Γεια σου και πάλι...στον απόηχο της προηγούμενης ανάρτησης αλλά και των βουβουζελών από το espn, δεν μπορώ παρά να κάνω μία (εκτός τόπου και χρόνου) συμπερασματική κουβέντα για το φιλμ που σου είπα να παρακολουθήσεις (αλλά φυσικά δεν το έκανες).
Σε αυτό το blog δε μας ενδιαφέρουν τα εκατομμύρια των θυμάτων. Σιγά τώρα μην κολλήσουμε σε στατιστικές. Δε μας ενδιαφέρουν επίσης τα κύρια αίτια που προκάλεσαν τον πόλεμο. Αυτά έχουν αναλυθεί διεξοδικά. Δε μας ενδιαφέρει ούτε καν η ψυχολογία των ολοκληρωτικών κινημάτων η οποία είναι γνωστό πλέον ότι έχει σεξουαλικές ρίζες. Δες πως είναι όλες οι ερ'μες οι κομμουνισμένες και θα καταλάβεις. Τα έχει αναλύσει και ο Fromm και ο Reich οπότε σε παρακαλώ μη με ζαλίζεις με αυτά. Εδώ μας ενδιαφέρει να τονίσουμε πώς τα ιδεολογικά ρεύματα που κυριάρχησαν και έφεραν τέτοια καταστροφή ήταν τόσο, μα τόσο 'εκλογικευμένα' και 'εξ-ορθολογισμένα'. Ο άνθρωπος 100 χρόνια πριν ήταν απίστευτα επιπόλαιος. Καβάλησε το καλάμι της νέας Φυσικής και των αναδυόμενων τεχνολογικών εφαρμογών της. Θεώρησε ότι αφού μπορεί να καταλάβει τόσο καλά τον κόσμο με την επιστήμη, θα μπορούσε να λύσει και τα οικονομικά και κοινωνικά του προβλήματα ακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο κατάλαβε τη Φύση.
Ναι, αγάπη μου, ήταν τόσο ξιπασμένος ο Κόσμος ένα αιώνα πριν. Νόμισε ότι εφευρίσκοντας τη Σχετικότητα και την Κβαντομηχανική θα καταφέρει να λύσει και τα οικονομικά του με τον ίδιο τρόπο. Θα έφτιαχνε κοινωνικά μοντέλα, θα τα έτρεχε στο χρόνο, θα αποφάσιζε τι ήθελε να μεγιστοποιήσει, θα εντόπιζε ποιος παράγοντας του προκαλεί πρόβλημα στη μεγιστοποίηση και αυτός θα ήταν ο εχθρός. Δε μπορούσε να αντιληφθεί όμως ότι τα μαθηματικά δεν ασχολούνται με την Αλήθεια αλλά με την υποθετική αλήθεια. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης, ενθουσίασαν τους πνευματικούς ηγέτες τόσο πολύ που επέδειξαν εγκληματική αμέλεια στις ατέλειες και τα κενά λογικής τα οποία ήσαν έτοιμοι να τα γεφυρώσουν με το ζόρι. Αυτό συνέβη και κόστισε εκατομμύρια ζωές. Ο άνθρωπος μηχανευόμενος τη δυναμική της ιστορίας ως μία εξίσωση αντιλήφθηκε αμέσως τη θεμελιώδη διαφορά των φυσικών νόμων και των κοινωνικών νόμων. Αν και οι δύο αποτελούν ανθρώπινη επινόηση, εν τούτοις οι νόμοι της Φύσης δεν παραβιάζονται σε αντίθεση με τους κοινωνικούς νόμους. Για να μην παραβιαστούν οι κοινωνικοί νόμοι και για να φτάσουμε στην περίφημη κοινωνική ολοκλήρωση πρέπει να υπακούμε τυφλά την ιδεολογία που θα μας οδηγήσει "νομοτελειακά" στην ευημερία που αναζητάμε. Αυτό θα γίνει με δικτατορία. Δυστυχώς για τα εκατομμύρια των αθώων (και φτωχών) θυμάτων η Θεωρία του Χάους δεν είχε ακόμα εφευρεθεί.
Από την παραπάνω κουβέντα μας, προκύπτουν πολλά χαριτωμένα. Ένα από τα πιο αστεία που ακούς ακόμα και σήμερα είναι το δόγμα "τα πάντα είναι πολιτική." Αυτό το ακούς κυρίως από τους Αριστερούς και είναι εντελώς γελοίο. Κι εγώ μπορώ να σου κάνω μαρξιστική ανάλυση πάνω στα μακαρόνια Barilla ολικής αλέσεως. Ανάλυση γευστικότατη μεν, χωρίς νόημα δε.
Η κουβέντα από εκεί και πέρα όμως είναι πολύ γνωστή και δεν προτίθεμαι να συνεχίσω. Ήθελα μόνο να τονίσω πόσο αστείο είναι να πιστεύει κανείς σε μηχανιστικές Ιδεολογίες και να μην πιστεύει σε Αρχές. Είναι μικρή η διαφορά μωρό μου αλλά πολύ σημαντική. Επίσης χώνεψε επιτέλους ότι κανείς δεν κατέχει την Αλήθεια. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να σε καθοδηγεί. Πάνω από όλα δεν είνα η Υγεία ή η Παιδεία ή η oικονομική ευημερία. Πάνω από όλα είναι η Ελεύθερη σκέψη η οποία και εγγυάται την Ύπαρξή μας (Descartes ντε...!! ). Δεν υπάρχεις όταν μόνο κλάνεις και ρεύεσαι (Πανούσης ντε...!!).
Χωρίς Ελευθερία, χάνουμε τη μπάλα...
