Τρίτη, Ιουνίου 28

Λογικός Λογισμός (Μέρος 1ο)


Για πες μου τώρα, ειλικρινά.

Πόσες φορές δεν έχεις μπλεχτεί σε μία συζήτηση που ενώ αρχικά νόμιζες ότι "το κάτεχεις το θέμα"...τελικά έφτασες σε αδιέξοδο, σε έπιασε το κεφάλι σου και τελικά...αγανάκτισες;

Μια τέτοια συζήτηση είναι π.χ. η πολιτική συζήτηση. Ακόμα και αν απλώς παρακολουθείς πολιτικούς να μιλάνε... δε βγάζεις άκρη..."τρελαίνεσαι", που λέμε!.. Φαίνεται όλοι να έχουν δίκιο και άδικο ταυτόχρονα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί απελπιζόμαστε...όταν σκεφτόμαστε;;;

Από τα πολύ μικρά εως τα πολύ μεγάλα προβλήματα με τα οποία καταπιανόμαστε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.

Στο παραπάνω παράδειγμα, ο πολιτικός λόγος- μαθαίνουμε από την 'Εκφραση-Έκθεση της Γ' Λυκείου- είναι ένα είδος λόγου με πολλές ασάφειες και σκοπό έχει να παραπλανά τον ακροατή. Αίολα επιχειρήματα, άκρατη συνθηματολογία, προβληματικοί ορισμοί, κενά νοήματα, διαστρεβλομένα συμπεράσματα.

Παρ' όλα τα προβλήματα του πολιτικού λόγου...ακούγοντας έναν χαρισματικό πολιτικό (που είναι μάλλον δικηγόρος)...πείθεσαι! Γιατί να συμβαίνει αυτό;

Όση επιστημονική σοβαρότητα απαιτεί η θεμελίωση στέρεων επιχειρημάτων άλλο τόσο καλλιτεχνική ευρηματικότητα απαιτεί η θεμελίωση σοφισμάτων. Των επιχειρημάτων αυτών που μας παραπλανούν και εν τέλει μας απελπίζουν!

Τα σοφίσματα απαιτούν κατ' αρχήν άριστη γνώση του ορθολογισμού, της "τέχνης" του να σκεφτόμαστε λογικά και να καταλήγουμε σε σωστά και ακλόνητα συμπεράσματα. Έτσι όποιος κατέχει καλά τη Λογική, ξέρει πότε, που και πως να την παραβιάσει και να μας καθοδηγήσει παραπλανώντας μας.

Το πρώτο και πολύ εύκολο σόφισμα της έρευνάς μας είναι το εξής:

Το 2 είναι μεγαλύτερο από το 1 και το 3 είναι μεγαλύτερο από το 1. Άρα το 2 είναι μεγαλύτερο από το 3.

Η παραπάνω πρόταση είναι προφανώς λανθασμένη και όλοι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί. Η διάταξη δεν ορίζει τάξεις ισοδυναμίας.

Σε ποιο γήινη γλώσσα το παραπάνω παριστάνεται με το κλασικό:

Ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι.

Νομίζεις μωρό μου ότι τέτοιες νοητικές ακροβασίες είναι παιχνιδάκι για σένα; Και όμως....

Αυτά τα νοητικά παράλογα μπορεί κάποιος να τα βρεί στη βάση των "λογικότερων" και πιο "στέρεων" επιχειρημάτων. Ένα παράδειγμα:

Θυμάμαι στο Λύκειο, τη φιλόλογό μας (μία από τις πιο μορφωμένες καθηγήτριες που έχω γνωρίσει) να μας λέει πόσο λυπηρό και αποκρουστικό είναι το θέαμα του καψίματος των σχολικών βιβλίων στο τέλος κάθε χρονιάς, αφού...."βιβλία έκαιγαν οι Ναζί!".

Είναι πράγματικά εκπληκτικό το ότι μπορεί να αποδείξει κανείς το ακριβώς αντίθετο...Πως δηλαδή δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιές από το κάψιμο των σχολικών βιβλίων κάθε τέλος της χρονιάς.

