Παρασκευή, Αυγούστου 26

Ει-δύσεις.

Αυτά τα νέα περιμένουμε για να πάρουμε μία χαρά.

Θα έχει μαζί και anti-virus για να μην κολλάμε AIDS;

Όμως έρχονται και πάλι δεύτεροι οι ανέραστοι κουτόφραγκοι.




Α ρε Τζιμάκο, πόσο μπροστά είσαι !!

Δευτέρα, Αυγούστου 22

Antonio Vivaldi


Ο Αναγεννησιακός.

Από όλες τις "Εποχές", μου αρέσει "το Καλοκαίρι".

Μέχρι να φύγω από την Ελλάδα, μπορώ να πως πως δεν είχα την τύχη να το ζήσω όπως περιγράφει το ο Vivaldi. Βρισκόμενος όμως 3 και πλέον χρόνια στην αλλοδαπή, μπορώ βέβαια να πω πως έχω μάλλον βαρεθεί να το ζω έτσι.

Ο Antonio Vivaldi θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες κλασικής (μπαρόκ), στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής. Γεννήθηκε στη Βενετία το 1678 και πέθανε στη Βιέννη το 1741. Έγραψε πάνω από 700 έργα, μεταξύ των οποίων κοντσέρτα για βιολί, θρησκευτική μουσική αλλά και 40 όπερες. Πολλές συνθέσεις του, δε, προορίζονταν για την παιδική χορωδία θηλέων του ορφανοτροφείου Ospedale della Pieta στη Βενετία, όπου ο Vivaldi δούλεψε εκεί συνολικά 20 χρόνια. Το παρατσούκλι του ήταν "ο κόκκινος ιερέας" (red priest) εξαιτίας των έντονα κόκκινων μαλλιών που είχε.

Είχε την τύχη να γνωρίσει τον Αυτοκράτορα της Αυστρίας Κάρολο τον 6ο και να δεχθεί μία θέση αρχι-μουσικού στην Αυλή του. Η μετάβασή του στην Βιέννη όμως υπήρξε ατυχής καθώς πολύ σύντομα ο Αυτοκράτορας πέθανε, αφήνοντας το Vivaldi χωρίς προστασία (και εξασφαλισμένο εισόδημα). Ο μαέστρος πέθανε στη Βιέννη, πάμφτωχος από κάποιο είδος εσωτερικής μόλυνσης τον Ιούλιο του 1741.

Η μουσική του Vivaldi ήταν πρωτοποριακή. Ο μαέστρος δούλεψε κυρίως πάνω στη φόρμα και τη ρυθμική δομή του μουσικού κοντσέρτου και κατάφερε να αναδείξει νέες μελωδίες και αρμονικές γέφυρες. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από χρώματα και ήχους της Φύσης, φανταχτερή, πολυδουλεμένη και πληθωρική. Η "φυσικότητα" της μουσικής τέχνης του Vivaldi αγγίζει και συγκινεί τον πλέον αδαή, περί της συμφωνικής μουσικής, ακροατή. Θεωρείται μάλιστα η καταλληλότερη εισαγωγή για όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει το μοναδικό αυτό κόσμο της κλασικής μουσικής.

Η αλήθεια είναι πως ο Vivaldi ήταν ο Elton John της Αναγέννησης. Έπιανε μια βασική μελωδία και έφτιαχνε 34 κοντσέρτα πάνω της. Αυτό κάπου φαίνεται πως ενοχλούσε τους σύγχρονούς του. Η κύρια κριτική προς το έργο του ήταν ακριβώς αυτή: επαναλαμβανόταν τραγικά. Ο Vivaldi αν και γνώρισε μεγάλη δόξα στις μέρες του, χαρακτηρίστηκε ως ένας διάτων αστέρας. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, πρόλαβε να δει το έργο του να ξεχνιέται και να περιφρονείται πολύ γρήγορα. Είναι εκπληκτικό πως δεν υπάρχει πουθενά η παρτιτούρα της πρώτης έκδοσης των Τεσσάρων Εποχών.