Καθώς το κακούγοστο αυτό κείμενο φτάνει στο τέλος του, θα πω μια ακόμα βλακεία που τη σκεφτόμουν όλη μέρα σήμερα. Αν ο Φιλελευθερισμός ήταν ολοκλήρωμα θα ήταν το ολοκλήρωμα Riemann. Εκεί το αποτέλεσμα (πες ο βαθμός οικονομικής ευημερίας) προκύπτει ως άθροισμα όλων των μονάδων ξεχωριστά στο μέτρο και στο βαθμό που η κάθε μονάδα προσφέρει, ανεξάρτητα ή σε σχέση μόνο με τις γειτονικές της μονάδες. Σε αντιδιαστολή ο Μαρξισμός θα είναι το ολοκλήρωμα Lebesgue. Το αποτέλεσμα εδώ προκύπτει και πάλι από μονάδες αλλά στο βαθμό που αυτές προσφέρουν κάτω από το (κεντρικό) μέτρικό σύστημα με το οποίο μετράμε στο χώρο που βρισκόμαστε.
Χάρηκες μωρό μου;
Ναι ναι ναι φτωχή μου Αλέκα αυτό που υποψιάζεσαι τελικά συμβαίνει. Το ολοκλήρωμα Lebesgue είναι πρακτικά άχρηστο. Ο υπολογισμός του αφορά ελάχιστες εφαρμογές και σε όποια από αυτές χρειάζεται να υπολογιστεί, αυτό γίνεται τελικά με τη βοήθεια του Riemann :)
Όλα αυτά όμως αγάπη μου δεν έχουν σημασία...έτσι κ αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη...έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει ...και έτσι και έγινε (ως προς το χρώμα τουλάχιστον)
31 σχόλια:
Nομίζω ότι η γοητεία και, ταυτοχρόνως, η παγίδα του μαρξισμού είναι ότι συνδύασε την επιστημονική μέθοδο με την προφητεία.
Πώς να το κάνουμε.. η πίστη στη δικτατορία του προλεταριάτου που ΘΑ έρθει στις ύστατες μέρες αντιφάσκει με την προσπάθεια επιστημονικής ανάλυσης της πραγματικότητας.
Και πώς γινεται να μελετάς τους νόμους της πραγματικότητας και ταυτοχρόνως να πιστεύεις ότι η φύση τους είναι τέτοια που στο μέλλον θα αυτοανατραπούν? Δε στέκει! Ειναι σα να λέω ότι το DNA θα γίνει τρίκλωνο.
Κάπου εκεί, μεταξύ επιστήμης και προφητείας, μάλλον έχασε την επαφή με την ανθρώπινη πραγματικότητα και, προς το παρόν, φαινεται... αναξιόπιστο.
Αγαπητέ μου, Αλήθεια με κεφαλαίο Α δεν υπάρχει ούτως ή άλλως. Τουλάχιστον όχι σε ό,τι αφορά την κοινωνική δομή. Αυτή δεν καθορίζεται από τα μαθηματικά αλλά από την λογική.
Επίσης ο άνθρωπος είναι το ίδιο επιπόλαιος και σήμερα. Και πολύ πιο δυστυχισμένος ;)
Φοβερό το κείμενό σου.
Υπόδειγμα ανάρτησης. Κάτι τέτοια πρέπει να γράφουμε όλοι για να μην ξεφτιλίζεται το blogging.
Αλλά ας όψονται αι γυναίκαι! (ναι, με αι). Αυτές τείνουν στην μηδενικότητα του λόγου και μας αναγκάζουν στον bloggικό ευτελισμό.
Ολοκλήρωμα Riemann καιLebesgue !!!!!!!
Μεγάλε Λάκωνα από την Κρήτη.
Μόνον εσύ θα τολμούσες να αναγράψεις αυτές τις καταραμένες λέξεις στο κείμενό σου, στέλνοντας όλες τις θηλυκές αναγνώστριες, κατευθείαν σε όλα τα markets του Πλανήτη, για επαναλαμβανόμενη shopping therapy πολλών εβδομάδων για να γλιτώσουν το εγκεφαλικό!!!
Μην αλλάξεις ανάρτηση για λίγο καιρό.
Πρέπει να συζητήσουμε μερικές απαράδεχτες απόψεις σου όπως την φοβερή σου ανοσιολογία ότι:
Οι Νόμοι της Φυσικής είναι ανθρώπινο δημιούργημα !!!!!!
Φαντάζομαι θα θεωρείς και τα Μαθηματικά ανθρώπινο δημιούργημα!!!
Υ.Γ. Για την πολιτική χροιά του άρθρου σου δεν έχω να πω τίποτα. Αυτά θα τα πεις με άλλους αρεσκόμενους με την πολιτική.
Το επιστημονικό μέρος θα το συζητήσουμε διεξοδικά.
Άκου, χωρίς εφαρμογές το ολοκλήρωμα
Lebesgue!!!
@ΣΠ
Πολύ σωστή και μετρημένη η θέση σου. Μου αρέσει!!
Μερικές παρατηρήσεις: Η πρόβλεψη που έκανε ο Μαρξ αγνοούσε ότι ακόμα και αν καταφέρουμε να μοντελοποιήσουμε τα κοινωνικά συστήματα και να τα τρέξουμε στο μέλλον για να κάνουμε προβλέψεις έιναι πολύ βέβαιο ότι θα βρούμε μπροστά μας χαοτικά φαινόμενα τα οποία εν γένει θα μας απαγορέψουν κάθε είδους σοβαρή πρόβλεψη. Το επιχείρημα αυτό ακούγεται πολύ αποστειρωμένο από την πραγματικότητα αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που πρώτος επέλεξε να παίξει με μαθηματικά :))))
Επίσης δεν είναι μόνο αναξιόπιστο αυτό το τερατούργημα. Έχει κοστίσεις δεκάδες εκατομμύρια ζωές.
