Τετάρτη, Μαΐου 16

(λίγο πριν) Το τέλος της Λογικής

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που παρατηρώ στο διαδυκτιακό δημόσιο διάλογο είναι το ίδιο το επίπεδο διαλόγου.

Πιο θλιβερό και από τη δημοσιονομική μας κατάσταση.

Πάρε παράδειγμα τα άρθρα του Δ. Καμπουράκη "Συριζαίοι σοβαρευτείτε" , και του Ν. Δήμου "Η Ελλάδα σήμερα θυμίζει τη Μ. Παπαγιαννίδου"  ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ. Παρατήρησε όμως τα σχόλια που τα συνοδεύουν: στη χειρότερη ένας οχετός αισχρολογίας και στην καλύτερη δίκη προθέσεων και ειρωνίες.

Και αυτό είναι παντού....Σε κάθε ανάρτηση τα σχόλια είναι αυτά. Όποιος τολμήσει να ξεστομίσει ένα επιχείρημα υπέρ η κατά είναι αυτόματα στην καλύτερη των περιπτώσεω βαλτός ή έχει ίδιον όφελος να πει αυτά που λέει (όφελος σχετικά με τι; )

Δεν τον ενδιαφέρουν τον κόσμο τα επιχειρήματα. Δεν τον αφορά η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών στη βάση επιχειρημάτων. Δεν ασχολείται με την ορθολογική προσέγγιση του προβλήματος. Δε μιλάμε για να ακούσουμε αλλά για να ακουστούμε...δηλαδή φωνάζουμε ...και όσο φωνάζουμε τόσο δεν ακουγόμαστε και μας σκεπάζει το χάος. 

Ίσως δεν τους συμφέρει να σκεφτούν λογικά....κερδίζει η ομάδα τους και είναι σε φάση "σήκωσέ το ...τιμημένο..."
Ίσως δεν έμαθαν να σκέφτονται έτσι....σκέφτηκε ο Μάρξ και ο Λένιν για λογαριασμό τους...
Ίσως γιατί απλά δεν έχουν κανένα κίνητρο να το κάνουν....αύριο θα τους διορίσει η κυβερνώσα Αριστερά.

Σε κάθε περίπτωση δείχνουμε πόσο δεν ανήκουμε στην Ευρώπη.

Έτσι θα βυθιστούμε στη δραχμή...εν μέσω κραυγών, δίκης προθέσεων και "erga omnes" επιχειρημάτων: Εσύ είσαι ο προδότης , εσύ είσαι ο κακός, εσύ είσαι ο έτσι, ο αλλιώς, ο αλλιώτικος - ό,τι και να πεις έχεις άδικο, ό,τι και να πεις το έχεις προμελετήσει στα μέτρα και συμφέροντά σου...ό,τι και να πεις είσαι λάθος άρα εγώ είμαι σωστός...

Η Ελλάδα πέθανε και το μόνο που μας αφορά είναι πως θα "πλασαριστούμε" στην κοινωνία της επόμενης ημέρας....Όλοι μας....πολίτες και κόμματα. Η επόμενη ημέρα δε θα έχει ούτε ευρώ ούτε ΕΕ, αλλά αυτό μας είναι αδιάφορο. Θέλουμε τη θέση στο Δημόσιο και θα την έχουμε...Αυτό μετράει...αυτό μετρούσε άλλωστε από την πρώτη μέρα που γίναμε κράτος, έτσι δεν είναι; Να κλέβουμε ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί απ' τα παιδιά μας...

Αδιάφορο είναι για μενα το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών...ό,τι ήταν να δω από αυτή τη χώρα το είδα στις τελευταίες εκλογές. Αδιάφορη είναι και για μενα αυτή η χώρα, με πολίτες όπως τους απο πάνω που δε μπορούν να δουν πόσο θλιβερό και αρρωστημένο τρόπο σκέψης έχουν ( έχουν;).

Ας φωνάξουν κι άλλο λοιπόν...ας βρίσουν ακόμα πιο χυδαία...έτσι τους έμαθαν οι γονείς τους...αυτή είναι η παιδεία τους με ή χωρίς ευρώ....

