Σάββατο, Ιουνίου 22

Παρατηρήσεις (Είμαστε όλοι ελληνάκι edition)

1. Όσο παιρνούν οι μέρες τόσο κατανοούμε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ μόνον έτσι μπορούσε να επέλθει. Θυμίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια να εξυγιανθεί ο φορέας, εν λειτουργία, επί Μόσιαλου και
πού αυτή τελικά κατέληξε. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι ηθικότερο τα πράγματα να παραμένουν ανοιχτά και να συζητώνται επί μήνες ή επί χρόνια αρκεί να μην γίνει κάτι το αντι-συνταγματικό ή αντι-δημοκρατικό (έτσι όπως οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται).

2. Είναι εκείνοι που δεν τους απασχόλεισαι ποτέ π.χ. το βασικό έσοδο της ΕΡΤ. Δεν ασχολήθηκαν ποτέ με το πώς και το γιατί έχει η ΕΡΤ αυτά τα έσοδα που έχει και ποιες οι συνέπειες και για την ιδιωτική τηλεόραση. Είναι η επιδοτούμενη ΕΡΤ αυτή που έφτασε το σύνολο των ιδιωτικών καναλιών στην  κατά γενική ομολογία αντιαισθητική κατάσταση που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια.

3. Μα φταίει η ΕΡΤ για τα βυζιά της Πετρούλας; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, διότι η ΕΡΤ έχει την πολυτέλεια να μην τα δείχνει. Όταν και εγώ και εσύ πουλάμε το ίδιο προϊόν αλλά μόνον ένας από τους δύο μας θα πάει σπίτι και θα βρει φαγητό είτε πουλήσει - είτε δεν πουλήσει το προϊόν του, τότε ο άλλος πρέπει κάτι να κάνει για να σιγουρέψει το μεσημεριανό του.

4. Όλη η μπαρούφα περί "Πολιτισμού" συνοψίζεται στο αφιέρωμα που έκαναν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ για το Μάνο Χατζιδάκι με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, πριν λίγες μέρες. Τα είπαν όλα γι εκείνον, εκτός από το γεγονός πως ο Χατζιδάκις ήταν από τους πλέον φανατικούς υπέρμαχους του κλεισίματος του φορέα αυτού. Ο Πολιτισμός δεν είναι θέμα του κράτους.

5. Δημοκρατία δεν υφίσταται μπροστά στα ατομικά δικαιώματα. Τα ατομικά δικαιώματα είναι η ύπαρξή μας μέσα στο χρόνο : το μέλλον μας (η Ζωή) , το παρόν μας (η Ελευθερία), το παρελθόν μας (η Ιδιοκτησία).

6. Αν δε σου αρέσει το ιστολόγιο αυτό γιατί πιστεύεις ότι χυδαιολογεί - απλά μην το διαβάζεις. Διότι αν πιστεύεις ότι χυδαιολογώ απλά δε με καταλαβαίνεις και χάνεις το χρόνο σου. Η χυδαιολογία είναι βρισίδια χωρίς επιχειρήματα και εδώ δεν πρόκειται ποτέ να βρεις κάτι τέτοιο. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιώ είναι πάντα σε αναλογία με τα αισχρόλογα που τα συνοδεύουν. Όσο πιο αισχρά τα βρισίδια, τόσο και πιο δυνατά τα επιχείρηματα.

7. Ο λόγος που το κάνω είναι γιατί μου αρέσει ο αξιότιμος αναγνώστης που αφιερώνει το χρόνο του για να με διαβάσει να σοκάρεται ή/και να οχυρώνεται πίσω από τις κακές λέξεις, ειδικότερα όταν δε μπορεί να διαφωνήσει με τα επιχειρήματα. Είναι μία μπανανόφλουδα ή μία βοήθεια. Μου αρέσουν οι αναγνώστες που ξεπερνούν το αντι-αισθητικό κάλυμα και απαντούν στα επιχειρήματα....Μου αρέσουν ακόμα περισσότερο όσοι επιχειρούν να μου απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο διότι σωστά αντιλαμβάνονται πως τίποτε το προσωπικό δεν υπάρχει στους χαρακτηρισμούς. Συχνά, μάλιστα, το κάνουν καλύτερα από εμένα. Με πιο βιτριολικό τρόπο και πιο ισχυρά επιχειρήματα. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΟΜΙΖΩ!

8. Αυτό είναι το blogging που μου αρέσει και αυτός είναι ο τρόπος που το χρησιμοποιώ από την πρώτη σχεδόν στιγμή που ξεκίνησα. Κατά τη γνώμη μου το blogging γίνεται ουσιαστικό ενόσο σου δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάζεις τη δική σου Αλήθεια με τον τρόπο που εσύ πιστεύεις και ψάχνεις-αναζητάς άλλους ανθρώπους που μπορείς να επικοινωνήσεις με συμβατούς κώδικες...Δεν είναι σκοπός μου ούτε να γίνω αρεστός ούτε να βγάλω χρήματα μέσα από εδώ. Αν το ήθελα θα μπορούσα να ανταλλάσω ανούσια ευχολόγια και μίζερες αρλουμπολογίες των δύο προτάσεων. Η "τιποτολογία" είναι το δεύτερο σε μέγεθος φαινόμενο στο διαδύκτιο μετά τα πορνό.

9. Διότι αυτό που κανείς δε μπορεί να καταλάβει είναι πως σημασία δεν έχει αν κάποιος έχει δίκιο ή άδικο με τις απόψεις που εκφράζει. Σημασία έχει πόσο αποφασισμένος είναι κάποιος να κυνηγήσει την Αλήθεια και τι είναι έτοιμος να θυσιάσει γι αυτό το σκοπό. Διότι αυτό είναι το πραγματικό μέτρο όλων των Αξιών μέσα μας: πόση Αλήθεια αντέχουμε και πόση Αλήθεια τολμάμε.

Η παρούσα ανάρτηση αφιερώνεται στο ελληνάκι που αποφάσισε να εγκαταλείψει το blogging. Είναι από τις παρουσίες που θα λείψουν από τη μπλογκόσφαιρα.

19 σχόλια:

thinks είπε...