Αν επιτρέπεται με ποια επιστήμη ασχολείσαι; Δε λες στο προφίλ σου, γι αυτό ρωτάω :)
@ΗΩΣ
Δεν ξέρω αν υπάρχει Αλήθεια αγαπητή μου. Και δε με ενδιαφέρει. Αυτό που λέω είναι ότι τη Λογική σκέψη απλά δεν ασχολείται με αυτή αλλά με την υποθετική της μορφή.
A mathematician can never explain what. He can only explain what if.
Από εκεί και πέρα δε νομίζω ότι είμαστε το ίδιο επιπόλαιοι όπως 100 χρόνια πριν. Ούτε πιο δυστυχισμένοι. Θα ήθελα να μου εξηγήσεις τι εννοείς λοιπόν, γιατί με βρίσκεις αντίθετο!
Φιλιά!!! :))
@IonnKorr
Έγινες Πρόεδρος και μπαίνεις πολύ επιθετικά στην κουβέντα :)
Ξεκινάω κ εγώ λοιπόν με αντεπίθεση.
Οι νόμοι της Φύσης είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Ναι. Ανθρώπινη επινόηση είναι, που διαρκώς αλλάζει και εξελίσεται. Από τον Νεύτωνα, στον Hawking νομίζω ότι μπορώ να σου βρώ άπειρα παραδείγματα. Από εκεί και πέρα η ύπαρξη ενός υπέρτατου θεωρητικού υποβάθρου που να εξηγεί τα πάντα είναι όνειρο θερινής νυκτός ενώ φιλοσοφικά εμπίπτει και στο φαινόμενο του Εγκυβωτισμού. Ίσως δεν αξίζει τον κόπο να το φανταζόμαστε καν.
Όσον αφορά τα μαθηματικά αυτά είναι άλλο πράγμα. Όπως σου είπα και στο προηγούμενο κείμενο είναι ανοιχτό ακόμα το ζήτημα γιατί πρέπει τα μαθηματικά να θεωρούνται η γλώσσα της επιστήμης. Όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φιλοσοφίας.
Το αν υπάρχουν τα μαθηματικά χωρίς τον άνθρωπο είναι μια ερώτηση που κατά τη γνώμη μου δεν έχει νόημα. Σε κάθε περίπτωση δε με ενδιαφέρει. Δε θέλω να προσδόσω περισσότερες ιδιότητες σε αυτά τα θέματα από όσες ίσως να έχουν. Στο επίπεδο που εγώ τα κατανοώ μου φτάνει και μου περισσεύει. Είναι αρκούντως συναρπαστικά για να συνεχίσω να τυραννιέμαι πάνω τους.
Όσο για τα ολοκληρώματα Lebesgue δεν είπα ότι δεν έχουν εφαρμογές. Είπα ότι σε πρακτικό επίπεδο, ο υπολογισμός τους προσεγγίζεται από ολοκληρώματα Riemann. Σίγουρα η σκέψη αυτή είναι λίγο βλακεία αλλά μου άρεσε το φινάλε γι αυτό την έγραψα. Αν την πιέσεις θα βρεις πολλά λάθη και σε παρακαλώ να το κάνεις γιατί εγώ δεν έχω χρόνο :)))
Τέλος, ένα πολύ καλό βιβλίο που από ό,τι παρατήρησα είναι out of print εδώ πέρα, είναι του Johnathan Powers Επιστήμη και Νέα Φυσική, εκδόσεις ΠΕΚ. Από εκεί έχω πάρει και τη φράση που δε σου άρεσε σχετικά με τους νόμους της Φύσης.
:))
Θα επανέλθω, θα επανέλθω.
Neuroscience
Βρε πουλάκι μου τι γνώσεις και αναγώσεις, τι σκέψεις και διαλογισμοί είναι αυτοί? Παιδί γέννησε η μανούλα σου ή επιστημονικό λεξικό? Δεν κάνω πλάκα, χαίρομαι που μπορώ να διαβάζω τι σκέφτεστε εσείς οι νέοι και καμαρώνω για σας,ζηλεύοντας και λίγο. Μπράβο.
Η γη θα γίνει κόκκινη;
Χμμ εγώ θα το πάρω όπως θέλω τώρα αυτό και θα παραβλέψω όλα όσα ανέλυσες και θα πω πως θα γίνει κόκκινη σαν μια μεγάλη κατακόκκινη καρδιά που χτυπά δυνατά :))))
Αν και με Πάριο
γύρισα ξανά
για λίγο ή πολύ ποιος ξέρει :)
Φιλίιιιιιιιι
Γειά σου Λάκωνα! Δεν νομίζω να πίστεψες ότι δεν σε επισκέφθηκα να διαβάσω το κείμενό σου...δοκίμιο σωστό! Αφησα λοιπόν να σου σχολιάσουν οι συνάδελφοί σου και πέρασα για να σου πω ένα γειά !
Εντυπωσιακό όταν κάποιος παραλληλίζει την ηλικία με τις γνώσεις σου!
Καλησπέρα φίλε μου
Οι αποφάσεις που επηρεάζουν τις μάζες περισσότερο από όλες είναι οι πολιτικές αποφάσεις. Και αυτές παίρνονται και σήμερα με τα ίδια κριτήρια που παίρνονταν και πριν από έναν αιώνα. Την ευημερία της άρχουσας τάξης σε βάρος της κατώτερης και την αυτοπροβολή και την ικανοποίηση του εγωισμού του κάθε ηγεμονίσκου που με τη σειρά του υπακούει στον μεγαλοηγεμόνα.
