Τρίτη, Δεκεμβρίου 14

Ένας "Νομπελίστας Μαθηματικός"....

Στις 17 Νοεμβρίου του 1895 ο Alfred Nobel συντάσει τη διαθήκη του, με την οποία δίδει μέρος της περουσίας του για τη θέσπιση των βραβείων Nobel. Κάθε χρόνο, η Σουηδική Ακαδημία βραβεύει τις προσωπικότητες με το σημαντικότερο έργο στους τομείς της Λογοτεχνείας, της Φυσικής, της Χημείας, της Ειρήνης, των Οικονομικών και της Ιατρικής.

Το πρώτο μεγάλο μακελειό έγινε στην πρώτη ανάγνωση, μετά το θάνατο του Nobel. Οι συγγενείς του μπήκανε στη μέση αφού το μέρος της περιουσίας του ήταν στην πραγματικότητα...όλη του η περιουσία. Η οικογένειά του έκανε τα αδύνατα δυνατά για να ακυρώσει τη διαθήκη, αλλά ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Το πρώτο βραβείο δόθηκε 5 χρόνια μετά.

Το δεύτερο μεγάλο μακελειό έγινε όταν, πολύ γρήγορα, διαπιστώθηκε πως ο Nobel δεν περιέλαβε τα Μαθηματικά στις επιστήμες. Μάλιστα στις λεπτομέρειες της διαθήκης ορίζεται ξεκάθαρα πως το Νόμπελ Φυσικής αφορά την πρόοδο στην πειραματική Φυσική. Ο λόγος που ο Nobel απέκλεισε τα μαθηματικά από τα βραβεία του παραμένει ακόμα άγνωστος, και ως εκ τούτου τα κουτσομπολιά δίνουν και παίρνουν!

Το επικρατέστερο κουτσομπολιό είναι πως ο Nobel είχε μίσος απέναντι σε ένα πολύ μεγάλο μαθηματικό και θεωρητικό φυσικό της εποχής, τον επίσης Σουηδό, Gostav Mittag-Leffler. Ο λόγος ήταν τα μάτια μιας γυναίκας. Οι κακές γλώσσες λένε πως η γυναίκα εκείνη, είτε είχε απορρίψει τον Nobel για τον Leffler, ή είχε απατήσει τον πρώτο με τον δεύτερο. Ο φόβος του Nobel πως ο Leffler μπορεί να κέρδιζε ένα δίκο του βραβείο στο μέλλον, τον έκανε να απορρίψει τόσο τα Μαθηματικά όσο και τη Θεωρητική Φυσική από τα βραβεία του.

Η ιστορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από τους Ιστορικούς. Μάλιστα υπάρχουν αρκετά αντιφατικά στοιχεία. Εν τούτοις παραμένει η πιο πικάντικη εξήγηση για το "επιστημονικό παράδοξο" αυτό.

Το πρώτο από τα θύματα αυτής της ιστορίας ήταν ο Albert Einstein. Το 1905 εξέδωσε την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας αλλάζοντας εκ βάθρων τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον κόσμο γύρω μας. Όμως η δουλειά αυτή ήταν αμιγώς θεωρητική και έτσι οι Σουηδοί δεν μπορούσαν να του δώσουν το βραβείο. Το ίδιο κόλλημα παρουσιάστηκε και στη δεύτερη μεγάλη εργασία του Einstein το 1915, τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Δεδομένων του κύρους των βραβείων, πρέπει να σκεφτείς πως μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Einstein ήταν τότε ο νούμερο ένα επιστήμονας. Συνάδελφοί του βραβεύονταν κάθε χρόνο για εργασίες πολύ πιο ασήμαντες. Αρκούσε μία πολύ μικρή ανακάλυψη, αυτή του φωτοηλεκτρικού φαινομένου για να λύσει τα χέρια της Ακαδημίας. Το βραβείο τελικά δόθηκε στο μεγάλο Φυσικό το 1922 για την πρόοδο στη θεωρητική Φυσική και ειδικά στην ανακάλυψη του νόμου για το Φωτοηλεκτρικό Φαινόμενο.

Το αντίστοιχο "Νόμπελ στα μαθηματικά" θεωρείται το μετάλλειο Fields, που δίδεται κάθε 4 χρόνια και μόνο σε Μαθηματικούς. Σάλος είχε προκληθεί το 2006 όταν ο Ρώσος μαθηματικός Grigory Perelman αρνήθηκε το βραβείο όπως και το 2010 που αρνήθηκε το χρηματικό έπαθλο Millennium Prize του 1 εκατ. δολλαρίων.