Πάντως αγαπητέ μου Λάκωνα όσο περνούν οι μέρες τόσο κατανοώ όλο και καλύτερα ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ μόνο έτσι δεν έπρεπε να είχε γίνει. Και σε διαβεβαιώ ότι είμαι αποφασισμένος να κυνηγάω την αλήθεια και αντέχω και τολμάω αρκετή. Εσύ;

Ποιός, καλέ μου άνθρωπε θα φτιάξει καλύτερη ΕΡΤ εν προσώπω και πισινώ της παρθένας πριγκίπισσας Νερίτ Ντολμά Κουπεπέ; Οι ίδιοι που έφτιαξαν την ΕΡΤ; Τες πάν. Η ΕΡΤ είναι απλά το σύμβολο του Ρωμαίικου Δημόσιου. Η Ολυμπικακή τους τελείωσε αλλά καθόταν ακόμα η ΕΡΤ. Φτιάχτον τον Ρωμιό και η ΕΡΤ θα ακολουθήσει. Αν δεν φτιάξεις τον Ρωμιό ας τα βράστα. Συγγνώμη, ήθελα να πω: χέστα! (προσπαθώ λεκτικά να ταιριάξω στο ιστολόγιο όπως περιέγραψες ότι σου αρέσει -κάνω ότι μπορώ ρε γαμώ το!) Αν δεν φτιάξεις πρώτα το Δημόσιο, όσο και να ανοιγοκλείσεις την ΕΡΤ τα ίδια σκατά θα είναι (βλέπεις συνεχίζω να προσπαθώ, με τις εκφράσεις, από σεβασμό για την καθοδήγηση που ανέπτυξες).

Παρεμπιπτόντως, μη λέμε και μαλακίες επειδή κάπου τις διαβάσαμε: Η ΕΡΤ ήτανε προσοδοφόρα, κι όποιου του αρέσει. Ψάξε το.

Το θέμα Λάκωνα δεν ήταν ποτέ η ΕΡΤ. Το θέμα ήταν η πρόοδος του δικτατορίσκου. Να κλείσει κάτι που όλοι θα το δουν αμέσως και θα εντυπωσιαστούν και θα φοβηθούν. Θα μπορούσε να βάλει επιστρατευμένους τεχνικούς να παίζουν επαναλήψεις αν δεν είχε έτοιμη την πριγκίπισσα Νερίτ. Αλλά επέλεξε να βάλει μαύρο επί τούτου για να θορυβήσει, να τρομάξει, κόσμο, να δείξει πυγμή, όπως κάθε δικτατορίσκος. Το μαύρο στις οθόνες ήταν τα τανκς v2.0.samaras.

Όσο περνούν οι μέρες, ακόμα δεν το έχεις καταλάβει. Ή ίσως το έχεις καταλάβει και σου αρέσει γιατί πιστεύεις και εσύ στον γύψο και την δικτατορία. Μπα. Δεν νομίζω. Απλά δεν το έχεις πιάσει ακόμα, μάλλον.

Σε κατανοώ. Έχεις μια νευρωτική ψύχωση με τον απόλυτο καπιταλισμό και τραγουδάς τον ύμνο των Libertarians ακόμα και σε κηδείες, βαφτίσια, γάμους, βιασμούς... πάντα με την ίδια ενορχήστρωση κιόλας. Για κηδεία φερ' ειπείν, βάλε και κανένα βιολί δίπλα στην καραμούζα από το πανηγύρι του Αγίου Τερτήπιου;

Αν έχεις την καλοσύνη, την παράγραφο:
"Δημοκρατία δεν υφίσταται μπροστά στα ατομικά δικαιώματα. Τα ατομικά δικαιώματα είναι η ύπαρξή μας μέσα στο χρόνο : το μέλλον μας (η Ζωή) , το παρόν μας (η Ελευθερία), το παρελθόν μας (η Ιδιοκτησία)".
Σε παρακαλώ μου την ξαναγράφεις Ελληνικά ή Αγγλικά να την καταλάβω; Με τα Κινέζικα δεν τα πάω πολύ καλά.

Την επόμενη την κατάλαβα, νομίζω! Αν λέει δεν μου αρέσει το ιστολόγιο αυτό γιατί πιστεύω ότι χυδεολογείς -απλά να μην το διαβάζω. Διότι αν πιστεύω ότι χυδεολογείς απλά δεν σε κατάλαβα. Η χυδεολογία είναι βρισίδια χωρίς επιχειρήματα και εδώ δεν πρόκειται να βρω ποτέ κάτι τέτοιο. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείς είναι πάντα σε αναλογία με τα αισχρόλογα που τα συοδεύουν. Όσο πιο αισχρά τα βρισίδια τόσο πιο δυνατά τα επιχειρήματα.

Λάκωνά μου, κατ' αρχάς σε εκλιπαρώ να μου στείλεις λίγο από ότι καπνίζεις και το πληρώνω όσο-όσο! Επίσης να σου πω ότι πράγματι νομίζω ότι κατάλαβα την παράγραφο. Αν μου πεις να πάω να γαμηθώ και δεν μ' αρέσει, τότε να πάω να γαμηθώ! Αυτό δεν εννοείς; Τα δυνατά επιχειρήματα στο συγκεκριμένο που είναι; δεν τα βρίσκω.

Τέλος πάντων, με βαθιά απογοήτευση που δεν μπορώ να φτάσω το ύψος της δικτατορικφασιστικής επιβολής που σου έχει κάτσει, πρέπει να πάω τώρα να γαμηθώ ώστε να έχω πάρει μαζί μου κάτι από την ανάρτηση.

Καλό σου βράδυ :-)

CsLaKoNaS είπε...

1. Τα γεγονότα σε διαψεύδουν. Η προσπάθεια εξυγίανσης με ανοιχτή ΕΡΤ είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Απέτυχε. Πόσες προσπάθειες θες εσύ πειστείς ότι δε ποτέ καμία εξυγίανση δημόσιου οργανισμού δε μπορεί να πετύχει.

2. Δεν περιμένω τίποτα από μία νέα ΕΡΤ. Τα ίδια θα είναι. Ελπίζω μόνον να είναι λιγότερο χειρότερα. Εγώ θέλω να μην ξανανοίξει.

