Πέμπτη, Ιουλίου 11

Εντυπώσεις από Ελλάδα

Το όλο νταβαντούρι που έγινε στο παρόν ιστολόγιο για την ΕΡΤ δεν ήταν άσχετο με το γεγονός πως εκείνη την περίοδο ήμουν Έλλάδα. Επέστρεψα στην πατρίδα μετά από δύο χρόνια για σχεδόν ένα μήνα και οι εξελίξεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση με βρήκαν εκεί.
Ένας από τους τρείς γλάρους στην προβλήτα
της Imperial Beach, στο Coronado Island έξω
από το San Diego. Οι  άλλοι δύο με
αγνοούσαν επιμελώς!


Με την παρούσα ανάρτηση κλείνουμε την μεγάλη παρένθεση περί της ελληνικής επικαιρότητας, για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο χρειάστηκα τρεις αναρτήσεις γι αυτό είναι γιατί τώρα βρίσκομαι San Diego για συνέδριο και βαριέμαι τη ζωή μου. 

By the way_1 : Χάλια το San Diego !

By the way_2 : Γιατί γίνονται τα συνέδρια ;

Περιμένοντας λοιπόν το αεροπλάνο, για να επιστρέψω στο DC, έμαθα τα νέα για τη νέα ΕΡΤ που θα λέγεται ΕΔΤ και είπα να γράψω άλλη μία ανάρτηση μέχρι να φύγω.

Ορίστε λοιπόν που λυσάξατε όλοι κι όλοι για την ΕΡΤ. Το διαμάντι που χάσαμε και δε θα ξαναβρίσκαμε "γιατί σιγά μην ξανάνοιγε".

Παρατήρηση : Όταν έκλεισε η ΕΡΤ, ώντας εν Ελλάδι ρώτησα όσους μπορούσα. Κανείς μα κανείς δε φάνηκε να ενοχλείται. Οι περισσότεροι ενδόμυχα το χάρηκαν.

Συμπέρασμα: Σε ό,τι αφορά την αυτογνωσία Λαού, είμαστε πολύ υπερβολικοί....και εμείς που χαρήκαμε και οι υπόλοιποι που δε χάρηκαν. Μέσα στην υπερβολή ρε παιδί μου...έτοιμοι όλοι ή να φέρουμε την καταστροφή ή την ανάσταση. Αυτή η υπερβολή σε όλα όσα κάνουμε, δείχνουμε, νιώθουμε, είναι που μας χαρακτηρίζει ως Λαό και αυτό δε βλέπω να αλλάζει στο προσεχές μέλλον. Αντιθέτως νομίζω πως μία σειρά από άλλα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται. 

Free Μπήλιω
Η τελευταία μου επαφή με την Ελλάδα με γέμισε Ελπίδα.

Τι ενοοώ όταν λέω "Ελλάδα" : Την επικράτεια εκτώς Πρωτευούσης. Η Αθήνα πέθανε
(επιτέλους) !!! Να φύγετε λοιπόν κύριοι μπουρτζόβλαχοι! Να πάτε αλλού! Να πάτε πίσω στα γκράβαρα από όπου κατεβήκατε!....Και σας λέω μπουρτζόβλαχους ακριβώς επειδή παραμένετε εκεί μόνο και μόνο για να μη χάσετε το αθηναϊκό σας ίματζ. Τρομάρα σας! Οι σοβαροί συγχωριανοί σας έχουν ήδη επιστρέψει. Η αθηνοκεντρική ανάπτυξη μας τελείωσε. Το Αύριο ανήκει στην (πραγματική) αποκέντρωση σε κάθε επίπεδο...και πολιτικό και οικονομικό....και γεωγραφικό!

Αλλά όοοχι, από τον καθαρό αέρα και την υγεία της ελληνική φύσης, εσύ προτιμάς να υποφέρεις στην Κυψέλη και να απορείς..."είναι ρατσίστρια η Δημουλά;"

Καλώς τα τραβάς όσα τραβάς. Διότι η επαρχία κρατάει...ακόμα και πάντα.