Ελάχιστα άλλαξαν από τις αρχές του περασμένου αιώνα και η ιστορία επαναλαμβάνεται και κλείνει τον κύκλο με τον διαβήτη της. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων ΔΕΝ σκέπτεται πιο ορθολογιστικά από τις προηγούμενες γενιές. Εξακολουθούμε να αγόμεθα από τα ωραία ψεύδη και να υπακούουμε όταν μας χαϊδεύουν τα αυτάκια. Ίσως διότι παρόλο που η πρόσβαση στην πληροφορία έχεις γίνει απείρως πιο εύκολη, οι περισσότεροι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τις πληροφορίες που παίρνουμε. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Παράλληλα η βιομηχανική επανάσταση και η υπεραφθονία των υλικών αγαθών μας οδήγησαν σε έναν υλιστικό τρόπο ζωής και μας απομάκρυναν από την πνευματική καλλιέργεια με συνέπεια την δημιουργία ρηχών προσωπικοτήτων που αδυνατούν να βιώσουν οποιοδήποτε συναίσθημα, πόσο μάλλον τις λεπτές αποχρώσεις της ευτυχίας.
Δεν ξέρω αν βγάζεις νόημα από όλα αυτά, ούτε εγώ είμαι ικανοποιημένη από την απάντησή μου, αλλά δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να το εκφράσω καλύτερα. Καλό βράδυ.
Ionn, αι γυναίκαι φταίνε πάλι; :))
@IonnKorr
Να επανέλθεις. Άντε να αρχίσει καμία σοβαρή κουβέντα !
@ΣΠ
awesome !! Θέλω να αρχίσω να δουλεύω κάποια στιγμή με νευρωεπιστήμες! Έχω βρει ένα πολύ καλό βιβλίο με δυναμικά συστήματα στις νευρωεπιστήμες.
http://www.amazon.com/gp/product/0262514206/ref=s9_simh_gw_p14_i1?pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=center-5&pf_rd_r=1KS76A8CJSFM3EZF9V3D&pf_rd_t=101&pf_rd_p=470939291&pf_rd_i=507846
Είναι καλό ; Αξίζει να του ρίξω καμία ματιά;
@maxos
Καλώς όρισες! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Θα βρεις αρκετούς της γεννιάς μου να ξέρουν πολλά περισσότερα. Αυτό το οφείλουμε στη δική σας γεννιά που παρά τα δεινά που μας κληροδοτείτε, εν τούτοις μας δώσατε και τη δυνατότητα να μορφωθούμε λίγο περισσότερο από ό,τι οι δικοί σας γονείς έδωσαν εσας.
@Σταλαγματιά
Αυτό ακριβώς που σχολιάζεις είναι που ο Άνθρωπος λησμόνησε όταν κατέστρωνε τις εξισώσεις του για να λύσει τα κοινωνικά του θέματα με τις ιδεολογίες. Παραμόρφωσε τελείως την Φύση του ανθρώπου και κατ' επέκταση την έννοια της Αγάπης. Και τα όνειρα (όπως και τα μαθηματικά) πήραν την εκδίκησή τους.
Καλώς μας ήρθες πίσω :))
@kariatida62
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Ήθελα με το κείμενο αυτό να φωτίσω λίγο περισσότερο μία φαινομενικά δευτερεύουσα αιτία των δύο παγκοσμίων πολέμων. Την αιτία που αποκτήνωσε τον Άνθρωπο πρώτα πνευματικά και μετά κυριολεκτικά. Την ανικανότητα του Ανθρώπου να διαχειριστεί τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του και τελικά να καταστρέψει αντι να δημιουργήσει.
@ΗΩΣ
Θα σε πάρω πρόταση προς πρόταση.
"Οι αποφάσεις που επηρεάζουν τις μάζες περισσότερο από όλες είναι οι πολιτικές αποφάσεις."
Ναι. Σε βραχυ/μεσο-πρόθεσμο επίπεδο, ναι.
"Και αυτές παίρνονται και σήμερα με τα ίδια κριτήρια που παίρνονταν και πριν από έναν αιώνα."
Όχι. Πριν ένα αιώνα ελάχιστες αποφάσεις είχαν λαϊκή νομιμοποίηση. Έχουμε κάνει προόδους - ιδιαίτερα ο δυτικός κόσμος. Give us a little credit ! :))
"Την ευημερία της άρχουσας τάξης σε βάρος της κατώτερης και την αυτοπροβολή και την ικανοποίηση του εγωισμού του κάθε ηγεμονίσκου που με τη σειρά του υπακούει στον μεγαλοηγεμόνα."
Ε αυτό στο πρώτο μέρος του είναι πολύ γενικόλογο. Το δεύτερο μέρος σχετικά με τους ηγεμονίσκους είναι λίγο άσχετο. Τουλάχιστον εγώ δεν το κατάλαβα. Εξήγησέ μου το λίγο καλύτερα.
"Ελάχιστα άλλαξαν από τις αρχές του περασμένου αιώνα και η ιστορία επαναλαμβάνεται και κλείνει τον κύκλο με τον διαβήτη της."
Ε τώρα υπερβάλλεις. Δεν είναι ούτε το επιπεδο (ποιότητα) ζωής το ίδιο. Ούτε το προσδόκιμο ζωής. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Τα συμφέροντα μπορεί να είναι τα ίδια αλλά ο κόσμος σήμερα είναι πολύ πιο πολύπλοκος για να διοικείται όπως πριν 100 χρόνια. Η παραγωγή πλούτου τεράστια και οι επιστημονικές δυνατότητες ασύλληπτες.
"Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων ΔΕΝ σκέπτεται πιο ορθολογιστικά [...] Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο."
Διαφωνώ. Το επίπεδο έχει ανέβει. Αρκεί να διαβάσει κανείς άρθρα και απόψεις για πολιτική πριν 50 χρόνια. Θα καταλάβει ότι έχει τελείως αλλάξει η ποιότητα της σκέψης. Εν τούτοις έχεις δίκιο σε αυτό: Ο λαϊκισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δεν πρόκειται να υποχωρήσει, όπως δεν υποχωρεί π.χ. η ανάγκη για σεξ. :) Ο λαϊκισμός είναι κοινωνική ανάγκη, όπως το σεξ ανθρώπινη. Η διαφορά μας ως πολίτες στην Κοινωνία της Πληροφορίας που πολύ σωστά παρουσιάζεις είναι πως τώρα δεν έχουμε πλεον δικαιολογία. Δεν μπορούμε να πούμε "δεν το ξερα". Το νέο στοίχημα είναι η διαχείριση των πληροφοριών από πλευράς του σύγχρονου ανθρώπου. Και είναι πολύ πολύ μεγάλο στοίχημα.
"Παράλληλα η βιομηχανική επανάσταση [...] τις λεπτές αποχρώσεις της ευτυχίας."
Αυτό πάλι είναι λίγο άσχετο και παλιομοδίτικο. Η παραγωγή αγαθών σε μαζικό επίπεδο είναι ένα στοίχημα που έχει μάλλον κερδιθεί. Παραμένει πάρα πολύ σημαντικό γι αυτό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ο υλιστικός τρόπος ζωής είναι επιλογή αλλά έχει και διαβαθμίσεις. Θα μπορούσα π.χ. να εξαντλήσω όλα μου τα λεφτά για βιβλία και cd κλασσικής μουσικής...Είμαι υλιστής και αντιπνευματικός; Δεν ξέρω. Ξέρω μόνο ότι θέλω να έχω το δικαίωμα να πετάω τα λεφτά μου όπου θέλω. Ή σε βιβλία ή σε αϊ-λάινερ. Κανείς δε θα μου πει τι είναι "έντεχνο" και τι όχι. Θέλω να έχω το δικαίωμα και την ευθύνη των επιλογών μου.
Τέλος, προφανώς ο ακαλλιέργητος άνθρωπος-πολίτης είναι αδύναμος να εκφράσει και να διαχειριστεί συναισθήματα. Αλλά αυτό αντικειμενικά δεν ήταν η προτεραιότητά του πριν 60 χρόνια. Και μάλλον δε θα μπορούσε να είναι. :))
Η αρχή του παντός, καλέ μου Μαθηματικέ, είναι ο άνθρωπος... Προϋπήρχε της ελεύθερης σκέψης και ασφαλώς, ως μοναδικό της, αποκλειστικό, υποκείμενο - την προϋποθέτει. Ασφαλώς, δεν διαφωνώ φυσικά ότι από κει και πέρα όλα μπορούν να πηγάσουν και πράγματι πηγάζουν από την ελεύθερη σκέψη - όλα... καλά και κακά, αρνητικά και θετικά, θεωρητικά και πρακτικά, πολιτικά και επιστημονικά!
Ωστόσο, αν όλα αυτά, αν, δηλαδή, αυτή τούτη η ελεύθερη σκέψη, που τα γεννά, δεν κατατείνει και πάλι στον άνθρωπο, στην βελτίωση του ίδιου και των συνθηκών του, αν δεν σώζει την ψυχή του, αλλά αναλώνεται σε θεωρητικές αρχές, κανόνες, ασκήσεις και νόμους - της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Οικονομίας, αδιάφορο - τότε είναι τουλάχιστον αμφίβολο το αντίκρυσμά της, μετέωρη η αξία της, άχρηστη για τον άνθρωπο βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα. Από αυτή την άποψη, λοιπόν, όλα μπορεί να είναι πολιτική, υπό την έννοια ότι το μείζον δεν είναι η ελεύθερη σκέψη εν κενώ, η ελεύθερη σκέψη καθ' εαυτήν, η ελεύθερη σκέψη ως αυταξία... Το μείζον είναι, μάλλον, η αξιοποίησή της, η κατεύθυνση, η χρήση, η εκμετάλλευσή της - πράγματα, δηλαδή, πολιτικά με την ευρύτερη έννοια, την φιλοσοφική έννοια.
Ουδόλως με αγγίζουν οι δικτατορίες του προλεταριάτου και οποιεσδήποτε άλλες δικτατορίες οποιωνδήποτε τάξεων και στρωμάτων, ουδόλως, επίσης, με αγγίζουν οποιοιδήποτε
-ισμοί (Μαρξισμοί, φιλελευθερισμοί, κομμουνισμοί) αφ' ης στιγμής επιχειρούν να βάλουν την ζωή σε προκατ κουτάκια και να την προκαταλάβουν, αφ' ης στιγμής περιορίζουν έτσι κι αλλιώς την ελεύθερη σκέψη, αφ' ης στιγμής δεν έχουνως μέτρο τον άνθρωπο, την ευημερία του, την ψυχή του...
Ο μόνος -ισμός, που θάπρεπε να μας αφορά και να εμπνέει πολιτικές ιδεολογίες και πρακτικές είναι ο ανθρωπισμός, ο μόνος, που λείπει από τον πυρήνα της σκέψης όσων κατατρίβονται με τα κοινά στον πλανήτη και επιμένουν να επικαλούνται για την διακυβέρνηση κανόνες όχι ανθρώπινους και ανθρωπιστικούς αλλά μαθηματικούς και άλλους, ήτοι, όπως λες κι εσύ (αν κατάλαβα καλά!!!), κανόνες επινοημένους, επίπλαστους και κατά τούτο σκόπιμους!
