Παρασκευή, Οκτωβρίου 19

Freedom & Law

Βρισκόμαστε στο σωτήριο (και αμέριμνο) 2008....Ο μικρός CsLaKoNaS, που τόσο έχετε σιχαθεί να διαβάζετε όλα αυτά τα χρόνια, βρίσκεται στην αίθουσα συνεντεύξεων του ελληνικού παραρτήματος Fulbright σχετικά με την περίφημη υποτροφία για τις σπουδές του στις Η.Π.Α. .
 
Στην αίθουσα λοιπόν των συνεντεύξεων και καθώς μιλάμε περί ανέμων και υδάτων, το θέμα μας έχει προς στιγμήν επικεντρωθεί στην κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ω ναι! Τότε είχαμε την πολυτέλεια να μας απασχολούν τέτοιου είδους θέματα. Η ερώτηση που δέχθηκα λοιπόν από μία καθηγήτρια της επιτροπής ήταν "Πού κατά τη γνώμη μου οφείλεται η κατάσταση στα πανεπιστήμια;". 


Η απάντησή μου ήταν ορθή και κοφτή: "Too much Freedom!" 

Ακόμα δεν γνωρίζω πως μία φράση σαν κι αυτή μπορεί να ακούγεται σε έναν μορφωμένο αμερικανό πολίτη. Η αλήθεια είναι πως μέχρι τότε, εκτώς από το "Φωνιάδες των λαών - Αμερικάνοι" που ουρλιάζαμε κάθε 17 Νοέμβρη έξω από την Πρεσβεία, ελάχιστη σχέση είχα με τον αμερικάνικο τρόπο σκέψης. Δεν μπορούσαν να καταλάβω την ευαισθησία των Αμερικανών στην έννοια της λέξης Ελευθερία.

Πέντε χρόνια στις ΗΠΑ και με απασχολεί το πως ενώ οι Αμερικάνοι κατάφεραν να απαλλαγούν από την τυραννία του βρετανικού στέματος και ταυτόχρονα να θέσουν τις βάσεις για το σύγχρονο αμερικανικό έθνος που παρήγαγε και παράγει και θα συνεχίσει να παράγει τον περισσότερο πλούτο σε προϊόντα και ιδέες, οι Έλληνες αν και κατάφεραν να απαλλαγούν από τον ασύγκριτα βαρύτερο τουρκικό ζυγό, εν τούτοις, φτιάξαμε ένα κράτος - ανέκδοτο το οποίο τυραννάμε και μας τυραννά από τότε.

Πως συνδέεται το παραπάνω με την ερώτηση της καθηγήτριας της επιτροπής; 

Τι είχαν τελικά οι Αμερικάνοι που δεν είχαμε εμείς; Τι ακριβώς είχαν καταλάβει που εμείς δεν μπορέσαμε;

Καταλήγω σε δύο καθοριστικούς παράγοντες:

Τον ένα τον κέρδισαν, τον άλλον τον κληρονόμησαν....

Οι founding fathers John Adams, Benjamin Franklin, Alexander Hamilton, John Jay. Thomas Jefferson, James Madison, George Washington στο κείμενο της Ανεξαρτησίας, δεν αιτιολόγησαν απλώς τον πόλεμο που κύρηξαν στο Βασιλιά Γεώργιο τον 3ο. Έκαναν κάτι πολύ μεγαλύτερο:

Όρισαν την Ελευθερία στα πλαίσια της ελευθερίας του ανθρώπου ως άτομο και κύρηξαν τον πόλεμο σε κάθε μορφής Τυραννία που θα απειλήσει αυτό το Υπέρτατο αγαθό.

Στο Κείμενο της Ανεξαρτησίας ο Άνθρωπος ορίζεται ως το όν εκείνο που έχει το δικό του σύστημα Αξιών μέσα από το οποίο αλληλεπιδρά με άλλα άτομα στην περίφημη αναζήτηση της Ευτυχίας όπως το ίδιο την ανταλαμβάνεται μέσα από το αξιακό του σύστημα.

Έτσι κάθε μορφή Αρχής και Εξουσία που επιβάλεται σε μία ομάδα τέτοιων οντοτήτων έχει σκοπό και νόημα μόνον όταν δρα με σκοπό να προστατέψει την Ελευθερία αυτή. Προφανώς λοιπόν μία τέτοια Αρχή πρέπει να εκλέγεται από τις ίδιες τις οντότητες και όχι από οποιονδήποτε άλλον.

