Κυριακή, Σεπτεμβρίου 5

Σκέψεις πάνω στη φωτογραφία.


Δε συνηθίζω να σχολιάζω φωτογραφίες, εδώ όμως θα κάνω μία εξαίρεση αφού η συγκεκριμένη παράσταση με έχει προβληματίσει πάρα πολύ. Γι αυτό και ζήτησα τη γνώμη σου. Ο φίλος Asteroid έχει δίκιο. Όλες οι απόψεις ταυτίζονται γύρω από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά την επέλαση της Τρόικας. Η φώτογραφία δείχνει αυτήν την αντίφαση έτσι όπως πάνω κάτω την περιέγραψε το ΑΕΡΙΚΟ. Εγώ στην ανάλυσή μου θα σημείωνα και ως φόντο το υπουργείο εξωτερικών.

Παρατηρώντας τη φωτογραφία η πρώτη μου σκέψη είναι πως το κοντράστ είναι εντελώς τυχαίο. Η ζητιάνα, άλλωστε, βρισκόταν εκεί πολύ πριν επέλθει το ΔΝΤ. Ζητιάνοι υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.

Επιπλέον, ούτε το πολιτικό μήνυμα της ανισότητας και της αδικίας που παράγει ο Καπιταλισμός μπορεί να είναι σωστό αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι ντε-μοντέ. Κανείς δεν εγγυάται άλλωστε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η ζητιάνα μπορεί να έχει και αρκετά περισσότερα από όσα φαίνεται ότι έχει. Η παρατήρηση του ΑΕΡΙΚΟΥ είναι πολύ σωστή.

Δεν είμαι πολέμιος του ΔΝΤ. Προσωπικά, στη φάση που βρίσκομαι, θα με βόλευε πολύ περισσότερο να ήμουν πολέμιος. Δεν είμαι ούτε κάτοικος της Ελλάδας, ούτε έχω και χρήματα εκεί για να φοβάμαι. Θα έπρεπε να μην το θέλω το ΔΝΤ. Έτσι η Ελλάδα θα είχε πτωχεύσει τον περασμένο Μάιο και θα έμπαινε για καμια 10αριά χρόνια στο γύψο. Συνεπώς καλώς εχόντων των πραγμάτων, όταν θα επανερχόμουν στα πάτρια εδάφη θα έβρισκα ένα κράτος μικρό εως ανύπαρκτο και χωρίς (τόσο μεγάλο) χρέος, με το λαό του διαλυμένο και έτοιμο να σου πουλήσει την Ακρόπολη όσο μια Κάντιλακ.

Βλέποντας αυτή τη φωτογραφία η δική μου σκέψη είναι άλλη:

Πόσοι ζητιάνοι θα υπήρχαν στη φωτογραφία αν δεν υπήρχε ο κύριος Τόμσεν του ΔΝΤ;

Δηλαδή για να επιστρέψω την περιγραφή των φίλων bloggers σχετικά με την κατάσταση που δημιούργησε η Τρόικα, θέλω να τους ρωτήσω αν μπορούν αν φανταστούν πώς θα ήταν η κατάσταση αν δεν είχε έρθει η Τρόικα και η Ελλάδα πτώχευε...

Μοιρολατρική, αποπροσανατολιστική, δουλοπρεπής, ανθελληνική....η σκέψη μου είναι πάνω από όλα ρεαλιστική.

... Και το ξέρεις πολύ καλά...

14 σχόλια:

sCaTterBraiN είπε...