Το 2002 ο Perelman δημοσίευσε μία σείρα από εργασίες με τις οποίες υποστήριξε ότι έλυσε ένα από τα δυσκολότερα ανοικτά μαθηματικά προβλήματα, την περίφημη εικασία του Poincare. Η πρόταση αυτή λέει πως κάθε τρισδιάστατη-επιφάνεια που πληροί κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι ισοδύναμη με την τρισδιάστατη σφαίρα.

Οι εργασίες αυτή έστρεψε ένα μεγάλο αριθμό ερευνητών στο πρόβλημα αυτό και 4 χρόνια μετά (!!) το ένα μετά το άλλο όλα τα ερευνητικά κέντρα (11 συνολικά) που ασχολήθηκαν σοβαρά με τις εργασίες του Perelman επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό του. Μία από τις μεγαλύτερες εικασίες είναι πλέον ένα Θεώρημα.

Η δουλειά του Perelman πάνω στην εικασία του Poincare αξίζει σίγουρα ένα Fields Medal ακόμα και αν δεν κατάφερνε να αποδείξει την πρόταση αυτή. Οι εργασίες του έδωσαν μία εντελώς νέα δυναμική στον τομέα των Μαθηματικών της "σύγχρονης γεωμετρίας" γνωστά ως Τοπολογία. Πάνω σε αυτό κάποιοι "κριτές" δεν στάθηκαν στο ύψος τους. Η απονομή του βραβείου το 2006 έγινε στον Perelman για την πρόοδο στην Τοπολογία και όχι για την απόδειξη της Εικασίας. Επιπλέον, ο Perelman δεν ήταν ο μόνος που βραβεύτηκε το 2006.

Αυτά τα δύο γεγονότα μαζί με το (πάρα πολύ) δύσκολο του χαρακτήρα του τον έκαναν να απορρίψει το βραβείο αυτό. Η απάντηση που έδωσε ήταν πως "αν η λύση μου είναι σωστή τότε αυτό και μόνο είναι αρκετό."

Με αυτήν του τη στάση ο Perelman έγινε ο πρώτος στην ιστορία των βραβείων Fields που τα αρνείται. Αυτό που ξέρω είναι πως ο Perelman απογοητεύτηκε από την αιτιολόγηση του βραβείου, ενώ θεωρεί πως απλά δεν μπορούν να τον κρίνουν επιστήμονες που έκαναν 4 χρόνια να καταλάβουν μια "τόσο απλή απόδειξη" (!!). Άλλωστε η ιστορία δεν θα τον κρίνει ως fields-medalist αλλά ως εκείνον που απέδειξε ένα από τα δυσκολότερα μαθηματικά προβλήματα όλων των εποχών....

31 σχόλια:

IonnKorr είπε...

Φοβερή ανάρτηση.

Ακριβώς όπως τα λες για το βραβείο Nobel.

Εξαιρεί Μαθηματικά και Θεωρητική Φυσική. Μέγα μυστήριο!!!!!

Φοβερός τύπος ο Perelman!!!!

xa..xa..

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Kαλησπέρα Λάκωνα. Μόλις σήμερα με ρώτησε ένας φίλος στο μπλογκ μου γιατί ο Einstein δεν πήρε το βραβείο Νόμπελ για την διατύπωση της Ειδικής και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας.

Τώρα που το σκέφτομαι δεν του απάντησα!! χα χα

Κι εννοείται ότι άνθρωποι σαν τον Pelerman είναι καταπληκτικοί!!

Άψογος!!!

CsLaKoNaS είπε...

@IonnKorr , Δήμητρα (φυσικένια)

Ο Einstein υπήρξε το πρώτο θύμα αυτής της ιστορίας που για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους το παρ' ολίγον θύμα ήταν τα ίδια τα βραβεία. Στερώντας ένα βραβείο από ένα τόσο σημαντικό ερευνητή, τελικά υποτιμάς την ίδια την αξία του βραβείου.

Από την άλλη ο Perelman είναι καταπληκτικός αλλά τραγικός άνθρωπος. Δε μιλάει σε κανέναν και ζει σχεδόν απομονωμένος μαζί με τη μάνα του. Δέχθηκε τεράστια κριτική όταν απέρριψε το χρηματικό έπαθλο αφού θα μπορούσε να το δωρίσει στη γενέτειρά του, μία πάμφτωχη πόλη της Ρωσσίας.

ΣΠ είπε...

Φανταζομαι οτι δεν θα άντεχε τα χαζοpolitics της academia και γι αυτο άφησε το Πρίνστον για τη Ρωσία του

CsLaKoNaS είπε...