3. Δικτάτορας είναι αυτός που δεν παραδίδει την εξουσία, όχι αυτός που την ασκεί με σκληρό ή και αντι-δημοκρατικό κάποιες φορές τρόπο.

4. Δεν είμαι πολέμιος της Δημοκρατίας. Πιστεύω όμως πως δεν είναι η λύση στα πάντα. Δεν μπορώ να αποφασίσω Δημοκρατικά αν θα σε κρεμάσω ή θα σε πυροβολίσω. Τίποτα το δημοκρατικό δεν έχει η καταβολή τέλους για την ΕΡΤ αν θέλω να έχω ρεύμα σπίτι μου.

5. Τα έσοδα της ΕΡΤ ήταν το ανταποδωτικό τέλος της ΔΕΗ και όχι τα έσοδα από την πώληση του τηλεοπτικού προϊόντος. Θα μας τρελάνεις ότι αυτό λέγεται κέρδος;;;;;

6. Ο τρόπος με τον οποίο γράφω δεν είναι καινούριος. Πάντα έτσι ήταν.

7.Εν πάσει περιπτώσει περιμένω ένα επιχείρημα γιατί πρέπει να πληρώνω κρατική τηλεόραση αν θέλω να έχω ρεύμα και πόσο καλό μου κάνει στον "πολιτισμό" μου αυτός ο φόρος! 150 αναρτήσεις να γράψεις στοιχηματίζω ότι μία απάντηση δε μπορείς να δώσεις. Και αυτό γιατί απλούστατα συμφωνείς με εμένα. Συνεπώς δεν ανήκεις σε αυτούς που καταλογίζω πως πρέπει να πάνε να γαμηθούνε. Ανήκεις σε εκείνους που δεν τους άρεσε ο τρόπος που έκλεισε ο οργανισμός. Σε εκείνους δηλαδή που δε βλέπουν τίποτε το χυδαίο ή το ανήθικο στο ότι εν καιρώ τέτοιας κρίσης, το ρεύμα πρέπει να το νταβατζώνει η Μπήλιω, η Φλέσσα και ο Σπύρος...

thinks είπε...

1. Πάλι δεν κατάλαβες (για να μιλήσω στην γλώσσα σου). Εξυγίανση του τίποτα δεν μπορεί ποτέ να γίνει αν δεν αλλάξει ο Ρωμιός κι αυτός δεν αλλάζει, γι αυτό και ζεις εκεί που ζεις κι όχι στην Ελλάδα.

2. Τότε, προς τι όλα αυτά;

3, 4. Οι δικαιολογίες του κάθε δικτάτορα και δικτατορίσκου. Μην υποτιμάς την ίδια σου την νοημοσύνη.

5. Αααα... οι ερμηνείες των αριθμών κατά ότι βολικό... Τι σε πειράζει εσένα; ότι υπάρχει τέλος για την δημόσια ραδιοτηλεόραση ή ότι το πληρώνεις στον λογαριασμό του ηλεκτρικού; Αν το πρώτο, ατύχησες γιατί υπάρχει παντού, και στην Αγγλία επί Θάτσερ, πριν και μετά. Αν το δεύτερο, τότε θα προτιμούσες όλοι οι Έλληνες να κάθονται σε μία ακόμα ουρά για να πληρώνουν έναν ακόμα ξεχωριστό λογαριασμό;

6. Και όμως, όχι ακριβώς...

7. Απαντήσεις σου έχω δώσει αρκετές αλλά δεν θέλεις να τις αναγνωρίσεις σαν απαντήσεις γιατί τότε θα έπρεπε να επερωτήσεις το σκεπτικό σου. Δικό σου πρόβλημα αγαπητέ :-) Από που βρίσκεις ότι συμφωνώ μαζί σου την στιγμή που τα πάντα χρωματίζονται από μια πράξη η οποία είναι δικτατορική πέρα κάθε προσωπικής ερμηνείας ή δικαιολογίας;

Αγαπητέ μου Λάκωνα, δικτατορίες υπάρχουν πολλών ειδών και από πολλές αφετηρίες, από τα αριστερά ως τα δεξιά, από οικονομικά έως φιλοσοφικά και δε συμμαζεύεται. Πες μου, Δημήτρη, πιστεύω ότι χρειάζονται πράξεις αυθαίρετες και εξαναγκαστικές εκτός δημοκρατικής διαδικασίας, και θα σεβαστώ την άποψή σου άσχετα με το αν είμαι κάθετα αντίθετος. Απλά λυπάμαι όταν οποιοσδήποτε δεν βλέπει την ουσία του ίδιου του του σκεπτικού και παρουσιάζει τα αγγούρια σαν τριαντάφυλλα ακόμα και στον εαυτό του.

CsLaKoNaS είπε...

1. Ναι αλλά έτσι δεν προτείνεις καμία έξοδο από αυτό το χάλι. Εγώ πιστεύω πως η λύση που δόθηκε ήταν η καλύτερη δυνατή. Εσύ πιστεύεις ότι ήταν η χειρότερη δυνατή καθότι αντι-δημοκρατική. Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε μία υβριδική φόρμουλα ως εξής: Να ανοίξουμε διάλογο με ανοικτή ΕΡΤ και προσυμφωνημένο ορίζοντα. Αν ο διάλογος δεν ευδοκιμήσει μέχρι τότε, θα πέσει μαύρο. Γνώμη μου είναι πως δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά.

2. Διότι δεν είμαι ο μόνος που πιστεύει αυτά που γράφω. Όλοι όσοι μίλησα αν και δεν τους άρεσε ο τρόπος, είναι εν τούτοις υπερ του να κλείσει η ΕΡΤ. Εγώ πάω ένα βήμα παραπάνω, στο να μην υπάρχει αν δεν παίζει με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

3. Ό,τι και να λες, οι Δημοκρατίες έχουν νόημα μόνον καθ' όσον σέβονται και προστατεύουν τις μειοψηφίες, την ελευθερία του λόγου και τα ατομικά δικαιώματα. Και ο μόνος λόγος που μπορούν να το κάνουν είναι γιατί πετυχαίνουν μια κάποια αποκέντρωση εξουσίας (άλλο θέμα αυτό). Αυτό που ζούμε στην Ελλάδα όμως είναι συντεχνιακού τύπου Δημοκρατία και αυτό (όπως σε πολλά άλλα κράτη) δεν πάει άλλο.