Αντίστοιχο επιχείρημα-σόφισμα είναι αυτό που προβαλόταν σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο. Η επιτροπή ασύλου του ΕΜΠ δεν αποφάσιζε ποτέ την άρση του ασύλου επειδή δεν ήθελε να ξαναδεί αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο του πολυτεχνείου μετά το Νοέμβρη του '73. Αποτέλεσμα αυτού του τόσο "πιασάρικου" επιχειρήματος ήταν η σχεδόν ετήσια καταστροφή από αναρχικούς-καταληψίες, δημόσιας περιουσίας, την οποία πλήρωναν οι φορολογούμενοι.

(συνεχίζεται....)

20 σχόλια:

MelidonisM είπε...

Για το άσυλο συμφωνούμε,
για τα βιβλία όμως
αν τα καίνε θεούσοι,
όπως στην περίπτωση του Ανδρουλάκη,
και πεις " τα καιγαν κι οι Ναζί"
σου λένε μπράβο στο χώρο
της διανόησης...

Αν το ίδιο πεις για
τους μαθητές είναι
αντιπαιδαγωγικό,
τα πληγώνεις τα ευαίσθητα
:-))

IonnKorr είπε...

Λάκωνα

Ουσιαστικά η Λογική είναι ένα στέρεο οικοδόμημα.

Η Πολιτική, τώρα, είναι η "Επιστήμη παραπλάνησης των Λαϊκών Μαζών ώστε να ανεχθούν την Εξουσία".

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν γενετική αδυναμία να χρησιμοποιήσουν την Μεταθετική Ιδιότητα (Transitivity) στους συλλογισμούς τους (όπως ακριβώς το περιέγραψες με τα παραδείγματα που έφερες).

Επίσης έχουν νοητική αδυναμία να διαχωρίσουν "αίτιο" και "αποτέλεσμα".

Εδώ, λοιπόν, παρεμβαίνει η Πολιτική. Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω γενετικές αδυναμίες της πλειονότητας των ανθρώπων καθώς ασαφείς ορισμούς καταφέρνει να χειραγωγεί τα πλήθη.

Έτσι, εξηγείται και η μαζική αντίθεση των Ελλήνων στο Μνημόνιο και στο Μακροπρόθεσμο.

Στην ουσία αυτά είναι δάνεια. Κάθε εχέφρονας άνθρωπος έτσι θα τα αντιμετώπιζε. Τι νόημα έχει να μισείς τον δανειστή.
Τι σημαίνουν οι εκφράσεις:
"σε αγαπάει ή όχι ο δανειστής"?
"θέλει ή όχι το καλό σου"?

Ο Δανειστής το μόνο που θέλει είναι να εξασφαλίσει τους τόκους του. Τόσο απλό.

Δεν θέλεις τους όρους του? Μην παίρνεις το δάνειο.

Δεν θα πάρεις το δάνειο? Δεν θα πληρώσεις μισθούς, δεν θα εξυπηρετήσεις παλαιά δάνεια.

Λένε οι αφελείς. Εντάξει μην τα πληρώνεις τα παλαιά δάνεια. Κάνε στάση πληρωμών. "θα ζήσουμε καλλιεργώντας ντομάτες, αγγούρια.."

Αλλά με "στάση πληρωμών" ποιός θα σου δώσει ανταλλακτικά, πλοίων, λεωφορείων, αεροπλάνων? Ποιός θα σου δώσει πετρέλαιο? Άρα πως λειτουργήσει η ΔΕΗ? Άρα πως θα έχεις ρεύμα?
Ε σου λέει ο άλλος "θα βρεθεί κάποιος τρόπος. Τι πολιτικοί είναι αυτοί. Θα βρουν κάτι"

Μα να; βρουν τι? Μέδοδο να παράγουν Ηλεκτρική Ενέργεια χωρίς Πετρέλαιο?

Ναι, σου λέει ο άλλος "Πολιτικό είναι το θέμα"!

Ο πατριώτης πολιτικός και αυτό το κάνει!

IonnKorr είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
IonnKorr είπε...

Λοιπόν τώρα είδα τι συνομιλία που είχες με τον Cook στης Ηούς.

Έλεγε (και με νούμερα) αυτά τα παράλογα ότι οι μισθοί δεν πληρώνονται με το Μνημόνιο.
Και του ζητάς τις πηγές.
Και σου δίνει τον Δημήτρη Καζάκη!!!!

χα..χα..χα..χα...

Είναι τραγικό.

Παντού υπάρχουν Παρεπιστήμες.
Όπως υπάρχει Αστρονομία και δίπλα η Αστρολογία, η Ιατρική και δίπλα η "Εναλλακτική Ιατρική" έτσι υπάρχει και η Οικονομολογία και η Παρα-οικονομολογία.

Βάζεις αυθαίρετες αρχές και δόγματα και μετά ακολουθείς την Μαθηματική Λογική. Και βέβαια οδηγείσαι σε λάθος αποτελέσματα.

Είναι σαν να λύνεις σωστά μια Διαφορική Εξίσωση βάζοντας λανθασμένες Οριακές Συνθήκες (boundary conditions)

Ξέρεις πόσα Κοσμολογικά τέτοια μοντέλα εκδίδονται καθημερινά και πόσα ντοκτορά Φυσικής δίνονται παγκόσμια για τέτοιες ανοησίες????

Άσε πια στην Κλιματολογία..
Βάζει ο καθένας "χειρωνακτικά" δύο συνθήκες σε computer και παίρνει ότι λύσεις θέλει και ότι συμπεράσματα βολεύουν τον χρηματοδότη του.

ΗΩΣ είπε...

Αγαπητέ μου Λάκωνα, φυσικά και το έχω πάθει κι εγώ πολλές φορές, να ακούω λογικοφανή επιχειρήματα και να τα αντιλαμβάνομαι ως λογικά. Χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθείς τους παραλογισμούς και σε μία προφορική συζήτηση συνήθως δεν τον έχεις. Άλλά ένας μέσος άνθρωπος που χρησιμοποιεί την λογική του αργά η γρήγορα θα αντιληφθεί τους παραλογισμούς. Ιδιαίτερα από τους πολιτικούς, τους οποίους μάθαμε the hard way να μην εμπιστευόμαστε.
Ιονν, η αντίθεση των Ελλήνων στο μεσοπρόθεσμο έγκειται στο ότι πιστεύουμε ότι θα πετύχει όσα ακριβώς και το Μνημόνιο. Να μας τον φορέσει χωρίς σάλιο (συγγνώμη Λάκωνα), για να παίρνουν τα Galliano τους οι κυρίες των κυρίων. Είδες πόσα μας κόστισαν οι παραολυμπιακοί πχ; Τί σπατάλη δημοσίου χρήματος έγινε για μία ακόμη φορά; Και να πήγαιναν για τα παιδιά, χαλάλι! Αλλά δεν πήγαν. Για ψάξε το... Μας δουλεύουν ψιλό γαζί Ιονν μου, και μάλιστα προκλητικότατα!
Να μην δανειστούμε Ιοννάκο μου, να διώξουμε αυτούς που πληρώνονται τσάμπα!

JSteiak είπε...

Στα περί τεχνασμάτων του πολιτικού λόγου, θέλω να προσθέσω τα λογικά άλματα από τις προκείμενες της ρητορείας στο συμπέρασμα. Φαίνεται να είναι αρκετά αποδοτική τεχνική.

Κατά τα άλλα, το πρόβλημα είναι ότι η ρητορεία είναι εξ' ορισμού μονόλογος. Αν τον δεχτεί κανείς χωρίς να κάνει μέσα στο κεφάλι του τον απαραίτητο αντίλογο, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Περί Ναζί, πρόκειται για μια κλασική επίκληση στο συναίσθημα και θυμικό και όχι στη λογική. Άρα, de facto, το επιχείρημα μπάζει.

Περί ασύλου, εκτός από την Πρυτανεία, φταίνε και οι πολιτικοί προϊστάμενοι που δε βάλανε τα πράγματα στη θέση τους. Αυτοδιοίκητο κι ασυδοσία πάνε μαζί.

MelidonisM είπε...

Και ο Μεταξάς έκαιγε βιβλία
αυτός που είπε ΟΧΙ στους ναζί


τελικά να τα καίμε; ναι ή όχι
:-))

IonnKorr είπε...

Μελιδόνη

Πολύ επιμένεις στο ερώτημα της "βιβλιοκαύσης".

Αλλά τα θέμα είναι τα καίμε γιατί τα παρέχει δωρεάν το σύστημα.

Για να τα αγόραζε η οικογένειά σου με στερήσεις και κόπους και θα σούλεγα αν έμπαινε τέτοιο θέμα.

Saq είπε...

Έχω κάνει τις ίδιες ακριβώς σκέψεις, περί Λογικής και επιχειρημάτων. Ξέρεις πως είναι να βομβαρδίζεσαι πό επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα και εκεί που λες κατέληξα κάποιο άλλο να σου αλλάζει πάλι την άποψη;

IonnKorr
Ο ορθολογισμός σου με τρελαίνει. Αυτά που γράφεις να τα πεις στους ανέργους με παιδιά, τους συνταξιούχους των 300€, και τους νέους των 500. Η ΔΕΗ ξέρεις δουλεύει και με λιγνίτη και με ύδωρ και από ήλιο μπόλικο στην Ελλάδα. Α, ναι το ξέχασα, η Ελλάδα ήταν από πάντα στο ευρώ και γιαυτό της έδιναν δανεικά. Δηλαδή ποτέ δεν είχαμε δραχμές; πως μας δάνειζαν τότε; ξέρεις, δεν μισώ τον δανειστή. Μισώ τους διαχειριστές των δανείων που ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να σπαταλούν τα χρήματα σε ανούσιους ολυμπιακούς. Τρελαίνομαι να ξέρω ότι χρωστάμε τόσα πολλά και όμως συνεχίζουμε να πληρώνουμε κληρικούς, μητροπόλεις σε κων/λη και άλλα την ώρα που η εκκλησία έχει τέτοια περιουσία ακίνητη και μη. Μου γυρνάει το μάτι να κόβονται μισθοί ίσα με 800εκ € την στιγμή που οι ΠΑΕ χρωστάνε 1,6 δις σε ΦΠΑ. Αδυνατώ να καταλάβω πως γίνεται να κυνηγάς των μικρό επιχειρηματία όταν η γερμανική εταιρία που έχει το αεροδρόμιο χρωστάει κοντά στα 2.5 δις. Να μην μιλήσω για τσοχατζόπουλους, μειμαράκιδες, σημίτιδες κλπ.

Κάτσε λοιπόν εσύ και σκέψου τεχνοκρατικά την ώρα που είναι μαθηματικά σίγουρο ότι με τέτοιους πολιτικούς, που δεν μπορούν ούτε με οδηγίες (του μνημονίου) να κυβερνήσουν, θα καταλήξουμε σε βέβαιη πτώχευση αλλά αφού μας ρουφήξουν το αίμα. Εγώ πάντως δάνεια για τους ολυμπιακούς του 2004 των 25 δις δεν πληρώνω.

IonnKorr είπε...

Saq (1)

xa..xa..

Έλα ρε φίλε. Με μένα τα έβαλες??

"Ο ορθολογισμός σου με τρελαίνει. Αυτά που γράφεις να τα πεις στους ανέργους με παιδιά, τους συνταξιούχους των 300€, και τους νέους των 500."

Εγώ να τους τα πω? Αυτοί δεν το ξέρουν? Τι είναι το βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακρυπρόθεσμο μνημόνιο?

Ένα αμορτισέρ για να μην γίνει άμεση πτώχευση.

Η Ελλάδα έχει λιγότερες καθαρές (δηλ. μη επιδοτούμενες εξαγωγές) ακόμη και από την Τσεχία.

Η Τσεχία έχει μέσο μισθό 300 euro. Η Ελλάδα έχει ακόμα 1.100 euro.

Άρα ποιός είναι ο στόχος? Προσαρμογή σε μισθούς Τσεχίας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να το παραδεχτεί ένας πολιτικός. Γι αυτό σου λέει απέτυχε το ένα μνημόνιο και πάμε για άλλο.

(συνέχεια)

IonnKorr είπε...

Saq (2)

-----------------
"Η ΔΕΗ ξέρεις δουλεύει και με λιγνίτη και με ύδωρ"

Παραγωγή ΔΕΗ:
- 18% πετρέλαιο.(εισαγόμενο)
- 17% φυσικό αέριο (εισαγόμενο)
- 7% εισαγόμενη ενέργεια από γείτονες
- 39% Λιγνίτης
- 20 Υδροηλεκτρικά
- 8% άνεμος, ηλιακή κλπ. (εισαγόμενα ανταλλακτικά)

*Ο λιγνίτης έχει κηρυχθεί ρυπογόνος και από το χρόνου η ΔΕΗ θα πληρώνει πράσινο πρόστιμο 1,7 δις για την χρήση του ετησίως.
* Τα υδροηλεκτρικά εξαντλούν το θερινό πότισμα των χωραφιών και αποφεύγονται

Άρα η μισή περίπου Ηλεκτρική Ενέργεια στην Ελλάδα στηρίζεται στο Εξωτερικό!!!

-----------------
"Μισώ τους διαχειριστές των δανείων που ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να σπαταλούν τα χρήματα σε ανούσιους ολυμπιακούς."

Προφανώς δεν διαφωνώ.

-------------------------
"Τρελαίνομαι να ξέρω ότι χρωστάμε τόσα πολλά και όμως συνεχίζουμε να πληρώνουμε κληρικούς, μητροπόλεις σε κων/λη και άλλα την ώρα που η εκκλησία έχει τέτοια περιουσία ακίνητη και μη."

Τα λες αυτά σε μένα που είμαι παντελώς άθεος????!!!

Εγώ πολύ θα ήθελα χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους όπως σε όλη την Ευρώπη και η Εκκλησία να φορολογείται κανονικά σαν οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία.

------------
"Μου γυρνάει το μάτι να κόβονται μισθοί ίσα με 800εκ € την στιγμή που οι ΠΑΕ χρωστάνε 1,6 δις σε ΦΠΑ."

Που ζεις? Αν ήταν μόνο αυτά καλά θα ήταν. Τώρα από ανοίχτηκαν μερικές φορολογικές δηλώσεις προέδρων καμία δεν υπερβαίνει εισόδημα μεγαλύτερο των 9000 euro τον χρόνο!!!!!!
Και αφού και οι ομάδες είναι κρατικοδίαιτες (χωρίς να υπολογίσουμε ότι ποτέ δεν πληρώνουν ΙΚΑ, ΔΕΗ, πρόστιμα κ.α.) τότε που βρίσκονται τα λεφτά που αγοράζουν πανάκριβους ξένους παίχτες???

Χώρια που στους αγώνες τους από που κι ως που χρησιμοποιείται η Αστυνομία (χιλιάδες αστυνομικοί). Δεν έπρεπε να μισθώνουν σεκιούριτι και να επιβαρύνονται με τις φθορές που προξενούν οι χουλιγκάνοι τους????

(συνέχεια)

IonnKorr είπε...

"Αδυνατώ να καταλάβω πως γίνεται να κυνηγάς των μικρό επιχειρηματία όταν η γερμανική εταιρία που έχει το αεροδρόμιο χρωστάει κοντά στα 2.5 δις."

Εδώ ψιλοδιαφωνώ. Θα κυνηγάς και τον μικρό επιχειρηματία και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Όλοι πρέπει να αποδίδουν τους φόρους τους.

Αλλά αφήνοντας τον μικρό βρίσκει "πάτημα" κι ο μεγάλος.

-------------------
με τέτοιους πολιτικούς, που δεν μπορούν ούτε με οδηγίες (του μνημονίου) να κυβερνήσουν, θα καταλήξουμε σε βέβαιη πτώχευση αλλά αφού μας ρουφήξουν το αίμα.

