοηθάει, ό,τι και να κάνουμε στη Ζωή μας, να το κάνουμε με λιγότερο Φόβο.

2.Η Αγάπη είναι Τέχνη και όπως όλες οι Τέχνες χρειάζεται εξάσκηση. (και το Σεξ επίσης).

1. Σημασία δεν έχει αν θα κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα...σημασία έχει να μη χάσεις το Χιούμορ σου! ( Ecce Homo )

Φωτογραφική Ανασκόπηση 2012 ( Η Χρόνιά της Φαίδρας!)

(κλικ του ινλάρτζ)

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012

Συμφωνική Ορχήστρα Ουάσιγκτον - Πρωτοχρονιάτικο Κονστέρτο

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012


Ναι....κοιμάται...
ΜΑΡΤΙΟΣ 2012
Άνοιξη στο N.I.ST.

Άνοιξη στον κήπο μας!



Η Φαίδρα σε περιπολία!




Όχι κάμερες παρακαλώ!!!
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
Η Φαίδρα έχει κάψες (πριν τη στείρωση).
Ερωτοτροπεί με τον Γουίνι το αρκουδάκι!

Είναι περπατημένη....
ΜΑΙΟΣ 2012
(μετά τη στείρωση....)

Χαλλλλλαρά ρε μλκ...

Memorial Day και Μονοήμερη στην Annapolis
Too old to rock n' roll, too young to die!

Memorial Day και Μονοήμερη στην Annapolis

Memorial Day και Μονοήμερη στην Annapolis

Για κάποιο λόγο ΟΛΕΣ οι γάτες λατρεύουν το νιπτήρα!
ΙΟΥΝΙΟΣ 2012

2Day...Road to Cape Hatteras

2Day...Road to Cape Hatteras
Ο τυφώνας που χτύπησε το γείτονα ....

ΙΟΥΛΙΟΣ 2012


Και ακόμα ούτε δαχτυλίδι δεν της έχω πάρει...πόσο να φτάσει πια;;;;;

Διάβασμα αλληλογραφίας και ύπνος....

ατελείωτος ύπνος...
και χασμουρητά....
 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012

2μερο στη West Virginia

2μερο στη West Virginia

2μερο στη West Virginia

2μερο στη West Virginia
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Να ξεκουραστούμε και λίγο!
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012
Ελάφια στην αυλή...

Ελάφια στην αυλή...

Halloween!
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012
Περιπολία από μέσα γιατί έξω κάνει ψοφόκρυο!
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Xmas @ NY
ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ! Η Φάτνη δεν έχει ακόμα Χριστό γιατί δεν έχει γεννηθεί ακόμα....
Έχει όμως το μοναχό (πίσω αριστερά) ο οποίος φέρει και κομποσκίνι με τον Εσταυρωμένο....

Xmas and Blues @ SoHo

Xmas @ Rockefeller Center with the Princess !

Xmas @ Central Park with J. S. Bach

Xmas @ the Land of the Free

Το 2013 θα είναι καλύτερο...Να είσαι καλά....

10 σχόλια:

thinks είπε...

Εφ' όσον το π είναι α-τελής τιμή, και καθορίζει τα πάντα γύρω μας, μπορούμε να εικάσουμε ότι ή η τρισδιάστατη κατανόηση του σύμπαντος είναι ατελής και δεν προσφέρει την κατανόηση ενός τέλειου συντελεστή, άρα ότι αντιλαμβανόμαστε είναι λάθος, η/και, το σύμπαν κινείται προς το να καλύψει, επ' άπειρον, την ατέλεια του π, άρα η εξέλιξη είναι παράγωγο της ατέλειας.

Η έκφραση "αρνητικό" είναι άνευ νοήματος, ή θέσης, χωρίς την ύπαρξη του "θετικού", άρα η οπτική των αρνητικών της "ζωής" είναι προσωπική επιλογή που επιβεβαιώνει την ύπαρξη των θετικών.

Οπότε, η ελευθερία πρέπει να είναι η αυταπάτη/ψευδαίσθηση του δικαιώματος να αντιδρούμε ενάντια στο θετικό και να δεχόμαστε την ατέλεια.

Και εφ' όσον η υπέρβαση εκφράζεται με την ευχή, υποθέτω ότι η καλύτερη ευχή είναι η διαιώνιση της ατέλειας. Νάσαι καλά, και νά 'χεις υγεία για να υπάρχεις και αγάπη για να απολαμβάνεις τις αισθήσεις της υποκειμενικότητας. Για άλλη μια περιφορά γύρω από το άστρο μας σε κύκλο που μετριέται με π και γίνεται λόγω του e!

Η Φαίδρα ξέρει! Νάναι κι εκείνη καλά.

mahler76 είπε...

άχου γατούλααααααα. Καλή χρονιά να έχουμε :)

IonnKorr είπε...

Κατ' αρχάς καλή χρονιά Λάκωνα...

με κέντρισε το θέμα σου.

Θα ήθελα να φωτίσω περισσότερο το Gelfond-Schneider theorem από την πλευρά της Πολυδιαστατικής Θεωρητικής Φυσικής.

Για την Πολυδιαστατική Φυσική το Σύμπαν δεν έχει 3 διαστάσεις αλλά 12 (ή και περισσότερες)

Οι αριθμοί 1, -1, i, π, e παίζουν έναν κορυφαίο ρόλο στην κατασκευή του Σύμπαντος. Είναι οι "ακρογωνιαίες" Φυσικές σταθερές του.


IonnKorr είπε...