@ΣΠ

Δεν ξέρω πως ακριβώς είναι τα πράγματα αλλά δε νομίζω πως είναι έτσι ακριβώς. Ο Perelman είναι μία ιδιοφυία και λίγοι μπορούν να σταθούν δίπλα του. Τα χαζοpolitics δε νομίζω ότι μπορούν να τον αγγίξουν. Νομίζω πως απλά είναι υπερβολικά ιδιότροπος και απαιτητικός. Από ό,τι διαβάζω έχει σταματήσει να μιλάει με όλους (ακόμα και με τους καθηγητές του στη Ρωσία). Ζει σχεδόν σε απομόνωση μαζί με τη μητέρα του, στην οποία έχει τρελή αδυναμία.

kariatida62 είπε...

Δεν ήξερα τίποτα απ'αυτά που μας έγραψες για το βραβείο!!!
Είδες πίσω απ'όλα τα μυστήρια κρύβεται και μια γυναίκα...χαχα!
Καλά αυτό τον Perelman τελευταίως τον ακούω και τον ξανακούω για την εικασία του poincare και τα σύγχρονα μαθηματικά που τα ονομάζουν Τοπολογία και σκέφτομαι τι περιμένει τους νέους μαθητές απο τον Perelman και τον Poincare του, και τους κλαίω απο τώρα...!
Πολύ ενημερωτική ανάρτηση Λακωνάκο, ευχαριστούμε!

kariatida62 είπε...

Βρε Λακωνάκο ακούω τι λες για τον PERELEMAN...
Είδες τι κάνουν παιδί μου τα πολλά μαθηματικά? Πρόσεχε! Αντε να περάσουν οι ημέρες να κατέβεις στην Κρήτη νάρθεις στα ίσα σου...!

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Λάκωνα,

αυτό το "τραγικός" άνθρωπος μου κάθισε λίγο.
Δεν ξέρω. Αν η επιλογή του είναι να ζει έτσι και είναι καλά με αυτό... Βέβαια για εμάς τους υπόλοιπους είναι περίεργος ο τρόπος ζωής που έχει διαλέξει, όμως οι "ιδιοφυείς" είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που σκέφτονται με τρόπο διαφορετικό από εκεινο των υπολοίπων.
Δε λέω πως είναι ευτυχισμένος όμως η ευτυχία και η δυστυχία είναι πράγματα σχετικά.

Υ.Γ. Την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και ορισμένα από αυτά που ρωτάς τα ετοιμάζω για την επόμενη ανάρτηση. Έπρεπε να κόψω την ανάρτηση, γιατί φαντάζεσαι... 8σέλιδη ανάρτηση φυσικής?? Έστω και με τα γενικά και αόριστα και τα ιστορικά στοιχεία που περιέχει?? Ήδη είναι δύσκολη...

CsLaKoNaS είπε...

@Δήμητρα (φυσικένια)

Ένας άνθρωπος που σκέφτεται πάνω από το μέσο όρο νιώθει αυτόματα μεγάλη μοναξιά και πιθανότατα απογοήτευση. Είναι γνωστό πλέον ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κατά βάσιν δυσλειτουργικοί με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Σίγουρα δε μπορούμε να δώσουμε έναν καθολικό ορισμό του τι είναι Ευτυχία. Πάρα πολλές όμως ιδιοφυίες είναι γνωστό ιστορικά πως ήσαν μοναχικοί και δυστυχείς άνθρωποι. Επίσης η ιδιοφυία δεν απέχει και πολύ από την παραφροσύνη.

kariatida62 είπε...

CS: Μ'αρέσει πως τα λες σήμερα Λακωνα!!!

kariatida62 είπε...

Φαίνεται ήδη σ'έχει πιάσει το αεράκι της Κρήτης!!!χαχαχαχαχα

CsLaKoNaS είπε...

@kariatida62

Επικρατεί ένα κλίμα ηρεμίας και γενικής σύμπνοιας στη blogόσφαιρα σήμερα. Λες να φταίει η απεργία, τι να πω...;

kariatida62 είπε...

Τι κρίμα να μη μας προλάβεις να κατέβεις κάτω μαζί μας...
Μόνο πο βρέχει και μας τα χαλάει ο καιρός!

CsLaKoNaS είπε...

@ Kary

Η αλήθεια είναι ότι τελείωσε το εξάμηνο. Πήγε πολύ καλά και αρκετοί στόχοι επετεύχθησαν. Ερευνητικά πάμε αρκετά καλά αν και έχουμε δυσκολίες....Το επόμενο εξάμηνο θα είναι εξ ίσου δύσκολο αλλά πολύ παραγωγικό.