Κατ' επέκταση αποστολή της κοινωνίας των ελεύθερων πολιτών ήταν είναι και θα είναι η σύγκλιση και συνύπαρξη αυτών των ατομικών ελευθεριών. Διότι από τη στιγμή που αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου ως ανεξάρτητο αξιακό σύστημα, τότε αντιλαμβάνομαι αυτό το δικαίωμα και την ιδιώτητα και στον έτερο συμπολίτη μου. Όσο δε θέλω παρεμβάσεις στη δική μου Ελευθερία έτσι δεν πρέπει να επιδιώκω να παρέμβω στην Ελευθερία του άλλου, ανεξάρτητα ποιες είναι οι προθέσεις μου!

Έτσι οι πολίτης του Ελεύθερου κόσμου δεν επιχειρεί να κάνει ούτε καλό ούτε κακό σε καμία ομάδα συνανθρώπων του. Επιλέγει εθελοντικά να συνδιαλλαγεί και να επιχειρήσει με όποιους από τους ανθρώπους μοιράζεται κοινές αξίες, χωρίς να τον ενδιαφέρει αν είναι γυναίκες, άντρες, άσπροι, μαύροι, γκέι, λεσβίες, χριστιανοί, μουσουλμάνοι.

Στον Ελεύθερο άνθρωπο το προσωπικό αξιακό σύστημα είναι αυτό που μετράει και η Ελευθερία που ορίζεται μέσα στα πλαίσιά του είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χαρίζεται σε κανέναν Βασιλιά, Δικτάτορα ή Γενικό Γραμματέα!

Το δεύτερο στοιχείο είναι κάτι που δεν το είχαν αλλά το κληρονόμησαν. Είναι η έννοια του Νόμου! Η ιδέα πως ουδείς πρέπει να είναι υπεράνω του Νόμου και πως έναν άδικο Νόμο τον υπακούμε μέχρι να τον αλλάξουμε, είναι μία κληρονομιά της Δύσης. Θυμήσου πως το τελικό στάδιο των Μοναρχιών ήταν οι Συνταγματικές Μοναρχίες. Κοινωνίες δηλαδή οι οποίες καλλιέργησαν την ιδέα πως ακόμα και ο Μονάρχης υπακούει τελικά σε κάποιου είδους μη θεϊκό αλλά και απρόσωπο Νόμο!

Έτσι η ιδέα της Ελευθερίας μπορεί να φυτρώσει και να ευδοκιμήσει σε μία τέτοια κοινωνία που υπεράνω όλων θα είναι ο Νόμος που θα επιβάλεται από μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που σκοπό θα έχει να προστατεύει την ελευθερία των πολιτών της.

Τι από τα δύο είχαμε εμείς στη δική μας Επανάσταση; Τίποτε! 

Η Οθωμανική αυτοκρατορία σε καμία της φάση δεν καλλιέργησε το νόμο στη βάση συντάγματος. Ο νόμος ανέκαθεν προσωποποιούνταν στο πρόσωπο του Σουλτάνου, των παρατρεχάμενων πασάδων, ή των τοπικών προεστών και κοτζαμπάσηδων. Τίποτα το θεσμικό δεν υπήρχε. Νόμος ήταν ο δημογέροντας της περιοχής. Είχε όνομα, επώνυμο, οικογένεια με πατέρα και γιό και κληρονομικά προνόμια επί της εξουσίας και του νόμου...

Ο αγώνας της Ανεξαρτησίας ήταν ενάντια στην τυραννία του Σουλτάνου και μεταφράστηκε ως ο αγώνας σε κάθε μορφή εξουσίας που καταπιέζει τα μικροσυμφέροντά μας ακόμα και οταν η εξουσία προέρχεται από μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. 

Στο νέο ελληνικό κράτος ο νόμος και η εξουσία παρέμεινε στους προύχοντες που σήμερα απλά τους εκλέγουμε περιμένοντας από δ' αύτους το κάθε λογής ρουσφέτι ή τροπολογία του νόμου που μας ενδιαφέρει.

Ο πρωθυπουργός μας είναι θεσμικά παντοδύναμος. Το Σύνταγμά μας του παρέχει κάθε λογής δύναμη και είναι η προσωποποίηση του Νόμου και του Κράτους. Όλοι τον έχουμε σπίτι μας και όλη μέρα μιλάμε γι αυτόν λες και είναι γνωστός μας, περιμένοντας φυσικά τα πάντα, αφού του έχουμε δόσει όλη την Εξουσία! Φυσικά σε ένα σύγχρονο κράτος όση εξουσία συγκεντρώνεται σε ένα πρόσωπο τόσο λιγότερο αποδωτικός είναι ο ρόλος του αλλά αυτό θα το καταλάβουμε σε καμιά 50αριά χρόνια από τώρα....Δε βιαζόμαστε....

