Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα κράτη, έτσι και με τους ανθρώπους στην Αμερική, ο καθένας έχει την προσωπική πιστοληπτική του ικανότητα. Τη δυνατότητα δηλαδή να δανείζεται από πιστωτικά ιδρύματα. Αυτή η δυνατότητα είναι ένα score, το περίφημο credit score: Ένας αριθμός από το 300 μέχρι το 850. Αυτός ο αριθμός είναι ενδεικτικός του ρίσκου που παίρνει κάποιο πιστωτικό ίδρυμα όταν δανείζει φυσικά πρόσωπα. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο άρα τόσο μεγαλύτερα τα επιτόκια δανεισμού.
Αυτός ο αριθμός διαμορφώνεται σιγά-σιγά καθώς εξελίσεται η οικονομική σου δραστηριότητα. Στις ΗΠΑ τρεις εταιρείες συλλέγουν στοιχεία, βάσει του ΑΦΜ σου, και διαμορφώνουν το προσωπικό σου score. Ιδιαίτερα δε όταν αποκτήσεις πιστωτική κάρτα και αρχίσεις να χτίζεις ένα πιστωληπτικό προφίλ.
Όσο γνωρίζει κανείς το πως, για ποιο σκοπό και κυρίως με τίνος τα κεφάλαια δουλεύουν οι οίκοι αυτοί, άλλο τόσο γνωρίζει κανείς και για τους υπόλοιπους οίκους, όπως Moody's , S&P κλπ κλπ.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο καλοπροαίρετος αναγνώστης δε μπορεί παρά να αναγνωρίσει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι οίκοι αυτοί στην πραγματική οικονομία των ΗΠΑ. Πρόσεξε ! Αυτοί οι οίκοι δεν αξιολογούν εταιρείες, αλλά ανθρώπους. Έχουν την πλέον στενή σχέση πιστωτικού τομέα-πραγματικής οικονομίας.
Το εγχειρίδιο του καλού πολίτη κατά τους οίκους αυτούς συνοψίζεται σε δύο προτάσεις.
1. Να πληρώνεις έγκαιρα τα χρέη σου!
2. Να μη χρησιμοποιείς όλο το πιστωτικό σου όριο!
Τηρώντας, κατ' αρχήν αυτούς, τους δύο κανόνες το πιστωτικό σου σκορ θα ανεβαίνει αργά και σταθερά. Τι άλλο όμως μπορείς να κάνεις για να σου ανέβει πιο γρήγορα;
"Τίποτα", θα σου απαντήσουν οι οίκοι! Και θα έχουν δίκιο, αφού λίγη ανάλυση σε αυτούς τους δύο κανόνες αρκεί για να κατάλαβει κανείς γιατί κατέρρευσε η οικονομία των ΗΠΑ.
Κανόνας πρώτος: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σημαίνουν πτώχευση! Κανένας πρόβλημα: Αναπροσαρμόζουμε την οφειλή μόνο σε ποσοστό αυτής! Μου χρωστάς π.χ. 2000 δολλάρια; Πλήρωσε τώρα τα 20 και τα υπόλοιπα τον άλλο μήνα (με τόκο). Ετσι θα βγάλει ο πιστωτής κέρδος από τον τόκο και επιπλέον εσύ δε θα κυρηχθείς κακοπληρωτής!
Κανόνας δεύτερος: Χρησιμοποιείς όλο σου το πιστωτικό όριο = δεν έχεις να πληρώσεις! Κανένα πρόβλημα: Θα σου αυξήσω το πιστωτικό όριο έτσι ώστε να φαίνεται ότι χρησιμοποιείς λιγότερο ποσοστό αυτού. Έτσι ο πιστωτής βγάζει χρήμα από τους τόκους του χρήματος που σου δίνει κ εσύ νομίζεις πως πληρώνεις λιγότερους τόκους αφού το score σου δε μειώνεται.
Αποτέλεσμα;
Ο φίλος μου ο Θάνος που χρωστάει +$25,000 σε τράπεζες και δάνεια έχει ένα απεριόριστο πιστωτικό όριο. Μπαίνει στις τράπεζες και μόνο τσιμπούκια που δεν του κάνουν οι διευθυντές από τους τόκους που έχει πληρώσει.
Ο κινέζος συνάδελφος στο γραφείο, μπορεί να μην έχει στον ήλιο μοίρα, και πάνω από $1000 στην τράπεζα, αλλά έχει 11 πιστωτικές κάρτες με συνολικό όριο $20,000.