Από το Ηράκλειο που είμαι εγώ, τα πράγματα είναι αρκετά καλά. Και τώρα με τον αυξημένο τουρισμό (πανίκος από αφίξεις στην απόλυτη ντροπή της Κρήτης, το αεροδρόμιο του Καζαντζάκη... πατείς με πατώσε ! ) θα πάνε ακόμα καλύτερα. Προφανώς δε μιλάμε για ανάπτυξη - απλά ο κόσμος βαστάει γερά, ενώ έχει συνηθίσει στην ιδέα ότι από εδώ και πέρα θα ζει με τις δικές του δυνάμεις. 

Τα καλύτερα νέα έρχονται όμως από τη νοοτροπία η οποία δείχνει κάποια πρώτα σημάδια αλλαγής. Η οικονομική κατάσταση είναι κακή αλλά ο κόσμος φαίνεται πως επιτέλους βάζει μυαλό. 

Κατ' αρχάς,  ΠΑΝΤΟΥ πλέον κόβουν απόδειξη. Αυτό δεν το είχα ματαδεί
(μα που πάω και τις βρίσκω αυτές τις λέξεις). Όταν λέμε κόβουν, εννοούμε κόβουν. Και στην φέρνουν αμέσως χωρίς να τους το θυμήσεις. Εξαίρεση αποτελούν τα βενζινάδικα που για κάποιο λόγο σε ρωτάνε αν θες απόδειξη. Αυτό δεν το καταλαβαίνω.

Επίσης οι νέοι επαγγελματίες (της ηλικίας μου) έχοντας πλέον οριστικά ξεχάσει το Δημόσιο, κινούνται αυτόνομα και κερδίζουν τη Ζωή στο στοίβο της ελεύθερης αγοράς. Αντιλαμβάνονται πως η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει από τις δαπάνες του Δημοσίου, κοροϊδεύουν τους πυροβολιμένους της Αριστεράς και της Προόδου περισσότερο και από εμένα και γενικά δεν περιμένουν σωτηρία από κανέναν παρά μονον από τους εαυτούς τους. Νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες και όρεξη για δουλειά και δημιουργία, μακριά από τη μιζέρια της τηλεοπτικής πραγματικότητας και τον αυστήρευτο λαϊκισμό του Τσίπρα.

By the way_3 : Είναι ιδέα μου, ή αυτός ο Τσίπρας έχει αρχίσει να παίρνει στην πλάκα τον ίδιο του τον εαυτό; Αφού πήγε στην Πάτρα να πει πως ο Ανδρέας ήταν αριστερός, χθες έκανε άνοιγμα στους πασόκους υποσχόμενος πως εκείνος δε θα τους προδώσει....Κανέλλη ελέησον!

Κατά τα άλλα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την κατάσταση, δεδομένων των συνθηκών. Ο τουρισμός φέτος πάει πολύ καλά και θα αφήσει κάτι τις.... Πιστεύω πως αν διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα θα πάμε πολύ καλά.

Ο συν-ιδιοκτήτης Σωκράτης
Το μόνο άσχημο από το ταξίδι μου είναι πως ο συν-ιδιοκτήτης αυτού του μπλογκ (από το 2007) έχει γεράσει για τα καλά...14 χρόνια δεν είναι λίγα για μια γάτα. Παρ' όλο που είχαν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία φορά, ο Σωκράτης με αναγνώρισε μόλις μπήκα στο σπίτι. Με το γάτο αυτό είναι πολύ εύκολο να καταλάβεις αν σε αναγνωρίζει. Αν δεν είσαι "του σπιτιού" και μπεις μέσα, εξαφανίζεται. Αν είσαι "του σπιτιού" αλλά όχι αυτός που τον ταϊζει (ή εγώ) τότε σε αγνοεί. Σε αντίθετη περίπτωση έρχεται νιαουρίζοντας για λίγο και μετά φεύγει.

