Τετάρτη, Αυγούστου 1

Βερολίνο 1936

Πρέπει να παραδεχτείς ότι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ήταν γελοία. Οι Άγγλοι βρήκαν έναν πολύ ακριβό τρόπο να υπενθυμίσουν στον υπόλοιπο Κόσμο, γιατί τους αντιπαθούμε.

Πάμε λοιπόν σε άλλους ολυμπιακούς αγώνες.

Διαβάζοντας έναν άρθρο σχετικά με τους αγώνες του Βερολίνου το 1936, ένιωσα ιδιαίτερα "υπερήφανος" για την κίνηση της αποστολής μας να χαιρετίσει τον καγκελάριο με τέτοια θερμότητα, την οποία και δεν εγνώριζα.



Ενδιαφέρον έχει πια άλλα έθνη ΔΕΝ το έπραξαν αυτό (υποστολή σημαίας και ναζιστικός χαιρετισμός). Ανάμεσα σε αυτά και το Αμερικανικό.

Η τότε αμερικανική προπαγάνδα έσπευσε να τονίσει πως μόνον οι Αμερικάνοι δεν υπέστυλαν τη σημαία τους μπροστά στο Χίτλερ.


Κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από το πρώτο βίντεο. Συμβολική αντίσταση φαίνεται πως επέδειξαν μεταξύ άλλων οι Άγγλοι, οι Ινδοί (ή πακιστανοί ή κάτι τέτοιο - δεν μπόρεσα να κατλάβω) και οι Ιάπωνες.

Η αλήθεια είναι όμως πως μόνον οι Αμερικάνοι φαίνεται να μη χαιρετάνε προς το μέρος των επισήμων (έβγαλαν απλώς τα καπέλα τους).

Επίσης να μην ξεχνάμε και το "χουνέρι" του Τζέσε Όουενς στον Χίτλερ:

9 σχόλια:

mahler76 είπε...

οι Άγγλοι απλά ξεβράκωσαν αυτά τα γραφικά περί ολυμπιακού ιδεώδους και έκαναν μια έναρξη αντάξια των ολυμπιακών που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αθλητική Γιουροβίζιον και μάλιστα με ντόπα κάργα.

thinks είπε...

Είδες τεντωμένα χέρια η πρώτη αντιπροσωπία κράτους που παρέλασε; πρέπει να ήταν η αυγή της Χρυσής Αυγής! Πάντως, μια που οι Ολυμπιακοί αγώνες του 1936 στο Βερολίνο ήταν η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή που έγινε στον πλανήτη, και μια που τα κύματα της τηλεόρασης ξαπλώνονται στο διάστημα με την ταχύτητα του φωτός, ας μην ξεχνάμε ότι η παρουσία του ανθρώπου στον πλανήτη έχει ανακοινωθεί στο διάστημα σε ακτίνα 76 ετών φωτός, και ο πρέσβεις μας στον Γαλαξία και πιο πέρα είναι ο Αδόλφος Χίτλερ.

kariatida62 είπε...

Εχω ακούσει πως ο Σπύρος Λούης που παρήλασε ως σημαιοφόρος... πιέστηκε να χαιρετήσει ναζιστικά αλλά εκείνος αντιστάθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή.
Στην συνέχεια έπρεπε να πάει να αποδόσει τιμές. Ολοι τον συμβούλευαν να μην επαναλάβει την αποκοτιά του γιατί κινδύνευε αλλά ο Λούης ακάθεκτος πήγε και μ'όλη την απλοικότητά του έτεινε το χέρι, του πρόσφερε ένα κλαδί ελιάς και κάτι άρχιζε να του λέει. Τότε όλοι είδαν τον Χίτλερ να χάνει την βλοσυρότητά του και να του ανταποδίδει τον χαιρετισμό.
Ολοι οι λοιποί (οι της Ελληνικής επιτροπής)αναρωτιόντουσαν τι του έλεγε καθώς τον χαιρετούσε και τον ρωτούσαν με περιέργεια αργότερα.
Τότε εκείνος απάντησε με αφέλεια...τι θέλατε να του έλεγα ρε παιδιά: Toυ είπα "Γειά σου κυρ-Χίτλερ μου, τι κάνεις? Στο σπίτι όλοι καλά?" :))

CsLaKoNaS είπε...

@mahler76

Εννοείς δηλαδή πως οι Άγγλοι ανέλαβαν να διοργανώσουν μία Ολυμπιάδα απλά για να την μποϊκοτάρουν;

Το θέμα της ντόπας δεν είναι καινούριο.

CsLaKoNaS είπε...

@thinks

Χαχαχαχαχα

CsLaKoNaS είπε...

@kariatida62

Την έχω διαβάσει κι εγώ αυτήν την ιστορία. Πράγματι στο φιλμ ο Σπύρος Λούης δε φαίνεται να χαιρετά, κυρίως γιατί κρατάει ένα κλαδί ελιάς. Ο διάλογος με τον Χίτλερ ακόμα και αν είναι αληθινός δε σημαίνει ότι ο Λούης θέλησε να τον υποτιμήσει. Μπορούμε ίσως να το χρεώσουμε στην αφέλεια και την αμάθεια του Λούη σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκούς τρόπους.

kariatida62 είπε...

Μα για την απλοικότητά του μίλησα κι'εγώ...που πολλοί την παρερμηνευσαν σε φιλοναζιστική τάση.
----
Τώρα θα γίνονται οι Ολυμπιακοί της Ανατολίας...χαχαχα! Ετσι ερμηνεύονται και τα ξαφνικά σύγχρονα"περι επιστροφής στην πατρίδα τους το Λονδίνο του Ζακ Ρογκ!
Για μένα...βέβαια αγώνες με μπόλικη τούρκικη βαρβαρότητα τους αξίζουν, έτσι όπως κατάντησαν τους Ολυμπιακούς!

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Ωραία ανάρτηση.
Ήθελα να προσθέσω όμως πως ήταν κι ένας Έλληνας που δε χαιρέτησε ναζιστικά. Ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης, φυστανελοφόρος μπροστά-μπροστά πλάι στο σημαιοφόρο της ελληνικής ομάδας. Λίγο μετά επεβλήθη και στην Ελλάδα φασιστική δικτατορία (μα δε γνωρίζω αν ο Λούης το πλήρωσε).
Το video υπάρχει στο youtube.
――Καλό σαββατοκύριακο!

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

―― * Στη βιασύνη μου δεν είδα πως ήδη αναφέρθηκε στα σχόλια. Οπότε.. επαυξάνω.