Σήμερα είναι μια ωραία μέρα. Η Ελλάδα και επισήμως στο IMF τρέχει να γλυτώσει τη χρεοκωπία της. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα κατάρρευση ενός σοβιετικού παραπετάσματος που κάνει τα αδύνατα δυνατά να μην καταλήξει όπως η Ρωσία του Γιέλτσιν.
Έτσι, για να μην πουλήσουμε την Ακρόπολη όσο μία Cadillac (τελευταίας τεχνολογίας - να είμαστε δίκαιοι) ο Παπανδρέου αποφάσισε να φύγουμε από τις αγορές. Το στοίχημα είναι τώρα τι μπορεί να γίνει με τον ελληνικό πολιτικό και κοινωνικό σύστημα. Ποιος πολιτικός θα καταφέρει να ανατρέψει το ίδιο το σύστημα αυτό που τον ανέδειξε; Θα το απελευθερώσει από τα παντώς είδους τρωκτικά και βαρίδια που έχουν βουλιάξει με τις πολιτικές επιλογές αυτή τη χώρα; Μόνο έτσι άλλωστε θα καταφέρει να πετύχει μία νέα κοινωνική συμφωνία ! Η κοινωνιά από την άλλη το έχει ξεκαθαρίσει. Θέλει "αίμα" ! Θέλει κάποιοι πολιτικοί να πάνε φυλακή. Και σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο.
Μπορεί ο Γιώργος; Εγώ πιστευώ πως ναι. Αν κάποιος μπορεί να μας σώσει τότε αυτός είναι μόνο ο Παπανδρέου. Άλλον δεν έχουμε - πάρτο απόφαση και ξεκίνησε την αναδόμηση της διαλυμένης, από τη Μεταπολίτευση, χώρας σου.
Επιτηρούμενή μου ανανγνώστρια είμαι περήφανος ως πασοκο-εγκάθετος blogger !! Μετά από διαβουλεύσεις Ιπποκράτους-Κουμουνδούρου-Ουάσιγκτον συμφωνήσαμε εγώ να σταματήσω να ασχολούμαι με το γνωστό blog και ο ΣΥΡΙΖΑ να μας στείλει καμία ντουζίνα ακόμα ξεπλυμένους αριστερούς να στελεχώσουν το ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές. Γιατί αυτός ο Λαός έμαθε να κυβερνιέται με το ψέμα. Με την αυταπάτη. Δεν αντέχει αλήθειες και ορθολογισμό. Ζει το μύθο του, αυνανιζόμενος εναλλακτικά με Νταλάρα, Λαζόπουλο, Κανέλλη, Κιμούλη και Πλιάτσικα.
Όχι άλλο Πλιάτσικα, αγάπη μου!
Προσπάθησε τώρα, που είναι ευκαιρία, να αγαπήσεις τον τόπο σου ξανά. Φτιάξτον από την αρχή, σωστά - μεθοδικά και σίγουρα. Σταμάτα να βασίζεσαι στους πολιτικούς και το κράτος τους. Απαίτησε από αυτούς απλά να σε αφήσουν ήσυχο να δημιουργείς. Να σου παρέχουν τις υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνεις χωρίς να σου κλέβουν με φορολογικό χαράτσι τον κόπο σου. Ξύπνα από τον εφιάλτη του greek-dream. Πίστεψε στις δικές σου δυνάμεις. Αλλά μάθε να ζείς όσο αυτές στο επιτρέπουν. Σταμάτα να σκέφτεσαι ότι για όλα πια φταίνε οι κακοί πολιτικοί - επιχειρηματίες και καπιταλιστές. Γίνε ο Έλληνας που ήσουν. Το πρόβλημα ξεκινάει από σένα γι αυτό και μόνο εσύ μπορείς να το λύσεις.
Σήμερον στον εορταστικό (για το -2) μπλογκοσφαιρικό μας μπερντέ :
(Νίκος Δήμου - LiFO 22/04/2010)
Σ’ αυτές τις εποχές της μαυρίλας και της μιζέριας, καλόν είναι θυμάται κανείς και την άλλη πλευρά των πραγμάτων. Ότι η ζωή είναι γεμάτη συναρπαστικές δυνατότητες και ευκαιρίες. Ότι ο self made man – o αυτοδημιούργητος – δεν είναι αμερικάνικος μύθος. Στη ζωή μου γνώρισα πολλούς που ξεκίνησαν από το μηδέν ή από το πλην και έφτασαν ψηλά. Χωρίς κρατικές επιδοτήσεις, λαδώματα και μίζες. Μόνο με την δημιουργικότητα, την δουλειά και την θέλησή τους.
Κάθε φορά που ακούω νέα παιδιά να μου εκθέτουν το όνειρό τους (ένας διορισμός στο Δημόσιο!) δεν μπορώ να μην σκεφθώ ανθρώπους που γνώρισα οι οποίοι πήραν τη μοίρα τους στα χέρια τους και θριάμβευσαν.
Τον καιρό που δούλευα στην διαφήμιση συνεργάστηκα με πολλούς τέτοιους. Βασικό χαρακτηριστικό τους: η προσήλωση στη δουλειά, το χαμηλό προφίλ, η έλλειψη κάθε επίδειξης. Ούτε σκάφη, ούτε βίλες στη Μύκονο, ούτε Πόρσε. Η ζωή τους ήταν άνετη αλλά όχι σπάταλη. Χαρά κι απόλαυσή τους η δημιουργία: νέες εταιρίες, νέα καταστήματα, νέα εργοστάσια, νέα προϊόντα.
Ο δημιουργός επιχειρηματίας είναι κυρίως δημιουργός. Η αριστερή μυθολογία που τον παρουσιάζει σαν τον άκαρδο χοντρό με το πούρο, είναι μία συκοφαντική παραμόρφωση. Φυσικά υπήρξαν – και υπάρχουν – ανάλγητοι καπιταλιστές. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι παράσιτα, κομπραδόροι – δεν έχουν δημιουργήσει τίποτα. Ούτε επιχειρήσεις, ούτε προϊόντα, ούτε θέσεις εργασίας.
Πόσοι ξεκίνησαν ξυπόλυτοι και έγιναν κολοσσοί; Πόσοι μπάρκαραν ναύτες, κι έγιναν καπετάνιοι και μετά μεγάλοι εφοπλιστές;
Πάρτε τα σημερινά ελληνικά διεθνή προϊόντα: Κορρές, Apivita, Follie-Follie. Θα τα βρείτε σε όλη την υφήλιο, από τις ΗΠΑ ως την Κίνα. Σε τομείς εξοντωτικού ανταγωνισμού, επικράτησαν όχι χάρη σε κρατικές επιδοτήσεις αλλά στην ποιότητα τους και την επινοητικότητα των δημιουργών τους. Άλλος ξεκίνησε με ένα μικρό χαρτοπωλείο στην Στουρνάρη και έφτιαξε τον γίγαντα «Πλαίσιο»!
Άντε βρε Έλληνες! Ξυπνήστε! Κάποτε ως επιχειρηματίες ήμασταν ο θρύλος των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Τι έγινε το «Ελληνικόν Δαιμόνιον;» Πώς καταντήσαμε λαός δημοσίων υπαλλήλων;
21 σχόλια:
Να 'σαι καλά, μου έφτιαξες τη μέρα. Αυτό σκεφτόμουν το πρωί, ότι η τρομοκρατία που (επιτυχημένα) μας πούλησαν τους τελευταίους μήνες πρέπει να λάβει τέλος ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ αν θέλουμε να συνέλθουμε. Την καλησπέρα μου.
Απ' ότι έχω καταλάβει θεωρείς ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να ανασυνταχθεί και ουσιαστικά να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε, τουλάχιστον οι δυο μας έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν είμαστε πια στο χείλος του γκρεμού (παρεμπιπτόντως πόσο σιχαίνομαι τα δραματικά κλισέ), αλλά έπί της ουσίας είμαστε όλοι νεόπτωχοι νεοέλληνες (όσοι δεν προλάβαμε να τα στείλουμε στην Ελβετία και την Κύπρο). Ίσως να έχεις δίκιο, εγώ δεν έχω καταλήξει ακόμα...με βασανίζουν δύο παράμετροι που θα πρέπει να τις λάβεις κι εσύ υπόψη σου, μπορεί βέβαια να το έχεις κάνει ήδη, πρώτον το γεγονός ότι όπου πήγε το ΔΝΤ άφησε πίσω του καμένη γη και δεύτερον ακόμα κι αν το ΔΝΤ δεν προκαλέσει το παραπάνω αποτέλεσμα, για να επιτευχθεί η οικονομική-διοικητική-κρατική και εθνική ανάταση θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση, όχι μόνο την οικονομική, στην οποία έχουμε περιέλθει. Δυστυχώς, πολύ φοβάμαι ότι ούτε τώρα, που είναι ήδη αργά, αλλά ούτε και στο άμεσο μέλλον υπάρχει πιθανότητα να αντιλήφθούμε την κατάντια μας. Μακάρι να κάνω λάθος και να είμαι απλά εγώ ο απαισιόδοξος...Μια εικόνα για το κλείσιμο...μόλις γύρισα από μια σύντομη βόλτα, τη συνδύασα με μια δουλειά, από το Κολωνάκι...δεν υπάρχει κρίση κι ο νοων, νοείτω
Ας μου συγχωρηθεί η παρέμβαση, αλλά Ανώνυμε, κρίση υπάρχει, φύγε από το Κολωνάκι και πάνε λίγο παραπέρα, σε ελεύθερους επαγγελματίες που κυριολεκτικά δεν ξέρουν αν θα ξημερώσει το αύριο. Κοιταξε την ανεργία που δέρνει τους νέους ηλικίας 25-35 με πανεπιστημιακή εκπαίδευση (και μιλάω για "αξιοσέβαστα" πτυχία, πχ νομικής, πολυτεχνείου και εξειδικευμένα μεταπτυχιακά). Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να δημιουργούν αντί να καταλήγουν γραμματείς ή ταμίες σε σούπερ μάρκετ; Κι όμως, το κάνουν, όσοι βρουν τουλάχιστον...
Συμφωνώ απόλυτα σε όσα λέτε, άλλωστε οι χώροι που κινούμαι δεν περιορίζονται στο Κολωνάκι...απλά με την εικόνα που παρέθεσα στο τέλος ήθελα να ενισχύσω την άποψη μου ότι πολύς κόσμος στην Ελλάδα δεν έχει συνειδητοποιήσει ή δε θέλει να συνειδητοποιήσει όχι μόνο την κρίση, γιατί σε όλο τον κόσμο υπάρχει κρίση ουσιαστικά, αλλά την κατάντια μας. Γιατί περί κατάντιας πρόκειται να ζητιανεύει δανεικά ο πρωθυπουργός της χώρας δεξιά κι αριστερά. Ίσως η εικόνα που χρησιμοποίησα να ήταν λίγο αφαιρετική κι αόριστη. Επανέρχομαι όμως στην πολύ εύστοχη επισήμανσή σας για το υψηλού επίπεδου "εργατικό δυναμικό" της χώρας που παραμένει ανεκμετάλλευτο και παροπλισμένο...είναι ένας από τους λόγους που παραμένω απαισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και κατ' επέκταση το δικό μας...είναι πραγματικά τραγικό καίριες θέσεις στον κρατικό-ευρύτερο δημόσιο μηχανισμό να κατέχονται από ανεπαρκείς υπαλλήλους και αξιόλογοι επιστήμονες να προσπαθούν να αποκτήσουν τα προς το ζην στρεφόμενοι σε περιστασιακές εργασίες, άσχετες με το γνωστικό τους αντικείμενο ή ακόμα χειρότερα να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα επειδή η τελευταία δεν είναι αρκετά αναπτυγμένη για να μπορέσει να τους απορροφήσει...
Γεια σου, politically correct Λάκωνα
Είσαι απερίγραπτος.
Πραγματικά οι αναρτήσεις σου είναι απολαυστικότατες. Ότι αρέσει σε μένα και την Ηώ.
Για να δούμε τι θα κάνει το IMF?
Εγώ πιστεύω ότι θα το "φαληρίσουμε".
Τόχω πει ξανά πως η κρίση μπορεί νάναι κι ευκαιρία για την χώρα και για μας ως άτομα, αρκεί να βρεθεί ένα χρυσό μέτρο, που θα εξασφαλίσει τον οικονομικο-κοινωνικό μετασχηματισμό, χωρίς να εξωθήσει στο περιθώριο και στην εξαθλίωση τους λιγότερο τυχερούς συμπολίτες μας.
Είναι πολύ πιθανό, όμως, να διαφθείρουμε το παληκάρι, το IMF, πρώτοι, ή και να το "φαληρίσουμε", όπως λέει κι ο IonKorr, με πολιτικάντικες μαλαγανιές παγαποντιές.
Ίδωμεν...
@ΗΩΣ
Χαίρομαι που σου έφτισαξα το κέφι. Τώρα δεν ξέρω τι μας πούλησαν και τι αγοράσαμε, αλλά συμφωνώ μαζί σου ότι πρέπει να συνέλθουμε!
@Ανώνυμος
Δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού και ούτε πιστεύω ότι θα γίνουμε Αργεντινή αν και μοιάζουμε σε πολλά από ό,τι λέγεται.
Το ΔΝΤ είναι μια ομάδα τεχνοκρατών. Θα κάνει τη δουλειά του ακόμα και αν αυτή θα είναι να μας ισοπεδώσει. Εμείς τους καλέσαμε γιατί δε μας θέλουν οι αγορές. Και οι αγορές δε μας θέλουν γιατί δεν έχουμε καμία προοπτική. Εκεί στηρίζεται και το άρθρο το Ν. Δήμου περί εθνικής εγρήγορσης. Να φύγουμε από το κράτος και να πάρουμε τη ζωή και τις τύχες μας στα χέρια μας.
Σε περιόδους κρίσης οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αλλοίμονο αν ερημώσει και το Κολωνάκι.
@IonnKorr
Το λες και το ξαναλές. Δε νομίζω ότι είναι τόσο μαλάκες οι Αμερικανοί. Εκτός και αν γενικά είναι η κατάσταση τέτοια διεθνώς που ξεκινήσει με εμάς ένα ντόμινο καταρρεύσεων.
Λες; Δεν το πιστεύω.
@Αsteroid
Παραμένω σε ό,τι είπα στον IonnKorr. Θα έχει πλάκα πάντως να διαφθείρουμε το IMF ! :)
Είμαστε απερίγραπτοι !
ΟΚ... τα λεφτα θα ερθουν απο το IMF, και τα λεφτα θα σκορπιστουν και παλι, και μετα; τι θα γινει μετα;
Το θεμα τωρα, δεν ειναι "τα λεφτα"... αλλα τι ακριβως θα κανουμε με τα λεφτα...
Η πιο πιθανη περιπτωση ειναι να τα δωσουμε στους 300 της βουλης για να συνεχισουν να μας πουλανε "παραμυθακια", γιατι ο Ελληνας κακα τα ψεματα χωρις παραμυθια δεν μπορει να ζησει...
τουλάχιστον έγινε η πρσφυγή! μου είχαν σπάσει τα νεύρα με το 'έρχεται - δεν έρχεται το δντ'.
εγώ σύνταξη δεν περίμενα έτσι κι αλλιώς, πολύ χαίρομαι που αυτοί που άφησαν την κατάσταση να φτάσει ως εδώ θα λουστούν τελικά και αυτοί τις συνέπειες της αδιαφορίας τους. ήθελες σύνταξη στα 50 και θεσούλα στο δημόσιο να μην κάνεις τίποτα και δε σ' ένοιαζε αν τα χρέωνες στην επόμενη γενιά; παρε τώρα τ' αρχίδια μου!
και ας καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά. και τα χλωρά σφύριζαν αδιάφορα όσο οι πολιτικοί εξυπηρετούσαν τα ρουσφέτια τους...
Φίλε Cs
To συμβαίνει στην Ελλάδα το ξέρει ο καθένας αλλά, όταν είναι ιδεολογικά ενταγμένος, αρνείται να το παραδεχτεί.
Αφού μεταπολεμικά η χώρα ανορθώθηκε με Αμερικανική βοήθεια, στην συνέχεια μπήκε στην E.C. από έλαβε (μέσω των Μεσογειακών προγραμμάτων) τεράστιο ποσό χρημάτων.
Στην συνέχεια, με την μέθοδο του δανεισμού από τις αγορές, (κάτι βέβαια, που συνέβηκε σε όλες τις χώρες της Γης) συνέχισε να απορροφά μεγάλα ποσά αντίστοιχα με αυτά των Δυτικο-Ευρωπαϊκών χωρών.
Όμως οι πολιτειακές δομές της Ελλάδας δεν εκσυγχρονίσθηκαν με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε Ασιατικό επίπεδο.
Σε αυτό συνέλεσαν:
- Ο ρόλος της Ελλάδας ως πύλη εισόδου του μαύρου χρήματος από τον Αραβικό Κόσμο
- Η αντι-τεχνολογική νοοτροπία του Έλληνα (που μετατράπηκε σε αντι-Δυτική) και εγκολπώθηκε απόλυτα από την Ελληνική Αριστερά.
- η ύπαρξη της ροής "άκοπου" χρήματος από το εξωτερικό (ναυτιλία, μαύρο από Μέση Ανατολή, τουρισμός)
Έτσι, οι Έλληνες έφθασαν να παίρνουν μισθούς γύρω στα 1500 ευρώ (δηλαδή αντίστοιχους με την Δυτική Ευρώπη) ενώ π.χ. στις άλλες Βαλκανικές χώρες είναι περίπου 300 ευρώ.
Τώρα, που η στρόφιγγα του εξωτερικού χρήματος έκλεισε, οι διεθνείς αγορές, συνεκτιμώντας την διαλυμένη κρατική μηχανή συν την αδυναμία επιβολής φόρων αλλά κυρίως την αριστερή νοοτροπία του λαού (που εκφράζεται κυρίως από ΚΚΕ-ΣΥΝ), που φαίνεται έτοιμος να κάνει εξέγερση ανά πάσα στιγμή, αντιλήφθηκαν ότι το ρίσκο δανεισμού στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο και από το Πακιστάν!
Άρα, ούτε η Γερμανία ούτε το IMF έχουν την δυνατότητα να αναστρέψουν την κατάσταση.
Όπως βλέπω τα πράγματα, πρέπει ολόκληρος ο Πλανήτης να αναλάβει να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Με βάση τα ανωτέρω δεν μπορώ να καταχωρίσω ευθύνες στα πολιτικά κόμματα. Αυτά ακολουθούν απλά την νοοτροπία του λαού.
Ο μόνος υπεύθυνος για την κατάσταση της χώρας είναι ο ίδιος ο κακομαθημένος, από κάθε άποψη, λαός της.
Ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Αριστερά, ούτε η Εκκλησία.
@Ephemeron
Το κλού της υπόθεσης είναι το IMF να μην αφήσει να σκορπίσουν τα λεφτά. Ή τουλάχιστον να διαχειριστεί την κατάσταση καλύτερα από τους πολιτικούς. Έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε σε ένα τούνελ 10ετίας. Δε νομίζω ότι θα καταλήξουμε όπως η Αργεντινή. Αλλά ότι θα γίνουμε φτωχότεροι θα γίνουμε! Και πολύ μάλιστα. Περισσότερο από όσο θα έπρεπε.
Παραμένω αισιόδοξος!
@sCaTterBraiN
Μαζί σου! Σιχάθηκα τον Έλληνα που το μόνο που κοιτάει είναι πότε θα πάρει σύνταξη.
Σιχάθηκα τους συνομιλήκους μου στις γενικές συνελεύσεις της σχολής μου να συζητάνε συνέχεια αυτό το πράγμα. Ακόμα δε βγήκαμε στην παραγωγή και στη ζωή γενικότερα και καθόμασταν και συζητούσαμε πότε θα γεράσουμε!!
Έλεος!
Έτσι είναι. Σε νοιώθω απόλυτα.
Να τι αποκόμισα:
Ο μέσος Έλληνας:
- καταναλώνει σαν Αμερικανός
- ζει σαν Ευρωπαίος και
- σκέφτεται σαν Άραβας
Ο Νίκος Δήμου είναι όπως πάντα σωστός. Αν ο μέσος Ελληνας δεν στρωθεί στην δουλειά η Ελλάδα δεν θα προκόψει. Δεν μας φταίνε ούτε οι ξένοι, ούτε οι καπιταλιστές ούτε οι πολιτικοί μας, ειδικά οι τελευταίοι που τους ψηφίζουμε εμείς οι Ελληνες πολίτες.
Εύγε Cs, παιδί μου...
Eύγε, για το κείμενό σου, για την political correctness σου, για τ΄@@ που διαθέτεις να τα φωνάξεις όλα αυτά στη blog-όσφαιρα!
Ένα πράγμα με προβλημάτισε όμως......
ΤΙ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ ΡΕΕΕΕ;
:Ρ
Φιλιά (δε σου λέω από που, ξες εσύ... άντε γιατί το ξεχέσαμε το θέμα!)
@ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk)
Πολύ σωστά.
Αλλά άντε να το καταλάβουμε αυτό με τα φασιστικά κόμπλεξ που κουβαλάμε στo DNA μας !!
@atithasopneuma
Εμείς οι δύο πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά μία μέρα για μουσική. Ίσως από το τηλέφωνο.
Φιλιά!
Τα κόμπλεξ πολλών είναι ναζιστικά και όχι φασιστικά και αυτό είναι χειρότερο...
Δημοσίευση σχολίου