Καλησπέρα Λάκωνα, θα προσπαθήσω να το αναλύσω κι εγώ γιατί δεν εκφράστηκα σωστά σε κάποια σημεία. Παραλείπω τις κοινές πεποιθήσεις μας, δεν χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης.
Συμφωνώ ότι σήμερα οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν λάβει λαϊκή εντολή. Όμως η πολιτική συνείδηση της πλειοψηφίας βρίσκεται σε βρεφικό ακόμη στάδιο. Έχω φέρει (σε εσένα;) ως παράδειγμα στο παρελθόν 30χρονη γυναίκα που ψήφισε Αβραμόπουλο επειδή φορούε κοστούμι Armani!!! Ή Κωστάκη τον περασμένο Οκτώβρη γιατί είχε ωραία μανικετόκουμπα στο debate. Και πλείστα άλλα. Αυτοί οι πολίτες τί είδους ηγέτες εκλέγουν; Ικανούς να διοικούν;
Δεύτερον, ο κάθε πολιτικός ανα τους αιώνες σε όλες τις μπανανίες έχει δύο ιδεώδη. Το να διατηρήσει τη θέση του και να αυξήσει τον προσωπικό του πλούτο και την επιρροή. Δεν άλλαξε ακόμη.
και βέβαια το επίπεδο της ζωής μας είναι υψηλότερο, αλοίμονο αν είχαμε μείνει στάσιμοι με τέτοια επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη. Αλλά η ψυχοσύνθεσή μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να είμαστε το ίδιο Κατίνες όσο και το 40. Αληθεύει ότι η προ 15ετίας όμορφη πρώην Ελληνίδα υφυπουργός κέρδισε τον θώκο της ξαπλωμένη;
Μέχρι να διαχειριστούμε τις πληροφορίες με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε δεν μπορούμε να εμβαθύνουμε σε αυτές. Συνεπώς αγόμεθα. Είμαι κάθετη επί του θέματος. Είναι στοίχημα; Ναι, είναι. Αλλά ακόμη δεν το κερδίσαμε.
Παλιομοδίτισσα, έ; Εντάξει, να το δεχτώ. Αλλά αγαπητέ, προτιμώ να αισθάνομαι ευτυχία διότι κατάφερα να αποκτήσω μεταφορικό μέσο, παρά δυστυχία γιατί αυτό είναι 1.600cc και όχι 4.000cc. Και μην μου πεις ότι αυτό δεν είναι απόρροια του υπερκαταναλωτισμού, θα ουρλιάξω! Από την πολλή ευτυχία αλλοτριώθηκε ο σύγχρονος άνθρωπος; Γι' αυτό λες να ανέβηκαν στα ουράνια τα κρούσματα κατάθλιψης και οι αυτοκτονίες; Φυσικά και το να διαθέσεις τα χρήματά σου όπως επιθυμείς είναι αναφαίρετο ατομικό σου δικαίωμα, αλλά ο σκεπτόμενος άνθρωπος επιλέγει και όπως ορθά επισήμανες φέρει την ευθύνη για την επιλογή του.
@Asteroid
"Ωστόσο, [...]αν η ελεύθερη σκέψη, [...] δεν κατατείνει και πάλι στον άνθρωπο [...] αλλά αναλώνεται σε θεωρητικές αρχές, κανόνες, ασκήσεις και νόμους [...] τότε είναι τουλάχιστον [...] άχρηστη για τον άνθρωπο"
To έπιασες τόσο αφηρημένα το θέμα που θα μπορούσα με ένα φού να στο διαλύσω. Παρ' όλα αυτά δε θα φυσήξω αλλά μέχρι αυτό το σημείο θα προσυπογράψω.
"όλα μπορεί να είναι πολιτική, υπό την έννοια ότι το μείζον δεν είναι η ελεύθερη σκέψη [...] ως αυταξία...Το μείζον είναι, μάλλον, η αξιοποίησή της, η κατεύθυνση, η χρήση, η εκμετάλλευσή της - πράγματα, δηλαδή, πολιτικά με την ευρύτερη έννοια, την φιλοσοφική έννοια."
Να προσθέση η εκμετάλλευσή της στην υπηρεσία της Ειρήνης και της Ευημερίας. Αυτό δεν έχει να κάνει με την Επιστήμη αυτή καθ' αυτή. Θίγεις το μεγάλο θέμα της ηθικής στην Επιστήμη. Παρόμοιο του "Η Τέχνη για την Τέχνη". Όμως η ηθική έπεται της Επιστήμης. Πριν το φιλτράρισμα της ηθικής, των κοινωνικών συνεπειών, εκεί που γεννιέται δηλαδή η γνώση, οι ιδέες πρέπει να είναι εντελώς ελεύθερες. Είναι επιλογή του Ανθρώπου να χρησιμοποιήσει όπως νομίζει τη γνώση. Δεν είναι επιλογή του να σταματήσει να τη γεννά. Άρα όχι. Δεν είναι τα πάντα πολιτική.
"Ο μόνος -ισμός, που θάπρεπε να μας αφορά και να εμπνέει πολιτικές ιδεολογίες και πρακτικές είναι ο ανθρωπισμός,"
Αυτό ακριβώς που αναζητώ με την κουβέντα αυτή είναι κατά πόσο μία ιδεολογία μπορεί να είναι τελικά ανθρωπιστική. Να υπηρετεί πραγματικά τον άνθρωπο, δηλαδή χωρίς προϋποθέσεις φυλής, τάξης, πίστης. Νομίζω ότι σε αυτό το επίπεδο καμία ιδεολογία δεν είναι ανθρωπιστική. Μπορεί να κάνω και λάθος.