Εγώ που, αδίκως κυρήχθηκα ληξιπρόθεσμος για μία οφειλή μόλις 250 δολλαρίων, την οποία ούτε έκανα, ούτε έμαθα ποτέ γιατί, έφταναν τα ειδοποιητήρια στην παλιά μου διεύθυνση, για το ένα cent που θα δανεισθώ, θα πληρώσω 2. Κι ας μην έχω καθυστερήσει ούτε μέρα κάποιο λογαριασμό....
Διότι μωρό μου φιλελεύθερο, δεν ξέρω αν το πρόσεξες αλλά, το credit score ουδεμία σχέση έχει με τα χρήματα που έχεις στην τράπεζα. Ας είχα και το μισό Maryland ιδιοκτησία...Χέστηκαν!
Να γιατί λοιπόν κατέρρευσε η Αμερική. Γιατί σε αυτή τη χώρα πλέον δεν έχει καμία σημασία αν είσαι πλούσιος ή φτωχός, αν χρωστάς πολλά ή λίγα. Στον χρηματοπιστωτικό κόσμο σημασία έχει:
Α. πόσα χρήματα θέλουν να σε δανείσουν
Β. ποια η δυνατότητά σου να εξυπηρετείς το χρέος σου
Τίποτα άλλο δεν έχει αξία.
Το πραγματικό χρέος, το χρέος της πραγματικής οικονομίας, είναι μία μικρή φούσκα που επιπόλαια υποτίμησες και αποφάσισες να την "ξεφορτωθείς" πληρώνοντας τους τόκους σου ευλαβικά κάθε μήνα (δηλαδή να γίνεις ένας υπάκουος σκλάβος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που στις ΗΠΑ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πραγματικής οικονομίας).
Πότε όμως αυτός ο καλούλης όγκος στιβάχθηκε με άλλους όγκους, έγινε παράγωγο και πωλήθηκε ως κέρδος, κόλλησε με άλλους καλούληδες όγκους, πολτοποίηθηκε από ένα hedge funds, έκανε 18 φορές το γύρω της γης, έβγαλε 40000% κέρδος και σου χτύπησε την πόρτα του σπιτιού σου ως μεταστατικό μελάνωμα 3ου βαθμού...ένας Reagan το ξέρει
Συνεπώς...
Κάνε μια ευχή
32 σχόλια:
Κατ' αρχάς Λάκωνα (1)
πρέπει να σου επισημάνω ότι τώρα τελευταία μου φαίνεται ότι διέρχεσαι κρίση "αντι-φιλελευθερισμού"
Θα μπορούσα να σου πω ότι "Τσιπρίζεις" ιδιόμορφα με κάποιες δόσεις από Κανέλλη, Παπαρήγα, ANTARSYA, αλλά, λέω, άσε μην τον εκνευρίζω περισσότερο του δέοντος.
(Πάντως κάποιο στοιχείο αλα "Υοu Pay Your Crisis" έχει, νομίζω, παρεισφρύσει στην "σοσιαλίζουσα" λογική σου.)
Οπωσδήποτε, όμως, θα σε κατηγορήσω για "neo-Greek reasoning" γιατί φαίνεται ότι τα Ελληνικά γονίδια δεν χάνονται, αλλά μόνον προσωρινά επικαλύπτονται, ακόμα κι όταν βρεθείς να διδάσκεις Μαθηματικά, σε Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο.
To Credit Score όπως και οι Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης είναι τα μεγάλα πιστωτικά "αναχώματα" που διαθέτει το Φιλελεύθερο Οικονομικό Σύστημα για να ελέγξει και να συγκρατήσει ένα μέλος της Κοινωνίας (άτομο ή εταιρία ή κράτος) που δεν διαθέτει, "γονιδιακά", πιστοληπτική συνειδητότητα (credit consciousness).
Για δες εδώ: http://www.scienceblog.com/community/older/2003/G/20034988.html
πως ακόμη και συνειδητοποιημένοι φοιτητές εμφανίζουν προβληματική συμπεριφορά.
Λοιπόν Λάκωνα (2)
Όταν οι Ιρανοί και Σαουδάραβες μουσουλμάνοι βρεθούν για πρώτη φορά σε Δυτικές Κοινωνίες, εκλαμβάνουν το ντύσιμο και την εν γένει συμπεριφορά των γυναικών ως πρόδηλη διατυμπάνιση του μηνύματος "εδώ γαμάνε".
Το ίδιο συμβαίνει και με το παιδί που πρωτοβλέπει ζαχαροπλαστεία. Θεωρεί ότι όλα τα γλυκά στις προθήκες είναι "ελεύθερης χρήσης" από κάθε περαστικό και επομένως μπορεί να τα δοκιμάσει όλα.