Δε χρειαζόμαστε ούτε Αρχές ουτε Αξίες...μία θέση στο Δημόσιο, ένα αυθαίρετο στα καμμένα και ένα ζορμπά δε γκρίκ για να γουστάρουμε....Αυτό είμαστε και καμαρώνουμε...Αυτήν την παιδεία θα δώσουμε και στα παιδιά μας, αφού τους κλέψουμε (κι άλλο) το μέλλον τους.

12 σχόλια:

polyvios είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Το επίπεδο διαλόγου είναι χαμηλό, και όχι μόνο online. Βασικά, δεν γίνεται καθόλου διάλογος συνήθως, μόνο λεκτικές συγκρούσεις.

Το κακό είναι ότι κι εκεί υπάρχει εντροπία: ακόμα κι αν όλοι οι υπόλοιποι ξέρουν να συνδιαλέγονται, αρκεί ένα troll να είναι παρών για να σκοτώσει τη συζήτηση. :-)

Georgina είπε...

Με θλίψη θα συμφωνήσω μαζί σου. Δε συζητάμε, προβάλουμε το εγώ μας και διαφωνούμε για να διαφωνήσουμε, για να φανεί ποιος διαφωνεί καλύτερα.
Κούραση. Μόνο αυτό και απελπισία νιώθω συχνά και στις διαπροσωπικές μου σχέσεις και στο ιντερνετικό τοπίο και στα όσα παρακολουθώ σε δημόσιο διάλογο.
Δεν είμαι διαφορετική, κάθε άλλο, θαυμάζω όμως ακόμα και αυτό με λυτρώνει.
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παράγουμε όσο μπορούμε ομορφιά. Και να την αναγνωρίζουμε όπου τη βρίσκουμε. Να την κοινωνήσουμε και σε άλλους. Ομορφιά σε όλα τα επίπεδα. Μην την γυρεύουμε από τους άλλους, ας τη φτιάξουμε αν μπορούμε ή ας την προβάλουμε όπου τη βρούμε. Γιατί όσο κι αν μας ιντριγκάρει η ασχήμια, μόνο η ομορφιά θα μας σώσει.

MelidonisM είπε...

Όμως και τα δύο άρθρα που αναφέρεις
δεν είναι απαύγασμα λογικής,
αλλά τηλεοπτικά και ρητορικά.

Διάβασε από Ροΐδη

Δεν ήταν ώρα για θέατρο και για δειλία

http://roides.wordpress.com/2012/05/16/16may12/

με 57 ως τώρα σχόλια
όπως του Λασκαράτου

Δεν πιστεύω στη διαχωριστική γραμμή των μνημονίων που βάζει Τσίπρα, Καμμένο, Μιχαλολιάκο, Καρατζαφέρη στην ίδια όχθη.

Στο βαθμό που το μνημόνιο ζητά χτύπημα της διαφθοράς, σύλληψη φοροδιαφυγής κλπ το υποστηρίζω, στο βαθμό που τα βάζει με τους πιο αδύνατους το καταδικάζω.

MelidonisM είπε...

+ Το τελευταίο άρθρο του Βαρουφάκη

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=15079

Την περασμένη Κυριακή, η παράταξη του Μνημονίου ηττήθηκε κατά κράτος. Την Δευτέρα που ακολούθησε άρχισε να προδιαγράφεται μια δεύτερη ήττα: η ήττα της Αντι-μνημονιακής παράταξης

kariatida62 είπε...

Πάντως δεν είναι και τυχαία τα πρόσωπα που κατηγορούνται ως προδότες!
Εχουν μια οικογενειακή παράδοση...
http://kariatida62.blogspot.com/2012/05/blog-post_17.html#more
Καλημέρα Λακωνάκο

CsLaKoNaS είπε...

Συμπατριώτη Πολύβιε, είτε το πιστεύεις είτε όχι, μόλις πρόσφατα έμαθα τον όρο troll χαχαχαχα

Κοίτα αν είναι ένα δύο trolls στην κουβέντα μπορούν και απομονώνονται. Αλλά συνήθως ο κανόνας είναι να λέει ο καθένας τη βλακεία του πίσω από το ανώδυνο της ανωνυμίας.