5. Δεν είναι θέμα ερμηνείας. Το κέρδος μιας εταιρείας προκύπτει από την τιμή ζήτησης του προϊόντος που παράγει. Πόσες διαφορετικές ερμηνείες έχει αυτός ο ορισμός; Θα με τρελάνεις;

Στη Μ. Βρετανία, υπάρχει τέλος σε όσους έχουν τηλεόραση. Ούτε αυτό είναι σωστό αλλά είναι σίγουρα λιγότερο άδικο. Και εκεί υπάρχουν αντιδράσεις και ένα σωρό τεχνάσματα στα οποία καταφεύγουν οι πολίτες για να αποφύγουν το παράλογο του φόρου αυτού.

7. Η διαφωνία μας έγκειται στο ότι στην υπόθεση αυτή εσύ βλέπεις μία κυβερνητική αναλγησία και ξεχνάς την συνδικαλιστική αναλγησία που προηγήθηκε αυτής. Δε φαίνεται να σε αφορά ο ρόλος των συνδικάτων στις ΔΕΚΟ ( ΕΡΤ, ΔΕΗ, ΟΑ παλιότερα, Πανεπιστήμια) και πόσο καταστρεπτικός υπήρχε για αυτές τις επιχειρήσεις/ιδρύματα και κατ' επέκταση για το σύνολο των πολιτών που τα στηρίζουν με τους φόρους τους.

thinks είπε...

1. Η έξοδος που προτείνω από το χάλι του DNA της κοινωνίας είναι η εξέλιξη της κοινωνίας (μετάλλαξη ή εξαφάνιση), όπου η εστίαση πρέπει να γίνεται σε σκεπτικά που να φέρουν μετάλλαξη αντί για εξαφάνιση --πριν κολλήσουμε σε μεμονωμένα συμπτώματα αντί να κοιτάμε την ασθένεια. Μια άκρως ρατσιστική έκφραση λαϊκής σοφίας είναι το "ντράπηκε η γύφτισα που μουντζουρώθηκε η μύτη της". Ταιριάζει τέλεια εδώ.

Ούτε διάλογος ούτε τίποτα. Στα ίδια θα κατέληγε. Απλά να είχαν έτοιμη την καινούργια πριν κλείσουν την παλιά για να μην υπάρξει μαύρο. Γιατί, καλώς ή κακώς, σωστά ή λάθος, επίκαιρα ή πεπαλαιωμένα, η ΕΡΤ δεν ήταν άλλος ένας δημόσιος φορέας: ήταν ο φορέας της εθνικής φωνής --και κανένας να μην την άκουγε, και όλοι να την μέμφονταν, όλοι ξέραν ότι υπάρχει, και οι άνθρωποι στο Καστελόριζο και την Μελβούρνη την χρειαζόντουσαν σαν ταυτότητα και γέφυρα. Το κανάλι της Βουλής γιατί μαύρισε και δεν μπορεί ξαφνικά ο πολίτης να βλέπει Βουλή; τα αρχεία στο ίντερνετ γιατί εξαφανίστηκαν; Της Βουλής και τα αρχεία τι σχέση είχαν με το να αλλάξει η δομή της ΕΡΤ;

Αυτό που δεν βλέπεις, προφανώς, είναι ο μεγαλύτερος και μέγιστος συμβολισμός τον οποίον εσύ σαν ορθολογιστής τον γράφεις --αλλά δεν είναι όλοι ορθολογιστές αγαπητέ μου. Αν ο Άνθρωπος ήταν ορθολογιστής δεν θα υπήρχε δυστυχία, πόλεμοι, αλλά ούτε και Ανθρωπιά. Χρειάζεται και ο ορθολογισμός και η Ανθρωπιά, και η παγίδα είναι όταν αγοράζει ο ορθολογιστής τον απόλυτο ορθολογισμό ή όταν ο συναισθηματισμός αρνείται οτιδήποτε ορθολογιστικό.

2. Το παραπάνω σου βήμα δεν είναι αυτό που έγινε. Μιλάμε για αυτό που έγινε και όχι για το τι θα έπρεπε κατά την γνώμη του καθενός να γίνει. Μην διαχύεις την συζήτηση.

3, 4. Οι δικαιολογίες του κάθε δικτάτορα και δικτατορίσκου.

5. Όλα είναι αλληλένδετα, και δεν μπορείς να πεις ότι θα υπήρχε δημόσιος φορέας όταν τον πληρώνουν όσοι θέλουν από τα 10.000.000 επειδή υπάρχει όταν δεν τον πληρώνουν ελάχιστοι από τα 60.000.000 (ΕΡΤ-BBC). Απλά είναι φαιδρό να το λες.

7. Η διαφωνία μας δεν έγκειται, κατά την γνώμη μου στο ότι "εγώ βλέπω μία κυβερνητική αναλγησία και ξεχνάω την συνδικαλιστική αναλγησία που προηγήθηκε αυτής". Δεν έγκειται στο ότι "δεν με αφορά ο ρόλος των συνδικάτων κλπ". Η διαφωνία μας έγκειται στο ότι εσύ, Λάκωνα, σαν απάντηση στην στάση των συνδικάτων δέχεσαι να παίξεις στο γήπεδό τους με τους κανόνες τους, χάνοντας το έδαφός σου για να κατέβεις στο δικό τους. Εγώ δεν το δέχομαι.

Αλλά, πάνω από όλα, αυτό που δεν πιάνεις Λάκωνά μου, και εκεί όπου κάθεται όλη αυτή η συζήτηση, είναι ότι η ΕΡΤ δεν ήταν ένας ακόμα δημόσιος φορέας: ήταν ένα σύμβολο το οποίο καλώς ή κακώς υπήρχε, και, ποδοπατώντας το χωρίς άμεση εναλλακτική, ποδοπάτησαν τον κάθε πολίτη, και οι πολίτες που το καταπίνουν είναι μόνο εκείνοι που πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει όλα μα όλα τα μέσα. Και εδώ εγώ σταματώ. Γιατί εγώ δεν πιστεύω ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Τότε θα ήμουνα ένας δικτάτορας που θα χρειαζότανε έναν Γκέμπελς για να βοηθήσει τους δικτατορίσκους να δικαιολογήσουν τα πάντα στο όνομα του ορθολογισμού.