την κατάσταση με τους ζητιάνους δεν τη δημιούργησε η τρόικα - πλάκα κάνουμε; μήπως έφεραν και τους εξαθλιωμένους μετανάστες;
αν και δεν είμαι οπαδός του δντ και των νεοφιλελεύθερων συνταγών του, πιστεύω ότι στο μόνο που κάνουν λάθος είναι σε κάποια μέτρα (όχι όλα) που μειώνουν ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα.
την κατάσταση τη δημιουργήσαμε εμείς με τις λάθος επιλογές πολιτικών.
την καλημέρα μου!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Την κατάσταση με την Οικονομία ασφαλώς δεν την δημιούργησε η Τρόικα, αλλά δεν την δημιούργησαν κι οι απλοί πολίτες... Όχι η πλειονότητά τους τουλάχιστον. Μη κοροϊδευόμαστε. Το πολιτικό σύστημα δομήθηκε (και μετά το '90 απο-ιδεολογικοποιήθηκε κιόλας) έτσι ώστε να μη υπάρχουν ουσιαστικές εναλλακτικές λύσεις. Γι' αυτό και τα δύο Κόμματα ευθύνονται εξ ίσου, ενώ και η Αεριστερά δεν είδε ποτέ την φάκα. Με τον Τύπο να γράφει κατά παραγγελίαν τις περισσότερες φορές, οι πολίτες δεν είχαν ποτέ πλήρη γνώση - κι όσοι είχαν απείχαν από τις Εκλογές.
Η Τρόικα λοιπόν δεν μας φταίει για το παρελθόν, αλλά κατά γενικήν ομολογία φταίει για την εξαθλίωση, στην οποία οδηγεί την χώρα από τον Μάιο και μετά. Η λογική της είναι αποκλειστικά εισπρακτική και γι' αυτό η Οικονομία, η αγορά και τελικά η κοινωνία ασφυκτιά.
Η πρόβλεψή μου είναι ότι δεν πρόκειται να είναι για πολύ καιρό ανεκτοί ακόμη ούτε η Τρόικα ούτε αυτοί, που της έδωσαν ανερυθρίαστα τα κλειδιά της χώρας - κι εύχομαι αυτό να γίνει με ήπιο, ειρηνικό τρόπο.
Το τι θα γίνει μετά θα το βρούμε και θα το δούμε, γιατί πολύ γρήγορα - ίσως ήδη - η μόνη προτεραιότητα θα είναι να ανασάνει η Ελλάδα πάλι.

CsLaKoNaS είπε...

@ sCaTterBraiN

Συμφωνούμε απόλυτα. Δεν ξέρω τι κάνουν και τι δεν κάνουν λάθος οι άνθρωποι της Τρόικας. Δεν είμαι οικονομολόγος και δεν μπορώ να έχω καθαρή εικόνα. Όμως η ύπαρξη της Τρόικας από μόνη της φέρνει το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας ότι δεν προτίθεται να ανεχτεί μία χώρα όπως η Ελλάδα να βρίσκεται σε τόσο ισχυρή παγκόσμια θέση και να κοροϊδεύει με τα ψευδή οικονομικά της στοιχεία ώστε να δανείζεται τεράστια ποσά.

Συνεπώς εμείς τη δημιουργήσαμε την κατάσταση αφού το πολιτικό μας σύστημα αντανακλά τη δική μας νοοτροπία.

Καλημέρα!

CsLaKoNaS είπε...

@ Asteroid

Φίλτατε ! :)

Το μοντέλο των ΜΜΕ που παραπλανούν τους πολίτες για να εξυπηρετήσουν κάποιο σύστημα (οικονομικό, πολιτικό, θρησκευτικό) είναι διεθνές. Με εξαίρεση όμως τις χώρες του ανατολικού μπλοκ όπου εκεί η παραπληροφόρηση ήταν Οργουελικού τύπου, η παρουσία των ΜΜΕ δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα όπως στην Ελλάδα. Αντίθετα μάλιστα θα έλεγα πως ο ρόλος των ελληνικών ΜΜΕ ήταν πάντα να λαϊκίζουν ασύστολα, όταν και όποτε οι κρατικοδίαιτοι νταβατζήδες ήθελαν να πάρουν κάτι από το κράτος.

Αν υπάρχει ευθύνη του λαού για την κατάσταση αυτή, η ευθύνη έχει να κάνει με άλλους τομείς: λιγότερο βουλή και περισσότερο συνδικαλισμός, τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα Βάθρα της Δημοκρατίας που έγιναν Βόθροι Διαφθοράς κάτω από ένα κράτος που δανείζεται και φορολογεί χωρίς να δίνει λογαριασμό πουθενά και όταν ζορίζεται απλά πετάει κανένα επίδομα, διαγράφει ληξιπρόθεσμα χρέη, διορίζει συμβασιούχους, νομιμοποιεί αυθαίρετα.