Η μουσική του Vivaldi ήρθε και πάλι στο προσκήνιο τον 20ο αιώνα και μέχρι τα μέσα αυτού. Σήμερα θεωρείται ένας από του αντιπροσωπευτικότερους συνθέτες τις δυτικής μουσικής. Οι Τέσσερις Εποχές, θεωρούνται ένα από τα αριστουργήματα της Παγκόσμιας Τέχνης και έχουν συνδεθεί με την ιστορική Αναγέννηση του Ανθρώπου, μετά από αιώνες μεσαιωνικού σκοταδισμού. Την επανασύνδεσή του με τη Φύση, το πρώτο στάδιο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

Σε αφήνω με ένα πολύ αγαπημένο κομμάτι.

Antonio Vivaldi -La tempesta di mare




Παρασκευή, Αυγούστου 12

Health Care


Γεια σου κομμουνισμένη μου Αγάπη...

Αύγουστος σήμερα και όλη η Ελλάδα έχει πάει για διακοπές; Όλη; Ναι, όλη! Άνθρωπος δε φαίνεται να έχει μείνει σπίτι του. Όχι θα κάτσει να σκάσει! Εδώ είναι βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε.

Δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει, αλλά εδώ τον Ομπάμα δεν τον πάνε καθόλου. Θέλουν με το ζόρι να του κόψουν τη δεύτερη θητεία. Το tea party, από τις ενδιάμεσες εκλογές, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ο Ομπάμα είναι αλήθεια ότι υποσχέθηκε πολλά. Αφ' ότου "έχασε" το Κογκρέσο, όμως, έχει αποδυναμωθεί. Παρά την ανέλπιστη πτώση της ανεργίας στο 9.1% οι Αμερικάνοι όσο πάει και χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον Πρόεδρο Ομπάμα.

Μετά την κρίση χρέους και το όριο του ανώτατου δανεισμού μία ακόμα ήττα έρχεται να προστεθεί για τους Δημοκρατικούς. 3-μελές εφετείο της Ατλάντα απεφάσισε ότι η μεταρρύθμιση στην Υγεία είναι εν μέρει αντισυνταγματική. Το σκεπτικό της απόφασης στηρίζεται σε μία διάταξη του ομοσπονδιακού νόμου σύμφωνα με την οποία όλοι οι Αμερικανοί πολίτες έχουν υποχρέωση να φέρουν μία ασφάλεια υγείας. Το δικαστήριο θεωρεί ότι το ομοσπονδιακό κράτος με αυτόν τον τρόπο υποχρεώνει τους πολίτες του πέραν της νομιμότητας.

Γενικά τον Ομπάμα, κομμουνιστή τον ανεβάζουν, Στάλιν τον κατεβάζουν. Μην ακούς που το ΚΚΕ έχει, από μόνο του, το copyright στη λέξη "κομμουνιστής" και την απονέμει σε όποιον νομίζει σωστό η Αλέκα. Εδώ η λέξη έχει ευρεία χρήση και χρησιμοποιείται ελεύθερα.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου ήταν άμεση:

Όσοι πολίτες δεν ασφαλίζονται θα αναγκαστούν να πληρώσουν απ' την τσέπη τους την προσωπική τους περίθαλψη. Στις περισότερες περιπτώσεις όμως αυτό που συμβαίνει είναι οι πολίτες αυτοί να δηλώνουν αδυναμία πληρωμής και εν γένει οι υποθέσεις τους να καταλήγουν στο αρχείο και ο λογαριασμός στο κρατικό ταμείο.

Τελικά δηλαδή οι φορολογούμενοι πληρώνουν τον "τζάμπα-μαγκα" φιλελευθερισμό των συμπολιτών τους.

Παρόλο που δε μπορώ να ελέγξω σε απόλυτα νούμερα τον ισχυρισμό του Λευκού Οίκου, εν τούτοις φαίνεται πως έχει κάποια βάση. Το πράγμα αποκτά ενδιαφέρον. Και οι δύο πλευρές έχουν αναφορά στο Φιλευθερισμό αλλά καταλήγουν σε αντίθετα συμπεράματα. Η αιτία είναι πως η Υγεία είναι ένα ιδιαίτερο "προϊόν". Είναι κατ' αρχήν ακριβό, αναγκαίο και φυσικά αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Το φιλελεύθερο μοντέλο της αγοράς ίσως δεν καταφέρνει να εξηγήσει τη φύση αυτού του αγαθού.