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Για το 3 σας,
παρακαλώ ψάξτε το λίγο. Διότι η ΕΡΤ ήταν προσοδοφόρα αλλά κι αν δεν ήταν δε μπορεί να συγκριθεί με το γιγαντιαία οικονομική τρύπα των ιδιωτικών καναλιών.

CsLaKoNaS είπε...

@Δάφνη Χρονοπούλου

Το βασικό έσοδο της ΕΡΤ είναι το ανταποδοτικό τέλος της ΔΕΗ, συνεπώς η έννοια του κέρδους δεν έχει κανένα νόημα αφού αυτό δεν προκύπτει από την πώληση τους προϊόντος της ΕΡΤ (η ακροαματικότητα των εκπομπών).

Ποσώς με ενδιαφέρει αν τα ιδιωτικά κανάλια έχουν τρύπες όσο δεν τις καλύπτουν από τη δική μου τσέπη χωρίς την άδειά μου.

polyvios είπε...

Hello, here's my $0.02

Η ΕΡΤ δεν ήταν κερδοφόρα:
1. Ως δημόσια τηλεόραση, ανήκει στο "δήμο" δηλαδή σε όλους.
2. Συνολικά, οι Έλληνες πολίτες δίνουν περίπου €300M στην ΕΡΤ.
3. Στο τέλος της χρονιάς, η ΕΡΤ παρουσιάζει κέρδη €50M, που στην καλύτερη αποδίδονται στο δημόσιο, δηλαδή σε όλους.
4. Άρα, ο ιδιοκτήτης (δήμος) βάζει 300 και παίρνει 50. Αυτό δεν είναι κέρδος. Η μεγάλη διαφορά είναι πως ο συγκεκριμένος φόρος δεν έχει μεσάζοντα το κράτος, αλλά τη ΔΕΗ.

Απ' ό,τι κατάλαβα, οι γνώμες διίστανται για το αν αξίζει να έχουμε ΕΡΤ ή όχι. Εκεί, περί ορέξεως γυρόπιτα. CS, φαντάζομαι το σκεπτικό σου είναι πως το να ψηφίσουμε για το αν πρέπει όλοι να γράφουμε με το δεξί (πληρώνουμε ΕΡΤ) για τους αριστερόχειρες (αυτούς που δεν έχουμε τηλεόραση), είναι αδικία και καταπίεση. Ε, πάντα γινόταν αυτό και δεν αλλάζει, that's human behavior. Αν τύχει και συνολικά βοηθάει την κοινωνία, σορρυ, Darwin award for the losers (myself included, having no TV).

Ακόμη όμως κι αν δεχτούμε ότι το κόστος αυτό (300-50) καλώς το δίνουμε ως δήμος γιατί παίρνουμε κάτι αντίστοιχης ή μεγαλύτερης αξίας που δε βρίσκουμε αλλού (ελληνική μπάλα, κουλτούρα, αρχονταρίκι, γλεντάκια, τρίτο, κλπ.), δεν έχει οικονομικό κέρδος για τη χώρα η ύπαρξη της ΕΡΤ. Δε νομίζω να έχει ιδιαίτερα μεγάλο πολλαπλασιαστή του ΑΕΠ το κόστος της ΕΡΤ, αλλά αν έχει κανείς νούμερα, δεκτά.

Η προσωπική μου γνώμη: Ουτοπικά, θα έπρεπε να γίνει εθελοντικό το τέλος υπερ ΕΡΤ της ΔΕΗ, και pro-rate όλη η μισθοδοσία (ως main piece of the pie) με τα πραγματικά έσοδα. Αν το budget ήταν 300 και τελικά μάζευαν 100 από τηλεμαραθώνιους, ε, ας έπαιρναν όλοι 1/3 του μισθού εκείνη τη χρονιά.

Προφανώς επειδή αυτό δε γίνεται, είμαι υπέρ του κλεισίματος και κατά του επανανοίγματος ως η λιγότερο κακή από κακές εναλλακτικές. Δεν εμπιστεύομαι ούτε αυτούς που στελέχωσαν την προηγούμενη ΕΡΤ, ούτε αυτούς που θα στελεχώσουν την επόμενη. Και αυτό είναι ουτοπικό, προφανώς και θα ξανανοίξει, προφανώς και θα είναι ίδια και χειρότερα, προφανώς και θα καταλήξει να κοστίζει πάλι τα ίδια.

Disclaimer: Θα έδινα και εθελοντικά € στο τρίτο, όπως έδινα παλιά και στο NPR.

cheers.

BTW: απασχόλεισαι -> απασχόλησε

thinks είπε...

@ Polyvios

Έγραψες: "Απ' ό,τι κατάλαβα, οι γνώμες διίστανται για το αν αξίζει να έχουμε ΕΡΤ ή όχι"

Επειδή η μόνη άλλη γνώμη εδώ ήταν η δικιά μου, πρέπει να σε διορθώσω.

Ουδέποτε συζήτησα αν αξίζει να έχουμε ΕΡΤ ή όχι. Λυπάμαι που μετά τόσο γράψιμο κανείς δεν θέλει να βγάλει το κεφάλι του από τον πισινό του και να συζητήσει το ΠΩΣ την έκλεισε, το οποίο είναι το μόνο που συζήτησα εγώ. Ότι την έκλεισε φασιστικά σα χούντα. Σαν ηλίθιος. Αυτό μόνο συζήτησα εγώ.

Αλλά υπάρχει εδώ ένα πρόβλημα κουλτούρας. Το να συζητήσει κανείς το αν ήταν σωστός ο τρόπος με τον οποίον την έκλεισε σημαίνει πως, αν αποφασίσουμε ότι ο τρόπος ήταν χουντικός, τότε αυτομάτως πρέπει να πούμε ότι δεν έπρεπε να την κλείσει. Και αυτό θα ήταν αγγλοσαξονικός τρόπος σκέψης και δεν βλέπω κανέναν αγγλοσάξονα δω μέσα. Ρωμαίικα προτιμάμε να γράφουμε για το αν έπρεπε να κλείσει και να περνάμε στο ντούκου το ΠΩΣ έκλεισε, μια και για τον Ρωμιό πάντα ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Εγώ τουλάχιστον επέλεξα να είμαι Αμερικανός πολίτης και να φύγω από την Ελλάδα γιατί καταλάβαινα και ταίριαζα καλύτερα με τον τρόπο σκέψης που "συζητά", που εξετάζει λεπτομέρειες, που έχει αρχές και όρους, που πιστεύει ότι ο σκοπός ΔΕΝ αγιάζει τα μέσα.

CsLaKoNaS είπε...

@polyvios

Συμφωνούμε.

Όμως γιατί θεωρείς ουτοπική την εθελοντική χρηματοδότηση της ΕΡΤ ; Αφού γίνεται στις ΗΠΑ μπορεί να γίνει και εδώ. Δε χρηματοδοτείται το PBS από χορηγίες αλλά τουλάχιστον οι τοπικοί δημόσιοι σταθμοί επιβιώνουν και πολύ αξιοπρεπώς από τις χορηγίες των τηλεθεατών τους. Εσύ έδινες στο NPR, εγώ στη WETA.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία επιχειρήσεων από το κράτος, υπό την προϋπόθεση αυτές να λειτουργούν με κριτήρια ελεύθερης αγοράς.

CsLaKoNaS είπε...

@thinks

Μοιράζεις πιστοποιητικά αμερικανικου τρόπου σκέψης; Και εγώ και ο polyvios έχουμε ζήσει στις ΗΠΑ. Κάτι σκαμπάζουμε νομίζω.

Το βασικό σου επιχείρημα, αν το καταλαβαίνω σωστά, λέει: "Αφού έκλεισε όπως έκλεισε, δεν έπρεπε να κλείσει.

Διότι έτσι δίνεται ο τόνος πως "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" και αυτό δεν είναι άλλο από έναν βαθύτατα μακιαβελικό, γκεμπελικό, χουντικό και ανήθικο τόνο που καταστρέφει κάθε έννοια "καλής πρόθεσης", άρα κάνει περισσότερο κακό από ό,τι καλό...so I rest my case."

Η γραμμή αυτή επιχειρημάτων όμως είναι προβληματική σε πολλά σημεία αφού αγνοεί:

1. Τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ από τότε που τη γνωρίζουμε. (έσοδα, κομματική διοίκηση, συνδικαλιστές)

2. Την οικονομική κρίση, την οποία την προκάλεσε ο δημόσιος τομέας και την πληρώνει ο ιδιωτικός.

3. Τις απόπειρες 'δημοκρατικής' εξυγίανσης της ΕΡΤ, με τελευταία εκείνη επί Μόσιαλου.

4. Τις απόπειρες εξυγίανσης όλων των ΔΕΚΟ όπου αυτές χρειάστηκαν (Ο.Α., Ο.Τ.Ε.) και την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου σε κάθε περίπτωση.

---

Κανείς δε λέει ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν αισθητικά ορθό ή είχε σχεδιαστεί σωστά. Τί κάνει άραγε το κράτος με σχέδιο και σκέψη; Εμείς πιστεύουμε όμως πως η κίνηση αυτή, έτσι όπως έγινε, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να επιφέρει κέρδος για τους πολίτες. Αν δεν ξανανοίξει, δε, ο φορέας αυτός, το κέρδος μεγιστοποιείται.

polyvios είπε...

@CsLaKoNaS

"γιατί θεωρείς ουτοπική την εθελοντική χρηματοδότηση της ΕΡΤ"

Γιατί, αν και θα ήθελα, θεωρώ ότι δεν θα δουλέψει. Δεν υπάρχει αντίστοιχη κουλτούρα στην Ελλάδα. Υπάρχει πολύ μεγάλη καχυποψία για οποιονδήποτε ζητάει χρήματα, όχι άδικα, κυρίως λόγω απουσίας ελεγκτικών μηχανισμών και διαφάνειας. Επιπλέον, όλοι νιώθουν ήδη overtaxed, που μάλλον είναι αλήθεια, δεδομένου του επιπέδου των κρατικών υπηρεσιών που αγοράζουν οι φόροι.

Ως άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, ο περισσότερος κόσμος ερμηνεύει τη "feel good" ή "be nice" συμπεριφορά πολλών Αμερικανών ως αφέλεια ή και ως παγίδα. Γι αυτό και η πηγαία αγένεια και επιθετικότητα σχεδόν παντού.

CsLaKoNaS είπε...

@polyvios

Η απάντηση νομίζω βρίσκεται μέσα στο ίδιο σου το σχόλιο.

overtaxed

Τίποτα παραπάνω. Η διαδικασία καχυποψίας δεν υφίσταται όταν ο κόσμος έχει χρήματα στην τσέπη του τα οποία δεν του τα φορολογούν από το πουθένα και όπως τους καπνίσει κάθε φορά. Τότε μόνον η καχυποψία υποχωρεί, διότι η διαδικασία ξοδέματος των χρημάτων είναι η ίδια είτε αγοράζεις φέτα είτε ιατρικές υπηρεσίες για το παιδί σου. Πάντα ελέγχεις αυτό που θέλεις να αγοράσεις. Ομοίως γι αυτό που επιχορηγείς.

Η απάντηση λοιπόν βρίσκεται στο μικρό(τερο) κράτος, διότι μόνον έτσι ο κόσμος μπορεί να ελπίζει σε περισσότερα χρήματα στην τσέπη του.

Το πρόβλημα αυτό φυσικά και δεν είναι ελληνικό. Κάθε κοινωνία με υπέρμετρο κρατικό παρεμβατισμό αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα.

thinks είπε...

Μην απελπίζεσαι καλέ μου Λάκωνα... ίσως μια μέρα.

Πάρτο σιγά-σιγά...
Τα 4 σημεία που παρέθεσες είναι τα κατά την γνώμη σου επιχειρήματα που προσδιορίζουν τον σκοπό του να κλείσει η ΕΡΤ. Ο τρόπος που την έκλεισε την ΕΡΤ είναι τα μέσα.