Όσο για το Νόμο;

Όταν δε μας αρέσει, δεν τον εφαρμόζουμε. Είτε αυτο-εξαιρούμαστε (από μόνοι μας) ή ιδεολογικοποιούμε την ανομία είτε σαν άλλη Αντιγόνη του "Σοφοκλή" ή σαν άλλη Αλέκα του "Νόμος είναι το δίκιο του Εργάτη".

Όταν μας αρέσει, γκρινιάζουμε γιατί δεν τον εφαρμόζουν εκείνοι που δεν τους αρέσει.

Γιατί όταν δε γαλουχήσαι με τη μορφή του Ιαβέρη δε θα γίνεις Γιάννης Αγιάννης ...αλλά Χρήστος Άχρηστος.

υ.γ. Σε χρόνο και τόπο ανύποπτο, μπροστά σε βαρώνους, πρίγκηπες και αυτοκράτορες....ο Mozart περνάει το Μήνυμα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 17

Powered by : Starbucks

Τραγούδι προηγούμενης εβδομάδας...Δεν είν' κακό.

Τρίτη, Οκτωβρίου 2

Παρέμβαση

 Οι Αμερικανικές εκλογές πλησιάζουν και πρέπει να πάρω θέση. Πριν από αυτό όμως ένα σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί στα αμερικανικά ΜΜΕ. Έχουμε όπως ίσως να γνωρίζεις δύο βασικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το Fox News και το msNBC. Χρησιμοποιώ τον όρο "πρακτορεία" αντί για κανάλια γιατί αυτά τα δύο κανάλια παίζουν όλη μέρα ειδήσεις. Είναι και το CNN αλλά γενικά χέστηκαν οι αμερικανοί για το τι γίνεται στον έξω κόσμο.

 Τα δύο αυτά κανάλια δεν είναι απλώς ειδησεογραφικά. Είναι προπαγανδιστικά. Το μεν Fox News προπαγανδίζει τις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων ενώ το msNBC προπαγανδίζει τις θέσεις των Δημοκρατικών. Δεν έχω σκοπό να κάνω ανάλυση του κοινού που παρακολουθεί αυτά τα δύο κανάλια αν και θα είχε ενδιαφέρον. Το ρεζουμέ της ιστορίας είναι πως τόσο το ένα όσο και το άλλο έχουν το κοινό τους. Τα Target Group στα οποία απευθύνονται είναι καλώς ορισμένα και δεν επικαλύπτωνται. Αν εξαιρέσεις ότι το μόνο που κάνουν είναι να αλληλοξεκατινιάζονται για το τι λέει ο ένας από τη μία και το τι λέει ο άλλος από την άλλη, καθημερινά, κατά τα άλλα δεν πειράζει το ένα το άλλο, αφού η πίτα της τηλεθέασης είναι χωρισμένη.

Στον τομέα προπαγάνδα το Fox News κρατά τα πρωτεία. Οι δημοσιογράφοι λένε πολλά ψέμματα, το γνωρίζουν τόσο οι ίδιοι όσοι και οι προσκεκλημένοι όσο και οι τηλεθεατές - όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία γιατί τα χρώματα στο στούντιο είναι πολύ ζωηρά και το logo του καναλιού είναι 3D και στριφογυρίζει συνέχεια, όλοι οι άντρες φοράνε ακριβά κοστούμια και γραβάτες όλες οι γυναίκες είναι στην τρίχα ντυμένες λες και πάνε σε δεξίωση μετά, όλοι οδηγούν αμερικάνικα αμάξια (αυτό το υποψιάζεσαι) οπότε είναι πατριώτες και αυτό μόνο μετράει! Κατά τα άλλα, άρες μάρες κουκουνάρες!

Μην φανταστείς όμως πως και το msNBC πάει πίσω. Είναι απλώς διαφορετικό το στυλ δημοσιογραφίας γιατί απευθύνεται σε διαφορετικό target group. Τα επιχειρήματα είναι λίγο πιο καλοφτιαγμένα αλλά θα περίμενε κανένας σοβαρότερο δημοσιογραφικό επίπεδο. Δε μπορεί 5 μέρες να ασχολούμαστε με το τι είπε ο Ρόμνει για το 47% των δικαιούχων επιδομάτων ή το τι είπε ο Ράιαν για το 30% που δεν πιστεύει στο αμερικανικό όνειρο. ΕΛΕΟΣ 5 μέρες τα ίδια ! Πολύ ξεκατίνιασμα γενικά και είναι κρίμα γιατί πολύ την πάω την η Maddow...είναι αντράκι (με την καλή έννοια!) αλλά κάθεται και ξεκατινιάζεται σα γυναικούλα....