Αδυνατισμένος και πολύ πολύ κακόκεφος...
Το αστείο της ιστορίας είναι πως όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται όλο και πιο τζαναμπέτης. Γάτο να κακογερνάει δεν είχα ξαναδεί. Δεν γουστάρει κανένα πλέον. Δε θέλει χάδια και θα έρθει να σου κάνει παρέα όσο θέλει εκείνος και από απόσταση. Αν έρθεις εσύ εκεί που είναι δεν έχει πρόβλημα και θα δεχθεί τα χάδια σου αρκεί να είναι περιορισμένης διάρκειας και εκεί που του αρέσει. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αφ' υψηλού.

Ελπίζω να καταφέρω να τον ξαναδω...


Θέλω αισιοδοξία μωρό μου. Εγώ τις διακοπές μου τις έκανα και το καταφχαριστήθηκα. Το καλοκαίρι είναι Ελληνικό. Συνεπώς άσε τη μιζέρια της αριστεράς και της προόδου και κοίτα να ρουφήξεις το ελληνικό Φως που όμοιό του δεν υπάρχει!
Σαντορίνη - Καλοκαίρι 2013.

Μπορεί να επανέλθω με φωτογραφικό υλικό, μπορεί και όχι.


Να είσαι καλά!

9 σχόλια:

thinks είπε...

Καλώς επέστρεψες αγαπητέ Λάκωνα όπου είσαι τώρα. Μάλλον στην DC;

Ωραίες οι εντυπώσεις σου από την Ελλάδα και μακάρι την επόμενη φορά που θα πάμε να ανακαλύψω κι εγώ αυτά που ανακάλυψες, μια που έχοντας μείνει όλο τον Μάιο οι εντυπώσεις μου τότε ήταν διαφορετικές.

Επίσης χαίρομαι που δεν συμπεριλαμβάνομαι στον χαρακτηρισμό σου του ότι "οι Έλληνες είναι υπερβολικοί και φέρνουν ή την καταστροφή ή την ανάσταση". Και είμαι σίγουρος ότι δεν συμπεριλαμβάνομαι γιατί εγώ ποτέ δεν μίλησα για το αν έπρεπε ή όχι να κλείσει η ΕΡΤ και αν το μέλλον του θέματος ήταν καλό ή κακό. Εγώ έμεινα στο ΠΩΣ έκλεισε και σταμάτησα στην γενικότερη σχετική ερώτηση του αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα ή όχι. Ερώτηση στην οποία ήμουν σίγουρος κανείς Έλληνας (εσού συμπεριλαμβανομένου) δεν θα επιχειρούσε να απαντήσει και θα έκανε ότι δεν καταλάβαινε την ερώτηση, και θα απαντούσε με το ότι "έπρεπε να κλείσει "αντί να απαντήσει στην πραγματική ερώτηση--γιατί, ο Έλληνας δεν είναι χαζός. Ούτε έξυπνος. Είναι κουτοπόνηρος και πιστεύει ότι αν αγνοήσει την ερώτηση επί την αρχής και της ηθικής και εστιάσει στο τι ΘΕΛΕΙ, οι αρχές και η ηθική θα πάψουν να υπάρχουν. Υπάρχει λόγος που η Ελλάδα είναι το κωλοχανείο που είναι και αυτός νομίζω είναι απλά ότι ο Ρωμιός ξέρει τι θέλει και γιατί το θέλει αλλά δεν θέλει να ενοχλείται με την λεπτομέρεια του πως να το αποκτήσει... :-)

CsLaKoNaS είπε...

@thinks

Πήγα κι ήρθα με US-Airways. Είναι λίγο κωλοεταιρεία ή μου φαίνεται; Πες στο γιο σου να τους τρίξει λίγο τα δόντια να συμμαζευτούν, γιατί το σερβις και η γενικότερη συμπεριφορά ήταν άθλια και τις δύο φορές. Η πτήση, δε μπορώ να πω, ήταν πολύ smooth...αλλά πολύ μαλακισμένες οι αεροσυνοδοί.

Έχουμε μία βασική διαφωνία η οποία δε βλέπω να γεφυρώνεται.

Κολλάς στον τρόπο με τον οποίο έκλεισε η ΕΡΤ θεωρώντας τον φασιστικό ώστε να χαρακτηρίσεις το εγχείρημα μεταρρύθμισεις όχι απλά αποτυχημένο, αλλά επικύνδινο...μαζί και όλη την κυβέρνηση.

Ο συλλογισμός σου θα ήταν βάσιμος εαν δεν υπήρχε "ιστορία" πίσω από το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Εγώ, μελετώντας τα γεγονότα που μας έφεραν σε αυτό το σημείο, καταλήγω να πιστεύω πως ο τρόπος δεν ήταν φασιστικός για έναν απλό λόγο:

Διότι οτιδήποτε άλλο που πήγε να γίνει (από την εποχή της Μελίνας), απέτυχε, με ευθύνη αυτών που σήμερα κόπτωνται και διαδηλώνουν για την ΕΡΤ.

Συνεπώς υπάρχει μία κλίμακα και θέσεις πάνω σε αυτήν την κλίμακα του τι θεωρούμε φασιστική πρακτική:

Την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ ή τη διαχρονική στάση των συνδικαλιστών που έκαναν ό,τι γουστάρανε όλα αυτά τα χρόνια, μπλοκάροντας με κάθε τρόπο οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση;

Και ποιος φέρει την ευθύνη, εν τέλει, για το κλείσιμο της ΕΡΤ ;

Αυτά δεν είναι απλά ερωτήματα, όμως ο κόσμος γνωρίζει μέσες άκρες ότι αυτοί οι οποίοι σήμερα έχουν στήσει σκηνές στο ραδιομέγαρο και κόπτωνται για τη Δημοκρατία ήταν οι ίδιοι που κατέβαζαν το σήμα όποτε τους γούσταρε, πάλι στο όνομα μιας κάποιας Δημοκρατίας.

Επίσης, η φράση και η πρακτική: "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" δεν είναι copyright δικτατόρων και βασανιστών.

Όπως και το "arbeit macht frei". Η φράση αυτή είναι η βασικότερη αρχή της ελεύθερης αγοράς. Στην πόρτα του Άουσβιτς προκαλεί ανατριχίλα ως αρρωστημένο χιούμορ που ουδεμία σχέση έχει με ό,τι διαπράτουνταν εκεί.

Αλλοίμονο αν συμπεράνουμε πως η ελεύθερη αγορά είναι Άουσβιτς.

Τέλος, η Ελλάδα αλλάζει. Σιγά-σιγά αυτό είναι αλήθεια, αλλά αλλάζει. Ελπίζω να αυξήσουμε ρυθμούς γιατί δεν πιάνουμε τις ταχύτητες που πρέπει.

Αν δεν είχε θυσιαστεί ο ιδιωτικός τομέας στο βωμό του δημοσίου τα πράγματα θα ήταν πολύ πολύ καλύτερα...

CsLaKoNaS είπε...

By the way...χάλια το San Diego...Αν δεν έχεις πάει, μην πας!

thinks είπε...