Άρα, η γραμμή της ερώτησης του αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα ΠΡΕΠΕΙ να τα αγνοεί. Αλλιώς χρησιμοποιείς τον σκοπό για να αγιάσεις τα μέσα. Είναι ένα θέμα αρχής, ηθικής, όρων... άστα-βράστα.

Γιατί η ερώτηση αφορά το αγίασμα οποιοδήποτε μέσου και όχι τον σκοπό.

Μη σκιάζεσαι. Αν έχεις την βιολογική ικανότητα να το καταλάβεις αυτό, βρίσκεσαι σε ένα μέρος που θα σε βοηθήσει να το καταλάβεις γρηγορότερα από την γενέτειρα, όπου, στην γενέτειρα, πολλοί δεν το καταλαβαίνουν ποτέ. Γι' αυτό είναι και το κωλοχανείο που είναι, η γενέτειρα. Το κωλοχανείο της δικαιολογίας.

Έχουμε εδώ τον ανιψιό μας τον Ρικάρντο, εννέα χρονών, δεν μιλάει Αγγλικά και πάει σε Ιταλικό δημόσιο δημοτικό. Το κατάλαβε αμέσως το αντικείμενο του θέματος και γέλασε κιόλας με την αφελή ερώτησή μου (που του την έκανα σαν control test για την ...συζήτησή μας του αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα επειδή μας αρέσει ο σκοπός). Άρα υπάρχει ελπίδα και για σένα.

Σαν εισαγωγή μπορείς να μελετήσεις την ζωή του ανθρώπου για όλες τις εποχές, του Τόμας Μουρ επί Ερρίκου VIII.
Τώρα, από την άλλη, το πόσο ζει κανείς κάπου δεν αποδεικνύει τίποτα. Ένας κουτσός θα παραμείνει κουτσός και στον διαστημικό σταθμό να ζει με μηδέν βαρύτητα.

:-)

thinks είπε...

Δεν μου αρέσει να μπερδεύω διαφορετικά θέματα σε μια συζήτηση, αλλά πρέπει να λεχθεί αυτό, γι' αυτό και το βάζω σε ξεχωριστό σχόλιο. Πάρε το παραπάνω μου σαν #1 και τούτο σαν #2.

Λες: "Την οικονομική κρίση, την οποία την προκάλεσε ο δημόσιος τομέας και την πληρώνει ο ιδιωτικός".

Είναι ΓΕΓΟΝΟΣ ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με την γενικότερη παγκόσμια οικονομική κρίση. Είναι ΓΕΓΟΝΟΣ ότι όλοι, και οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί πιστεύουν πως είναι ΓΕΓΟΝΟΣ ότι την παγκόσμια οικονομική κρίση από 2007 και μετά την προκάλεσε ο ανεξέλεγκτος ιδιωτικός τομέας και στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Είναι ΓΕΓΟΝΟΣ ότι η κρίση στην Ελλάδα ξεκίνησε με το να ποντάρουν οι masters of the universe στα διεθνή χρηματιστήρια εναντίων της Ελλάδας το οποίο ανέβασε τα επιτόκια δανεισμού και χρεοκόπησε την Ελλάδα καθιστώντας το αδύνατο να δανειστεί.

Σε όποιο κόσμο και να ζεις δεν είναι δυνατόν να λες ότι την οικονομική κρίση την προκάλεσε ο δημόσιος τομέας. Ο δημόσιος τομέας έφερε τις οικονομίες σε εύθραυστη θέση, αλλά, όλες τις σκανδάλες τις τράβηξε ο ιδιωτικός τομέας. Αυτό δεν είναι γνώμη μου. Είναι ΓΕΓΟΝΟΣ παραδεκτό από όλους εκτός εκείνων που έχουν την παθολογικοψυχοσωματική ανάγκη να πρεσβεύουν μια κοινωνία όπου δεν υπάρχει δημόσιος τομέας.

Η απλοποίηση του "κόσμου" μπορεί να σε βολεύει, αλλά δεν ισχύει. Ο κόσμος είναι πολύπλοκος και όλα αλληλεξαρτώμενα.

MelidonisM είπε...

@polyvios 8,3

Πέρυσι το πλεόνασμά της των 129 εκατ. ευρώ του 2012 διατέθηκε για να καλυφθεί το κόστος της ΔΕΗ στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), δηλαδή στα φωτοβολταϊκά (τα 75 εκατ.) και άλλα 40 εκατ. ευρώ πήγαν στο υπουργείο Οικονομικών και έκλεισαν μέρος της μαύρης τρύπας.

Τα χρήματα αυτά θα ήσαν πολλά περισσότερα, αν η ΕΡΤ δεν πλήρωνε παχυλούς μισθούς των 50.000 ετησίως σε πολλά κομματικά στελέχη και αποτυχόντες βουλευτές των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης (Λιάρος, Ράγιου, Αράπογλου, κ.ά), ή αν δεν εκτόξευε το κόστος εκπομπών, όπως αυτή στην οποία πρωταγωνίστησε η κόρη ενός πρώην υπουργού της Ν.Δ., η Ανθή Σαλαγκούδη. Ή αν δεν περιελάμβανε στους 2900 εργαζόμενους, 24 ιδιαίτερες γραμματείς και 27 ειδικούς συμβούλους και προσωπικό ειδικών θέσεων.

makeleio

το πρώτο τρίμηνο του 2013 η ΕΡΤ κατέγραψε κέρδη της τάξης των 40.967.740 ευρώ.

protothema
...
Κόστος ανταποδοτικού τέλους ανά
ευρωπαϊκή χώρα, ενδεικτικά

ΔΑΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Δανία ανέρχεται στα 300 ευρώ το χρόνο για την τηλεόραση και τους υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ για το ραδιόφωνο 43 ευρώ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Γερμανία είναι 204,35 ευρώ το χρόνο για την τηλεόραση και 66,24 ευρώ για το ραδιόφωνο.