Μην τα λες σε μένα φίλε. Πες τα σε αυτούς που τους ψηφίζουν. Εγώ αποχή προτείνω (για να μην αισθάνομαι μαλάκας βοηθώντας τον κάθε λωποδύτη να αναρριχηθεί στην εξουσία)

-----------------
"Εγώ πάντως δάνεια για τους ολυμπιακούς του 2004 των 25 δις δεν πληρώνω."

Πάντα ήμουν αντίθετος στο να ξοδεύονται λεφτά σε φιέστες κάθε είδους. Και ειδικά σε Ολυμπιακούς.

αλλά

τι πάει να πει δεν πληρώνω.

Αυτό σημαίνει ότι φοροδιαφεύγω και αφήνω τον φουκαρά τον μισθωτο-συνταξιούχο να σηκώσει τα βάρη μόνος του αφού αυτός δεν μπορεί να κάνει το ίδιο

---------------------
Είδες λοιπόν να έχουμε πολλές διαφορές??

Γιατί, λοιπόν, "μου την πέφτεις" από τα πλάγια???

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Α ρε Λάκωνα....

[..]Παρ' όλα τα προβλήματα του πολιτικού λόγου...ακούγοντας έναν χαρισματικό πολιτικό (που είναι μάλλον δικηγόρος)...πείθεσαι! Γιατί να συμβαίνει αυτό;[..]

Πείθεσαι γιατί σου λέει αυτά που θες να ακούσεις. Γιατί έχεις στείλει τη λογική σου περίπατο και αφήνεις τον πλούσιο συναισθηματικό σου κόσμο να σε άγει και να σε φέρει μαζί με τις καλοστολισμένες και αληθοφανείς φαμφάφες που εκτοξεύει ο κάθε λαϊκιστής πολιτικάντης.

Πείθεσαι γιατί τις περισσότερες φορές η αλήθεια είναι πικρή κι εσύ προτιμάς να σου χαϊδεύουν τα αυτιά με γλυκά σερβιρισμένα ψεματάκια.

Πείθεσαι γιατί είναι πιο βολικό να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από σένα.

Πείθεσαι γιατί είναι ασφαλέστερο να βαδίζεις μαζί με το κοπάδι των προβάτων παρά μόνος σου στο μεγάλο λιβάδι.

Πείθεσαι γιατί είναι εν τέλει ευκολότερο να πειστείς και να αφήσεις κάποιον άλλον πάνω από σένα να "βγάλει το φίδι απ' την τρύπα" παρά να αποδώσεις τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και να γίνεις μέρος της λύσης...

Saq είπε...

IonnKorr
Συγχώρεσέ με, δεν τα έχω βάλει ούτε με σένα ούτε με τον Λάκωνα ούτε με κανέναν. Ίσως λίγο με τον εαυτό μου.

Ας ξεκαθαρίσω όμως τη θέση μου. Ανήκω και εγώ στο μέσο όρο των 1100€, μόνο που βλέπω ότι αυτός ο μισθός πλέον δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Ή μάλλον, φτάνει μόνο για τα βασικά και τα υπόλοιπα πηγαίνουν στο κράτος. Όταν ξεκίνησε η ιστορία με το μνημόνιο είχα τις ίδιες απόψεις με τις δικές σου. Είμαστε γρανάζι ενός παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που διέπεται από κάποιους κανόνες. Σαν χώρα παραβήκαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους κανόνες αυτού του συστήματος καταχραζόμενοι τους πόρους του και αφήνοντας ανεκμετάλλευτους όλους τους δικούς μας.

Έπρεπε, λοιπόν, να υποστούμε τις συνέπειες αλλά όχι για να τιμωρηθούμε, για να βασανιστούμε ώστε να "μάθουμε εμείς". Απλώς για να ξαναμπούμε στο παιχνίδι πιο υγιείς και να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ρεμάλια που κάθονται όλοι μέρα και τρώνε τα έτοιμα. Από αυτή την πλευρά αποδέχτηκα τους όρους του μνημονίου ώστε να επαναοικοδομηθεί μια νέα ισχυρή Ελλάδα με πολίτες που θα έχουν παιδεία και θα σέβονται τους νόμους αλλά και κυβερνώντες που θα μπορούν να επιβάλουν το νόμο στους πολίτες και έπειτα στον ίδιο τους τον εαυτό. Δέχτηκα το γεγονός ότι ο κανόνας έλεγε μνημόνιο τώρα ή πτώχευση.

Δύο χρόνια μετά και παρόλες τις θυσίες μας, βλέπω ότι ξαναμπαίνει το ίδιο ακριβώς δίλημμα απευθυνόμενο στους ίδιους (φτωχούς) ανθρώπους από τους ίδιους ανίκανους. Ε, λοιπόν, Ionn, όχι. Προτιμώ να ψοφήσω της πείνας, πλέον, παρά να γίνω είλωτας σιγά σιγά. Δεν θέλω να κολυμπήσω κόντρα στο ρέμα, θα κολυμπήσω όμως διαγώνια και θα γραπώνω όποιον βρω στο δρόμο μου και αν τυχόν βγω στην ακτή θα τους πάρει όλους ο διάολος.

IonnKorr είπε...

Μερικές Σκέψεις (1)

Κάθε χρόνο τα έσοδα του κράτους είναι περίπου 50 δισεκατομμύρια. Επομένως για μια επταετία (5 χρόνια πριν από σήμερα και 2 χρόνια μετά) άθροισμα 350 δισεκατομμύρια.
----------------------
Τώρα το δημόσιο χρέος μέχρι σήμερα είναι 350 δισεκατομμύρια εκ των οποίων το μεγαλύτερο συντριπτικό ποσοστό διαμορφώθηκε την τελευταία πενταετία. Άρα τα τελευταία πέντε χρόνια μπήκαν στα ταμεία του κράτους άλλα 300 δισεκατομμύρια.
--------------------------
Το πρώτο Μνημόνιο μας έδωσε 50 δισεκατομμύρια. Το δεύτερο που ψήφισε η Βουλή θα μας δώσει σε δύο-τρία χρόνια 170 δισεκατομμύρια. προφανώς θα υπάρξει και τρίτο αλλά ας το αφήσουμε έξω. Άρα έσοδα του κράτους σε μια πενταετία από Μνημονιακά δάνεια 220 δισεκατομμύρια.
-----------------
Το σύνολο τώρα.
Συνολικά, μέσα στην επταετία/δεκαετία που διάγουμε μπήκαν ή μπαίνουν ή θα μπουν στα ταμεία του κράτους δηλ. στα κιτάπια του Υπουργείου Οικονομικών πάνω κάτω 1000 δισεκατομμύρια.
-----------------------
Για να μην μιλάμε στο βρόντο Οικονομικά στοιχεία με φωτοτυπημένους πίνακες από το Υπουργείο Οικονομικών μπορείς να βρεις παντού π.χ. δες εδώ.
----------------------------
Ωραία. Έχουμε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ που διαχειρίζονται οι υπουργοί Οικονομικών και οι πρωθυπουργοί μέσα σε μια επταετία περίπου.

(συνέχεια)

IonnKorr είπε...

Μερικές Σκέψεις (2)

Ουσιαστικά λοιπόν έξι άνθρωποι: δυο πρωθυπουργοί (Καραμανλής, Παπανδρέου) καί τέσσερις υπουργοί Οικονομίας (Αλογοσκούφης, Δούκας, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος) δηλ. έξι άνθρωποι συνολικά διαχειρίστηκαν ένα τρισεκατομμύριο ευρώ κατά την τρέχουσα επταετία (τέσσερα χρόνια ΝΔ και τρία ΠΑΣΟΚ).

