Κυριακή, Δεκεμβρίου 5

Δε σεβόμαστε ούτε τους νεκρούς μας. (UPDATE)


Σήμερα συμπληρώνονται 2 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κινητοποιήσεις, πορείες, διαμαρτυρίες ενάντια στην κρατική βία, τα νέα μέτρα για την Παιδεία, την Τρόικα και το Μνημόνιο, τον Ιμπεριαλισμό και τον Κίσσιγκερ (που πάντα κρύβεται πίσω από όλα αυτά)....αλλά και ...τρίωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ (γιατί; γιατί όχι;)

Στις 28 Μαρτίου του 2011 θα συμπληρωθεί 1 χρόνος από το θάνατο του 15χρονου ρακοσυλλέκτη Αφγανού από βόμβα που είχαν τοποθετήσει τρομοκράτες στα σκουπίδια. Τότε δεν κάηκε η Αθήνα, τότε δεν έγινε καμία πορεία...Τότε δεν έγινε καμία κατάληψη ή κινητοποίηση μαθητών...Τότε κανείς δεν ενδιαφέρθηκε...Τότε ήταν ατύχημα ή προβοκάτσια (ναι ακούστηκε και αυτό)....ή απλά ήταν Αφγανός οπότε δεν τρέχει και τίποτα...

Η παρούσα ανάρτηση δεν έχει καμία πρόθεση να υποτιμήσει την τραγικότητα του ενός περιστατικού έναντι του άλλου.

Η παρούσα ανάρτηση "αφιερούται" στην υποκρισία της νεο-ελληνικής κοινωνίας και του μικροαστικού ριζοσπαστισμού της. Αυτός δε θα χρεοκωπήσει ποτέ.

UPDATE: Η συνέχεια εδώ!!

24 σχόλια:

poromenosgr είπε...

Πες τα ρε μούτρο!
(Βασίλης...από την πρώτη σου σχολή. Σε "παρακολουθώ" εδώ και λίγο καιρό :))

IonnKorr είπε...

Εμ έτσι είναι.
Αλλά ...

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Ποτέ Λάκωνα. Χρεωκοπία στην υποκρισία δεν υπάρχει. Αντιθέτως ανθεί!

Unknown είπε...

Όχι δεν τους σεβόμαστε!

Είναι αλήθεια. Η καπηλεία είναι πολύ προσοδοφόρα. Δεν πολεμιέται η άτιμη με τίποτα...

Unknown είπε...

Και το όνομα του παιδιού ήταν Αλέξανδρος...

CsLaKoNaS είπε...

@poromenogr

Αν είσαι ο Βασίλης από την πρώτη σχολή τότε πρέπει να δώσεις πληροφορίες για το λογότυπο επάνω δεξιά. Ποιος τύπος είναι και πότε τον είδαμε για πρώτη φορά. Σε ποιο μάθημα και τίνος;;;

:))))

CsLaKoNaS είπε...

@IonnKorr

Πρόεδρε, την κάψανε πάλι την Αθήνα; Ωραία τιμή στο 15χρονο....

Είμαστε για κλάμματα!

CsLaKoNaS είπε...

@ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Είναι τέτοιες οι στιγμές που σκέφτεσαι πόσο πολύτιμος είναι ο ήχος της σιωπής!

CsLaKoNaS είπε...

@ΑΕΡΙΚΟ

Ευχαριστώ για τη διόρθωση. Δεν ξέρω γιατί μου είχε κολλήσει το "Δημήτρης".

Η κοινωνία χρειάζεται ήρωες. Οι πραγματικοί ήρωες δεν χρειάζονται κανέναν.

Ephemeron είπε...

Ειχα κανει σχετικο post για το αθωο παιδι που αναφερεις αλλα δυστυχως... δεν συγκινηθηκαν και πολλα ατομα θα ελεγα...

http://dhsephemeris.blogspot.com/2010/03/blog-post_9096.html

CsLaKoNaS είπε...

Άστα ρε Εφήμερε...άστα...

Το μόνο "παρηγοριτικό" είναι πως οι περισσότερες κοινωνίες (αν όχι όλες) είναι πάνω κάτω έτσι...

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Λάκωνα ήθελα να γράψω απ' την αρχή που ειδα την ανάρτηση αυτή...

Λοιπόν, έχεις απόλυτο δίκιο. Υπάρχει μια έντονη ασυμμετρία στις αντιδράσεις των διαφόρων "προοδευτικών" δυνάμεων του τόπου...
Που ως προοδευτικές δε θα έπρεπε να κάνουν διαχωρισμό στα "θύματα της κρατικής τρομοκρατίας" και σε εκείνα της "τρομοκρατίας" γενικότερα.

Η βία από όπου κι αν προέρχεται είναι βία. Τελεία.
Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω σε τι είναι χειρότερος ο αστυνομικός που σκοτώνει ένα παιδί εν ώρα υπηρεσίας από έναν "αντιεξουσιαστή" τρομοκράτη που σκοτώνει ένα παιδί δίνοντάς του να κουβαλήσει μία βόμβα!!

Εδώ που τα λέμε δεν ξέρω πραγματικά με ποια κριτήρια αυτοχρίζονται οι τύποι αυτοί ως "αντιεξουσιαστές" ή "αναρχικοί" ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο!
Τέτοιου είδους βία είναι η χειρότερη και απεχθέστερη μορφή εξουσίας για μένα.

Και δεν πρόκειται να καταλάβω ποτέ τον στρουθοκαμηλισμό και την υποκρισία που βασιλεύει σε αυτή τη χώρα η οποία μετρά τη σημαντικότητα των θυμάτων της με σπασμένες βιτρίνες και καμμένα κτίρια.

Για τον πλανήτη ας μιλήσουμε άλλη ώρα...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Φυσικά, διαφωνώ! Προτιμώ μια κοινωνία που υπεραντιδρά από μιαν που δεν αντιδρά καθόλου.
Όλα τα υπόλοιπα θολώνουν τα νερά - κάτι, που πάντα βολεύει τον πάντα ανάλγητο Κρατικό μηχανισμό, τον ίδιο, που μας οδήγησε στα τρέχοντα δεινά!

CsLaKoNaS είπε...

@Δήμητρα

Συμφωνούμε. Μόνο είναι δύσκολη η κουβέντα περί του ποια βία είναι η λιγότερο "κακιά".

Η "νόμιμη βία" του κράτους κατά τον Max Weber είναι μία εύκολη απάντηση. Συνήθως όμως κενής περιεχομένου.

Να είσαι καλά!

:)

CsLaKoNaS είπε...

@Αστεροηδή

Τα δύο παραδείγματα που ανέφερα δείχνουν ξεκάθαρα την κοινωνία που υπεραντέδρασε και την ίδια κοινωνία που απλά "υποαντέδρασε".

Αυτή η αντίθεση μας βοηθάει στο να βγάλουμε συμπεράσματα για τα πραγματικά κίνητρα της κοινωνικής υπεραντίδρασης όπως και στα αποτελέσματα τα οποία τελικά έφερε.

Κανένα από αυτά τα συμπεράσματα δε με κάνει υπερήφανο. Εσένα;

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Η αντίδραση της κοινωνίας στην δολοφονία Γρηγορόπουλου όχι απλώς με έκανε υπερήφανο - με συγκίνησε βαθύτατα... Ήταν τεράστια, ήταν καθολική, ήταν αυθόρμητη και ανοργάνωτη...
Και, βέβαια, δεν μιλώ για τους ελάχιστους νεαρούς, που δημιούργησαν τα γνωστά επεισόδια, με την απόλυτη ανοχή - ίσως και υποκίνηση των "αρμοδίων Αρχών". Μιλώ για την κοινωνία συνολικά, τους ανθρώπους γύρω μας, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας και τιυ γραφείου, μιλώ για την Ελληνική κοινωνία, η οποία έκλινε το γόνυ μπροστά στην αδιανόητη τραγωδία του πιο αναίτιου θανάτου και στο δράμα της μάνας - μπροστά στα οποία οι οποιεσδήποτε ζημίες περιουσιών έρχονται μακράν δεύτερες, όσο κι αν τα Δελτία των 8 τις πρόβαλαν πρώτες και οδύρονταν κυρίως γι' αυτές.
Αν δεν γίνονταν όλα όσα έγιναν, που μέρος τους μόνον ήταν οι ταραχές, θα ντρεπόμουν! Πολύ απλά, θα ντρεπόμουν...

Σ' ό,τι αφορά την δεύτερη τραγωδία του μικρού Αφγανού, οι αντιδράσεις ήταν οπωσδήποτε υποτονικές. Δεν με έκαναν υπερήφανο διόλου. Τόσο ως άνθρωπος και ως Έλληνας όσο και ως πολέμιος της τρομοκρατίας θυμώνω με την ανοχή, που δείχνει διαχρονικά η Ελληνική κοινωνία στο φαινόμενο αυτό. Θα ήθελα να μπορώ να το εξηγήσω, αλλά δεν μπορώ. Δεν είναι θέμα υποκρισίας - είναι εξαιρετικά ρηχή αυτή η αντιμετώπιση, γιατί η ανοχή δεν αφορά μόνον το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν αλλά την συκνολική τρομοκρατική δραστηριότητα στην χώρα. Ούτε για τον νεαρό Αξαρλιάν, που ήταν Έλληνας, ξεσηκώθηκε κανείς το '92, ούτε για τα τόσα και τόσα θύματα, πριν και μετά!
Η κατάσταση αυτή χρειάζεται λεπτομερή ανάλυση από ειδικούς. Διόλου δεν εξυπηρετεί η εύκολη ταμπέλα της υποκρισίας ή του ρατσισμού - το ζήτημα είναι βαθύτερο. Δείχνουμε ανοχή στην τρομοκρατία και γι' αυτό και είμαστε μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο, όπου ακόμα ακμάζει αυτή!

CsLaKoNaS είπε...

Η υποκρισία είναι ένας κοινός και διαχρονικός παρονομαστής.

Οι καταλήψεις των μαθητών έγιναν όπως όλες οι καταλήψεις και οι κινητοποίησεις που έκανα τότε εγώ ως μαθητής, εναντίον του νόμου Αρσένη (τότε που γινόταν ΠΑΝΙΚΟΣ από καταλήψεις).Κανείς δεν ήξερε για ποιο λόγο έκανε κατάληψη. Κανείς δεν ενδιαφερόταν. Ο λόγος ήταν ένας: Να χαθεί μάθημα. Και μόνο μάθημα.

Γιατί το κάναμε; Γιατί μπορούσαμε!

Το ίδιο είναι και η υπόθεση Γρηγορόπουλου. Απλώς στην υπόθεση του μικρού Αφγανού, απλά δε μπορούσαν και έτσι βρεθήκαμε μας φανερώθηκε αυτή η υποκρισία.

Υποκρισία πάνω σε πτώματα...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Λυπάμαι που σκέπτεσαι έτσι για όλους και για όλα, που άφησες πίσω... Κουβαλάς πολλή μοναξιά και απογοήτευση, βρε Λάκωνα κι είναι κρίμα γιατί είσαι πολύ νέος για τέτοια - κρίμα...

ΣΠ (the real one) είπε...

Μα ο Γρηγορόπουλος ήταν παιδί της αστικής τάξης ενώ ο Ναζαφί ήταν ένας τυχαίος μετανάστης. Για τον Αξαρλιάν έφταιγαν οι γιατροί που δεν τον πρόλαβαν και όχι η 17Ν.

CsLaKoNaS είπε...

@Asteroid

Αυτό που δεν καταλαβαίνω με σένα είναι γιατί κάνεις προσωπικές κρίσεις για κάποιον που δεν έχεις γνωρίσει. Πρώτον, κάνεις λάθος. Δεύτερον, τον προσβάλεις, όχι προσωπικά, αλλά στα μάτια τρίτων και αυτό δεν είναι καθόλου ωραίο για έναν άνθρωπο σαν κ εσένα.

Απλά διαφωνούμε βρε αδερφέ δεν τρέχει και τίποτα! :))

CsLaKoNaS είπε...

@ΣΠ

Δε ρίαλ ουάν !!! :)))

Η πραγματική σοκολάτα πορτοκάλι έχει πάντα θέσεις πολύ κοντά στις δικές μου! :))

iamaticus είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΛΑΚΩΝΑ!!!!

Αχχχ!!!! ΝΕΕ ΜΟΥ....
ααααααχχχχχχ!!!! ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ...

Μακαρι να ηταν ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ!!!(θα υπηρχε και εστω ψυχολογικη....αθωωση).

ΣΤΙΓΝΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ!!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δεν βρίσκω προσβλητικό το να σου πει κάποιος ότι κουβαλάς μοναξιά και απογοήτευση... Πού βρίσκεις την προσβολή;
Το ότι διαφωνούμε δεν είναι δα και σπουδαίο.
Το ότι υπάρχει πάντα ένα ψυχολογικό υπόβαθρο στις θέσεις και στις κρίσεις μας για τον τόπο μας και για όλα είναι βέβαιο.
Το να κάνω λάθος είναι πιθανό.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

@ΣΠ:
Ασφαλώς και έπαιξε ρόλο το ότι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ήταν Έλληνας και μάλιστα όχι περιθωριακό στοιχείο. Είναι πασίγνωστος κανόνας ότι τόσο πιο πολύ ενδιαφερόμαστε ή και ταυτιζόμαστε με μια τραγωδία όσο περισσότερο εγγύυτερα σε μας είναι αυτή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε γεωγραφική εγγύτητα, εγγύτητα κουλτούρας και εγγύτητα καταγωγής (και εγγύτητα ηλικιακή για την νεολαία, που ξεσηκώθηκε). Αυτό εξηγεί το γιατί και η Αθήνα ως πόλη και η αστική τάξη συγκλονίσθηκε στον βαθμό που συγκλονίσθηκε.
Κακώς δεν συγκλονίσθηκε (όχι όμοια - αυτό θάταν ψυχολογικά δύσκολο για τους λόγους που προανέφερα) αντίστοιχα και στην περίπτωση του νεαρού Αφγανού, αλλά τόχουμε πει όσοι λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους ότι υπάρχει μια κάποια "ανοχή" της κοινωνίας μας στην τρομοκρατία, μια "κατανόηση"... Απαράδεκτο, αλλά υπάρχει!
Ως προς τον νεαρό Αξαρλιάν, δεν μπορώ να ξέρω αν όντως οφείλεται σε ολιγωρία ο θάνατός του. Θυμάμαι ότι αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα της 17Ν, που υποστήριζε τότε ότι επίτηδες κιόλας καθυστέρησε το ΕΚΑΒ να τον μεταφέρει, ώστε να πεθάνει και να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Ο κόσμος, βέβαια, δεν ξεσηκώθηκε ούτε τότε. Μόνον η μάνα του κίνησε γη και ουρανό, για να ξεσηκώσει την κοινωνία και μόνον όταν βρήκε ΚΑΙ οικονομική στήριξη από τον πατέρα Περατικό η κίνηση του "ΩΣ ΕΔΩ" άρχισε να ακούγεται κάπως...
Ωστόσο, όπως και νάχει, ο Αξαρλιάν ήταν ένα αθώο τραγικό θύμα της τρομοκρατίας, χωρίς αλλά και ίσως... Και έπρεπε να έχει προκληθεί ξεσηκωμός... αλλά δεν...
:-(