Κάποτε είχαμε τους επαναστάτες του καναπέ, τώρα έχουμε τους επαναστάτες του πληκτρολογίου. Κοινό χαρακτηριστικό τους η έλλειψη σκέψης και ο πληθωρισμός συναισθημάτων.

CsLaKoNaS είπε...

Πάντως συμφωνώ μαζί σου πως και η κανονική κουβέντα έχει τα ίδια θλιβερά χαρακτηριστικά.

CsLaKoNaS είπε...

Μελιδώνη ,έταιρε συμπατριώτη:

"Όμως και τα δύο άρθρα που αναφέρεις, δεν είναι απαύγασμα λογικής"

Φυσικά και δεν είναι. Δεν τα υπερασπίζομαι, γι αυτό και τόνισα να μη διαβαστούν!

Το ότι μιλάει κάποιος με επιχειρήματα δε σημαίνει πως έχει και δίκιο!

Κατά τα άλλα το Μνημόνιο είναι ευλογία για τον τόπο ΜΟΝΟΝ στο βαθμό που περιέχει μεταρρυθμίσεις η οποίες έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια και δεν έγιναν.

Η λιτότητα που φέρει είναι μεγάλη κουβέντα. Καταλαβαίνω και τους μεν και τους δε - είναι δύσκολο ζήτημα. Μην έχεις όμως καμία αυταπάτη. Η επιστροφή στη δραχμή θα φέρει ντε φάκτο λιτότητα μέσω υποτίμησης. Θα έχεις ένα μάτσο δεκαχίλιαρα και θα μπορείς να αγοράσεις ένα αυγό - κι αυτό μισό!

CsLaKoNaS είπε...

Βρε καλώς την κάρυ!

Νομίζω πως ο Παπακωνσταντίνου δεν εξελέγει βουλευτής! Θα έρθω να στα πω από κοντά.

CsLaKoNaS είπε...

Γεια σου Georgina,

Δε συζητάμε για να αντίπαραβάλουμε την αλήθεια των επιχειρημάτων μας αλλά τη ματαιότητα του εγωισμού μας. Δε μας νοιάζει να κερδίζει η αλήθεια αλλά εμείς.

Η Αλήθεια της Ομορφιάς ή η Ομορφιά της Αλήθειας;

Όταν είναι και τα δύο με κεφαλαία γράμματα τότε είναι ισοδύναμα!

Δυστυχώς όπως λες τη γυρεύουμε από τους άλλους. Έχουμε πάψει να σκεφτόμαστε!

Απλά αναπαράγουμε συναισθήματα και ψυχονευρώσεις!

Περσέας είπε...

βασικά ο διάλογος που γίνεται εδώ γίνεται για την επιβολη,ή όπως ακριβώς είπες για να ακούγονται.Νομίζεις ότι μπορούν να κάνουν διάλογο άνθρωποι που την κριτική και την αντίθετη γνώμη ,και ειδικά αν τους πλήττει την αυθεντία,πράγμα αναπόφευκτο στο δημόσιο λόγο,την βλέπουν σαν κάτι το επικίνδυνο αφού μπορεί να εκτεθεί η κενότητά τους?
Αυτό σε συνδυασμό με το ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει καθόλου συλλογικά αλλά αποκλειστικά ατομικά αιτήματα(λέγε με δημόσιο)μόνο με τον εαυτό τους δέχονται να μιλάνε....
πολύ ωραία νοοτροπία...αν η ελλάδα είχε έναν κάτοικο

CsLaKoNaS είπε...

Περσέα,

Ναι αλλά καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι δεν τραβάει έτσι το πράγμα. Δε μπορούμε να διαχειριστούμε μία τέτοια κρίση, με αυτό το επίπεδο (αν)ωριμότητας!

Μετά μας φταίει η (μαντάμ) Μέρκελ και το Μνημόνιο.