Δευτέρα, Φεβρουαρίου 4

Χάος (Overture)

Λοιπόν...ήρθε η ώρα που όλοι περιμένατε. Θα μιλήσουμε στα επόμενα ποστ για κάτι που σε όλους αρέσει αλλά λίγοι πραγματικά το έχουν καταλάβει. Επιπλέον όσοι το έχουν καταλάβει δεν τους αρέσει και πάρα πολύ γιατί ακριβώς αρχίζουν και το καταλαβαίνουν. Αν όμως κάνουν λίγη υπομονή και συνεχίζουν να το μελετάνε τότε θα το αγαπήσουν για πάντα.


Σκοπός σε αυτά τα κείμενα δεν είναι να αναλύσω την ψυχοπαθολογία του καθενός που σκέφτεται ή όχι το Χάος, αλλά να προσπαθήσω να εξηγήσω με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται, λίγες ιδέες μέσα από τις οποίες μπορούμε να καταλάβουμε πολλά πράγματα στη φύση και την καθημερινή μας ζωή με διαφορετικό μάτι. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα γιατί μόνο αν το καταλάβετε εσείς σωστά τότε θα το έχω καταλάβει και εγώ. Θα κινηθώ, λοιπόν, εκ του ασφαλούς. Θα σας πάω από το μονοπάτι που ακολούθησα, άθελά μου, ο ίδιος. Έτσι μόνο θα μπείτε στο μυαλό μου και θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε.

Τέλεια ! Λοιπόν ξεκινάμε...


Jurassic Park (1993)

H πρώτη αναφορά που θυμάμαι, γίνεται σε αυτην την all time classic ταινία. Εκεί ο Jeff Goldblum ζαχαρώνει συστηματικά τη Laura Dern. Στην επίμαχη σκηνή θέλωντας να κάνει τον έξυπνο πιάνει δύο σταγόνες νερό, τις βάζει πάνω στο χέρι του, τη μία δίπλα στην άλλη. Έπειτα τις αφήνει να γλιστρίσουν στο χέρι του τη μία μετά την άλλη. Αυτές αν και έχουν ξεκινήσει πολύ κοντά η μία στην άλλη ακολουθούν, εν γένει, εντελώς διαφορετικές πορίες, Με βλέμμα λάγνο, εξηγεί έτσι στη Laura πως ένα τόσο απλό και μικρό σύστημα, όπως η σταγόνα που τσουρλάει, μπορεί να συμπεριφερθεί πολύ απρόβλεπτα. δεν καταφέρνει να ρίξει τη γκόμενα αλλά τουλάχιστον δεν τον έφαγαν οι δεινόσαυροι....

Όχι ότι κατάλαβα και πολλά όταν το πρωτοείδα. Στο ντούκου το πέρασα, και γιατί ήταν πολύ δύσκολο αλλά και γιατί ήμουνα μπόμπιρας και είχα πληρώσει εισητήριο για να δω ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ και όχι έναν εξυπνάκια να ζαχαρώνει τη μυτόνγκα με στάλες νερού. Πολύ αργότερα αντελήφθειν τι έλεγε αλλά και πόσο σημαντικές τελικά είναι οι σταγόνες νερού ( αχ αυτό το πεπρωμένο...)

Singles 2 1/2



Η δεύτερη αναφορά είναι πρόσφατη, πολύ πιο πρόσφατη και.... από τους Singles 2 1/2. Στο 4ο επεισόδιο του κύκλου η Αντιγόνη Mayhem, κατά κόσμο Άννα Αδριανού, έχει απαγάγει όλους τους πρωταγονιστές της σειράς στο ιδιόκτητό της τραίνο και προσπαθεί να βρεί τον πραγματικό υπεύθυνο για το θάνατο του γιού της Δημήτρη. Ο κάθένας όμως από τους πρωταγωνιστές έχει συμβάλει με τρόπο ασήμαντο αλλά και καθοριστικό στο θάνατο του Δημήτρη. Ο πραγματικός υπαίτιος δεν μπορεί να καθοριστεί αφού ο θάνατος του Δημήτρη είναι ένα "σημαντικό και απρόβλεπτο" αποτέλεσμα πολλών "τυχαίων και άσχετων μεταξύ τους" αιτιών. Όσοι δε θυμάστε το επεισόδιο βρείτε το από το http://www.greektube.org/. Όσοι δε βλέπετε Singles, έχετε σημαντικά κενά στη διδακτέα ύλη και δεν αξίζετε να είστε αναγνώστες μου!