Γενικά υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας εδώ. Γι αυτό και με βλέπεις αλλεργικό στην παραγώμενη μιζέρια της χώρας μας....Μπορεί να κάνω άδικο αλλά είμαι σε μία φάση που δε μπορώ τη γκρίνια! :)

kariatida62 είπε...

Σου τόχω ξαναπεί! Ελπίζω.... και αισιοδοξώ γιατί υπάρχουν παιδιά σαν κι'εσένα!

kariatida62 είπε...

Καλά εσύ δεν κοιμάσαι ποτέ?
Ξέρεις τι ώρα έχετε εκεί?

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Λάκωνα,

πραγματικά, αυτός ο συγχρονισμός αναρτήσεων είναι απίθανος!!:)))

Αλλάζω το βιαστικός με το ανυπόμονος! χα χα
Καλέ, σε ιστολόγιο γράφω! Τι να πρωτοβάλω σε μια ανάρτηση, με τις πέτρες θα με πάρουν!! χαχα

Σου εύχομαι να φτάσεις στην Κρήτη και να καταφέρεις να κλείσεις τα αυτιά σου στη γκρίνα. Πίστεψέ με, δε θα είναι εύκολο!
:))))))))))

SP (real) είπε...

Nai. De xwra pouthena.

IonnKorr είπε...

Άμα ακούω τέτοιες "πίπες" νευριάζω

"Πάρα πολλές όμως ιδιοφυίες είναι γνωστό ιστορικά πως ήσαν μοναχικοί και δυστυχείς άνθρωποι. Επίσης η ιδιοφυία δεν απέχει και πολύ από την παραφροσύνη."

Προβληματικοί και ψυχασθενείς άνθρωποι υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Μπορεί να είναι μαθηματικοί, υπάλληλοι του δήμου, καλλιτέχνες, ποδοσφαιριστές, απλοί άνθρωποι.

Απλά ο απλός κόσμος έχει κολλήσει το "στερεότυπο" σε ιδιοφυείς ανθρώπους όπως την τσιγκουνιά στους Σκωτσέζους.

Έχω γνωρίσει από κοντά τους Ηλιόπουλο, Νανόπουλο,, Τραχανά, ιδιοφυίες για ελληνικά αλλά και παγκόσμια δεδομένα.

Άνθρωποι εκπληκτικοί με απέραντο χιούμορ, τελείως ανοιχτοί στον κόσμο, ψυχή της παρέας, πλάκα ατελείωτη.

Επίσης ο Feynman, o Smolin γνωστοί φυσιολογικοί άνθρωποι.

Μην ακούω μαλακίες

και μάλιστα από τον Λάκωνα.

Παράξενοι και μονόχνωτοι άνθρωποι υπάρχουν παντού.

Καμία σχέση μαθηματικό μυαλό και τρέλα.

CsLaKoNaS είπε...

@IonnKorr

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Και εγώ μπορώ να σου δώσω ένα σωρό ονόματα που είναι στα όρια της τρέλας.

Προφανώς η ψυχασθένια δε συνεπάγεται υψηλό iq, το αντίθετο όμως έχει παρατηρηθεί και εξηγηθεί με ικανοποιητικά επιχειρήματα.

IonnKorr είπε...

Διόρθωση

αντί για Ηλιόπουλο, τον Δημόπουλο εννούσα.

Λάθος εκ παραδρομής.

Αλλά και ο Ηλιόπουλος φοβερός τύπος από ότι έχω ακουστά.

IonnKorr είπε...

Λάκωνα

Κατάλαβέ το.

Αυτό που είπες είναι "στερεότυπο".
Καμία σχέση επιστήμης και τρέλας.
Τρελοί, μονόχνωτοι, προβληματικοί, διαταραγμένοι υπάρχουν παντού.
Απορώ που το υποστηρίζεις.

CsLaKoNaS είπε...

Πρόεδρε μπερδεύεις τη συνεπαγωγή με την ισοδυναμία. Δε μίλησα για επιστήμη αλλά για ανθρώπους με επίπεδο σκέψης (πολύ) πάνω από το μέσο όρο.

Μικρές ανάσες είπε...

Μαθηματικοί και Φυσικοί, δύσκολοι άνθρωποι σου λεω...

Είναι μια διαμάχη ανάλογη με αυτή των αρχιτεκτόνων και των πολιτικών μηχανικών...