Καλή παρατήρηση για την US-Airways και εσύ πάνω απ' όλους θα χαρείς πολύ να μάθεις το πόσο επιτυχείς είναι με το να διευθύνουν την εταιρεία τους προς την υγεία και το κέρδος αντί να χάνουνε λεφτά προσπαθώντας να "χαμογελάνε" στον κιμά που αγοράζει εισιτήρια :-)

Ήταν οι American, United, Continental και US Airways. H US Airways από δεκαετίες είναι στον πάτο προτιμήσεως πελατών για customer service. Και είναι η πιο οικονομικά επιτυχημένη. Η United αγόρασε Continental και τώρα είναι η United Continental με το όνομα της United και το σχέδιο ουράς της παλιάς Continental. Η μεγαλύτερη, η American, δήλωσε χρεοκοπία χρόνια τώρα. Πριν λίγους μήνες η μικρή US Airways αγόρασε την American. Η US Airways θα κρατήσει το όνομα της American μια που "αρέσει πολύ" στο κοινό, αλλά ο κόσμος που θα νομίζει ότι μπαίνει σε American θα πλερώνει στην πραγματικότητα το δολάριό του στους μετόχους της US Airways ;-)

Αυτό είναι καπιταλισμός αγαπητέ.

Και ξαφνικά ο Κώστας βρίσκεται να είναι πιλότος στην μεγαλύτερη εταιρία του κόσμου μια που American + US Airways είναι μαζί η μεγαλύτερη του κόσμου.

Όσο για το άλλο, βλέπω ότι σιγά-σιγά μπαίνεις στο νόημα. Δεν είσαι ακόμα εκεί αλλά πλησιάζεις. Το κυρίως πρόβλημα είναι ότι σπουδάζεις πρακτικές επιστήμες αντί θεωρητικές (όπως η φιλοσοφία και η νομική), άρα δεν έχεις συνηθίσει να φτάνεις σε θεωρητικές σκέψεις μέσω συνδυασμού απόλυτων οδών.

Το ερώτημα είναι αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Το ερώτημα είναι αφηρημένο γιατί δεν έχει ακριβείς παραμέτρους --εναπόκειται στην υποκειμενική αντίληψη και ηθική, και τον ορισμό της δύναμης/εξουσίας που επιτρέπει κάποιος επί των αρχών του --και την λεπτομέρεια των οδών την οποία επιτρέπει στον προσδιορισμό των οδών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ερώτημα μεταβιβάζεται στο αν υπάρχει αρκετή δικτατορική υφή στην μέθοδο για να μας κάνει να σκεφτούμε ότι δεν πρέπει να το επιτρέψουμε ως αρχή, κι ας είναι πολύ-πολύ δύσκολο να φτάσουμε στο ίδιο αποτέλεσμα με "σωστούς" τρόπους.

(τις δικαιολογίες περί Μελίνας, δεκαετιών προσπαθειών και τα λοιπά δεν τις παίρνω στα σοβαρά γιατί είναι δικαιολογίες, και οι δικαιολογίες απλά δεν αιτιολογούν. Η ανικανότητα δεν είναι δικαιολογία άλλωστε).

Αυτό που κάνεις, στο τέλος, είναι να κατεβάζεις το όριο αναμενόμενης ποιότητας κοινωνίας παραδεδομένος στο ότι η κοινωνία αυτή μόνο δικτατορικά μπορεί να λειτουργήσει. Υπό αυτό το φως, θα δεχόμουνα την πράξη. Πες μου: "δεν γινόταν αλλιώς επειδή ήμαστε ανίκανοι σαν λαός να το κάνουμε σωστά", και θα το δεχτώ. Αλλά πρέπει να έχει κανείς την παρουσία πνεύματος και αρχών να διατυπώσει επακριβώς κάτι -Να ξέρουμε τουλάχιστον τι λέμε: όχι να παρουσιάζουμε τα αγγούρια για τριαντάφυλλα.

Μάθημα από την Αρχαία Ελλάδα, υιοθετημένο από την Δύση με την Αναγέννηση, ξεχασμένο στα παλιά μας τα παπούτσια στο κωλοχανείο του Ελλαδιστάν.


...Ούτε θα πάω. Δεν την πάω την Καλιφόρνια, εκτός ίσως από βόρεια :-)

CsLaKoNaS είπε...

"Αυτό είναι καπιταλισμός αγαπητέ."

Ευχαριστώ για τον ορισμό του καπιταλισμού. Θα τον έχω υπ' όψιν μου.

Θυμάμαι στην εποχή του μη καπιταλισμού και το απόλυτο μονοπώλειο της ΟΑ τι ωρά που δούλευαν όλα...Οι πτήσεις στην ώρα τους, τα εισητήρια τζάμπα, οι αεροσυνοδοί ευγενέστατοι...


"Το κυρίως πρόβλημα είναι ότι σπουδάζεις πρακτικές επιστήμες"

Και γιατί αυτό να είναι πρόβλημα για μένα και όχι για σενα; Ποιος λέει πως οι "θεωρητικές" επιστήμες είναι πιο ενδεδειγμένες στο να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Που ξέρεις τι ακριβώς σπουδές κάνω ή έχω κάνει;

Αυτά για αρχή γιατί όλη ανάρτησή σου σηκώνει πολύ κουβέντα.

thinks είπε...

Η Ολυμπιακή ήταν από τις καλύτερες εταιρίες του κόσμου, χωρίς καλαμπούρι, τεκμηριωμένα. Παρεμπιπτόντως, η Ολυμπιακή, η TWA, Pan Am... χρεοκόπησαν. Η US Airways αγόρασε την μεγαλύτερη εταιρία του κόσμου καθώς η American χρεοκοπούσε. Ευχαριστώ :-)

Οι αεροπορικές εταιρίες δεν επιβιώνουν με χαμόγελα. Επιβιώνουν κόβοντας έξοδα.

Οι θεωρητικές επιστήμες είναι πιο ενδεδειγμένες να λύσουν ένα πρόβλημα που είναι αφηρημένο και πολύπλοκο. Και είναι δύσκολη συζήτηση Λάκωνά μου γιατί τελματώνεται στο κωλοχανίο της Ελληνικής δικαιολογίας και αφορσμού, και ανικανότητας, παρωπιδών και τύφλας *για να μην αναφέρω και τα κόμπλεξ), όπου οι αρχές και η ηθική ούτε στο λεξικό της ψυχής δεν υπάρχουν.

Δεν είχα ποτέ την ψευδαίσθηση ότι θα συζητούσα περί αρχών και ηθικής στα Ελληνικά. Εδώ την συζητάω από σεβασμό σε εσένα, αλλά μην νομίζεις ότι περιμένω να έχεις αποβάλει από πάνω σου την μπόχα του κωλοχανίου :-) Παίρνει καιρό και θέληση.

CsLaKoNaS είπε...

"Η Ολυμπιακή ήταν από τις καλύτερες εταιρίες του κόσμου"

χωρίς καλαμπούρι κιόλας ε;

Δεν έκανε ποτέ απεργίες, έφευγε πάντα στην ώρα της, οι βαλίτσες δεν χάνονταν και το προσωπικό ήταν ευγενέστατο...

"Οι θεωρητικές επιστήμες είναι πιο ενδεδειγμένες να λύσουν ένα πρόβλημα που είναι αφηρημένο και πολύπλοκο"

Από κι ως που ; Ποιος το λέει αυτό;

Είναι τόσο αφηρημένο και πολύπλοκο το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" που μπορείς να το λύσεις εσύ (και ο ανηψιός σου) και απλώς περιμένεις εμάς να σε φτάσουμε;

Πως μας τα λες έτσι βρε thinks!

Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε επί ίσοις όροις.

thinks είπε...

Οι πιλότοι της Ολυμπιακής ήταν από τους καλύτερους του κόσμου. Η TWA έφερνε τα 747 της για σέρβις στο Ελληνικό. Οι αεροσυνοδοί ήταν πάντα σωστές. Η εταιρία ήταν σοβαρή. Πέταξα αμέτρητες φορές από το 1972 μέχρι το 2000, και καμιά δεκαπενταριά φορές στο πιλοτήριο. Το τι έκανε την Ολυμπιακή, και που την κατάντησε, το Ελληνικό κωλοχανείο πρέπει να θεωρείται ξεχωριστά, ως ξεχωριστό θέμα, με το που ανέβαζαν την Ολυμπιακή οι πιλότοι της, οι τεχνικοί της και το προσωπικό της. Η αντιμετώπιση δύο διαφορετικών θεμάτων στα δύο διαφορετικά ταμπλό στα οποία ανήκουν είναι θέμα ηθικής και αρχής (αν όχι λογικής).

"Ποιος το λέει αυτό;"
Το λέω εγώ.
Αν έχεις πρόβλημα μ' αυτό, αντέκρουσε το με επιχειρήματα.
Επιχειρήματα είναι οικοδομήματα προτεινόμενων ενδείξεων οι οποίες βασίζονται σε αποδείξεις. Οι αποδείξεις δεν περιορίζονται στο τι αρέσει σ' εσένα αλλά περιλαμβάνουν αποδεκτά στοιχεία όλου του φάσματος του θέματος συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τα οποία δεν συμφωνείς αλλά δυστυχώς ισχύουν.

Τα λέω έτσι βρε CsLaNoNaS γιατί κάποιος πρέπει να τα πει.

Δεν μπορώ να συμφωνήσω ότι "διαφωνούμε επί ίσοις όροις" γιατί δεν διευκρίνισες του "όρους" τους οποίους εννοείς:
Βάθρο υπόστασης; (ναι)
Ηλικία; (όχι)
Πείρα; (όχι)
Γνώση του αντικειμένου; (όχι)
Εμφανή ικανότητα παραδοχής περισσοτέρων θέσεων από την προσωπικά ψυχοκαταναγκαστική; (όχι)
Εμφανή ικανότητα προσπάθειας προσέγγισης στην αντικειμενικότητα; (όχι)

Επί ποίων όρων εννοείς;

Ίσως να μην έπρεπε να δίνω σημασία και να προτείνω την γνώμη μου τόσο πολύλογα, και ίσως να το σταματήσω. Προφανώς, γενικά, αντιμετωπίζεις τα θέματα τα οποία διαλέγω να προσπαθήσω να συζητήσω μαζί σου από μια στενή οπτική βασισμένη όχι στην οδό που χαράζουν οι ενδείξεις αλλά φαντασιακά προκατασκευασμένη να συμφωνεί μ' αυτά που έχεις προσωπικά ανάγκη να πιστεύεις.

Τελικά πολύ πιο σφαιρική και ακριβής κριτική από τα κατεβατά που γράφω εγώ, ήταν η μία και μόνη φράση σχολιαστού προ δύο αναρτήσεων όπου σε περιέγραψε (μεταξύ σοβαρού και αστείου, επιφάνεια στο αστείο, έμφαση στο σοβαρό) σαν το διευθυντή της ορχήστρας κρατουμένων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκεντρώσεως. Αγόρι μου, θυμωμένος-μοναχικός-μισάνθρωπος με παρωπίδες δεν είναι τρόπος να ταξιδεύει κανείς στην ζωή. Εξιχνίασε τι δημιούργησε την στάση αυτή και στείλτην στους τέσσερεις ανέμους να αναπνεύσεις.

Η μέθοδος κατασκευής του αντίλογού σου είναι πανομοιότυπο της γελοίας νοοτροπίας του Ελληνικού κωλοχανείου της αυθαίρετης δικαιολογίας και του τσαμπουκά --επέμενα όμως (χρόνος παρελθόντας) γιατί πίστευα (και ακόμα ελπίζω) ότι με τα χρόνια μπορεί να βρεις έναν άλλο τρόπο αντιμετώπισης της συνύπαρξης, της ανθρωπιάς και του διαλόγου.

Επί ποίων όρων εννοείς;

CsLaKoNaS είπε...

Από όλα τα εξαιρετικά παράλογα που είπες κρατάω τους χαρακτηρισμούς

μοναχικός, μισάθνρωπος και με παρωπίδες...

Τι είναι αυτά που λες;