Έχεις δίκιο για το μέλλον. Είμαι πάρα πολύ περίεργος να δω τι θα γίνει το 2011.


υ.γ. (Σε ό,τι αφορά τις πολεμικές δαπάνες έχεις απόλυτο δίκιο αλλά αυτη η διαρροή είναι πάγια - υπήρχε πολύ πριν τη Μεταπολίτευση. Επίσης οι Ολυμπιακοί αγώνες κόστισαν 9 δις. Μεγάλο ποσό για αγώνες, μικρό μπροστά στα 360 που χρωστάμε).

celin είπε...

ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ ΠΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

cslakonas,εγω δεν εκνευριζομαι με τους υποστηρικτες του δντ.Με τα ηξεις-αφηξεις εκνευριζομαι.Με τα ναι μεν αλλα κ με τα παραμυθια.
ΕΙΤΕ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕ Κ ΜΑΣ ΞΕΣΚΙΖΕΙ
ΕΙΤΕ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΚΩΣ ΗΛΘΕ Κ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟΦΥΓΕΙ.
Τελος.Τελεια.Nothing else.

Η πρωτη κατηγορια εμπεριεχει ΚΑΙ ανθρωπους που ανησυχουν για τη χωρα τους,ανθρωπους που τη πονανε κ θεωρουν οτι το ΔΝΤ θα μας σωσει απο τη χρεωκοπια κ τη καταστροφη.
Ουτε ανθελληνες ειναι αυτοι οι ανθρωποι ουτε δουλοπρεπεις ουτε τιποτα.
Αλλα,εφοσον θεωρω οτι ανηκεις σε συτο το υποσυνολο,να δηλωσω οτι αυτο το υποσυνολο δε δικαιουται να διεκδικει την ιδιοτητα του "ρεαλιστη".Τη γνωμη σου εκφραζεις.Η γνωμη σου δεν ειναι σωνει κ καλα ρεαλισμος,δεν ειναι σωνει κ καλα,πραγματικοτητα.Ειναι απλα γνωμη σου.

Σε αυτη τη κατηγορια βεβαια δεν ανηκουν μονο ανθρωποι ανησυχουντες με τα δικα σου χαρακτηριστικα.Υπαρχουν κ αλλοι εκει.Υπαρχουν κατι μικροψυχοι που μισουν τη χωρα τους,κατι βολεμενοι που πανηγυριζουν χαιρεκακα που τα ονειρα των συμπολιτων τους κατακρημνιζονται,
πανηγυριζουν χαιρεκακα κ μισαλλοδοξα για την ανεργια κ την αυξανομενη εξαθλιωση,
υπαρχουν τσατσοι του δικομματισμου,
παπαγαλακια του Κεφαλαιου πληρωμενα να διαφημιζουν το ΔΝΤ,
κλεφτες πολιτικοι που δε ξερουμε αν εξακολουθουν να κλεβουν,ξερουν ομως οτι απολαμβανουν ασυλια για τα κακουργηματα τους,
υπαρχει δηλαδη το φαυλο πολιτικο κατεστημενο-Λερναια Υδρα,
(ενα κεφαλι κοβεις.9 βγαινουν)
κ αλλοι πολλοι.

Στη δευτερη κατηγορια των ΑΝΤΙ-ΔΝΤ,
ουτε εκει το συνολο ειναι ομοιογενες.Υπαρχουν πολλοι μικροαπατεωνες(πχ στη τοπικη αυτοδιοικηση) που σκουζουν γιατι δε μπορουν πια να κλεβουν,υπαρχουν επαναστατες του κωλου που αντιδρουν κ καταγγελλουν διχως περιεχομενο στη καταγγελια τους,
υπαρχουν ελευθεροι επαγγελματιες που φοροδιαφευγαν κ τωρα ζοριζονται,

οπως υπαρχουν κ ανθρωποι τιμιοι,που βλεπουν τη χωρα τους να γινεται υποτελης των διεθνων μαφιοζων τοκογλυφων,που δεν υπηρξαν λαμογια κ δε γουσταρουν καποιοι να καταδικαζουν συλληβδην αυτη τη χωρα ως χωρα απατεωνων,
που παρατηρουν επι χρονια τη μετατροπη του Συνταγματος σε κουρελοχαρτο κ δεν ανεχονται πια τη πολιτικη ηγεσια κλεφτοκοταδων να τους κανει τωρα μαθηματα χρηστης διαχειρισης κ να ηθικολογει,
κ καποιοι απο αυτους θεωρουΝ οτι υπηρχε κ αλλη λυση.
Μπορουσαμε να μην καταφυγουμε στο ΔΝΤ.Μπορουσαμε να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ακομα κ εκβιαζοντας, χαμηλοτοκα δανεια.
Μπορουσαμε να προβουμε σε εξορθολογισμο δημοσιων δαπανων διχως να στραγγαλισουμε το 70% των Ελληνων
(το αλλο 25% ηταν ηδη στραγγαλισμενο,κ το υπολοιπο 5% νεμεται τον πλουτο,ειναι οι αγαπητοι μας αιματορουφηκτρες που κανενα ΔΝΤ κ καμια Κυβερνηση δε θα τους αγγιξει,εφοπλιστες,Εκκλησια,ΣΕΒ κτλ)

Εχω παρα πολλα να πω για να στηριξω την αποψη αυτη,100 ποστ μπορω να γραψω κ σε χιλια λινκς να παραπεμψω,αλλα ουτε χρονο εχω,ουτε ειμαι βεβαιος οτι οι αναγνωστες σου ειναι προθυμοι για αυτο.

Ανεξαρτητως του αν η ελευση του ΔΝΤ ηταν αναποφευκτη η οχι,υπαρχει κ παλι ενα δυσεπιλυτο προβλημα.
Κ να υποθεσουμε δηλαδη οτι η οικονομικη σφαγη ηταν επιβεβλημενη,κ παλι υπαρχει ενα προβλημα ηθικης νομιμοποιησης.Δε μπορει να επιβαλλει δηλαδη οικονομικη σφαγη,ενα κωμα που πρωτοστατησε στο ρημαγμα της χωρας μαζι φυσικα με τη ΝΔ.
Πως να το κανουμε;Δε γινεται.
Το πραγμα θα αλλαζε αν εκλειναν στη φυλακη τους 2 πρωην πρωθυπουργους,μαζι με καμια 200αρια απατεωνες βουλευτες/πρωην βουλευτες/δημαρχους/κομματικα στελεχη.
Μονο αν σαπιζαν στη φυλακη οι προαναφερθεντες,ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα μπορουσαμε να συζητησουμε.
Απο τη στιγμη που ο Μισελ κ ο Ακης κυκλοφορουν εξω διχως αλυσιδες στα ποδια,δε νομιμοποιουνται ηθικα για ολα αυτα τα μετρα.
Κ οταν η Πολιτεια στερειται τηην ηθικη της νομιμοποιηση ολα αυτα τα χρονια,η καταληξη της ειναι προδιαγεγραμμενη.

CsLaKoNaS είπε...

@celin

Το σχόλιό σου είναι η απόδειξη ότι μπορούν δύο άνθρωποι (εσύ κ εγώ) με τόσο διαφορετικές κοσμοθεωρίες να συμφωνήσουν σχεδόν απόλυτα. Και αυτό γιατί λες τα αυτονόητα!

Μία μόνο παρατήρηση.

1. Η "ρεαλιστική" άποψη προκύπτει από το αντικειμενικό γεγονός ότι η Ελλάδα είχε ένα ομόλογο που έσκαγε το Μάιο και οι διεθνείς αγορές δεν τη δάνειζαν. Η εκβιαστική πολιτική που αναφέρεις θα μπορούσε να μας δώσει μόνο πρόσκαιρη ασυλία. Ξεχνάς πως παραμένουμε μία αδύναμη χώρα βαθύτατα εξαρτημένη. Και αυτό δεν είναι καινούριο, ούτε έργο ΠαΣοΚ ή ΝΔ. Είναι διαρκής κατάσταση από γέννεσης του κράτους μας.

