Κυριακή, Φεβρουαρίου 12

Εξέγερση Κατά της Λογικής

Μία ενδιαφέρουσα άποψη:



Χτύπα να το δεις στο youtube όπου έχει και ελληνικούς υπότιτλους.

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Τι ωραία που είναι η ιδεολογική προπαγάνδα με την παράθεση αφορισμών...

Πορδίτσες σε συσκευασία "επιστημονικού" σελοφάν :-)

Αν ψάχνεις για κάτι ενδιαφέρον -και σίγουρα όχι μασημένη τροφή- κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Eric Hobsbawm, How to change the world. Marx and Marxism 1840-2011, από τις εκδόσεις Little Brown, UK.

Αν αποζητάς, φυσικά, ενδιαφέρουσες απόψεις αλλά με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι προπαγανδιστικά βιντεάκια για dumies...

Εκτιμώντας το μυαλό σου και μερικές άλλες πλευρές εκδήλωσης της προσωπικότητας σου, πιστεύω ότι η ανάρτηση αυτού του video σε υποτιμά βάναυσα. Και για να μην σε αφήσω κακοκαρδισμένο θα σου πω ότι στο βιβλίο που σου προτείνω θα βρεις μερικά σοβαρά επιχειρήματα για τα λάθη του Μαρξ και τις ελλείψεις του Έγκελς. Αν μη τι άλλο, για να διαφυλάξεις τη σοβαρότητά σου :-)

CsLaKoNaS είπε...

Ρε συ Αερικέ ο Ludwig Von Mises δεν είναι βιντεάκια για dumies.

Την αισθητική άποψη του βίντεο δεν τη σχολιάζω αλλά δε φέρω και την ευθύνη της, αφού δεν την έφτιαξα εγώ.

Εμένα με ενδιέφερε κυρίως ο υποτιτλισμός.

Unknown είπε...

Μα καλά πίστεψες ότι αναφέρθηκα στην αισθητική του video; Στον υποτιτλισμό αναφέρθηκα και μάλιστα στην επιλογή του ...παραληρήματος ισχυρισμών χωρίς τεκμηρίωση. Ο "μεταφυσικός Μαρξ" εναντίον του "ορθολογισμού"... Μπαμ και κάτω. Από τη μια οι ινδιάνοι και από την άλλη ο Τζον Γουέην. Έλα τώρα...

Τον Von Mises, σαν ιθύνοντα νου της Αυστριακής Οικονομικής Σχολής και ουσιασικά δάσκαλο του Hayek τον έχω υπόψιν μου, αλλά ομολογώ όχι και το έργο του. Δεν πρόκαμα να με συμπαθείς.

Αν πρόσεξες όμως δεν αναφέρθηκα σε αυτόν αλλά στη σπουδαιοφανή προπαγανδιστική πορδή του video που ανέβασες, στην οποία ακούγεται μια εκφορά "θέσεων" από το πουθενά, χωρίς τεκμηρίωση και με προφανή σκοπό το "ηθικολογικό ξεπάστρεμα" του Μαρξ έτσι στο μια κι έξω. Κρατήσου μακριά από τέτοιες "παγίδες" για να μην πω τέτοιες μ..ες. Δεν σου αξίζουν

CsLaKoNaS είπε...

Αερικέ η αφήγηση είναι από το έργο του L.V. Misses - Human Action

L.V. Misses - Human Action . Είναι απόσπασμα από το
κεφ. 3 .

Προφανώς του λείπει επιχειρηματολογία αφού πρόκειται για ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ - το λέει άλλωστε και στην αρχή.

Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό και τον εκνευρισμό σου.

Unknown είπε...

Σιχαίνομαι κάθε λογής χονδροειδή προπαγάνδα από όπου και αν προέρχεται. Νομίζω ότι και ο ίδιος ο Von Mises αν έβλεπε αυτο το πράμα θα έβγαινε από τα ρούχα του για την άθλια χρήση του λόγου του από κάποιον εξυπνάκια προπαγανδιστή. Αυτού του είδους οι κατασκευές είναι κυριολεκτικά η "εξέγερση κατά της Λογικής".

Από την άλλη να σου θυμίσω ότι στην πολιτική και στην οικονομία σπάνια κάτι εξελίσσεται κατά λογική ακολουθία. Για το λόγο αυτό αποτυγχάνει ο κάθε λογής "σχεδιασμός" σε αυτά τα πεδία.

Και έχω την ελπίδα ότι μυαλά σαν το δικό σου θα πρέπει να αντιλαμβάνονται πλέον την βασική αλήθεια του 21ου αιώνα: όλες οι οικονομικές θεωρίες των δύο περασμένων αιώνων και τα πολιτικά αντίστοιχά τους, στην απολυτότητά τους έχουν αποτύχει οικτρά. Η ανάγκη για συνθέσεις και επαγρύπνιση είναι -πρέπει να είναι- το κύριο μέλημα μας. Όχι η προπαγάνδα! Αυτή είναι δουλειά και τροφή για ηλίθιους.