Ουσιαστικά οι αριθμοί αυτοί είναι τα "εργαλεία" που δίνουν την δυνατότητα σε μας τους "τρισδιάστατους Ανθρώπους" του Μακρόκοσμου να αντιληφθούμε (προσεγγιστικά) τις επιπτώσεις, στο Περιβάλλον μας, των άλλων (μη συνήθων) διαστάσεων.

IonnKorr είπε...

Ας "φωτίσουμε" πρώτα τον αριθμό "e".

Αυτός είναι το "υπομόχλιο" δύο βασικών συναρτήσεων.

y = exp(x) (εκθετική)

y = ln (x) (λογαριθμική)

-------------------
Στην Εκθετική συνάρτηση μπορούμε να δούμε
- το x ως τιμές των Φυσικών Μεγεθών του Μικρόσκοσμου.
- το y ως τιμές των Φυσικών Μεγεθών του Μακρόσκοσμου (του δικού μας δηλαδή)

Άρα η εκθετική συνάρτηση δρα ως "τηλεσκόπιο". Παίρνει τις "μικρές" τιμές των "μικρών" Διαστάσεων του Μικρόκοσμου και τις μεγεθύνει ώστε να τις "δούμε" στον δικό μας Μακρόκοσμο.

-------------------
Αντίστροφα:
Στην Λογαριθμική συνάρτηση μπορούμε να δούμε
- το x ως τιμές των "μεγάλων" Διαστάσεων του Μεγάκοσμου.
- το y ως τιμές των Φυσικών Μεγεθών του Μακρόσκοσμου (του δικού μας δηλαδή)

Άρα η λογαριθμική συνάρτηση δρα ως "μικροσκόπιο". Παίρνει τις "μεγάλες" τιμές των "μεγάλων" Διαστάσεων του Μεγάκοσμου και τις σμικραίνει ώστε να τις "δούμε" στον δικό μας Μακρόκοσμο.

Το e είναι ο συντελεστής μεγένθυσης/σμίκρυνσης του "Δικού μας Σύμπαντος".
Αν αλλάξουμε την τιμή του ( = 2.718281828...) τότε θα βρεθούμε σε άλλο "Παράλληλο Σύμπαν".

IonnKorr είπε...

Ο Χωρόχρονος, όμως, στο Πολυσύμπαν (= Multiverse) (το δικό μας Σύμπαν είναι ένα γνήσιο υποσύνολό του μέσα στα άπειρα άλλα) δεν έχει μόνο "μικρές" και "μεγάλες" Διαστάσεις ...
έχει και "ελλειπτικές" και "υπερβολικές" Διαστάσεις..
Για να "δούμε" τις υπερβολικές διαστάσεις το αντίστοιχο "υπομόχλιο" είναι η φανταστική μονάδα "i".

IonnKorr είπε...

Αντίστοιχα εκτός από τις ευθειακές δικές μας "Διαστάσεις" x,y,z υπάρχουν και "καμπύλες" (γωνιακές) διαστάσεις.
Πάλι εδώ έχουμε μια συνάρτηση φ = π r
που η αντίστροφή της μετατρέπει τις γωνιακές Διαστάσεις (φ) σε ευθειακές (ακτινικές) διαστάσεις (r) με "υπομόχλιο" προφανώς το "π"

Μια διαφορετική τιμή του "π" θα μας πέταγε προφανώς σε ένα άλλο "Παράλληλο Σύμπαν"

IonnKorr είπε...

Αντίστοιχα ισχύουν για:

το "-1" που μετατρέπει τις "Δυικές" (dual) Διαστάσεις στις δικές μας

και το "c" (ταχύτητα φωτός) που μετατρέπει τις Χρονικές Διαστάσεις στις Χωρικές (δηλ. στις τρεις δικές μας x,y,z.

IonnKorr είπε...

Αφού, λοιπόν, είδαμε την φυσική "επένδυση" των Μαθηματικών Σταθερών που στα Μαθηματικά είναι εντελώς αινιγματικές προχωράμε πλέον στο ίδιο το θεώρημα Gelfond–Schneider.

e^π = (-1)^(-i)

δηλ. exp(π) = "exp"(-i)

Αυτό λέει ότι η μεγέθυνση του "π" (δηλ. της "μονάδας" των Καμπύλων Διαστάσεων ισούται με την αντίστοιχη "μεγέθυνση" του "i" (της "μονάδας" των Υπερβολικών Διαστάσεων)

το αποτέλεσμα είναι η Gelfond's constant (23,140692632...) που δεν χαρακτηρίζει μόνο το δικό μας Σύμπαν αλλά και όλα τα "ομοειδή" (= "συγγραμικά") Σύμπαντα με το δικό μας.

IonnKorr είπε...

Άφησα τελευταίο το γεγονός της υπερβατικότητας των π, e, και της Gelfond's constant.

Σου είχα γράψει και παλιά ότι αν το π είχε ακέραια τιμή 3 (και Gelfond's constant 24) τότε θα είχαμε ένα απόλυτα "Αξιοκρατικό Σύμπαν" χωρίς "ελαττώματα" και "αδυναμίες επακριβούς μέτρησης".

Θα ήταν ένα μονότονο Σύμπαν απόλυτα διαφανές και προβλεπόμενο από τον κάθε ευφυή εγκέφαλο.

Όμως, τώρα, με την υπερβατικότητα να μπαίνει μέσα στις Διαστάσεις και να διαβρώνει την "πρόβλεψιμότητα" των Φυσικών φαινομένων ... όλα τα ενδεχόμενα "παίζουν" και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Έτσι ζούμε σε ένα "Συναρπαστικό" Σύμπαν όπου πέραν της Ευφυίας σημαντικό ρόλο παίζει και η Τύχη (και μάλλον και το Χάος)