Σάββατο, Οκτωβρίου 29

Remember to...

Να θυμηθώ να μοιραστώ μαζί σου τις παρακάτω σκέψεις:

1. Στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ Καπιταλισμό. Ζούμε μία σοβιετική κατάρρευση, σε ατυχή (μη γραμμικό) συνδιασμό με την κρίση στην παγκόσμια οικονομία και μας έχει πάρει ο διάολος.

2. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε από τη Μεταπολίτευση και μετά, Αστική τάξη. Η ανάπτυξη της Τάξης αυτής πάγωσε επί Χούντας, συμπιέστικε επί Καραμανλή και αποψιλώθηκε επί Ανδρέα. Τα τζάκια που βλέπεις σήμερα, αν δεν είναι εφοπλιστικά, έχουν προκύψει από επιχειρήσεις επιδοτούμενες με κρατικό χρήμα (βλ. μεγαλοεκδότες, μεγαλοεργολάβοι, εθνικοί προμηθευτές κλπ).

3. Ο Γλέζος δεν είναι ήρωας επειδή κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. Ο Γλέζος έγινε ήρωας, την στιγμή που αμετάκλητα αποφάσισε να το επιχειρήσει. Έχει τεράστια διαφορά αυτό και ελπίζω κάποτε να το καταλάβεις.

4. Ζωή να έχει ο Μίκης, τα 90 του χρόνια θα τα γιορτάσουμε πάλι με κρατικό χρήμα όπως τα 80 και τα 70; Τη βουλευτική αποζημίωση μαζί με τους υπόλοιπους πρώην βουλευτές τη διεκδικεί ακόμα;

5. Από το "Καραμανλής ή Τανξ", στο "Ο Λαός δεν ξεχνά τη σημαίνει Δεξιά", στο "Μεσοπρόθεσμο ή Χρεωκοπία", στο "Πολυνομοσχέδιο ή Αργεντινή", το πολιτικό κατεστημένο ανέκαθεν απειλούσε και εκβίαζε για να διατηρήσει, πρωτίστως τη δική του ύπαρξη. Ο μόνος τρόπος να το νικήσεις είναι να του αφαιρέσεις τη δυνατότητα να διαχειρίζεται χρήμα.

6. Όσο βέβαια ο Φιλελευθερισμός προελαύνει, σπάει κατεστημένες συντεχνίες, ο Λαϊκισμός θα αμύνεται περί την πάρτη του. Το μόνο που ξέρει να κάνει, άλλωστε. Το πολιτικό σύστημα φορολογεί τον αέρα για να διατηρήσει τους κομματικούς του στρατούς, ενώ έπρεπε να τους απολύσει. (Να είμαστε δίκαιοι: Αν απέλυε θα κατεβαίνανε οι αγανακτισμένοι όχι με μούτζες και με αυγά στις παρελάσεις....αλλά με δίκανα.)

7. Την πιο σοβαρή στάση από τα κόμματα της Αριστεράς την έχει κρατήσει το ΚΚΕ, άσχετα από τις γενικές του θέσεις.

8. Είπα ΚΚΕ και θυμήθηκα...Οι παπάδες χαλαρά στο απυρόβλητο/αφορολόγητο. Όχι θα κάτσουν να σκάσουν!

9. Είπα παπάδες και θυμήθηκα...Θα καταθέσω αίτημα για προεραιτική εγγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες! Αμέ....!!!! Θυμάσαι πόσο μας είχε απασχολήσει αυτό; Μπορείς να διανοηθείς με τι μαλακίες θέματα ασχολούμασταν όλα αυτά τα χρόνια;

10. Νήφε και μέμνησο απιστείν (Επίχαρμος).

Να είσαι καλά !

20 σχόλια:

α Κενταύρου είπε...

H ειρωνεία της ιστορίας ,το επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα να προστατεύει την αστική δημοκρατία!!!!!Αυτή τη σάπια αστική δημοκρατία που με τα όπλα ήθελε να την καταλύσει πριν 60 χρόνια.
Δεν μοιάζει για ΛΟΓΙΚΗ ΑΤΑΞΙΑ???

kariatida62 είπε...