Όταν λοιπόν "οικονομικά ανώριμοι" πολίτες, εταιρείες κράτη, βλέπουν την απέραντη δανειακή προσφορά που διαφημίζεται πανταχόθεν και ποικιλοτρόπως μέσα στην Δυτική Κοινωνία, εκλαμβάνουν αυτή την καταιγιστική διαφημιστική πρόκληση σαν "εξαναγκαστική" συμμετοχή.
Οπότε ποιό άλλο τρόπο έχει το Φιλελεύθερο Οικονομικό Σύστημα να ελέγξει και να συγκρατήσει αυτή την "οικονομική ορμή" παρά με τους Οίκους Αξιολόγησης ????????
Ρισκάρεις, φίλε, δανειακά??? Ωραία. Αλλά θα πληρώσεις το τίμημα!
Είναι ακριβώς σαν να βλέπεις γυναίκες με μίνι φούστες και με εξώβυζα φορέματα, να σου χαμογελούν πονηρά, και εσύ να απλώσεις χέρι να "πιάσεις πράμα".
Βέβαια, πάντα υπάρχουν και τα "ατυχήματα". Όπως αυτό που περιγράφεις. Να αλλάξεις σπίτι και να έρχονται οι οφειλές στην παλιά διεύθυνση.
Παρενθετικά, πρόπερσι άλλαξα κατοικία μετακομίζοντας σε καινούργια. Το τι τράβηξα να ενημερώσω υπηρεσίες, εφορίες, τράπεζες, οργανισμούς, για την νέα μου διεύθυνση δεν λέγεται. Μα να ενημερώνω την Εθνική Τράπεζα για την αλλαγή, αλλά η Εθνοκάρτα να μην ενημερώνεται. Να πηγαίνω και σε αυτή να κάνω νέα αίτηση, να έρχεται για δύο μήνες στην νέα διεύθυνση και να επιστρέφει στην παλιά, τον επόμενο μήνα!!!
Ένα ολόκληρο χρόνο έτρεχα για τις ενημερώσεις περιμένοντας σε ατέλειωτες ουρές, να με στέλνουν από ταμείο σε ταμείο και από όροφο σε όροφο μέχρι να βρεθεί ο αρμόδιος που να λάβει την αίτηση. Και εκεί που επιτέλους να λες ξέμπλεξα να βλέπεις πάλι τον λογαριασμό στην παλιά διεύθυνση.
Άντε, πάλι, στον υπάλληλο να τον παρακαλάς να περάσει στο computer την αίτησή σου και αυτός να λέει "αύριο που θα έχω λάσκα" και να το ξεχνάει (ακριβέστερα να αδιαφορεί).
Επιστρέφοντας στο θέμα (3)
Και επειδή, λοιπόν, έπεσες στην λακούβα της μη-εξόφλησης (έστω χωρίς δική σου υπαιτιότητα) αμφισβητείς όλο το οικοδόμημα???
Κατ' αρχάς να σου πω την αποψή μου.
Αν και ποτέ δεν δανείστηκα οτιδήποτε (οι κάρτες μου πάντα εξοφλητικές) αναγνωρίζω ότι η δανειοδότηση είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης των Καπιταλιστικών Κοινωνιών. Αλλιώς πως γίνουν οι επενδύσεις?? Βλέπω την ευκαιρία. Δεν έχω λεφτά πρόχειρα. Δανείζομαι. Πετυχαίνω τον στόχο. Αποπληρώνω το δάνειο και μου μένει και κέρδος.
Αποτυχαίνω στην πρόβλεψη. Χάνω. Καταστρέφομαι. Τι να γίνει ένα ρίσκο είναι η ζωή.
------------------
Αυτό που δεν κατάλαβες είναι ότι δεν κατέρρευσε η Αμερική, μόνο. "Καταρρέουν" οικονομικά (συρρικνώνονται ακριβέστερα) όλα τα κράτη καθώς βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο της διέλευσης της εξουσίας από τα κράτη στα Διεθνή Funds, τα οποία θα κυβερνούν τον Κόσμο μελλοντικά.
Τέλος
"Κανόνας πρώτος:
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σημαίνουν πτώχευση! Κανένας πρόβλημα: Αναπροσαρμόζουμε την οφειλή μόνο σε ποσοστό αυτής! Μου χρωστάς π.χ. 2000 δολλάρια; Πλήρωσε τώρα τα 20 και τα υπόλοιπα τον άλλο μήνα (με τόκο). Έτσι ο πιστωτής θα βγάλει κέρδος από τον τόκο και επιπλέον εσύ δεν θα κηρυχθείς κακοπληρωτής!