Με αυτά τα δύο απλά και όμορφα παραδείγματα κάναμε ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα στην κατανόηση μιας καταπληκτικής θεωρίας....Στο επόμενο μάθημα θα μιλήσουμε για πεταλούδες, για μπαρμπούτι και για...ακράτεια....


Να περνάτε όλοι καλά...(και να διαβάζετε !)

15 σχόλια:

lee είπε...

Μεταδοτικοτητα εχεις σιγουρα. Παρακατω δεν ξερω αν θα σε "χασω".
Καλημερες :)

Ανώνυμος είπε...

ωραία, και εγώ μέχρις εδώ σε παρακολουθώ. κοίτα όμως οι επόμενες παραδόσεις να μην έχουν σκηνές από singles γιατί με έχασες από μαθήτρια, σε προειδοποιώ :ΡΡΡ

Ατθάνα είπε...

souper!

και με τις πεταλούδες τι γίνεται;

βιάζομαι ε;

CsLaKoNaS είπε...

@ lee
Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μη με χάσει κανείς. Υπόσχομαι μία καταπληκτική συνέχεια με κουτσομπολιά, ίντριγκες, διαπλεκόμενα συμφέροντα και σίγουρα πολλά πολλά (προσωπικά μου) fractal.

@deadend mind
Ήμουν σίγουρος ότι θα έκανες αυτό το σχόλιο...Λοιπόν όχι δε θα ξαναμιλήσω γι αυτούς. Από εδώ και πέρα μόνο για παντρεμένους θα μιλάμε.


@Karyatida
Ελπίζω τα επόμενα ποστ να σε εμπνεύσουν περισσότερο από την μποτίλια του Klein (βλ. παλιό σχόλιο στο "8" από το blog σου.)

Ατθάνα είπε...

έχω σώσει το σχέδιο, δεν είναι ότι το έχω αγνοήσει ή ότι δεν με έχει εμπνεύσει, εν καιρώ... :)

CsLaKoNaS είπε...

@karyatida

Οκ. Θα περιμένω το κείμενό σου ...

:)

kat. είπε...

μπορούμε να μιλήσουμε λίγο και για την δύναμη που έχει ένα φιλί, μια αγκαλιά.. και ένα κλείσιμο του ματιού;

αν θες..

CsLaKoNaS είπε...

@kat

Μα γι αυτά έχουμε τόσα πολλά να πούμε. Είναι όμως νωρίς, πολύ νωρίς, να ανοίξω το στόμα μου...

Μη νομίζεις όμως ότι δεν έχει σχέση η πολυπλοκότητα του Χάους με την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων αυτών...

Μείνε συντονισμένη.

Φιλιά!!

kat. είπε...

σίγουρα θα μείνω συντονισμένη.. έπρεπε απλώς να γίνει η αρχή!
και να σου πω! να το ανοίξεις το στόμα σου..

CsLaKoNaS είπε...

@kat

Αν το ανοίξω, θα έχω να πω πολλά...

Λοιπόν μ' αρέσει πολύ που μιλάμε σε δύο blog ταυτόχρονα.

kat. είπε...

τέλειο;
και εμένα μου αρέσει αυτό! μου έχει τύχει ξανά..

και πότε θα το ανοίξεις το στόμα σου με το καλό;

CsLaKoNaS είπε...

@kat

Ε να έχουμε ηρεμήσει λίγο από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου.

Και δεύτερη ροζ ιστορία δεν νομίζω να την αντέξει το πολιτικό μας σύστημα.

:)))

Υ.Γ. Το μπλογκ αυτό το χειρίζομαι από το laptop. Το δικό σου από τον destop. Παρακμή σκέτη.

CsLaKoNaS είπε...

@kat

Πάντως ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα υπάρχει σε παλαιότερη ανάρτησή μου με τον τίτλο "Εντροπία".

kat. είπε...

α χα..

οκ.. θα το ψάξω!

CsLaKoNaS είπε...

Γενικά δε βιάζομαι να μιλήσω γι αυτό το θέμα γιατί πραγματικά έχω να βγάλω πάρα πολλά από μέσα μου. Αναπάντεχα, λοιπόν, θα πρέπει να ανατρέξω βαθιά μέσα μου και να αναμοχλεύσω μνήμες βαθιά θαμμένες. Δεν το καλοβλέπω αυτό.