Μου φαίνεται ότι έχουμε μπερδέψει λίγο την θέση της "προστασίας" του ΚΚΕ a-Kentavrou.
TO ΠΑΜΕ προσπάθησε να προστατέψει την διαμαρτυρία το λαού(ήμουν κάτω και ένιωθα, πίστεψέ με, πολύ ασφαλής ανάμεσά τους) και απο την άλλη απέτρεψαν το ανεξέλεγκτο μπάχαλο που θα μπορούσε να γίνει...να δεις κάποιος τι μου είπε κάποτε...η χειρότερη κυβέρνηση είναι καλύτερη απο μία ανύπαρκτη αρχή!(βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις δεν συμφωνώ με αυτό)
Λακωνα θα ήθελα σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις τι ακριβώς εννοείς στην Νο 3 σκέψη σου! Μία προσπάθεια κατανόησης της είναι να την ερμηνεύσω ως εξής: H κίνηση του Σάντου και του Γλέζου έγινε γιατί είχαν μια πολιτική ιδεολογία. Aν εννοείς το παραπάνω νομίζω ότι δεν πρέπει να το δούμε κάτω απο αυτή την σκοπιά. Ήσαν παιδιά 17-18 χρονών και το μόνο που είχαν στο μυαλό τους ήταν η βάρβαρη κατοχή της πατρίδας τους απο τους Ναζήδες! Η ελευθερία της πατρίδας τους! Ήταν μια αυθόρμητη συμβολική πράξη που έδωσε μεγάλο κουράγιο σ'όλους τους Έλληνες και η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, εκείνες τις μαύρες μέρες της τρόμου και της υποταγής όλης της Ευρώπης!
Καλημέρα!

α Κενταύρου είπε...

Kάρυ να ανησυχούμε όταν εξωθεσμικοί παράγοντες όπως κόμματα,εκκλησία κλπ αναλαμβάνουν αυτόκλητα την προστασία του λαού.
Σε πια πολιτισμένη χώρα ένα κόμμα μια συνδικαλιστική ομάδα αναλαμβάνει τη προστασία του λαού.
Και στο παρελθόν οι παρακρατικοί, ο Γκοτζαμάνης και λοιποί είχαν αναλάβει το ρόλο να μας προστατέψουν από το κομμουνισμό και καταλήξαμε στη δολοφονία του Λαμπράκη.

kariatida62 είπε...

Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να μου πεις βρε Κένταυρε. Θεωρείς ότι το ΠΑΜΕ περιφρουρώντας την διαμαρτυρία του λαού συγκαταλέγεται στους Κοτζαμάνηδες?
Ακριβώς αυτό περιφρούρουσε προχτές...να μην έχουμε άλλους Λαμπράκηδες!

Προσπαθείστε λίγο έξω απο εμφύλιους διχασμούς να δείτε τις λογικές και ψύχραιμες κινήσεις απ'όποιο κόμμα κι'αν προέρχεται και να τις επικροτείτε...

CsLaKoNaS είπε...

@α Κενταύρου

Το ΚΚΕ έχει αρκετές φορές προστατέψει την αστική δημοκρατία με πολλούς τρόπους. Έχει άλλωστε πολλά να χάσει αν ανατραπεί το καθεστώς.

Μην έχεις αυταπάτες πως οι σημερινοί εκπρόσωποί του έχουν ουδεμία σχέση με αυτούς πριν από 60 χρόνια.

Παρ' όλα αυτά, δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στα γεγονότα στο Σύνταγμα. Όλες οι θέσεις του κόμματος είναι ιδιαίτερα προσεκτικά διατυπωμένες και προϋποθέτουν άλλο συσχετισμό δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ για να υλοποιηθούν. Όσο δεν υπάρχουν αυτοί οι συσχετισμοί, οι ίδιοι δηλώνουν πως η πολιτική που προτείνεται θα είναι καταστροφική.

Κατά τη γνώμη μου φυσικά είναι γελοίο να πιστεύει κανείς πως η πολιτική μπορεί να εξαρτάται από συσχετισμούς αλλά αυτά τα έχουμε ξαναπει.

CsLaKoNaS είπε...

kariatida62

Δε διαφωνώ με όσα λες για το Σάντα. Το αντίθετο μάλιστα, ηρωισμός για μένα είναι ακριβώς αυτό: η απόπειρα του να κάνεις το καθήκον σου για την πατρίδα.

