Τρίτη, Οκτωβρίου 2

Παρέμβαση

 Οι Αμερικανικές εκλογές πλησιάζουν και πρέπει να πάρω θέση. Πριν από αυτό όμως ένα σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί στα αμερικανικά ΜΜΕ. Έχουμε όπως ίσως να γνωρίζεις δύο βασικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το Fox News και το msNBC. Χρησιμοποιώ τον όρο "πρακτορεία" αντί για κανάλια γιατί αυτά τα δύο κανάλια παίζουν όλη μέρα ειδήσεις. Είναι και το CNN αλλά γενικά χέστηκαν οι αμερικανοί για το τι γίνεται στον έξω κόσμο.

 Τα δύο αυτά κανάλια δεν είναι απλώς ειδησεογραφικά. Είναι προπαγανδιστικά. Το μεν Fox News προπαγανδίζει τις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων ενώ το msNBC προπαγανδίζει τις θέσεις των Δημοκρατικών. Δεν έχω σκοπό να κάνω ανάλυση του κοινού που παρακολουθεί αυτά τα δύο κανάλια αν και θα είχε ενδιαφέρον. Το ρεζουμέ της ιστορίας είναι πως τόσο το ένα όσο και το άλλο έχουν το κοινό τους. Τα Target Group στα οποία απευθύνονται είναι καλώς ορισμένα και δεν επικαλύπτωνται. Αν εξαιρέσεις ότι το μόνο που κάνουν είναι να αλληλοξεκατινιάζονται για το τι λέει ο ένας από τη μία και το τι λέει ο άλλος από την άλλη, καθημερινά, κατά τα άλλα δεν πειράζει το ένα το άλλο, αφού η πίτα της τηλεθέασης είναι χωρισμένη.

Στον τομέα προπαγάνδα το Fox News κρατά τα πρωτεία. Οι δημοσιογράφοι λένε πολλά ψέμματα, το γνωρίζουν τόσο οι ίδιοι όσοι και οι προσκεκλημένοι όσο και οι τηλεθεατές - όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία γιατί τα χρώματα στο στούντιο είναι πολύ ζωηρά και το logo του καναλιού είναι 3D και στριφογυρίζει συνέχεια, όλοι οι άντρες φοράνε ακριβά κοστούμια και γραβάτες όλες οι γυναίκες είναι στην τρίχα ντυμένες λες και πάνε σε δεξίωση μετά, όλοι οδηγούν αμερικάνικα αμάξια (αυτό το υποψιάζεσαι) οπότε είναι πατριώτες και αυτό μόνο μετράει! Κατά τα άλλα, άρες μάρες κουκουνάρες!

Μην φανταστείς όμως πως και το msNBC πάει πίσω. Είναι απλώς διαφορετικό το στυλ δημοσιογραφίας γιατί απευθύνεται σε διαφορετικό target group. Τα επιχειρήματα είναι λίγο πιο καλοφτιαγμένα αλλά θα περίμενε κανένας σοβαρότερο δημοσιογραφικό επίπεδο. Δε μπορεί 5 μέρες να ασχολούμαστε με το τι είπε ο Ρόμνει για το 47% των δικαιούχων επιδομάτων ή το τι είπε ο Ράιαν για το 30% που δεν πιστεύει στο αμερικανικό όνειρο. ΕΛΕΟΣ 5 μέρες τα ίδια ! Πολύ ξεκατίνιασμα γενικά και είναι κρίμα γιατί πολύ την πάω την η Maddow...είναι αντράκι (με την καλή έννοια!) αλλά κάθεται και ξεκατινιάζεται σα γυναικούλα....

Λοιπόν στα σοβαρά. 

Ομπάμα 2008-2012: Τι είπε ότι θα κάνει και τι έκανε;

 1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

α. Έδωσε φορολογικά κίνητρα σε όσες εταιρείες κράτησαν ή δημιούργησαν δουλειές εντός της χώρας. Όμως ο σχετικός νόμος που φορολογούσε όσες εταιρείες έκαναν επενδύσεις εκτώς ΗΠΑ δεν πέρασε από τη Γερουσία .

β. Κατάφερε να δώσει, μικρά όμως, φορολογικά κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις σε νέες τεχνολογίες.

γ. Κατάφερε να μειώσει τους φόρους στο 95% των μικρομεσαίων νοικοκυριών.

2. ΕΝΕΡΓΕΙΑ
α.  Δεν κατάφερε ανεξαρτητοποιήσει τις ΗΠΑ από τα πετρέλαια της μέσης ανατολής σε ορίζοντια 10ετίας.

β. Κατάφερε να ελέγξει τα αποθέματα φυσικού αερίου και να επενδύσει σε τεχνολογία καθαρής ενέργειας. Ειδικά στον τομέα των υβριδικών αμερικανικών αυτοκινήτων τα οποία όμως παραμένουν ασύμφορα. Οριακά επίσης κατάφερε να αυξήσει τις θέσεις εργασίας σε εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

3. ΠΑΙΔΕΙΑ
α. Έκανε πράξη την προεκλογική δέσμευση για δημόσιες επενδύσεις δισεκατομυρίων δολλαρίων σε προγράμματα προσχολική εκπαίδευση.

β. Έκανε πράξη τη δέσμευση για προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών και αύξηση των αποδοχών τους.

γ. Έκανε πράξη τη δέσμευση για όσους νέους υπηρετούν στο στρατό, το κράτος να τους επιδοτεί μέρος των διδάκτρων, τα οποία όμως δίδακτρα συνεχίζουν να αυξάνουν.

4. ΥΓΕΙΑ

α. Το πρόγραμμα για την υγεία που κατάφερε να περάσει είναι πανάκριβο μεν αλλά αν όλα πάνε καλά και δεν καταρεύσει μέχρι το 2016 το 92% των ηλικιωμένων θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

β. Το πρόγραμμα για την υγεία ΔΕΝ μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. (Όχι που θα τις μείωνε! Έδω μας έχει γαμίσει ο πληθωρισμός με τόσες παροχές...!!)

γ. Κατάφερε να επιβάλει στις ασφαλιστικές εταιρείες την άρση του αποκλεισμού ανθρώπων που είναι ήδη άρρωστοι.

5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

α. Σύμφωνα με νομοσχέδιο της προεδρίας οι εργάτες θα μπορούσαν να έχουν πληρωμένη άδεια ασθενείας μέχρι και 7 μέρες το χρόνο για τους ίδιους ή μέλη της οικογένειάς τους. Το νομοσχέδιο δεν πέρασε από το Κογκρέσο.

β. Δεν κατάφερε να μειώσει το φόρο κοινωνικής πρόνοιας.
γ. Δεν κατάφερε να θεσμοθετήσει πλήρως κάποιας μορφής ενιαίο μισθολόγιο για τάξεις εργαζομένων.

δ. Δεν μείωσε τα ποσοστά κακοδιαχείρησης στις κρατικές δαπάνες.

6. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
α. Υποσχέθηκε και έληξε τον πόλεμο στο Ιράκ και ολοκλήρωσε τις επιχερήσεις στο Αφγανιστάν χωρίς να έχει πλήρως αποχωρήσει ακόμα.
β.  Κατάφερε να αναδιογρανώσει το στράτευμα.

γ. Δεν κατάφερε να αντιμετοπίσει,σε διπλωματικό επίπεδο, την απειλή του Ιράν και τη γενικότερη επιθετική πολιτική της Ρωσίας σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια .

δ. Πέτυχε διπλωματική νίκη με τη Ρωσια στη συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού το 2010 ενώ σύσφιξε τις σχέσεις με χώρες στον αγώνα ενάντια στην παγκόσμια πείνα και τις κλιματικές αλλαγές.


Κρίνοντας από τα παραπάνω δεδομένα της πρώτης τετραετίας Ομπάμα,
το παρόν ιστολόγιο παίρνει θέση για τις Αμερικανικές εκλογές:




6 σχόλια:

thinks είπε...

Δεν βλέπω (ευτυχώς) σοβαρή πιθανότητα να εκλεγεί ο Ρόμνι (τον οποίο έζησα σαν Κυβερνήτη μου στην Μασαχουσέτη) –η εκλογή του κατά την γνώμη μου θα ήταν καταστροφική για τις ΗΠΑ και τον κόσμο –αλλά εφ’ όσον είμαι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Δημοκρατικών, και θα ψηφίσω από εδώ, για να έχει μια ακόμα ψήφο το δημοκρατικό κόμμα, τι άλλο θα περίμενε κανείς να πω. Ψηφίζω δημοκρατικό κόμμα μετά από συλλογισμό δεκαετιών γιατί πιστεύω σε αυτό και διαφωνώ με τους Ρεπουμπλικάνους στο τι χρειάζεται ο κόσμος σήμερα, από πλευράς οικονομικλης πολιτικής, και διεθνούς πολιτικής, αλλά ιδιαίτερα σε αυτές τις εκλογές φοβάμαι ότι ο Ρόμνι είναι μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο ακόμα και από το τι ήταν ο Πινόκιο (W. Μπους).

Θα ήταν ενδιαφέρον για τους αναγνώστες σου να κατανοήσουν το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα που λειτουργεί από πολιτειακό επίπεδο σε ομοσπονδιακό, από κογκρέσα, γερουσίες, μέχρι ελέκτορες του προέδρου. Αμφιβάλω αν πολλοί έξω από τις ΗΠΑ κατανοούν έστω και τα στοιχειώδη της δομής και της διαδικασίας... (ιδίως σε χώρες μονολιθικές που βασίζονται σε προσωπολατρία...).

Τι εννοείς «χέστηκαν οι αμερικανοί για το τι γίνεται στον έξω κόσμο»; Ποιόν "έξω κόσμο";

CsLaKoNaS είπε...


@thinks

Τι εννοείς «χέστηκαν οι αμερικανοί για το τι γίνεται στον έξω κόσμο»; Ποιόν "έξω κόσμο";

Σωστό! Ζουν στον πλανήτη Αμερική και καλά κάνουν ώρες-ώρες. (ώρες-ώρες όμως!)

Στην πολιτική σου τοποθέτηση θα απαντήσω:

The bad news is that it looks as though Obama is going to win.

The good news is that it looks as though Romney is going to lose.

thinks είπε...

Well, I'm only voting for Obama 'cause I can't vote for Clinton again. Either Clinton would be fine... But I did vote for Ted Kennedy 3 times. That felt good!

CsLaKoNaS είπε...

"I can't vote for Clinton again"

Thank God for the American Constitution who does NOT allow, political dinosaurs, whatsoever !

Αλεξιάννα είπε...

Πολύ κατατοπιστική ανάρτηση! Για κάποιον σαν εμένα, που ζω στην Ελλάδα, δεν ενημερώνομαι ιδιαίτερως για τα της Αμερικής και συνήθιζα να κρίνω τον Ομπάμα μόνο από την εξωτερική του πολιτική λέγοντας συχνά πως ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας, μου έδωσες αρκετά στοιχεία.
Απλά νομίζω ότι ο Ομπάμα τελικά υπήρξε κατώτερος των περιστάσεων και δεν όρθωσε ανάστημα σε μια επόχή κρίσης που είχε ανάγκη από ηγέτες με τσαγανο. Βέβαια, το τι θα μπορούσε να κάνει, είναι μια μεγάλη ιστορία, η οποία ομολογουμένως δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο ελαφρά τη καρδία.
Άσχετο, με το Γκουαντάναμο τι έκανε;;

CsLaKoNaS είπε...


Kαλώς ήρθες Αλεξιάννα (τι ωραίο όνομα
!)

Το αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης είναι πολύ διαφορετικό από το ευρωπαϊκό και δη το ελληνικό. Ο Πρόεδρος εδώ, αν και Πλανητάρχης για τους εκτός ΗΠΑ, δεν έχει τόσες εξουσίες όσες έχει για παράδειγμα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, για την Ελλάδα. Πολλά από τα νομοσχέδιά του δεν πέρασαν από το Κογκρέσο (= Βουλή + Γερουσία) και έτσι βασικοί άξονες της πολιτικής του δεν κατάφεραν να εφαρμοστούν.

Για παράδειγμα το σύστημα υγείας που πήγε να εφαρμόσει το πέρασε δια πυρός και σιδήρου από τις δύο βουλές και αυτό του στοίχησε τις ενδιάμεσες εκλογές όπου έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή. Οι Αμερικάνοι δεν θεωρούν ότι πρέπει όλοι μαζί να πληρώνουν για την υγεία τους και προτιμούν να έχουν περίπου 32 εκατ. ανασφάλιστους. Θεωρούν πως η πρόσβαση στην υγεία είναι προσωπικό θέμα του καθενός που ωφείλει να βρει δουλειά και να πληρώνει μόνος του τα ασφάλιστρα. Μεγάλη ιστορία.

Συνεπώς μπορεί να πεις κανείς πως όρθοσε ανάστημα όσο μπορούσε και όσο τον άφησαν. Τώρα τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφήρμοσε είναι σχετικά ενθαρρυντικά αλλά πανάκριβα. Αν συνεχιστούν αυτοί οι ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης οι ΗΠΑ θα βρεθούν και πάλι σε μεγάλη κρίση.

Τέλος το Γκουαντάναμο δεν κατάφερε να το κλείσει. Και εδώ επειδή πάλι συνάντησε τεράστια αντίσταση από το Κογκρέσο. Να έχεις υπ' όψιν σου πως μεγάλη μερίδα των πολιτών δε θεωρεί το Γκουαντάναμο ντροπή για τις ΗΠΑ.