Κατά τα άλλα προσυπογράφω όλα όσα λες. Ειδικά για την ποινική δίωξη των πολιτικών! Είναι και αυτός ένας λόγος που ήρθε το ΔΝΤ. Η ανυποληψία του πολιτικού μας συστήματος το οποίο έπαψαν να ανέχονται πλέον και οι ξένοι.

Black~Martini είπε...

Ζητιανοι υπηρχαν...υπαρχουν και θα υπαρξουν..
Πολεμοι...φτωχεια..ανεργια..εγκληματικοτητα...ναρκωτικα..
Υπηρχαν και υπαρχουν..
Η φωτο, απλα μου υπενθυμισε, τα ψευτικα τα λογια τα μεγαλα, ολων αυτων που κυβερνουν για ενα καλυτερο κοσμο....Κανουν τα παντα για να μην υπαρξουν φτωχοι...παιδια νεκρα και πεινασμενα...Αυτα ομως μονο στα λογια...Στην πραξη ουτε που γυρισε να ριξει μια ματια στην ζητιανα ο ΔΝΤης...Δεν εχω τιποτα με αυτον...στο ξεκαθαριζω...ναι;..
Καλη βδομαδα να εχουμε!

celin είπε...

Eγω στο εχω ξαναπει,οσο θα συζηταμε εμεις οι 2 πιθανον να ανακαλυψουμε τελικα οτι αυτα που μας ενωνουν ειναι αν οχι,περισσοτερα,παντως οχι πολυ λιγοτερα,απο αυτα που μας χωριζουν.

Πρεπει εστω κ για συμβολικους λογους,καποια γαλαζοπρασινα λαμογια να σαπισουν στη φυλακη.Οσο πιο υψηλα ισταμενα πολιτικα προσωπα,τοσο το καλυτερο.Κ δε μιλαω με μνησικακια αυτη τη στιγμη,μιλαω τελειως πρακτικα,οσο κ αν αντιπαθω τον ΓΑΠ,αυτη ειναι η πρωτη κουβεντα που θα του ελεγα αν τον πετυχαινα καπου,κ οχι καποιο μπινελικι.

Θα του ελεγα οτι η κοινωνια βραζει.Τα βλεπω μπροστα μου,δε κινδυνολογω.Η οργη ξεχειλιζει κ θα ξεσπασει επι δικαιων κ αδικων,
οργη ανεξελεγκτη που μεχρι κ εγω δεν τη βλεπω με τοσο καλο ματι.
Γιατι ακομα κ εγω που θελω συντεταγμενη ανατροπη,ειμαι σε θεση να δω οτι αν η ανατροπη που ευαγγελιζομαι,δε γινει συντεταγμενα,τοτε η κοινωνια μας θα κανει κ αλλα βηματα προς τη μετατροπη της σε οργουελιανικη.

Η εκτροπη προς τον φασισμο δεν ειναι πολυ μακρυα.Κ σε αυτο παρατηρω οτι ειναι ετοιμοι να βαλουν το χερακι τους ολοι.
Φασιστες που νομιζουν οτι ειναι κεντρωοι,φασιστες που νομιζουν οτι ειναι αριστεροι.κεφαλαιοκρατες-βρυκολακες,αλλα κ ακομα κ μικρομεσαιοι,οι οποιοι αναλωνοντα σε μια τυφλη αντιδντ-ικη σταση,η οποια,επειδη δεν ειναι θεμελιωμενη ορθολογικα,καταληγει να ειναι σαθρη.

Θα κυκλοφορουμε στους δρομους με οπλα κ μαχαιρια για να μη μας κλεψουν/σκοτωσουν.

Κ μεσα σε αυτο το περιβαλλον τυφλης βιας,θα εκκολαφθει το αυγο του φιδιου.