Το ίδιο ήρωας λοιπόν με τον Γλέζο και το Σάντα είναι ο πιλότος που θα ανέβει στο F16 για να υπερασπιστεί τα εθνικά όρια (άσχετα του τι θεωρώ γι αυτό το μπάχαλο με ις παραβιάσεις, προσωπικά εγώ).

Τίποτα λοιπόν το ηρωικό δεν υπάρχει στο ότι ο Γλέζος/Σάντας κατάφεραν να το πετύχουν ή επέζησαν της απόπειράς τους. Ήρωες έγιναν τη στιγμή που αποφάσισαν αμετάκλητα να το πραγματοποιήσουν χωρίς να σκέφτονται τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα λοιπόν (επιτυχία/επιβίωση) ήταν εντελώς τυχαία.

Θέλω λοιπόν να καταλήξω στο εξής: Όταν σκεφτόμαστε τις όποιες δηλώσεις/απόψεις του Γλέζου ώς θέσεις του ανθρώπου που κατέβασε τη σημαία των Ναζί από την Ακρόπολη να συμπεράνουμε πως είναι το ίδιο τυχαίες όσο το γεγονός ότι επέζησε για να τις κάνει.

Προσωπικά δεν πιστεύω πως ο άνθρωπος αυτός έχει καταφέρει να διαχειριστεί το ύψος του αδραγανθήματος που διέπραξε.

kariatida62 είπε...

Δεν διαφωνώ επι της ουσίας του σκεπτικού σου.
Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί εμμέσως πλην σαφώς επιτίθεσαι στον Γλέζο?
Προσπαθησε μήπως με κάποια δήλωσή του να εξαργυρώσει την αντιστασιακή του δράση(η οποία δεν περιορίστηκε μόνο στο κατέβασμα της σημαίας?)
Τον Παπούλια άκουσα να επικαλείται την αντιστασιακή του δράση που έκανε για την ελευθερία της πατρίδας απο την Ναζιστική κατοχή. Την έκανε μάλιστα απο τα 11 χρόνια του!!!(Γεννηθείς το 1929) Κάνε την αφαίρεση και θα δεις πως το 1940 ήταν 11 ετών και το 1943-44 15 ετών!
Βέβαια γνωρίζω πολύ καλά πως αρκετοί έφηβοι αναγκάστηκαν τότε να φύγουν στα βουνά προκειμένου να επιβιώσουν απο την πεινα. Και ξέρεις η Ήπειρος την εποχή της κατοχής πραγματικά υπέφερε.
Τώρα λένε πως παρασημοφορήθηκε ως ο μικρότερος παρτιζάνος! Δεν ξέρω πώς μπλέχτηκε με τους παρτιζάνους, εμείς πάντως τους αντιστασιακούς του λέγαμε αντάρτες! Αλλά όπως και νάχει το θέμα, το αυτονόητο, το καθήκον προς την πατρίδα δεν μπορεί να εξαργυρώνεται...με κανένα παράσημο παρά με την στάση σου απέναντι σ'αυτήν!

CsLaKoNaS είπε...

Το ξέσπασμα του Προέδρου ήταν μάλλον ανθρώπινο. Μην το παίρνεις τις μετρητοίς. Αυτά που έγιναν πάντως στην παρέλαση ήταν προσβολή όχι τόσο προς τον Παπούλια (που πράγματι είναι λίγος για τις περιστάσεις) αλλά προς τον θεσμό του Προέδρου.

Δεν επιτίθεμαι στο Γλέζο, αλλά στη λογική που τον συνοδεύει και στον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία τον βλέπει.

Ανεξάρτητα από αυτά που έγιναν στην παρέλαση, μια ζωή αυτός ο άνθρωπος ό,τι και να έλεγε ό,τι και να έκανε, θεωρούνταν αυτός που κατέβασε τη σημαία.

Κορυφαίο περιστατικό ήταν τα έκτροπα στο άγαλμα του Άγνωστου στρατιώτη που θεώρησαν ορισμένοι πως επειδή ήταν αυτός που ήταν, είχε το δικαίωμα να σπάσει τη γραμμή των ΜΑΤ και να περάσει.

Ο Γλέζος είναι από τους πολύ λίγους που έχουν στο έπακρο εξαργυρώσει την αντιασιακή τους δράση, σε δόξα και αναγνώριση. Ο Σάντας ήταν πολύ πιο σεμνός!