ΣΟΥΗΔΙΑ: Στη Σουηδία το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στις 2.076 κορώνες ή 200 ευρώ το χρόνο

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Στη Φινλανδία το ανταποδοτικό τέλος κυμαίνεται μεταξύ €224.30 and €232.20

ΙΣΠΑΝΙΑ: Η Ισπανική δημόσια ραδιοτηλεόραση χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στην Ιρλανδία ανέρχεται στα 160 ευρώ το χρόνο.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος για το ραδιόφωνο ανέρχεται στα 20,52 ευρώ

ΔΑΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Δανία ανέρχεται στα 300 ευρώ το χρόνο για την τηλεόραση και τους υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ για το ραδιόφωνο 43 ευρώ

ΕΛΛΑΔΑ: Στην Ελλάδα από το 2006 το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 51,60 ευρώ το χρόνο.


iefimerida.gr

Όταν αποφασίσει συντεταγμένα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να ακολουθήσουμε το αμερικάνικο μοντέλο, τότε έχει νόημα η συζήτηση.
.....

MelidonisM είπε...

Δεν έκλεισαν μόνο την ΕΡΤ. Δεν γίνεται ψηφιακή μετάδοση του ΡΙΚ (RIKSAT), του BBC και της Deutsche Welle, που ανήκουν όλα στο ίδιο «μπουκέτο» της ERT Digital.
in.gr
...


Η. Μόσιαλος: «Διαφωνώ με το κλείσιμο της ΕΡΤ»

Θ. Τζήμερος:
Χτες η ΕΡΤ ξηλώθηκε. Κι εγώ που χρόνια τώρα λέω ότι το Δημόσιο θα πρέπει να ξηλωθεί όλο και να φτιαχτεί από την αρχή, θα έπρεπε να είμαι χαρούμενος. Αλλά δεν είμαι. Όχι για τη φίλη μου, αυτή έχει απολυθεί εδώ και καιρό. Αλλά γιατί ακόμα μια φορά η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα οριζόντιο μέτρο. Το “απολύονται όλοι” είναι ένδειξη ανικανότητας να κρίνεις, να αξιολογήσεις, και να επιβάλεις το αποτέλεσμα της κρίσης σου. Είναι ένα μήνυμα ότι δεν έχει σημασία αν είσαι καλός ή κακός στη δουλειά σου, σε ένα αναξιοκρατικό σύστημα είναι όλοι το ίδιο. Δεν χάρηκα, κι επειδή δεν έχω συνηθίσει να χαίρομαι στο γκρέμισμα αλλά στο χτίσιμο.

Αν η κυβέρνηση μας είχε προτείνει, κάποια στιγμή, ένα όραμα για την ΕΡΤ που φαντάζεται, ένα business plan με χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, με οργανόγραμμα και σχέδιο και μας έδειχνε τι θα πληρώναμε και τι θα παίρναμε σε ποιότητα και εύρος υπηρεσιών, τότε ναι. Θα είχαμε θέμα να χαρούμε αλλά και να συζητήσουμε. Ενώ τώρα;

http://marketnews.gr/article/3291/e_re_ntertia

CsLaKoNaS είπε...

@thinks


Γράφεις:

"Τα 4 σημεία που παρέθεσες είναι τα κατά την γνώμη σου επιχειρήματα ..."

ΟΧΙ! Είναι ΔΕΔΟΜΕΝΑ!

Το ανταποδοτικό τέλος που εμφανίζεται ως έσοδο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ!

Το ότι η ΕΡΤ εμφανίζεται ως Α.Ε. να παρουσιάζει έσοδο που δεν προέρχεται από πώληση κανενός προϊόντος, αλλά από φορολογία, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ!

---
Στο παρόν ιστολόγιο μπορείς να γίνεις όσο ειρωνικός θες. Δεν μπορείς όμως να χτυπήσεις τα επιχειρήματα, μόνο με ειρωνία.

Και ειρωνεύεσαι απλούστατα γιατί έπεσες στο αδιέξοδο που ο ίδιος έφτιαξες: έραψες και έκοψες στα μέτρα σου τα δεδομένα για να στηρίξεις το επιχείρημά σου.

Τονίζεις τη χουντική απόφαση του κλείσειμος ως ικανή συνθήκη ανηθικότητας, μη λογαριάζοντας τον χουντικό τρόπο με τον οποίο επιβίωνε όλα αυτά τα χρόνια (ΔΕΗ).

Αν δεν έκοβες στα μέτρα της δικής σου άποψης τα πραγματικά δεδομένα τότε το εργαλείο "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" θα σε έβγαζε σε ένα συμπέρασμα που δε θα σου άρεσε.

Δυστυχώς όμως δε μπορούμε να αγνοούμε δεδομένα επειδή δε μας αρέσουν.

---

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες της οικονομικής κρίσης τα έχουμε ξαναπεί εκτενώς στο δίκο σου ιστολόγιο. Πιστεύω πως είναι κρίση του Κεϋνσιανού μοντέλου και του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

thinks είπε...

Θαυμάσια, είναι δεδομένα. Έπρεπε να είχα γράψει: "Τα 4 σημεία που παρέθεσες είναι τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ που προσδιορίζουν τον σκοπό του να κλείσει η ΕΡΤ". Αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτα, επειδή, "Ο τρόπος που την έκλεισε την ΕΡΤ είναι τα μέσα."

Άρα, κατά την γνώμη σου, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αυτό δεν είναι καινούργιο. Το πρεσβεύουν και πολλοί αριστεροί και πολλοί δεξιοί... όλοι οι μοναχικοί δικτάτορες από Στάλιν, σε Χίτλερ, σε CsLaKoNaS :-)))))

Το ότι συμφωνούμε ότι διαφωνούμε είναι προφανές αγαπητέ. Τώρα βέβαια το αν ο ιδιωτικός τομέας ήταν αθώος της κρίσης εξαρτάται από το τι καπνίζεις και τι ατζέντα έχεις.

Σιχαίνομαι ανθρώπους που ειρωνεύονται, και γι' αυτό σου ζητώ ειλικρινά συγγνώμη αν πιστεύεις ότι σε ειρωνεύτηκα. Μην επιτρέψεις όμως στον λάθος τρόπο έκφρασής μου να αποπροσανατολίσει από το αντικείμενο, το οποίο είναι ότι όσο σωστά και να είναι τα επιχειρήματα/δεδομένα, δεν μπορούμε ποτέ να δικαιολογούμε οποιαδήποτε πράξη μόνο και μόνο επειδή είναι σωστό το αποτέλεσμα.