CsLaKoNaS είπε...

@Μικρές Ανάσες

Ξέρω ακριβώς τι μου λες! Όχι μόνο ήμουν πολιτικός μηχανικός και γνώρισα τη στάση των αρχιτεκτώνων από πρώτο χέρι....αλλά έχω και μπαμπά πολιτικό μηχανικό αλλά μαμά αρχιτέκτων...:)))

ΗΩΣ είπε...

Κάθε φορά που περνάω από εδώ μορφώνομαι, αυτό μόνο έχω να σου πω! Έχεις φοβερό θεματολόγιο Λάκωνα, και παρόλο που είμαι τελείως άσχετη με την επιστήμη μου τα κάνεις αρκετά ξανθά για μπορέσω να τα καταλάβω...
Πάντως μου άρεσε η... πικάντικη εκδοχή στον αποκλεισμό των Μαθηματικών από τα Νόμπελ. Τελικά πάντα στο ίδιο καταλήγουμε βρε παιδί μου? χαχαχαχαχαχαχα

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Λάκωνα, ένα μόνο θέλω να πω.
Σε αυτόν τον κόσμο συνηθίζεται όποιος ξεχωρίζει να βαπτίζεται "ελαττωματικός" και να συμπιέζεται από τους πολλούς "φυσιολογικούς" προς τα κάτω...

Δεν μιλάω για τον Pelerman. Μιλάω γενικώς.

Λέγεται πως ένας ιδιοφυής μερικές φορές, όχι πάντα, δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του. Και βέβαια το περιβάλλον είναι καταλυτικό. Διαφορετικά λειτουργεί κάποιος σε ένα σύνολο ευφυών ανθρώπων και διαφορετικά κάνοντας παρέα με άτομα χαμηλότερης νοημοσύνης.
Και όταν συμβαίνει η επικοινωνία να χωλαίνει, το ζητούμενο είναι: τελικά εκείνος δεν κατανοεί τους γύρω του ή μήπως εκείνοι δεν κατανοούν αυτόν? Άραγε αυτό που συχνά ονομάζεται παραφροσύνη ιδιοφυούς, είναι αυτό ακριβώς ή έτσι μεταφράζεται η αδυναμία των ανθρώπων να αναγνωρίσουν και να οικειοποιηθούν το διαφορετικό???

Unknown είπε...

μεσ' τους σοφούς, ο πιο τρελλός;
μεσ' τους τρελλούς, ο πιο σοφός;

Μήπως γνωρίζουμε πως λειτουργεί ο εγκέφαλος μας;

CsLaKoNaS είπε...

@ΑΕΡΙΚΟ

Έχουμε μεσάνυχτα. Η γνώση μας για τη λειτουργία του εγκεφάλου είναι νηπιακού επιπέδου. Έχουμε ακόμα να μάθουμε πάρα πολλά για από εμάς...για εμάς :)

Katerina Kalfopoulou είπε...

Πράγματι ενδιαφέρουσα η ανάρτηση, κυρίως ως προς το 'δέσιμο' ή αν προτιμάς τη συσχέτιση γνωστών κατά τα άλλα θεμάτων.
Αλλά πιο ενδιαφέροντα από την ανάρτηση είναι τα σχόλια που προκάλεσε..Και μια και μπήκε πάλι το θέμα διασύνδεσης "ιδιοφυίας-ψυχασθένειας", να υπενθυμίσω πως ο Απόστολος Δοξιάδης στο βιβλίο του "από την παράνοια στους αλγορίθμους, η δέκατη έβδομη νύχτα και άλλες διαδρομές", που εν μέρει το εμπνεύστηκε απο μια διάλεξη του Ρότα σχετικά με τους λογικολόγους και την τρέλα, δίνει μια πολύ ωραία πτυχή της διασύνδεσης, αφήνοντας ωστόσο το ερώτημα ανοιχτό: η 'τρέλα' ώθησε τους συγκεκριμένους επιστήμονες, Φρέγκε, Κάντορ, Γκέντελ, Ράσελ κλπ, στην ενασχόλησή τους με το θέμα ή η ενασχόλησή τους με το θέμα προκάλεσε την 'τρέλα' τους?! :)
Καλό βράδυ σε όλους..

Αγγελος είπε...

Ας θυμηθούμε με την ευκαιρία και το συμπατριώτη μας το Χρήστο Παπακυριακόπουλο, που αφιέρωσε τη ζωή του στην προσπάθεια ν'αποδείξει την εικασία του Πουανκαρέ. (Δεν το κατάφερε δυστυχώς και πέθανε το 1976).