Κανόνας δεύτερος:
Χρησιμοποιείς όλο σου το πιστωτικό όριο = δεν έχεις να πληρώσεις! Κανένα πρόβλημα: Θα σου αυξήσω το πιστωτικό όριο έτσι ώστε να φαίνεται ότι χρησιμοποιείς λιγότερο ποσοστό αυτού. Έτσι ο πιστωτής βγάζει χρήμα από τους τόκους του χρήματος που σου δίνει κ εσύ νομίζεις πως πληρώνεις λιγότερους τόκους αφού το score σου δε μειώνεται."
Οι κανόνες που αναφέρεις, και πολύ σωστά διακρίνεις τον τρόπο που κερδίζει ο δανειοδότης, νομίζω ότι είναι κυριολεκτικά το απαύγασμα της "καπιταλιστικής διακαιοσύνης".
Τι το κακό βλέπεις σε αυτά??
Οι δανειοδότες κερδίζουν από τους κακούς δανειολήπτες. Απόλυτα σωστό. Το κακό θα ήταν να τους βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι.
Πρόεδρε (1)
Οι κατηγορίες σου είναι βαριές και ξέρεις πολύ καλά πως δεν ευσταθούν :))
Το ζήτημα που αναφέρω δεν έχει σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και τα προβλήματα που αντιμετοπίζετε εκεί.
Η πιστοληπτική συνειδητότητα είναι άλλο πράγμα και άλλο η αδυναμία που νιώθω να αποδείξω ότι δεν είμαι κακοπληρωτής απέναντι σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες που καθορίζουν το οικονομικό μου προφίλ όχι με βάση τα χρήματα που έχω στην τράπεζα αλλά με βάση "παράνομες ληξιπρόθεσμες οφειλές" ή με βάση πόσοι πιστωτές έχουν "δει" το ιστορικό μου.
Θα επανέλθω σε αυτό στην τελευταία μου ανάρτηση.
Λάκωνα (5)
Αλλά δεν μπορώ να αφήσω έτσι αυτήν την κορώνα που θα ζήλευαν Παπανδρέου, Τσίπρας Κανέλη Σαμαράς Καρτζαφέρης, και κάθε "αγανακτισμένος" πολίτης και πολιτικός.
"δηλαδή να γίνεις ένας "υπάκουος σκλάβος" των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που στις ΗΠΑ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πραγματικής οικονομίας"
Έτσι λοιπόν? Ανυπακοή! Να μην γίνεις υπάκουος σκλάβος των Οίκων!!! Να σου φέρω καμιά σκηνή από τους Αγανακτισμένους στο Σύνταγμα να τσαντιρώσεις μπρος στον Λευκό Οίκο????
χα..χα..
(σε πειράζω μην το πάρεις επί πόνου)
Πρόεδρε (2)
Είναι πολύ σωστή η ανάλυσή σου εδώ. Όμως εγώ ως πολίτης απαιτώ δικαιοσύνη στην πρόσβαση σε δανεικό χρήμα για κατανάλωση. Προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο το να υπάρχει τέτοιο είδος χρήματος σε τόσο μεγάλη έκταση αλλά δεν είμαι εγώ που φτιάχνω τους κανόνες.
Δε μπορεί όμως ο μεγαλοοφειλέτης να έχει καλύτερο προφιλ από μένα επειδή απλά πληρώνει μεγαλύτερο τόκο από μένα.
Γράφεις:
"δεν είμαι κακοπληρωτής απέναντι σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες που καθορίζουν το οικονομικό μου προφίλ όχι με βάση τα χρήματα που έχω στην τράπεζα αλλά με βάση "παράνομες ληξιπρόθεσμες οφειλές"."
Στο είπα. Ήταν προσωπικό "ατύχημα". Δεν αναιρεί την συνολική "οικονομική λογική"
Πρόεδρε (3)
Εξαιρετικά σωστός! Αυτός ακριβώς είναι ο μοχλός ανάπτυξης της καπιταλιστικής κοινωνίας και είναι ένας εξαιρετικός μοχλός!
Είναι πολύ σωστό να επιδοτούνται οι ιδέες και να ρισκάρει κανείς πιστεύοντας πως θα πετύχει, γνωρίζοντας όμως πως η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι.
Αυτή ήταν και η ιδέα της Wall Street που οδήγησε σε άνευ προηγούμενου ανάπτυξη τις ΗΠΑ. Για δες που κατάντησε τώρα με όλο αυτό το deregulation τις τελευταίες δεκαετίες.
Να ρε Λάκωνα το λάθος της Συλλογιστικής σου
"Δεν μπορεί όμως ο μεγαλοοφειλέτης να έχει καλύτερο προφιλ από μένα επειδή απλά πληρώνει μεγαλύτερο τόκο από μένα."
Ναι έτσι είναι το σωστό. Πληρώνει περισσότερους τόκους για να έχει "καθαρότερο προφίλ"
Ή δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς ή σκέφτεσαι λάθος.
Πρόεδρε (4)
Γράφεις:
"
Οι κανόνες που αναφέρεις, και πολύ σωστά διακρίνεις τον τρόπο που κερδίζει ο δανειοδότης, νομίζω ότι είναι κυριολεκτικά το απαύγασμα της "καπιταλιστικής διακαιοσύνης".
"
Φυσικά και όχι. Οι αρχές του καπιταλισμού ουδεμία σχέση έχουν με το credit. Στον καπιταλισμό πρώτα δουλεύουμε και μετά απολαμβάνουμε τους καρπούς του κόπου μας. Το credit είναι το ακριβώς αντίθετο.
"
Οι δανειοδότες κερδίζουν από τους κακούς δανειολήπτες. Απόλυτα σωστό. Το κακό θα ήταν να τους βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι."
"
Οι δανειοδότες θέλουν τα λεφτά τους, πρόεδρε, και γι αυτά μόνο νοιάζονται. Αυτό φυσικά και δεν είναι κακό. Θέλουν έναν κακοπληρωτή που να μπορεί να πληρώνει μόνο τόκους και ίσως και λίγο κεφάλαιο. Αλλά να πληρώνει!
Στη δική μου περίπτωση είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς τι συνέβη.
Φυσικά και θα μου δώσουν πίστωση αν ζητήσω!! Αλλά θα μου τη δώσουν με πολύ μεγάλο τόκο, γνωρίζοντας ότι θα τον πληρώσω και με το παραπάνω αφού δεν είμαι κακοπληρωτής. Είμαι απλά ένα εξαιρετικό επενδυτικό προϊόν. Φυσικά με το δάνειο και την καταβολή των δώσεών μου το score μου θα εκτοξευθεί. Αλλά αυτό πλέον αφορά μελλοντικά δάνεια και τόκους.
""
"Δεν μπορεί όμως ο μεγαλοοφειλέτης να έχει καλύτερο προφιλ από μένα επειδή απλά πληρώνει μεγαλύτερο τόκο από μένα."
Ναι έτσι είναι το σωστό. Πληρώνει περισσότερους τόκους για να έχει "καθαρότερο προφίλ"
""
Το σωστό θα ήταν να πληρώνει περισσότερους τόκους για να έχει ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΦΙΛ με εμένα!
Ωχ αμάν, κι εσύ αμερική μεριά? Το credit score ακουστά το έχω, αλλά φοβάμαι να το τσεκάρω!
Ρε Λάκωνα
Το είχε σήμερα και η Ελευθεροτυπία.
Συνεδρίασε την Παρασκευή 8/7/2011 το IMF και η "Γαλλίδα σκύλα" Christiane Lagrande έβγαλε στο τραπέζι ότι ο Δήμος Μενιδίου είχε πάρει κρυφό δάνειο και έτσι δεν μπορούσε να δοθεί η δόση.
Τον λόγο πήρε ο Βραζιλιάνος αντιπρόσωπος οκτώ χωρών της Νότιας Αμερικής και κατηγόρησε την ΕΕ ότι ανέχεται την Ελλάδα το "βαρέλι χωρίς πάτο" και απείλησε μάλιστα ότι η Βραζιλία θα την κάνει από το ταμείο γιατί δεν ανέχεται να πετάει τζάμπα λεφτά.!!:!
Βγήκε και ο Ινδός αντιπρόσωπος (ναι ο Ινδός) και αναρωτήθηκε τι σόι κράτος είναι τέλος πάντων αυτή η Ελλάδα!!!
Τελικά μέσα στο γενικό γέλωτα και τα πειράγματα των πάντων στον Έλληνα εκπρόσωπο δόθηκε παράταση στην συνεδρίαση, η κυβέρνηση έψαξε τον δήμαρχο που έλειπε σε κάτι γάμους, το πήγε όπως όπως στο δημαρχείο, έγιναν τα σχετικά έγγραφα, καλύφθηκε το παράνομο χρέος και έληξε το θέμα μέσα στην γενική θυμηδία των συνέδρων!!!!!
Δες εδώ:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63211167
Το μαθημα μου το εμαθα καλα.
Χρεωνω τις καρτες μονο αν ξερω οτι θα εχω χρηματα για να τις ξεπληρωσω, και πληρωνω παντα την ωρα που πρεπει να πληρωσω.
Αν οχι μονο δεν εχω, αλλα απο πανω βλεπω οτι ουτε στο μελλον θα εχω αρκετα χρηματα για να ξεπληρωσω τις καρτες με σχετικη ευκολια και οσο το δυνατον πιο γρηγορα, τοτε οι καρτες μενουν στο πορτοφολι και δεν χρεωνω τιποτα...
Αποτελεσμα; 2 καρτες με συνολικο οριο $ 25.000, και 800 credit score...
Δεν εχω καμια απολυτως ορεξη να χρεωνω τις καρτες μου για να πηδαω καθε Σαββατοκυριακο στο αεροπλανο και να πηγαινω στο Σαν Φραντσισκο για ξεσαλωμα...
Στην Ελλαδα ομως φαινεται οτι ο κοσμος εμαθε αλλιως τα τελευταια χρονια, και αρκετοι θελουν να ξεσαλωνουν με δανεια μεν, αλλα να τα ξεπληρωσει καποιος αλλος δε...
Βρε Λάκωνα
Αυτά εδώ τα έμαθες?
"Η εμπλοκή του Α. Παπανδρέου σε fund που προτείνει CDS και της Ελλάδας είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Δευτέρα.
Ερωτηματικά προκαλεί η συμμετοχή του Ανδρέα (Αντρίκου) Παπανδρέου, αδελφού του πρωθυπουργού, ως υψηλόβαθμου στελέχους στρατηγικού σχεδιασμού, στη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων (ύψους 8 δισ.) Unigestion, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», που αναφέρει ότι η ίδια εταιρεία προτείνει CDS, δηλαδή συμβόλαια ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας κρατών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, σε ενημερωτικό της δελτίο προς τους επενδυτές τον Νοέμβριο του 2010. "
Τι έχεις να πεις??
...yep, we love listening to CDs....
Cs τί νέα απ' την πατρίδα;
θα πείσει ο κομμουνιστής
τους πατριώτες να σώσουν το Us?
Μελιδόνη
χα..χα..
έβαλες το link για την πληρωμένη απάντηση Παπανδρέου.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Αντρίκος Παπανδρέου είχε συνεργασία με εταιρεία διαχείρησης CDS όπως είναι η Unigestion.
Τώρα, αν η Unigestion αυζητούσε μαζί του για θέματα "πράσινης αειφόρου ανάπτυξης" και δεν έπαιρνε πληροφορίες για πράξεις Ελληνικής Κυβέρνησης που θα επηρέαζαν την Παγκόσμια Αστάθεια (δηλ. CDS, spreads και euro), ο καθένας νομίζω μπορεί να βγάλει τα συμπέρασματά του.
"Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι"????
Ο Μελιδόνης έστειλε λινκ
Το λινκ στο τέλος παραπέμπει σε μπουζούκια
άρα
Ο Μελιδόνης μας έστειλε στα μπουζούκια.
Και ο Λάκωνας εξαφανίσθηκε... Τον παρέσυρε στην πτώση το credit score του???
Πάντως πέρα από την πλάκα: Το δάνειο είναι υποτέλεια. Οποιοσδήποτε και αν είναι ο δανειοδότης και οποιοσδήποτε και αν είναι ο δανειολήπτης. Όποιος λοιπόν επιλέγει να δανειστεί, πρέπει να γνωρίζει τους κανόνες, να τους αποδέχεται και να τους τηρεί. Αλλιώς πολύ απλά δε δανείζεται.
Ion
αν είναι συκοφαντία ή
κατηγορία σύντομα
θα ορμήσει εισαγγελέας ..
Και ο δεξιοβάζελος κολεγιόπαις
ΤΤ Αγγελος Φιλιππιδης είχε πληροφόρηση από Αλογομούρη;
και τί έγινε που μαθεύτηκε;
Βρε Μελιδόνη
Τι να αποδειχτεί?
Ο Αντρίκος θα αθωωθεί πανηγυρικά. Απαγορεύεται να συνεργάζεσαι ή να μετέχεις σε εταιρείες CDS? Προφανώς όχι.
Μπορεί να αποδειχθεί ότι ο Αντρίκος έδινε πληροφορίες για μέλλουσες δηλώσεις του πρωθυπουργού αδελφού του στην Unigestion???
Εννοείται πως όχι. Τέτοια δεν καταγράφονται. Ανταλλάσσονται προφορικά. Από κει και πέρα ο καθένας παίζει προσωπικό παιγνίδι. Αγοράζει ασφάλιστρα ή ποντάρει στο ευρώ και δεν το ξέρει ούτε η μάνα του.
Αυτό που βγαίνει από την είδηση είναι το πόσο κοντά στα CDS είναι ένας πρωθυπουργός όταν ο ίδιος ο αδελφός του έχει παρτίδες με συναφείς εταιρείες.
Αυτό με το Ταμιευτήριο που αναφέρεις ήταν στην αυγή της εποχής των CDS όταν ένας διοικητής Δημόσιου Οργανισμού (εν προσκειμένου του Ταχ. Ταμιευτήριου) είδε το παιγνίδι και αποφάσισε να αυξήσει τα κέρδη του οργανισμού που διηύθυνε συμμετέχοντας σε αυτό.
Και αυτό είναι πολύ σημαντική είδηση. Όταν κάποιος υψηλόβαθμος Δημόσιος Υπάλληλος φτάνει στο σημείο να συμμετέχει στο παιγνίδι ώστε να κερδίσει η Δημόσια Επιχείρηση που διευθύνει, φαντάσου μετά το τι κέρδισε ο κάθε οικονομικός Δημόσιος Λειτουργός (από Πρωθυπουργό, Υπουργό Οικονομικών, και σύμβουλοι, τραπεζίτες) των δύο τελευταίων κυβερνήσεων συμμετέχοντας προσωπικά στα ανεβοκατεβάσματα χρηματιστηρίων CDS και γενικώς των ποικιλώνυμων διεθνών ιδρυμάτων του Χρήματος!!
Πρόεδρε,
Με την ίδια λογική που χρησιμοποιείς (και που δεν είναι αβάσιμη) μπορώ να υποστηρίξω πως το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας είναι χαλκευμένο γιατί υπονοεί αυτό ακριβώς που αναφέρεις, χωρίς να το υποστηρίζει με στοιχεία.
Δυστυχώς δε μπορώ να μπω σε μία "λογική" θεωριών συνομωσίας για τον πολύ απλό λόγο ότι αντιβαίνει ολόκληρο το σύστημα δικαιοσύνης.
Όπως πολύ σωστά παρατηρείς
"Μπορεί να αποδειχθεί ότι ο Αντρίκος έδινε πληροφορίες για μέλλουσες δηλώσεις του πρωθυπουργού αδελφού του στην Unigestion???
Εννοείται πως όχι. "
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν αναφέρει στοιχεία και δεν αποδεικνύει. Απλώς πετάει λάσπη για να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Μπορεί πράγματι να υπάρχει σχέση και οι Παπανδρέου να ποντάρουν οικογενειακώς στη χρεωκοπία μας.
Μπορεί και όχι.
Είναι θέμα της Δικαιοσύνης πλέον. Γιατί στο Δίκαιο δεν έχει σημασία τι πιστεύεις αλλά τι μπορεί να αποδείξεις. Και αυτό γιατί υπάρχει το τεκμήριο της αθοώτητας κάτι που στην εποχή του άκρατου λαϊκισμού που ζούμε βολεύει πολλούς να το ξεχνάνε. Το δημοσίευμα αυτό έτσι όπως είναι υπηρετεί μόνον το πρωτοφανή αντι-πασοκικό Αυριανισμό της Ελευθεροτυπίας η οποία στη μετά Φυντανίδη εποχή, χτυπάει το ΠαΣοΚ σε επίπεδο χειρότερο και από το βόθρο του Κουρή.
Δήμητρα,
"Το δάνειο είναι υποτέλεια. "
Όχι απαραίτητα. Το δάνειο κατοικίας δεν είναι. Το δάνειο για να στήσεις μία επιχείρηση επίσης δεν είναι. Το καταναλωτικό δάνειο που κάνεις, ενώ έχεις τα χρήματα να αγοράσεις, αλλά για λόγους ασφάλειας δε θες να δώσεις όλα τα λεφτά μπροστά αλλά δημιουργήσεις δάνειο (με δεδομένο χαμηλό επιτόκιο) επίσης δεν είναι.
Στην περίπτωσή μου έπαθα ζημία χωρίς να φταίω και στατίστικα απίστευτα!
Αμερικλάνε,
Σε ποια περιοχή είσαι;
Εφήμερε,
Είσαι θεός! Θα πάρεις ένα δάνειο στο όνομά σου, για μένα; Θα στο ξεπληρώνω κάθε μήνα, το υπόσχομαι!! Έτσι θα ανέβει κι άλλο το score σου!!!
:))
Αν μπορουσα θα το εκανα πολυ ευχαριστως, αλλα επειδη δεν εχω μαμα και μπαμπα να με βοηθανε ή να μου δωσουν ενα δυο σπιτακια (οπως συμβαινει στις πιο πολλες Ελληνικες οικογενειες) αναγκάστικα να παρω ενα δανειο, πριν δυο χρονια, για να αγορασω το σπιτι που μενω... αν δεν το ειχα πολυ ευχαριστως να σε βοηθουσα. Αποκλειεται οσο εχω αυτο το δανειο του σπιτιου να μου δωσουν ενα δευτερο, εκτος εαν τα εισοδηματα μου διπλασιαστουν...
Η αδερφη μου, μενει στο San Diego, εχει πολυ καλυτερο credit απο το δικο μου, κανει τα τριπλασια λεφτα απο οτι κανω εγω, ηθελε να αγορασει ενα δευτερο σπιτι τωρα που οι τιμες ειναι πολυ κατω, και η τραπεζα αρνειται παντελως (οχι μονο να της δωσει δανειο αλλα ακομα και να ανατοκισει το δανειο για το σπιτι που εχει τωρα)
Εχουν κυρηξει πτωχευση και εχουν εγκαταλειψει τα σπιτια τους τοσοι πολλοι, ωστε οι τραπεζες ψιλοκοσκινιζουν τα παντα, και δινουν δανεια παρα πολυ δυσκολα.
Ενα λότο δεν μας πεφτει για να τελειωνουμε λεω εγω; αμαν...
αν μου πεσει υποσχομαι να ερθω επισκεψη και να σου αγορασω ενα σπιτακι! κανε μια ευχη τωρα που οι τιμες των σπιτιων ειναι πολυ κατω!
Εφήμερε,
Προφανώς έκανα πλάκα, όμως μου κάνει εντύπωση αυτό που λες! Ενώ έχεις ήδη ένα δάνειο και το πληρώνεις κανονικά, οι τράπεζες δε σου δίνουν άλλο δάνειο;
Είναι κουλό αυτό!
Συνήθως αν είσαι καλοπληρωτής σε δανείζουν αβέρτα κουβέρτα.
Τελευταια εχουν αλλαξει παρα πολυ τα πραγματα, ιδιως σε οτι εχει να κανει με δανεια σπιτιων εχουν αλλαξει τα παντα. Αυτη τη στιγμη οι τραπεζες εχουν στη κατοχη τους τοσα πολλα αδεια σπιτια ωστε χανουν φοβερα λεφτα. Και επειδη δεν θελουν να συνεχισσουν να κατασχουν κι αλλα σπιτια, που θα μενουν αδεια μια που δεν υπαρχουν αγοραστες λογω κακης οικονομιας, προσπαθουν να δωσουν δανεια μονο σε οσους δουν οτι δεν υπαρχει καμια περιπτωση χρεοκοπιας.
Επ ευκαιριας παρακολουθεις τι γινεται αυτη τη στιγμη;
Oι Ρεπουμπλικανοι και το tea-party δεν συμφωνουν σε τιποτα με τον Ομπαμα, και αν δεν παρουν αποφασεις μεσα σε λιγες μερες, απο τον Αυγουστο η κυβερνηση θα σταματησει να πληρωνει ολους τους κυβερνητικους υπαλληλους, τις συνταξεις, κλπ
Πρεπει να αποφασισουν τις επομενες μερες αλλιως τον Αυγουστο αρχιζει σταση πληρωμων...
Γινεται φοβερο μπαχαλο!
Εφήμερε, λες να πάμε σε χρεωκοπία;
Είναι σε αδιέξοδο, λέει, οι συζητήσεις για το αμερικανικό χρέος.
Δεν νομιζω... Το πιο πιθανο ειναι να υποχωρησουν οι Ρεπουμπλικανοι και να φτασουν σε καποια συμφωνια με τους Δημοκρατικους. Ακομα και ο Μερντοκ, χτυπησε το καμπανακι στους Ρεπουμπλικανους εχθες, λεγοντας οτι αν δεν καταληξουν σε καποια συμφωνια, κι αν γινει σταση πληρωμων, και δεν πληρωθουν μισθοι, συνταξεις κλπ, ο ιδιος ο κοσμος που υποστηριζει μεχρρι τωρα τους Ρεπουμπλικανους, (tea party κλπ), θα γυρισουν εναντιον των Ρεπουμπλικανων και θα τους κανουν κοματια...
Ήρθα να απαντήσω δυο μήνες μετά, γιατί ακόμα και στα email μου ο κακός χαμός επικρατεί!
Είμαι κονέκτικατ, μέσα στο δάσος βαθειά.
Κανένα πρόβλημα αδερφέ,
"Είμαι κονέκτικατ, μέσα στο δάσος βαθειά. "
Το κονέκτικατ με βοήθησε. Όλοι μέσα σε ένα δάσος βαθιά είμαστε...Αν είχαμε δε και αγριογούρουνα θα ένιωθα σαν τον Οβελίξ.
Δημοσίευση σχολίου