@ΗΩΣ
"Συμφωνώ ότι σήμερα οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν λάβει λαϊκή εντολή. Όμως η πολιτική συνείδηση της πλειοψηφίας βρίσκεται σε βρεφικό ακόμη στάδιο. "
Ναι. Αλλά το ότι έχουν λάβει λαϊκή εντολή είναι αδιαμφισβήτητα πρόοδος. Από εκεί και πέρα θίγεις το θέμα της ισονομίας. Οι Αρχαίοι που γέννησαν τη Δημοκρατία (ή τελοσπάντον μια πρώτη εκδοχή) πίστευαν στην ισονομία αλλά κάτω από σοβαρά κριτήρια και σε πολύ μικρές ομάδες σχετικά ομοιογενείς. Στις αστικές Δημοκρατίες δε συμβαίνει το ίδιο. Οι ανομοιογένειες σε οικονομικό, μορφωτικό, αισθητικό επίπεδο είναι πάρα πολύ μεγαλές. Από την άλλη η κομματοκρατία επιτίνει σοβαρά το πρόβλημα της κρατικής λειτουργίας που όχι μόνο διέπεται από την εκάστωτε καιροσκοπική διάθεση της πλειοψηφίας που θέλει να βολέψει τον κόλο της αλλά και της αναξιοκρατίας που ακολουθεί την κομματική επιδρομή στα διάφορα επίπεδα εξουσίας. Μία λύση είναι να περιοριστεί η κρατική επιρροή όπως και να ενισχυθεί η Τεχνοκρατία έναντι της Δημοκρατίας σε πολλά επίπεδα. Το ξεκίνησε ο Σημίτης με τις διάφορες ανεξάρτητες Αρχές και φαίνεται πως δούλεψε για λίγα χρόνια αρκετά καλά. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζόμαστε πολύ καλύτερο επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς. Επειδή αυτό το επίπεδο ως λαός δεν το κατακτήσαμε (και όταν λέω λαός εννοώ φυσικά όλους τους πολιτικούς χώρους) όταν έπρεπε, σήμερα έχουμε μειωμένη Δημοκρατία αλλά και Εθνική Κυριαρχία. Καλά να πάθουμε!! Ίσως έτσι βάλουμε μυαλό.
"Αληθεύει ότι η προ 15ετίας όμορφη πρώην Ελληνίδα υφυπουργός κέρδισε τον θώκο της ξαπλωμένη; "
Σιγά το νέο! Τα γκομενικά έπαιζαν και θα παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο (το σημαντικότερο.) Κατ' εμέ δεν είναι σημάδι κοινωνικής ανωριμότητας αυτό, πάντως. Το αντιμετοπίζω σαν ευτράπελο.
"Μέχρι να διαχειριστούμε τις πληροφορίες με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε δεν μπορούμε να εμβαθύνουμε σε αυτές. Συνεπώς αγόμεθα. Είμαι κάθετη επί του θέματος."
Να φανταστείς ότι κάποτε αγόμεθα από το Oh Fortuna (Carmina Burana), την Αλλαγίτσα και το Τσοβόλα δώστα όλα. Πάλι καλά να λες. Η Κοινωνία της Πληροφορίας είναι το στοίχημα της Νέας Εποχής. Πολύ πιο δύσκολο από τα προηγούμενα. Αλλοίμονο αν ήταν πιο εύκολο όμως. Η αυξανόμενη δυσκολία όμως από μόνη της, συνεπάγεται την πρόοδο.
"Αλλά αγαπητέ, προτιμώ να αισθάνομαι ευτυχία διότι κατάφερα να αποκτήσω μεταφορικό μέσο, παρά δυστυχία γιατί αυτό είναι 1.600cc και όχι 4.000cc."
Αυτό, Ηώ μου, είναι στάση ζωής. Αξιέπαινη θα έλεγα. Ο υπερκαταναλωτισμός είναι μία λύση για να κινείται το χρήμα. Αν αυτό μας κάνει χαρούμενους ή όχι είναι άλλο θέμα. Το ότι δεν έγινες θύμα του υπερκαταναλωτισμού σημαίνει ότι ψάχνεις για μία διαφορετική ποιότητα από αυτή που σου προσφέρεται.
"Από την πολλή ευτυχία αλλοτριώθηκε ο σύγχρονος άνθρωπος; Γι' αυτό λες να ανέβηκαν στα ουράνια τα κρούσματα κατάθλιψης και οι αυτοκτονίες;"
"Και τώρα; Τι θα απογίνουμε χωρίς Βαρβάρους; Αυτοί οι Βάρβαροι...ήσαν μια κάποια λύση." Όταν εγώ ήρθα στην Αμερική βρέθηκα σε μία κοινωνία που τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετόπιζα εγώ στην Ελλάδα και έμοιαζαν άλυτα, εδώ δεν υπήρχαν. Όλα οργανωμένα, εύκολα και αυτόματα. Στην αρχή χάρηκα, μετά μου την έσπασε που δεν είχα προβλήματα να γκρινιάξω. Τι έγινε; Έπαθα κατάθλιψη.
Κατάθλιψη μπορείς να πάθεις για πολλά πράγματα που τελικά έχουν να κάνουν με το πρόβλημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο υπερκαταναλωτισμός είναι ένα "ναρκωτικό" που κάποτε (π.χ. μεσοπόλεμος, μεταπολεμική περίοδος) έπιανε. Σήμερα δεν πιάνει και χρειαζόμαστε άλλες λύσεις. Αυτό είναι πρόοδος.
"ο σκεπτόμενος άνθρωπος επιλέγει και όπως ορθά επισήμανες φέρει την ευθύνη για την επιλογή του."
Αυτό είναι μια κατάκτηση και ένα στοίχημα. Να φτιάξουμε μία κοινωνία με κατά βάση ελεύθερους, υπεύθυνους πολίτες και όχι με ελευθεριακούς ρεμπεσκέδες. Για να το συνδέσω με το κείμενό μου, δεν πιστεύω ότι γι αυτό το σκοπό μπορούμε να βασιστούμε σε κάποιο ιδεολογικό σύστημα όπως αυτά τα έχουμε γνωρίσει.
...μας απομάκρυναν από την πνευματική καλλιέργεια με συνέπεια την δημιουργία ρηχών προσωπικοτήτων που αδυνατούν να βιώσουν οποιοδήποτε συναίσθημα, πόσο μάλλον τις λεπτές αποχρώσεις της ευτυχίας.
"Τέλος, προφανώς ο ακαλλιέργητος άνθρωπος-πολίτης είναι αδύναμος να εκφράσει και να διαχειριστεί συναισθήματα."
Τελος.Αισιο τελος,τελος παντων.
Των δυνατων διαχειριστων συναισθηματων και των λεπτων αποχρωσεων της ευτυχιας.
"Ολοκληρωτικός (παρα)Λογισμός"
@AdeGia
Φίλε AdeGia,
θα ήσουν αρκετά πιο χρήσιμος στη συζήτηση αν μας εξηγούσες τι ακριβώς εννοείς. Είμαι σίγουρος ότι έχεις πολλά να προσφέρεις. Εκτός λοιπόν αν δε θες να συμμετάσχεις εξήγησέ μας σε παρακαλώ λίγο καλύτερα την ανάρτησή σου.
Για να σε βοηθήσω, στο κείμενο που παρέθεσες από την ανάρτηση της Ηούς, εγώ θα ρωτήσω...
Ποιοί;
Ποιοί μας απομάκρυναν από την πνευματική καλλιέργια;
Εγώ έχω κάποιες απαντήσεις, αλλά θα ήθελα και τη δική σου άποψη.
Yπήρξαν άνθρωποι στη ζωή μου δίχως μόρφωση που όμως είχαν καλλιέργεια και ήταν πολύ πιο σοφοί από ότι ένας πτυχιούχος των σημερινών Πανεπιστημίων.Επίσης να πω, ότι από όσο έχω διαβάσει τα μαθηματικά βασίζονται στη λογική.Έτσι μου έμαθαν οι δάσκαλοι μου τουλάχιστον...
@Καραβάκι
Καλώς όρισες!
"Yπήρξαν άνθρωποι στη ζωή μου δίχως μόρφωση που όμως είχαν καλλιέργεια και ήταν πολύ πιο σοφοί από ότι ένας πτυχιούχος των σημερινών Πανεπιστημίων."
Όχι μόνο στη δική σου ζωή. Σε όλων τη ζωή νομίζω. Άλλωστε, η εκπαίδευση, η μόρφωση και η παιδεία είναι τρεις διακριτές έννοιες. Ποια η θέση σου όμως; Ελπίζω όχι μία που να λέει ότι δε χρειαζόμαστε τα Πανεπιστήμια, έστω και στη σημερινή τους μορφή.
"Επίσης να πω, ότι από όσο έχω διαβάσει τα μαθηματικά βασίζονται στη λογική.Έτσι μου έμαθαν οι δάσκαλοι μου τουλάχιστον..."
Ναι στη λογική βασίζονται. Και πάλι δεν αντιλαμβάνομαι τη θέση σου.
Θέλω βασικά να πω ότι δεν κατάλαβα το σχόλιό σου....Εξήγησέ μας το αν μπορείς λίγο καλύτερα...
:)
Φίλε Cs
Κανονικά ήρθα για επιστημονική συζήτηση αλλά έπεσα στο Καραβάκι.
"Επίσης να πω, ότι από όσο έχω διαβάσει τα μαθηματικά βασίζονται στη λογική. Έτσι μου έμαθαν οι δάσκαλοι μου τουλάχιστον..."
Εγώ ... για να πω την αλήθεια έχω ακούσει ότι είναι παράλογα. Ποιά, τα Μαθηματικά? Ναι!! χα..χα..
----
"Θέλω βασικά να πω ότι δεν κατάλαβα το σχόλιό σου....Εξήγησέ μας το αν μπορείς λίγο καλύτερα..."
Τι ζητάς ρε Cs να καταλάβεις??
Καραβάκι σου λέει είναι.
Υ.Γ. Καραβάκι μην ακούς τι λέω? Κράτα καλά το τιμόνι εσύ και αρμένιζε στα πέλαγα ...
τα μαθηματικά δεν θα τα κατάβεις ποτέ ...
ούτε αυτά εσένα...
Εσύ ζωγράφιζε τον Κόσμο χωρίς μαθηματικά. Γιατί αν του βάλεις παραγώγους και ολοκληρώματα τότε μάλλον θα σταματήσεις να ζωγραφίζεις!!!!!!!!!!!
@IonnKorr
"Τι ζητάς ρε Cs να καταλάβεις??"
Να καταλάβω ποια η σχέση του σχόλιου με το κείμενο. Δεν είναι παράλογο...
"Εσύ ζωγράφιζε τον Κόσμο χωρίς μαθηματικά."
Αυτό είναι ευχή ή κατάρα;
Το βιβλίο δεν το γνωρίζω αλλά ο πινακας περιεχομένων ειναι πολλά υποσχόμενος. Περιέχει τα τυπικά κεφάλαια βασικής ηλεκτροφυσιολογίας και μη γραμμικής επιστήμης.
Το παρακάτω ειναι επίσης "κλασσικό" αλλά λιγότερο "μαθηματικό"
http://www.neurotheory.columbia.edu/~larry/book/
Δημοσίευση σχολίου