Οσο κ αν φαινεται παραξενο, πιστευω οτι αν σαπισουν στη φυλακη 50 κλεφτες πολιτικοι,ολα αυτα μπορουν να αποφευχθουν.Θα ειναι η εμπρακτη μετανοια μιας απατεωνισσας Πολιτειας.
Μια αποδειξη της θελησης της να αλλαξει.Κ ολοι οι πολιτες θα το γουσταρουν αυτο,θα νιωσουν μια ανακουφιση.Θα ειναι κατι σαν καθαρση στη τραγωδια που ζουμε.
Κ θα δεχτουν να υποφερουν γιατι θα εμπιστευθουν ξανα την ηγεσια τους.

Βεβαια,ολα αυτα πρεπει νσ συνδυαστουν κ με αλλα πραγματα.πχ κατι νεες φορομπηχτικες σκεψεις για φορο στο πετρελαιο,μετρο χιτλερικο κ αλητικο,που ρημαζει ακομα περισσοτερο τον μικρομεσαιο,
κατι τετοιες σκεψεις πρεπει να ξεριζωθουν.Ο κοσμος δεν εχει πια να πληρωσει.
Να πανε να τσακισουν την Εκκλησια.123 εκατομμυρια ετησιως διαβασα καπου οτι ειναι η μιθοδοσια των Κληρικων.Τι λετε ρε;χωρισμος εκκλησιας κ κρατους ΤΩΡΑ.Τι σοι εστω νεοφιλελευθερισμος ειναι αυτο;να πληρωνουμε τους παπαδες;
Να πληρωσουν ακομα οι εφοπλιστες.Ενας ειδικο φορος,οχι στα εισοδηματα ανω των 60.000 ευρω,σιγα τους πλουσιους,
φορος στους πραγματικα πλουσιους.
Ολοι αυτοι οι εφοπλισταδες προστατευονται απο σκανδαλωδεις προστατευτικες διαταξεις κ δε πληρωναν τιποτα για φορους.

Να πληρωσουν παπαδο-εφοπλιστες κ να μπουν καμια 50αρια Μισελοακηδες φυλακη.Μονο τοτε θα αρχισω εγω να αισιοδοξω.

Αλλα,μεταξυ μας τωρα,δε πιστευω οτι θα γινει τιποτα απο αυτα απου γραφω.Για αυτο στραφηκα στην Αριστερα,δε γεννηθηκα αριστερος.
Γιατι ολοι αυτοι οι φαυλοι βρισκουν τροπους να συνεννοηθουν κ να αλληλοπροστατευτουν.

Κ δε το αντεχω πια αυτο.Ουτε θα τους ξαναεμπιστευτω.

Μεσημερι ειστε εκει τωρα;καλο μεσημερι,τα λεμε!

IonnKorr είπε...

Ρε Cs

Είναι πολύ βαρετό να σχολιάζω μια ανάρτηση κάποιου με ταυτόσημες πολιτικές απόψεις. Τα ίδια θα μπορούσα νάγραφα και εγώ.

Λίγο να σχολιάσω το αφελές της Μαρτίνας:
Κανουν τα παντα για να μην υπαρξουν φτωχοι...παιδια νεκρα και πεινασμενα...Αυτα ομως μονο στα λογια...Στην πραξη ουτε που γυρισε να ριξει μια ματια στην ζητιανα ο ΔΝΤης.

O ΔΝΤης, Μαρτίνα, δεν είναι Θεός ούτε έχει μια κάσα με άπειρα χρήματα που τα ξοδεύει όπου δήποτε.

Οι ζητιάνοι και οι δισεκατομμύρια πάμφτωχοι του Γ' Κόσμου (αλλά και του Α) χρειάζονται πακτωλούς χρημάτων και κυρίων "πόρων" για να πάψουν να είναι ζητιάνοι.

Εγώ τους πολιτικούς τους απεχθάνομαι! Αλλά οι πολιτικοί δεν φταίνε εν προκειμένω, δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι αυτό!
Η ανθρώπινη δυστυχία έχει θεόπνευστη προέλευση και οι άνθρωποι-ηγέτες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Unknown είπε...

Μια κουβέντα μόνο. Να μπούνε οι επίορκοι πολιτικοί στη φυλακή. Να δημευτεί και η περιουσία τους. Να γίνει άμεσα διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους και να καταργηθούν αμέσως όλα τα φορολογικά προνόμοια της εκκλησίας. Συμφωνώ απόλυτα!

Ποιός το ζητάει αυτό; Εννοώ στα πλαίσια μιας συντεταγμένης κοινωνίας, ποιοί είμαστε εμείς που το ζητάμε αυτό και με ποιον τρόπο περιμενουμε να γίνει σεβαστό το αίτημα μας; Υπάρχει κάποιος "εκεί επάνω" που περιμένει να ακούσει το "επιτέλους κάντο" και να προχωρήσει αμέσως στην υλοποίηση αυτών των αιτημάτων; Τί είμαστε εμείς; Τι δύναμη έχουμε;

Η γνώμη μου είναι, όπως τα βλέπω τα πράγματα, ότι μπορεί να είμαστε πολλοί όσοι έχουμε αυτήν τη γνώμη, αλλά από άποψη οντότητας και δύναμης δεν είμαστε απολύτως τίποτα. Ούτε και μας υπολογίζει κανείς, έστω και έναν παρά!

Έτσι έχουν τα πράγματα. Γι' αυτό και μένει ανοιχτός ο δρόμος στις διάφορες "σέχτες δολοφόνων", στα διάφορα είδη φασιστοειδών και στις συμμορίες των τρωκτικών των δημόσιων και αυτοδιοικητικών ταμείων...

Αλλά να πω και κάτι που με τρώει. Θέματα σαν και αυτά όπως, να μπούνε κάποιοι πολιτικοί στη φυλακή ή να χωρίσουμε την εκκλησία από το κράτος, ακόμα και της φορολόγησης της πολύ μεγάλης περιουσίας, είναι θέματα σχετικά απλά και εύκολα να γίνουν αν, όπως πιστεύω, τα διεκδικεί η πλειονότητα της κοινωνίας. Και παρ' όλα αυτά δεν τα καταφέρνουμε!

Με τα δύσκολα θέματα για το στήσιμο μιας κοινωνίας ικανής να παράγει πλούτο μέσα στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης...
για τη δημιουργία πολιτικών θεσμών που όχι να εξασφαλίζουν τη διαφάνεια αλλά η διαφάνεια να είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία και τη λειτουργία τους...
για μια παιδεία που, χωρίς να απεμπολεί τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα, να είναι στραμένη αποφασιστικά στην καινοτομία και στην παραγωγική δημιουργικότητα...
και για μια εξωτερική πολιτική που να κάνει την πατρίδα μας σεβαστή σε φίλους και εχθρούς...

για όλα αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά και δύσκολα θέματα, πιστεύετε ότι το υπάρχον πολιτικό προσωπικό των υπαρχόντων κομμάτων, όπως είναι συντεταγμένο πίσω από τους αρχηγούς και τα λάβαρά του, είναι σε θέση να κάνει έστω και το παραμικρό;

Πόσες ζωές νομίζετε μπορούμε να ζήσουμε; Πόσα παιδιά μπορούμε να ξεπουλήσουμε στις αγορές του κόσμου; Πόσες "τρόϊκες" πρέπει να περάσουν περιμένοντας, με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό, των τριών τζακιών, των 10 βαρόνων και της αριστερής αριστοκρατίας, να δούμε άσπρη μέρα;

This is the question...

55fm είπε...

Έχω την εντύπωση ότι έχουμε ήδη πτωχεύσει...σε όλους τους τομείς αγαπητέ μου φίλε.
Αν και είμαι αισιόδοξος άνθρωπος δεν μπορώ να δω καθόλου αισιόδοξα το ΔΝΤ.
Σε κατάσταση δουλείας είμαστε ,έτσι μας θέλουν...το παιχνίδι είναι πολύ χοντρό και το αγκαλιάζουν αυτοί που είναι εκπαιδευμένοι στα χοντρά κόλπα!
Και το μαύρο χρήμα συνεχίζει να δίνει ανάσες...
Καλημέρα από τη βροχερή αθήνα!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Για το τι έπρεπε και το τι θα μπορούσε να είχε γίνει, πολύ πριν φθάσουμε στον Μάϊο και το περιβόητο ομόλογο, που βολικότατα αξιοποιήθηκε ως πρόσχημα, αφού κάποιοι από απειρία (το λιγότερο!!!) άφησαν τα πράγματα να φτάσουν εκεί, σε παραπέμπω εδώ:

http://epirusgate.blogspot.com/2010/09/blog-post_9489.html

Από κει και πέρα, συμφωνώ με τον celin και προσυπογράφω... Ανεξαρτήτως, λοιπόν, από το έάν και πόσο πιστεύει κανείς στην πολιτική του Μνημονίου (κι εγώ δεν πιστεύω, την θεωρώ ολέθρια για την χώρα), το εγγενές πρόβλημα της πολιτικής αυτής είναι ότι ανέλαβαν να την υλοποιήσουν οι ίδιοι άνθρωποι κι οι ίδιοι μηχανισμοί, που οδήγησαν την χώρα στο χείλος της αβύσσου. ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΛΟ δεν μπορεί να προκύψει από αυτό και έτσι εξηγείται και το ότι πελαγοδρομούμε, βαλτώνουμε, οπισθοχωρούμε παντού. Αν σ' αυτά προσθέσεις και το ότι ουδείς από τους υπαίτιους έχει τιμωρηθεί, αντιλαμβάνεσαι το γιατί ο λαός έχει καταληφθεί από αισθήματα, που κυμαίνονται από την απαισιοδοξία ώς την απελπισία και γιατί μπορεί να εκτραχυνθεί η κατάσταση.

ΗΩΣ είπε...

Ίσως να έχεις δίκιο φίλε μου. Αλλά ούτως ή άλλως στον γύψο πάλι μπήκαμε και ξεπουλήσαμε τα πάντα. Αυτή η χώρα μονίμως με απογοητεύει.

CsLaKoNaS είπε...

Cheer up people...

Ένα σχόλιο για όλους....

@ Black martini

Δεν έχεις άδικο. Δουλειά μας λοιπόν να μην πιστεύουμε στα λόγια τα μεγάλα.

@celin

Το θέμα της εκκλησίας είναι πολύ μεγάλο και σίγουρα καταδεικνύει το ποσο οπισθοδρομική κοινωνία είμαστε. Θυμίσου τι έγινε με τις ταυτότητες.

@ ΑΕΡΙΚΟ

Θυμίσου κ εσύ τι έγινε με τις ταυτότητες και θυμίσου καλύτερα τότε το '87 με το νόμο Τρίτση τι έγινε. Ούτε ο πανίσχυρος Ανδρέας δεν κατάφερε να τα βάλει με τους παπάδες. Κράτος εν κράτει...Ιράν σκέτο που κάθε χρόνο φέρνει το Φως με ειδική πτήση της Ολυμπιακής και το υποδέχεται με τιμές αρχηγού κράτους...του κράτους των ηλιθιών...

@50fm

Σίγουρα έχουμε πτωχεύσει σε όλους τους τομείς. Και όχι τώρα. Εδώ και χρόνια είμαστε ταπί και ψύχραιμοι. Προς τι λοιπόν τώρα η έκπληξη και ο ξεσηκωμός; Υποκρισία σκέτη!

@ Αστεροειδή

Στο ξαναλέω. Γι αυτό μας πήγανε στο ΔΝΤ. Γιατί δεν πιστεύουν ότι οι πολιτικοί που εκλέγουμε είναι σοβαροί άνθρωποι να διοικήσουν ένα κράτος που χρωστάει παντού.

Επίσης να σημειώσω ότι αυτός ο Κοτζιάς δε μου πολυ-αρέσει. Δε μπορεί τώρα τέως σύμβουλος του ΓΑΠ εξ απορρήτων μάλιστα να έχει ξεσκιστεί στην αρθογραφία εναντίων της κυβέρνησης. Κάτι δε μου πάει καλά...

@ ΗΩΣ

Όπως έχω ξαναπει...Είμαι αισιόδοξος, αρκεί να καβατζάρουμε του 2011...