Ο πραγματικός ήρωας είναι αυτός που κάνει το καθήκον του και μετά αποσύρεται σπίτι του, π.χ. Παναγούλης αλλά και τόσοι άλλοι που έφαγαν το ξύλο της αρκούδας και που ποτέ δε θα τους μάθουμε.

kariatida62 είπε...

Μα πώς την εξαργύρωσε δεν σε καταλαβαίνω.
Ο ένας ασχολήθηκε με την πολιτική και φυσικό επόμενο ήταν να είναι πάντα στο προσκήνιο, ενώ ο άλλος όχι.
Δηλαδή να του καταλογίσουμε και την ενασχόλησή του με την πολτική ως εξαργύρωση?

Όσο για τον θεσμό του Προέδρου σ'αυτόν απευθύνονταν ο κόσμος! Στον ανώτατο άρχοντα της χώρας που βλέπει να ξεπουλιέται η χώρα και να χάνεται η εθνική κυριαρχία με μνημόνια ενώ εκείνος κάθεται απαθής στον θρόνο του!
Για τον άνθρωπο Κ.Παπούλια, λίγο μας ενδιαφέρει πώς αντιμετωπίζει την ιστορία μιας και προέρχεται κι'αυτός απο τον κομματικό χώρο του κυβερνώντος κόμματος.
Πώς τα βλέπεις έτσι βρε Λάκωνα, πώς τα βλέπεις έτσι!

CsLaKoNaS είπε...

kariatida62

Συμφωνούμε πως κανείς πολίτης αυτής της χώρας δεν είναι υπεράνω του νόμου, ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες που προσέφερε.

Τι το εξαιρετικό έχει προσφέρει αυτός ο άνθρωπος από όποια θέση και αν έχει βρεθεί; Μήπως οι θέσεις που έχει βρεθεί αποτελούν μόνο αποτέλεσμα της εκμετάλευσης αυτού του γεγονότος; Είμαι ο μόνος που βλέπει υπερεκμετάλλευση, υπερπροβολή ενός τυχαίου γεγονότος (όπως η επιτυχία μίας ηρωϊκής απόπειρας);

Είναι η διαρκής μου αγωνία για το ποιους ανρθώπους επιλέγουμε να τοποθετούμε σε υψηλές θέσεις στην κοινωνία και τη συνείδησή μας. Τα κριτήρια μας απεδείχθησαν λάθος και αυτά μας έφεραν σε αυτό το σημείο.

Ο θεσμός του Προέδρου δεν εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο να οδηγήσει σε εκτροπή μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Το τι πιστεύει ο καθένας μας για τη νομιμότητα της κυβέρνησης αυτής είναι άλλο θέμα.

Μην ξεχνάς όμως πως οι άνθρωποι αυτοί επιτέθηκαν στον Πρόεδρο γιατί υπέγραψε τη μείωση του μισθού τους. Λες και είναι θέμα του Προέδρου ή μίας κυβέρνησης η οικονομική μας κατάρρευση.

Nik είπε...

Η ανάπτυξη της Τάξης αυτής πάγωσε επί Χούντας,

?


παγωσε και τους μπορζουαδες η χουντα;

kariatida62 είπε...

Δεν ξεχνώ πως ο κ. Παπούλιας ως υπουργός εξωτερικών το 1997 υπέγραψε ένα άλλο "μνημόνιο" με τον Γκιλμαζ, που τα τρία μίλια της Τουρκίας τάκανε 6 καταργώντας στην ουσία την συνθήκη της Λωζανης!
Για να μην ξεχνάμε την ιστορία του καθενός και τα έργα του μέσω των υπογραφών τους!
Και η δική μου αγωνία λοιπόν είναι για το ποιούς ΄τόσα χρόνια ψηφίζαμε και τους κάνουμε και Προέδρους της Ελληνικής Δημοκρατίας!

kariatida62 είπε...

Να σε πληροφορήσω ακόμα εκεί μακρυά που είσαι πως έρχονται καινούργια μέτρα, που θα περικόψουν μισθούς και συντάξεις κατά 40% ακόμα!

Ξέχασα να σου πω,πως μου ήρθε και ο λογαριασμός της ΔΕΗ. 650€
Τα 450 είναι η έκτακτη εισφορά.

Οταν θα επιστρέψεις κάποια στιγμή στην πατρίδα θα βρεις αξιολύπητους πολίτες στο προτεκτεράτο που θα λέγεται Ελλάδα.
Αυτό για να καταλάβεις επιτέλους γιατί φωνάζει ο Ελληνικός Λαός!

CsLaKoNaS είπε...

@Νικ

Δεν είπα αυτό. Τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που το εννοείς.

Το "πάγωμα" το στηρίζω στα οικονομικά μεγέθη που προηγήθηκαν σε σύγκριση με αυτά επί Χούντας.

CsLaKoNaS είπε...

@Kariatida62

Δεν γνωρίζω τις λεπτομέριες της συμφωνίας που αναφέρεις. Η ιστορία πάντως με τα ναυτικά μίλια και τα χωρικά ύδατα είναι πολύ μεγάλη. Ασ την κατά μέρος.

CsLaKoNaS είπε...

Επαναλαμβάνω,

πληρώνεις 450ευρώ έκτακτη εισφορά για έναν απλό λόγο: Γιατί το κράτος αποφάσισε να μην απολύσει κόσμο και να μην πουλήσει (ακόμα) δημόσια περιουσία.

Το χειρότερο είναι πως αν δεν πληρωθούν τα άδικα αυτά μέτρα, τα επόμενα θα είναι χειρότερα.

Πρέπει όμως να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Τα δανεικά λεφτά τελείωσαν! Ή μειώνονται μισθοί ή έρχονται απολύσεις και ξεπούλημα περιουσίας ή και τα δύο.

Το πως φτάσαμε εδώ είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που θα κρατήσει χρόνια.

Για τώρα όμως, μη νομίσεις πως θα έρθει μία κυβέρνηση που θα αυξήσει μισθούς και συντάξεις. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Αυτό είναι μία απάντηση στο ότι το πολιτικό κατεστημένο που τώρα κυβερνάει μας έφερε εδώ και δε μπορεί αυτό το κατεστημένο να αποτελέσει μέρος της λύσης. Πιστεύω πως καμία άλλη ηγεσία δε θα μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση με λιγότερο αίμα, χωρίς να λέω πως τούτοι εδώ τα πήγαν καλά.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Εκτός του ότι είσαι εκτός Ελληνικής πραγματικότητας είσαι και εκτός Ελληνικής ιστορίας...
Στόχω πει και παλιά - έχει ψυχολογικό υπόβαθρο το πρόβλημά σου.

CsLaKoNaS είπε...

Αστεροηδή σε αυτό το blog απαντάω σε όλα τα σχόλια όσο επιθετικά και αν είναι.

Στο σχόλιό σου όμως δε μπορώ να απαντήσω γιατί δε με βοηθά στα 2/3 του. Το ότι είμαι εκτός ελληνικής πραγματικότητας το ξέρω (ευτυχώς για μένα).

Η ιστορίκη ημιμάθεια αλλά και τα ψυχολογικά μου προβλήματα όμως δε μου τα εξηγείς καθόλου.

Περιμένω λοιπόν αν θέλεις να προσφέρεις κάτι στην κουβέντα μας περισσότερο από προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Κάτι ακόμα:

Δε θα σου υποδείξω εγώ κανόνες συμπεριφοράς. Όταν κάποιος όμως (εγώ εν προκειμένω) αφιερώνει τόσο χρόνο στο να διαβάσει την εισαγωγή του νέου σου φωτογραφικού βιβλίου και είναι ο μόνος που σου άφησε συγχαρητήριο σχόλιο και δεν απαντάς...είναι λυπηρό.

Ως εκ τούτου θεωρώ μέχρι νεωτέρας τον εαυτό μου, ανιστόρητο, εκτός ελληνικής πραγματικότητας, ψυχολογικά διαταρραγμένο, αλλά και ανεπιθύμητο στο blog σου.

Ephemeron είπε...

"Μπορείς να διανοηθείς με τι μαλακίες θέματα ασχολούμασταν όλα αυτά τα χρόνια;"

Και βεβαια μπορω... η λιστα ειναι ατελειωτη...

CsLaKoNaS είπε...

Αχ βρε Εφήμερε... :(