Λοιπόν στα σοβαρά. 

Ομπάμα 2008-2012: Τι είπε ότι θα κάνει και τι έκανε;

 1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

α. Έδωσε φορολογικά κίνητρα σε όσες εταιρείες κράτησαν ή δημιούργησαν δουλειές εντός της χώρας. Όμως ο σχετικός νόμος που φορολογούσε όσες εταιρείες έκαναν επενδύσεις εκτώς ΗΠΑ δεν πέρασε από τη Γερουσία .

β. Κατάφερε να δώσει, μικρά όμως, φορολογικά κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις σε νέες τεχνολογίες.

γ. Κατάφερε να μειώσει τους φόρους στο 95% των μικρομεσαίων νοικοκυριών.

2. ΕΝΕΡΓΕΙΑ
α.  Δεν κατάφερε ανεξαρτητοποιήσει τις ΗΠΑ από τα πετρέλαια της μέσης ανατολής σε ορίζοντια 10ετίας.

β. Κατάφερε να ελέγξει τα αποθέματα φυσικού αερίου και να επενδύσει σε τεχνολογία καθαρής ενέργειας. Ειδικά στον τομέα των υβριδικών αμερικανικών αυτοκινήτων τα οποία όμως παραμένουν ασύμφορα. Οριακά επίσης κατάφερε να αυξήσει τις θέσεις εργασίας σε εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

3. ΠΑΙΔΕΙΑ
α. Έκανε πράξη την προεκλογική δέσμευση για δημόσιες επενδύσεις δισεκατομυρίων δολλαρίων σε προγράμματα προσχολική εκπαίδευση.

β. Έκανε πράξη τη δέσμευση για προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών και αύξηση των αποδοχών τους.

γ. Έκανε πράξη τη δέσμευση για όσους νέους υπηρετούν στο στρατό, το κράτος να τους επιδοτεί μέρος των διδάκτρων, τα οποία όμως δίδακτρα συνεχίζουν να αυξάνουν.

4. ΥΓΕΙΑ

α. Το πρόγραμμα για την υγεία που κατάφερε να περάσει είναι πανάκριβο μεν αλλά αν όλα πάνε καλά και δεν καταρεύσει μέχρι το 2016 το 92% των ηλικιωμένων θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

β. Το πρόγραμμα για την υγεία ΔΕΝ μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. (Όχι που θα τις μείωνε! Έδω μας έχει γαμίσει ο πληθωρισμός με τόσες παροχές...!!)

γ. Κατάφερε να επιβάλει στις ασφαλιστικές εταιρείες την άρση του αποκλεισμού ανθρώπων που είναι ήδη άρρωστοι.

5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

α. Σύμφωνα με νομοσχέδιο της προεδρίας οι εργάτες θα μπορούσαν να έχουν πληρωμένη άδεια ασθενείας μέχρι και 7 μέρες το χρόνο για τους ίδιους ή μέλη της οικογένειάς τους. Το νομοσχέδιο δεν πέρασε από το Κογκρέσο.

β. Δεν κατάφερε να μειώσει το φόρο κοινωνικής πρόνοιας.
γ. Δεν κατάφερε να θεσμοθετήσει πλήρως κάποιας μορφής ενιαίο μισθολόγιο για τάξεις εργαζομένων.

δ. Δεν μείωσε τα ποσοστά κακοδιαχείρησης στις κρατικές δαπάνες.

6. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
α. Υποσχέθηκε και έληξε τον πόλεμο στο Ιράκ και ολοκλήρωσε τις επιχερήσεις στο Αφγανιστάν χωρίς να έχει πλήρως αποχωρήσει ακόμα.
β.  Κατάφερε να αναδιογρανώσει το στράτευμα.

γ. Δεν κατάφερε να αντιμετοπίσει,σε διπλωματικό επίπεδο, την απειλή του Ιράν και τη γενικότερη επιθετική πολιτική της Ρωσίας σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια .

δ. Πέτυχε διπλωματική νίκη με τη Ρωσια στη συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού το 2010 ενώ σύσφιξε τις σχέσεις με χώρες στον αγώνα ενάντια στην παγκόσμια πείνα και τις κλιματικές αλλαγές.


Κρίνοντας από τα παραπάνω δεδομένα της πρώτης τετραετίας Ομπάμα,
το παρόν ιστολόγιο παίρνει θέση για τις Αμερικανικές εκλογές: