Παρασκευή, Φεβρουαρίου 4

109.6


Γεια σου!

Σπάζοντας το ψυχολογικό φράγμα των 110 κιλών...είναι αλήθεια πως όλη η μπλογκόσφαιρα κρέμεται κάθε Παρασκευή από τον τίτλο αυτής της ανάρτησης. Πριν παρουσιάσω το σημερινό μπλογκοσφαιρικό μπερντέ να σημειώσω ότι πάμε πάρα πολύ καλά...ο σύντροφος Μπεν Αλί αποτελεί παρελθόν ενώ οσονούπω τον ακολουθεί και ο σύντροφος Μουμπάρακ. Τον Μπεν Αλί τον πάω...Το '99 είχα πάει διακοπές στην Τυνησία και το καθεστώς ήταν τόσο δημοκρατικό που κάθε σπίτι κάθε μαγαζί είχε την (ίδια πάντα) φωτογραφία του "Πατερούλη" της βορειο-αφρικανικής αυτής χώρας. Εκλογές, όπως μας είχαν πει τότε, ήταν να γίνουν πριν 6 μήνες αλλά για κάποιο λόγο δεν είχα προκυρηχθεί ακόμα.

Οι Αριστεροί οραματίζονται για τη χώρα μία κατάσταση ανάλογη της Αιγύπτου ή της Τυνησίας ενώ την παράσταση έκλεψε αυτή τη βδομάδα ο Λαπαβίτσας σε μία φοβερή ομιλία με τίτλο : "No money No debt". Ο Λαπαβίτσας καθηγητής στο SOAS του Λονδίνου, ετών 50 αλλά με το βαμμένο μαλλί μοιάζει μόλις 35 έκανε μία "βαρυσήμαντη" ομιλία εκεί που συναντιέται η Αριστερά και η Πρόοδος και μας εξήγησε πόσο αναγκαίο αλλά και εύκολο είναι να βγούμε από το Ευρώ. Το εθνικό μας νόμισμα θα είναι πιο ανταγωνιστικό και θα αναζωογονήσει τον παραγωγικό μας ιστό. Όπως είπε, "Παρασκευή θα κλείσουν οι Τράπεζες, μέσα στο Σ/Κ θα γίνει η μετατροπή όλων των αποθεμάτων Ευρώ σε νέες Δραχμές, με ισοτιμία 1 προς 1 και τη Δευτέρα οι Τράπεζες θα ανοίξουν με καταθέσεις σε (σ.σ. νέες - δεν το ξαναγράφω) Δραχμές". Ούτε γάτα, ούτε ζημία. Η αμέσως επόμενη πρόταση του κ.κ. Καθηγητού ήταν πως "όταν η βέβαια η Δραχμή βγεί στις αγορές, θα υποτιμηθεί έναντι του Ευρώ". Αυτό που δεν είπε είναι πόσο θα υποτιμηθεί;;;; Τα συγκρατημένα σενάρια που μου εξήγησαν κάποιοι φίλοι οικονομολόγοι εδώ έχουν ως εξής: Αν τη Δευτέρα η βενζίνη θα κάνει 1.6 Δρχ το λίτρο, την Τρίτη θα κάνει 160. Την Τετάρτη μάλλον 1600 και μέχρι το Τέλος της βδομάδας καλό θα είναι να καίμε το μεθάνιο που κλάνουμε.

Κάτι ανάλογο φυσικά θα συμβεί με όλα τα είδη κατανάλωσης, κυρίως τα εισαγόμενα, που δυστυχώς δε θα μπορούμε να τα κλάνουμε. Γι αυτό το σύνολο του κόσμου θα χάσει το 40-50% της αγοραστικής του δύναμης και φυσικά θα δούμε, μετά από λίγο, ανάπτυξη με τεράστιους ρυθμούς!!! Διότι βέβαια όταν η αγοραστική σου δύναμη πάει από το "100" στο "20", όταν θα ανέβει στ0 "25" θα έχει καταγράψει ανάπτυξη 25%!!!!! Ούτε η Κίνα τέτοια νούμερα δλδ! Αυτό είναι το όραμα του κ.κ. Λαπαβίτσα.

Υπάρχουν άνθρωποι που τα πέρνουν σοβαρά όλα αυτά;

Αυτό το όραμα το συμμερίζεται η Αριστερά. Διότι ακόμα και αν αρνηθούμε το 100% του χρέους μας και αν αγνοήσουμε το γεγονός ότι θα στιγματιστούμε ως οι απατεώνες του Πλανήτη και κανείς δε θα μας δανείζει ούτε μανικετόκουμπο, με το νέο δημοσιονομικό σύστημα θα γυρίσουμε τουλάχιστον 50 χρόνια πίσω.

Το ντεσού της ιστορίας μωρό μου είναι πως σε αυτό το σενάριο αυτοί που την πληρώνουν είναι οι πραγματικά αδύναμοι. Όλοι οι πραγματικά υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης θα την έχουνε κάνει προ πολλού για την Bank Of America μαζί με όλες τις καταθέσεις τους - τα "κλεμμένα" αν θες. Όταν λοιπόν σταθεροποιηθεί λίγο η κατάσταση του Λαπαβίτσα "με τα εργατικά φιλολαϊκά μέτρα (σ.σ. της δικτατορίας του προλεταριάτου) , που χρειάζονται μετά από μία τέτοια μεταρρύθμιση" (δε λέει ποια μέτρα...έτσι πετάει ένα "φιλολαϊκά" για το εφέ ας πούμε...κάτι για έλεγχο κεφαλαίων είπε δλδ...δέσμευση καταθέσεων/αναδιανομή πλούτου κλπ κλπ), θα έρθουν πίσω αυτοί οι Κύριοι και θα μας αγοράσουν 500 φορές φτηνότερα από ό,τι σήμερα.

Αυτή είναι η προοδευτική πρόταση για διέξοδο από την κρίσης. Να γίνουμε όλοι φτωχοί και να αναστήσουμε μία Αλβανία του Χότζα ίσως ή μία Ρουμανία του Τσαουσέσκου σε πιο μοντέρνα Τσίπροειδή έκδοση...πιο Manu Chao ίσως...τι να πω;

Βεβαίως το Λονδίνο μας έχει συνηθίσει σε καθηγητάδες τέτοιου τύπου. Καραμπινάτη περίπτωση είναι φυσικά αυτή του καθηγητή Αλογοσκούφη του London School of Economics, ο οποίος μετά την πολύ πετυχημένη καριέρα ως Υπουργός οικονομικών επαναπροσλήφθηκε στο LSE να διδάξει (ποιους;).

Το πρόβλημα της επιστήμης της Οικονομίας είναι πως είναι ιδιαίτερα αδύναμη να μοντελοποιήσει καταστάσεις και να βγάλει ασφαλή συμπεράσμστα για την οικονομική πραγματικότητα. Σε αυτό το επίπεδο ασχολούμαστε ακόμα με ιδέες του '30 και του '40 (βλ. Keynes, Hayek). Δεν τις υποτιμώ φυσικά αλλά είναι αντικειμενικά πάρα πολύ παλιές για το ρυθμό εξέλιξης του σύγχρονου κόσμου. Όσο για τους Μαρξιστές, όπως ο κύριος Λαπαβίτσας, αυτοί έχουν ένα ακόμα ντεσαβαντάζ: Είναι καταδικασμένοι στη γνωστή παγίδα του αντι-επιστημονισμού. Έχουν μία ιδέα για τον κόσμο την οποία θεωρούν εξ' ορισμού σωστή και προσπαθούν να ερμηνεύσουν την πραγματικότητα βάσει αυτής της ιδεολογίας (π.χ. της Μαρξιστικής) και όχι το αντίθετο: να προσπαθήσουν δηλαδή να επιβεβαιώσουν ή όχι τις θεωρητικές προτάσεις με βάση τα πραγματικά γεγονότα. Είναι ανίκανοι να το κάνουν αυτό. Εξ' όσον θεωρείς τις ιδέες σου σωστές και ακλόνητες έχεις αδυναμία να παρατηρήσεις την πραγματικότητα γιατί έχεις αναγάγει το Μαρξ και τον Εγκελς σε προφήτες. Υπερφυσικές οντότητες που κατέχουν "το Αλάθητο του Πάπα" ή κατά το Ελληνορθόδοξον "το Αλάθητο της Αλέκας". Αυτό είναι ενα δομικό πρόβλημα κάθε ιδεολογίας αριστερής ή δεξιάς, θρησκευτικής η μη [μία παρόμοια συζήτηση είχαμε με το φίλο Αερικό πριν λίγους μήνες].

Σήμερον στο μπλογκοσφαιρικό μας μπερντέ:

Η θέση της Θάτσερ στη συζήτησή μας...



Η Θάτσερ μιλάει στην τελευταία της παρουσία ως προθυπουργός στo Κοινοβούλιο το Νοέμβρη του 1990, μετά από 11 χρόνια στην εξουσία της Μεγάλης Βρετανίας. Το 1979 η Θάτσερ ανέλαβε μία χώρα σε οικονομική κρίση δανειοδοτούμενη από το ΔΝΤ. Σε 11 χρόνια με πολύ σκληρά και αμφιλεγόμενα μέτρα κατάφερε να ξαναστησει τη χώρα στα πόδια της, αφήνοντας όμως αρκετούς τομείς (όπως π.χ. τα πανεπιστήμια) σε διαρκη κρίση. Η ιστορική φράση της Θάτσερ "The logic of Socialism is that they would rather have the poor poorer, provided that the rich are less rich" αποτελεί 'σημαία' των Φιλελεύθερων.

Να είσαι καλά...

21 σχόλια:

MelidonisM είπε...

..κάθε Παρασκεύη λοιπόν...
με μαθηματική ακρίβεια
τώρα το πιασα αυτό

άλλη μια ανδρουλάκεια επίδραση

Οι Παρασκεύες του Μίμη

και οι Παρασκευές του Λάκωνα

που μιμείται το Μίμη :-)

πρώτα ακους το Μίμη και μετα ποστάρεις
και εγώ πρώτα θα τον ακούσω
και επανέρχομαι

MelidonisM είπε...

έχει γράψει για τη lady στο ''Ζητούνται Αλχημιστές''.

"οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι" λοιπόν

και οι λογικοί Λάκωνες λογικότεροι
μα οι άτακτοι σχολιαστές
ατακτότεροι.. μου φαίνεται ..:-)

IonnKorr είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
IonnKorr είπε...

Λάκωνα

Σου έχω πει πολλές φορές ότι στα αναλυτικά θέματα της Πολιτικής θα μπορούσα να σε εξουσιοδοτήσω άφοβα να πεις την "Γνώμη μου".

Ακριβώς λέμε.

Αν δεν ήταν τα κιλά... (χα..χα..)

να μας χωρίζουν ...

θα έλεγα ότι τα γράφω εγώ, το απόγευμα, και στα στελνω στην Ανατολική Ακτή, το βράδυ, για να τα βάλεις στο blog.


Ε ...
μερικές φορές παρασύρεσαι και πετάς και κάνα φιλο-Πασοκικό έτσι για να "διασπάται η μονάδα"

-------------------
Καλά ρε συ πως τα χάνεις τα κιλά έτσι. Φερμουάρ έβαλες??????
Φαντάσου να μπω μια βραδιά και να δω 69 !!! χα..χα..
Θα πω ότι μπέρδεψες βάρος και σεξ!!!!!


χαχαχαχαχα

MelidonisM είπε...

Πώς λέγεται αυτός ο κολαζ-ομένος
δίπλα στο Μαρξ;

kariatida62 είπε...

Εχοντας διαβάσει
αυτό
γέλασα πολύ ακούγοντάς σε να λες:
..."χρόνια με πολύ σκληρά και αμφιλεγόμενα μέτρα κατάφερε να ξαναστησει τη χώρα στα πόδια της!"
Nάσαι καλά βρε Λακωνάκο, συχνά πυκνά με κάνεις και γελώ...

Υ.Γ. Σε δύο μήνες περίπου σε βλέπω σε διαφημιστικό σποτ των weight watchers! xaxaxaxaxaxaxaaxa! Eίναι αμερικάνικο club!
Aγάντα Λακωνάκο και το Καλοκαίρι θα καταπλήξουμε τα πλήθη με την κορμάρα μας!

MelidonisM είπε...

Μιλα ρε Λάκων

τώρα θα ξελασπώσει o Καμ'ρον! :-)

CsLaKoNaS είπε...

@Michalis Melidonis

Το Μίμη τον ακούω κάθε Παρασκευή αλλά δεν τον πολυσυμπαθώ. Τα λέει ωραία αλλά συνήθως λέει εξπυνακίστικες ημιμάθειες. Για συγγραφέας καλός είναι. Τα υπόλοιπα βαθύστοχαστα τα παπαγαλίζει από ξένες εφημερίδες που του τις μεταφράζουν κιόλας.

CsLaKoNaS είπε...

@IonnKorr

Θα τα πούμε εν καιρώ για το πάχος. Είμαι σε μία καλή κατάσταση και χάνω αρκετά. Ίσως περισσότερα από όσα θα έπρεπε. Για τα υπόλοιπα είναι προφανές ότι τα λογικά μυαλά συναντώνται. Ευτυχώς υπάρχει μία πλειοψηφία λογικών που θα διαψεύσει τις αριστερές Κασσάνδρες.

CsLaKoNaS είπε...

@IonnKorr (συνέχεια)

...
Θα τις διαψεύσει...όπως πάντα!
...

CsLaKoNaS είπε...

@kariatida62

Είναι δυνατόν να έρχεσαι εδώ με παραπομπή στο ΠΡΕΖΑtv ;

Το παρών blog διατηρεί τη σοβαρότητά του και ως εκ τούτου σου επιστρέφει την παραπομπή.

Κατά τα άλλα, τα ελλείματα δε δημιουργήθηκαν από τον Κάμερον. Δεν επικροτώ την πολιτική του όπως και δεν επικροτώ την πολιτική της Θάτσερ. Στα θετικά της τελευταίας καταλογίζεται ότι έσωσε τη βρετανική οικονομία από το ΔΝΤ και την καταστροφή στην οποία την οδηγούσαν τα συνδικάτα με τα οποία το εργατικό κόμμα στην ουσία συγκυβερνούσε τότε τη χώρα.

MelidonisM είπε...

Πώς λέγεται τελικά ο κολαζ-ομένος
δίπλα στο Μαρξ;

Αν ο Μαρξ είναι Λογικός

αυτός μου μοιάζει για Ατακτος! :-)

MelidonisM είπε...

Αυτό με το "ημιμάθειες"

που 'πες για το Μίμη,

μην το χαίρεσαι

γιατί όλα δανεικά είναι...

...με όσους ασχολούνται

επί παντός επιστητού

όπως εσύ και εγώ,

ο Ίων και η Καρυώ :-)

CsLaKoNaS είπε...

@Μιχάλης Μελιδόνης

Με συγχωρείς! Ο διπλανός του Μαρξ είναι ο Ένγκελς.

MelidonisM είπε...

..Ξέρεις τώρα γιατί κόλλησα...
νόμιζα ως "λογική αταξία"
ότι απέναντι απ' το Μαρξ
είχες κάποιο φιλελεύθερο :-)

MelidonisM είπε...

το "λογικό-άτακτο"
νόημα βέβαια στο κολάζ..
ότι Μαρξ & Ενγκελς

λατρεύτηκαν σαν θρησκεία
και ας την έλεγαν όπιο και α-δικία

...για τη Θάτσερ δεν έχει
φωτοστέφανα..?...

CsLaKoNaS είπε...

@Michalis Melidonis

Όχι. Η Θάτσερ δεν "προφήτευσε" τίποτα, ούτε ήταν Αγία...κάθε άλλο ! :)

kariatida62 είπε...

Ε καλά αφού δεν σ'αρέσει η πρέζα διάβασεεδώ
Δεν αναλύουμε τώρα πώς έφτασαν σε χάλια και αυτοί
Συζητάμε για την σημερινή τους κατάσταση..

CsLaKoNaS είπε...

@kariatida62

Τα σημερινά χάλια τη Μ. Βρετανίας δεν τα δημιούργησε η κυβέρνηση του Κάμερον. Δεν την υπερασπίζομαι. Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει τις δαπάνεις για την Παιδεία και τις περικοπές που έχουν αναγγείλει.

Ελπίζω να μην περιμένεις την κάθε νέα κυβέρνηση να έχει το μαγικό ραβδάκι στη λύση προβλημάτων.

Ελπίζω επίσης να μη διαφωνείς ότι δε νοοείται ανάπτυξη (οικονομική και κοινωνική) χωρίς ελεύθερη οικονομία.

kariatida62 είπε...

Δεν γνωρίζω κανένα ιδανικό πλέον κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο,διότι μέσα απο τα ήδη εφαρμοσμένα εξακολουθούν να ισχύουν οι τραγικές ανισότητες και η αισχρή εκμετάλλευση ανθρώπου απο άνθρωπο! :)

CsLaKoNaS είπε...

Δε γνωρίζεις γιατί απλούστατα δεν υπάρχει.