CsLaKoNaS είπε...

"Προπαγάνδα είναι η παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς. Ετυμολογικά, προπαγάνδα σημαίνει «διάδοση μίας φιλοσοφίας ή άποψης». Ιστορικά, ο όρος χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον εντός πολιτικού συγκειμένου και ιδιαίτερα αναφορικά με συγκεκριμένες κινήσεις που προωθούνται από κυβερνήσεις ή πολιτικές ομάδες. "

Νομίζω πως μόνο ο ετυμολογικός όρος κολλάει εδώ.

Σε κάθε περίπτωση το κείμενο είναι απόσπασμα βιβλίου. Αντιαισθητική η παρουσίαση μεν αλλά η μόνη με υπότιτλους δε!

Επίσης εγώ δε σε κατηγόρησα για προπαγάνδα όταν μου πρότεινες ένα "καλύτερο" για non-dumies βιβλίο το οποίο κ παρήγγειλα γιατί το προηγούμενο του ίδιου συγγραφέα που μου πρότεινες ήταν εξαιρετικό αν κ δεν το χω τελειώσει ακόμα.

"Από την άλλη να σου θυμίσω ότι στην πολιτική και στην οικονομία σπάνια κάτι εξελίσσεται κατά λογική ακολουθία. Για το λόγο αυτό αποτυγχάνει ο κάθε λογής "σχεδιασμός" σε αυτά τα πεδία."

Οι αποτυχίες προβλέψεων που συμβαίνουν σε όλεσ τισ δε σημαίνει πως πρέπει να εγκαταληφθεί η λογική και ορθολογική προσέγγιση των φαινομένων η οποία ουδεμία σχέση έχει, κατά τον Mises, με οποιοδήποτε ταξικού τύπου περιορισμό-προκατάληψη-συμφεροντολογικό σκοταδισμό!

Unknown είπε...

Προπαγάνδα πάει να πει δολιότητα. Μπορεί να μην το βρήκες σε κανένα λεξικό αλλά όλος ο κόσμος, πλέον, αυτό καταλαβαίνει με τη λέξη αυτή. Και η δολιότητα βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο "χρησιμοποιεί" την αλήθεια: πάντα είναι επιλεκτική, συνήθως μισή και αποσπασματική και ποτέ σαν επιδίωξή της δεν έχει την αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά το "τουμπάρισμα" του άλλου. Είναι και εργαλείο της πολιτικής. Βέβαια. Από τα χειρότερα και τα πλέον ύπουλα. Επιφανείς προπαγανδιστές έχει να επιδείξει κάθε πολιτική παράταξη που έχει δράσει ιστορικά σε μετρήσιμη κλίμακα. Θεωρητικό όμως της προπαγάνδας, σε κορυφαίο επίπεδο, σαν τον Γκαίμπελς δεν γνωρίζω άλλον. Το "συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, πάντα κάτι θα μείνει" είναι αξεπέραστη έκφραση της πεμπτουσίας του προπαγανδιστικού λόγου. Αυτά όσον αφορά στην προπαγάνδα και τον ευγενή της ρόλο.

Η λογική του "άρπα - κόλλα" είναι συχνά ένα χαρακτηριστικό της προπαγάνδας, ιδίως σε χαμηλό επίπεδο και τέτοια αρπακόλικη κατασκευή είναι και το βιντεάκι που ποστάρισες. Ακόμα μια απόδειξη πως η προπαγάνδα και τα παπαγαλάκια της διακινούνται από βαθειά υποτίμηση του κοινού στο οποίο απευθύνονται. Και μη μου πεις τώρα πως το κατασκεύασμα αυτό ήταν διαφημιστικό για την διάδοση του λόγου του Von Mises! Χειρότερη δυσφήμιση δεν θα μπορούσες να του κάνεις του ανθρώπου... Άντε να μαζέψεις κανέναν χρυσαυγίτη το πολύ και ...χάρισμά σου.

Χαίρομαι που παρήγγειλες το βιβλίο τυ Hobsbawm. Η πρόταση για ένα βιβλίο επιστημονικής ιστοριογραφίας, γραμμένο από τον κορυφαίο εν ζωή ιστορικό, δεν συνιστά προπαγάνδα αλλά πράξη καλής συμπεριφοράς και εκδήλωση εκτίμησης και σεβασμού. Οπότε καλά έκανες και δεν μου αντιγύρισες την μομφή. Και καλά θα κάνεις να μην την υπαινίσσεσαι καν.

Τέλος, ξέρεις οτι ποτέ δεν διαφώνησα για την ανάγκη της λογικής και του ορθολογισμού στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας και στη λήψη των αποφάσεων μας. Πως θα μπορούσα άλλωστε όταν θεωρώ τον εαυτό μου, όπως κάθε Αριστερός, παιδί του Διαφωτισμού και του Ορθού Λόγου. Για το λόγο αυτό θα σου υπενθυμίσω αυτό που σου είπα πιο πάνω αλλά δεν το έλβες υπόψη σου: "Και έχω την ελπίδα ότι μυαλά σαν το δικό σου θα πρέπει να αντιλαμβάνονται πλέον την βασική αλήθεια του 21ου αιώνα: όλες οι οικονομικές θεωρίες των δύο περασμένων αιώνων και τα πολιτικά αντίστοιχά τους, στην απολυτότητά τους έχουν αποτύχει οικτρά. Η ανάγκη για συνθέσεις και επαγρύπνιση είναι -πρέπει να είναι- το κύριο μέλημα μας."

Τι πιο λογικό ή ορθολογικό μπορεί να πει κανείς σήμερα για τον τρόπο που είναι ανάγκη να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε;

CsLaKoNaS είπε...

Α. "Προπαγάνδα πάει να πει δολιότητα."

Β. "Η λογική του "άρπα - κόλλα" είναι συχνά ένα χαρακτηριστικό της προπαγάνδας, "

Δε σημαίνει όμως πως αυτό που είδες ήταν δόλια μορφή προπαγάνδας.

Από το Α στο Β και μετά πίσω στο Α για να καταλήξεις πως είτε ο δημιουργός του βίντεο ή εγώ είμαστε δόλιοι.

Το προφανές λογικό κενό, το βάζω στην άκρη μαζί με τα υπόλοιπα περί ορισμού προπαγάνδας αλλά και συμπερασμάτων για τις προθέσεις μου, το πρόσωπό μου, το ιστολόγιό αυτό αλλά και τους συνοδευτικούς χαρακτηρισμούς οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν με εμένα αλλά με το δικό σου θυμό!

Η ουσία του σκεπτικού που προβάλει το απόσπασμα του Mises είναι που με ενδιαφέρει. Δεν μπορείς να ξέρεις αν το βίντεο θα εξαγρίωνε τον ίδιο τον Mises (απίθανο - αφού είναι αυτολεξεί απόσπασμα του έργου του) αφού όπως ομολόγησες δεν γνωρίζεις το έργο του και τις ιδέες που πρεσβεύει.


Η ιδέα που αναλύει το βίντεο έχει πολύ μεγάλο βάθος στη Μαρξιστική θεωρία, σε ό,τι αφορά τον Ιστορικό Υλισμό, κατά τη γνώμη μου τη μεγαλύτερη ανοησία που έχει ποτέ παρθεί στα σοβαρά.

Αυτό το απλό καυτηριάζει ο Mises στο βιντεάκι που σε εξαγρίωσε: Ότι η Αριστερά σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκεί σε κάθε επίπεδο κοινωνικής ζωης επικεντρώνεται όχι στις λογικές αντιφάσεις μίας πρότασης αλλά στις προθέσεις που η ίδια η πρόταση "υποθάλπτει".

Κατ' επέκταση αυτό που συμβαίνει είναι να μη μιλάμε ποτέ για την ταμπακιέρα αλλά να κάνουμε δίκες προθέσεων με ταξικού επιπέδου επιχειρήματα.

Εν προκειμένω δηλαδή, μία πολιτική που ασκείται από αστική εξουσία είναι εξ' ορισμού εποφελής για τον αστό και δυσμενής για τον εργάτη. Άρες μάρες κουκουνάρες!

Το πιο εξαιρετικό παράδειγμα που έχω ήταν η κριτική της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης από τους Σοβιετικούς Φυσικούς στα πλαίσια της Μαρξιστικής θεωρίας. Όπως γράφει ο Χόκινγκ στο Χρονικό του Χρόνου, "κανείς δε μπορεί να πάει κόντρα σε ένα μαθηματικό θεώρημα".

2. Οι θεωρίες πραγματικών φαινομένων και συμπεριφορών είναι εξ' ορισμού αδύναμες να εξηγήσουν πλήρως ακραία φαινόμενα, γιατί δεν φτιάχθηκαν και δε μπορούν να φτιαχτούν γι αυτό το πράγμα. Η θεωρία είναι μία απλοποίηση της πραγματικότητας σε επίπεδο που να γίνεται αντιληπτή από τον ανθρώπινο νου.

3. Είναι ο "κάθε Αριστερός, παιδί του Διαφωτισμού και του Ορθού Λόγου" ; Από πότε; Είναι το απαύγαμσα Διαφωτισμού και Ορθολογισμού η Ουτοπία της δικτατορίας του προλεταριάτου; Ήταν κοινωνίες του Διαφωτισμού οι πίσω από το παραπέτασμα; Η Κούβα ; Η Β. Κορέα;