Και δεν είναι μόνον αυτά. Η μετατροπή της Ελλάδας σε παράγοντα διεθνούς αστάθειας τους έδωσε και τους δίνει την δυνατότητα με ενέργειες που τα ΜΜΕ χαρακτηρίζουν "γκάφες", "ανικανότητα", λάθη, "αστοχίες" (όπως π.χ. δήθεν παραίτηση, φήμες για εκλογές, δημοψήφισμα, μη ψήφιση μεσοπρόθεσμου, επεισόδια Αγανακτισμένων, μη είσπραξη ΕΤΑΚ 2009 κ.α) να προκαλούν αναταράξεις στις ισοτιμίες του euro.
Ξέροντας λοιπόν εκ των προτέρων ότι μία ενέργειά τους μπορεί να επηρεάσει:
- euro,
- spreads,
- CDS,
- ελληνικό αλλά και διεθνή χρηματιστήρια,
- παγκόσμια διαδικτυακά στοιχήματα "χρεοκοπίας Ελλάδας"

μπορούν να "σορτάρουν" (shorting) και να κερδίσουν ίσως και 500 δισεκατομμύρια μέσα στην επταετία.

Επιπλέον, η συνεχής στενή επαφή τους με προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, τους δίνει επιπλέον πληροφόρηση για το παγκόσμιο χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι στον Πλανήτη που είχαν, μέχρι τώρα, τόσο "απρόσκοπτη" πρόσβαση σε διαχείρηση τέτοιων αστρονομικών χρηματικών ποσών.

Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι αυτοί οι έξι άνθρωποι έφαγαν έστω και μία δεκάρα από τα λεφτά αυτά.

Απλά, λέω, ότι η διαβίωσή τους κάτω από καθεστώς συνεχών κατηγοριών για προδοσία και κρεμάσματος στο Σύνταγμα και η παράλληλη δυνατότητα της κατάθεσης οποιωνδήποτε ποσών σε τράπεζες του Ειρηνικού, χωρίς να μπορεί κανείς ποτέ να μπορέσει να αποδείξει απάτη εις βάρος τους, είναι μία τεράστια πρόκληση.

Αυτοί οι έξι άνθρωποι μπορεί να έχουν κυριολεκτικά θησαυρίσει ή να είναι και οι απόλυτοι ήρωες της υπέρτατης τιμιότητας.

CsLaKoNaS είπε...

Λυπάμαι που δεν απάντησα στα σχόλιά σας. Πολλές παρατηρήσεις είναι σωστές αλλά λίγο εκτώς θέματος.

Το θέμα μου δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η πολιτική. Αλλά γενικά πως χρησιμοποιούμε τον ορθό λόγο στην καθημερινότητά τας. Πότε και πως συμβαίνει να νομίζουμε πως "μιλάμε λογικά" αλλά να καταλήγουμε σε τελείως παράλογα συμπεράσματα.

Θέλω να μιλήσω για τα "λογικά σχήματα" που βάζουμε στην σκέψη και την ομιλία μας. Πως συμβαίνει να μας παραπλανούν μέσα από τις δομικές τους αδυναμίες αλλά κυρίως από τη δική μας αδυναμία να σκεφτούμε καθαρά και όχι με συναίσθημα.

CsLaKoNaS είπε...

Θα επανέλθω λοιπόν με κύριο άρθρο τις επόμενες μέρες.

thinks είπε...

Υπέροχος. Σοφία vs. Σοφιστεία.

Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι η διαφορά του καψίματος βιβλίων στο Βερολίνο το 1936 και στα Λύκεια της Αθήνας στο τέλος της χρονιάς, μπορεί να συγκριθεί με το κάψιμο μιας ζωντανής μάγισσας δεμένης σε ένα πάσαλο, και το κάψιμο ενός νεκρού πολεμιστή μόνου του σε ένα καράβι Βίκινγκ το ηλιοβασίλεμα. Και στις δύο περιπτώσεις καίγεται ένα ανθρώπινο κορμί. Αλλά εκεί οι παράλληλες εξαντλούνται.

...αυτό τώρα που μου ήρθε, τι ήτανε; σοφία ή σοφιστεία;

Rodia είπε...

Τι ωραίο ποστ και τι ωραία συζητηση!
Να ειστε καλά, κρίμα που άργησα να πετυχω αυτο το σημαντικό μπλογκ.